Šta je novo?

Vista vs Win 7 (performance rating) velika razlika?

Zato je Vista za sad bolji sistem. Kad izadje sp 1 (mozda i sp 2) za win 7 bice dobar. I bez bagova.

ma cim izadje final windows 7 bice druga prica posto je ipak on 90% baziran na Visti tako da se to vec racuna tada kao SP2 :p

Ako mojih desetak kompjutera rade na Sedmici već 2-3 meseca bez problema, ako još par mojih prijatelja takođe to isto kažu, ako na Netu možeš naći desetinu hiljada ljudi po forumima i drugde koji je koriste takođe već mesecima, onda je to sasvim merodavno iskustvo na koje upućujem. Ne znam da li tebi vredi takav argument, ali to je dalje već tvoja stvar.

pod hitno javi ms da nista vise ne dira posto sve radi savrseno tebi na deset racunara, tvojim prijateljima i desetine hiljada drugih po nekim forumima...a one stotine hiljada...milione drugih ko ....

meni je jedan rekao da to kod iskusnih radi...i posle toga je izasla vest da je ms ispravio 400 bug-ova izmedju 2 builda...svaka cast kako je njima savrseno radilo i s tom gomilom gresaka
mogu izvesti dva zakljucka..ili ste chuk norris ili lose testirate

Zato je Vista za sad bolji sistem. Kad izadje sp 1 (mozda i sp 2) za win 7 bice dobar. I bez bagova.

Vista kad je izasla imala je gomilu bug-ova. Neki su bili toliko smijesni da je to za plakanje. W7 iako je beta radi 1000 puta bolje nego Vista final bez SP1 sto nebi ni trebalo da je cudno s obzirom da je W7 u stvari doradjena Vista.

pod hitno javi ms da nista vise ne dira posto sve radi savrseno tebi na deset racunara, tvojim prijateljima i desetine hiljada drugih po nekim forumima...a one stotine hiljada...milione drugih ko ....

meni je jedan rekao da to kod iskusnih radi...i posle toga je izasla vest da je ms ispravio 400 bug-ova izmedju 2 builda...svaka cast kako je njima savrseno radilo i s tom gomilom gresaka

Pa de si diyabolic :D

Nije da branim covijeka ali ko zna na sta se odnosilo tih 400 bug-ova. Mozda covijek ne koristi bas te stvari koje imaju bug pa mu zato radi bez problema. Ja za sada imam samo jedan problem ako se to moze tako nazvati a to je da mi po nekad zabaguje KMPlayer (nece da se ugasi pa ga gasim iz task manager-a). Ali to mi se pocelo desavati kada sam uradio update sa build-a 7057 na 7068 pa se vjerovatno nesto zeznulo prilikom update-a.

Vista kad je izasla imala je gomilu bug-ova. Neki su bili toliko smijesni da je to za plakanje. W7 iako je beta radi 1000 puta bolje nego Vista final bez SP1 sto nebi ni trebalo da je cudno s obzirom da je W7 u stvari doradjena Vista.

1000 bolje :))))))))))))
bas me interesuje ta gomila bagova na Visti koja je :)
Vista ima jedan bug a to je superfetch koji je malo necitav... i ostalo je veoma slicno problemima istim kao na XP-u, a sto se tice Viste u prvih par meseci nakon njenog izlaska ja sam jedino primetio problem sa GPU drajverima koji su bili ocaj tada a za to je kriv NV i ATI :)

Par puta sam instalirao Vistu bez SP1 i svaki put sam nakon par dana uspio da dobijem BSOD a na W7 za sada ni jedan.
Evo jedan od bagova koji me pored konstantnog drndanja hdd i sporog kopiranja uzasno nervirao. Hocu da raspakujem neki film koji se nalazi u vise rar-ova. Selektujem prvi rar i extract-ujem fim zatim pritisnem shift i kliknem na zadnji part tako da selektujem sve rar-ove toga filma da bi ih obrisao ali svaki put mi selektuje i fajl iznad tog prvog rar-a. Tako da svaki put moram nakon extract-ovanja ponovo kliknuti na prvi part da mi Vista nebi selektovala fajl iznad tog parta. Prvih par puta sam zbog toga ostao bez nekih fajlova dok nisam vidio sta se u stvari desava.

haha svaka cast ako guras win 7 na 10 kompova... neznam sta reci steta sto nisi u M$ beta tester pa da tvoj postupak ima smisla ;)

Šta da ti kažem, neko ima sreće i znanja, neko nema. Neko ima gomile kompjutera na raspolaganju, neko nema. Lično sudim po onim prvima.

Očito loše čitaš i još lošije zaključuješ. Svaki softver ima bagove, nije to tome reč. Nego je reč o tome da Sedmica, na osnovu iskustva koje sam naveo, radi bez problema - problem i bag nisu isto. Takođe, ljudi očekuju od svojih krševa i budženog hardvera da im radi bez problema, pa kad naiđu na problem koji ne umeju ili ne mogu da reše onda za to krive softver i izmišljaju bagove i tamo gde ih nema.

Stara i bajata priča. I da ne raspravljamo o meni, nego o tome kako kome radi Vista u odnosu da Sedmicu, jer je to ovde tema.

Očito loše čitaš i još lošije zaključuješ. Svaki softver ima bagove, nije to tome reč. Nego je reč o tome da Sedmica, na osnovu iskustva koje sam naveo, radi bez problema - problem i bag nisu isto. Takođe, ljudi očekuju od svojih krševa i budženog hardvera da im radi bez problema, pa kad naiđu na problem koji ne umeju ili ne mogu da reše onda za to krive softver i izmišljaju bagove i tamo gde ih nema.

Stara i bajata priča. I da ne raspravljamo o meni, nego o tome kako kome radi Vista u odnosu da Sedmicu, jer je to ovde tema.

Pa da, najlakse je reci "nabudzen hardver", "virus", "nestrucno lice instaliralo operativni sistem". Evo sutra kupujem kartu i idem u Microsoft da ih pitam koji tj sta da kupim od komponenata i da im donesem da mi sastave, a zatim i instaliraju win 7. Onda garant necu imati ni jedan problem ili bag.
Edit: Kakve veze ima nabudzen hardver ako ti npr radi sve normalno na Visti koja "ima vise bagova od win 7"?

Poslednja izmena:
Jesi ti uopšte instalirao čipset drajver pod sedmicom? Očigledno imaš užasne probleme sa transferom na disku ili se iz nekog razloga pod sedmicom prebacuje u PIO...

Sve sam instalirao, proverio u device manageru, driver checkeru, i opet sam instalirao. Na 2 kompa imam probleme. Ali neke aplikacije se normalno instaliraju neke 4-5 puta sporije.

Kad već ovde gubim vreme ;) onda da napišem i ovo: u firmi koja ima priličan broj kompjutera, određen broj smo testirali na Sedmicu (a ne obrnuto!), kako bismo videli šta nas čeka kroz par meseci ili godinu dana, da li ćemo morati da kupujemo nove mašine ili ćemo moći da ove, relativno skoro nabavljene, koristimo i dalje (s obzirom na najavu isticanja roka XP-u). Pokazalo se, tokom protekla 3 meseca, da sav taj hardver radi bez problema sa Sedmicom i da ne moramo da u te mašine, koje uglavnom služe za kancelarijske poslove, ulažemo novac, već da možemo nabaviti drugu opremu. Po prvi put posle dužeg vremena imam utisak da nam MS štedi pare, ili barem (i tačnije) omogućuje predah. To u firmama je glavna stvar, a ne individualni slučajevi (oni su naprosto drugačija kategorija). Otuda lična pohvala Sedmici (inače sam lično skloniji Linuxu, a posebno Macu, ali to je već druga tema). Vista nas je, prve godine kad se pojavila, koštala i novaca i živaca, jer nismo videli neki dobit u produktivnosti, pa smo relativno brzo odustali od nje (osim na par mašina, više edukacije radi).

Hajde, lepo, imate Everest i njegove statistike.
Koristim Win7 otkad je izašao, bilo je tu i tamo po koji problem ali ništa nerešivo. Koristio sam build 7000 dugo, sad sam na 7057 i nijedan problem nisam imao sa 7057.
Molim one koji loriste Win 7 da prilože Everestov izveštaj o pokretanjima sistema. Tu ima i BSOD statistika...
Evo, krenuću ja..
obratiti pažnju na količinu BSOD-ova

Prilozi

• everest bsod.JPG
    everest bsod.JPG
    110.4 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
i ja sa Vistom pokazem da nije bilo BSOD-a u zadnjih godinu dana sta to dokazuje?

Pa de si diyabolic :D

evo pokusavam da kazem ljudima da je ok sto win 7 ne radi kako treba u potpunosti, jer je jos uvek beta i tako treba da bude :D

to sto nema bsod ne znaci da je savrsen,daleko od toga. eto uzmi moj problem sto sam imao. prijavljivao je fizicke greske na disku koje ne postoje i odbijao bilo sta da zapise. i vec sam napisao da u event view-eru nabije brdo event-ova za jako kratko vreme. da li je do drivera za kontroler, da li je do sta diska...nisam se udubljivao jer nisam imao zivaca...znaci nesto jeste do samog sistema jer ne mozes kriviti ispravan hardware...i to je ok zato sto je beta i to bio build 7057 (opet napominjem, da sve radi kako treba ne bi izasao build 7068,70nn, 7nnn)...verujem da kad izadje redovna full verzija da ce biti kick ass...svidja mi se sistem, dobro radi i na starijim kantama i na ozbiljnim savremenim masinama
a o visti ne bi za sad :D
ali sve u svemu lepse radi win 7 od viste, bez obzira sto je beta

Sedim na Win7 x64 vec 3 meseca, uradio sam upgrade sa 7000 na 7057 i sve radi odlichno. Pri tom na ovom kompu zaista radim (3dsmax 2008, After Effects, Photoshop, Illustrator), igram se (Rise of Argonauts, H.A.W.X., Orange Box, Trackmania) i gledam HD filmove non stop i nijednog padanja sistema nije bilo. Nisam probao 7068 i 7077, chekam da se pojavi finalna verzija pa da ga stavim kao chovek na dugo.
Ovo me zanima, ali do sada nisam našao odgovor. Ja isto imam Windows 7 build 7000 pa bih hteo da uradim upgrade sa 7000 na 7057. Kaži mi kako, pošto uglavnom svi tvrde da svaka nova verzija mora sve ispočetka, a nešto mi se baš ne instalira sve od programa i drajvera ponovo pošto mi sve radi bez problema. Pozdrav.

Ne mora iz početka ali proces upgrade-a ti uzme više vremena nego da sve instaliraš iz početka i utvrdjuješ gradivo..

Pa ne mora da se instalira od pocetka ali je moguce da nakon upgrade-a imas problema. Cak je i Microsoft rekao da nece raditi na otklanjanju tih problema koji se javljaju nakon upgrade-a.
E sad da li ces imati probleme nakon ugrade-a to niko ne zna, jedino mozes da pokusas pa sta bude. Ja sam radio upgrade sa 7057 na 7068 i nisam imao nikakvih problema.

Još jedno pitanje kod upgrade da li samo treba pokrenuti sa CD setup i ide automatski ili treba negde u putanji određivati šta želiš da uradiš? To pitam pošto se plašim da mi umesto upgrade ne uradi ponovnu instalaciju gde bih sve programe morao ponovo da instaliram. Hvala.

Ne moze da uradi clean install ako mu ti to ne kazes. Dakle pokrenes setup i tokom instalacije odaberes upgrade i sacekas da se zavrsi.

Pozdrav drugari,

Koristim 7077 x64 generalno sam zadovoljan , nema plavih prozora, nema problema sa drajverima na Aceru 6530G sa ATI 3650 512MB sa 3GB RAM,
nema problema ni sa sitnim a ni sa krupnim programima.
Sve leti i deluje jako stabilno, nema seckanja u igrama.
Crysa na medium oko 15- 20fps.:D
Duzinu instalacije nisam merio. ( mozda je ova 7077 malo sporia od 7048 koju sam prethodno koristio).
Problemi koje sam primetio su :
Zauzece velike kolicine memorie oko 1.4GB i procesora kad racunar nista ne radi tj. ispod 10-15% ne pada a u Task Manageru nista nije aktivno. cim nesto kliknem ( Firefox, Explorer, Player......) on na 65-100%.
CPU je AMD Tuion X2 RM70. na 2GHz.
Memoriju sam uspeo da smanjim na oko 900MB sa RAM Saverom , a CPU ne znam kako da nateram da se ponasa kao treba .
AKO NEKO IMA PREPORUKU NEKA POMAZE!!!

Problemi zamrzavanja tj. NOT RESPONDIG prozora na 10-15sec koji je postojao kod 7048 kad kliknes na start -all programs pa bude sve OK i nastavi sa radom su ispravljeni tako da je odziv u momentu ali se sad preselio na Firefox i hoce da se desava kad ga citam nesto neko vreme i kliknem neku aplikaciju - ono prvo zadavanje komande je problematicno. Kao da nesto razmislja ili proverava . Kad on to sve odradi posle leti . :d:d.
Ako neko ima neki savet na sta da se obrati paznja, koja to aplikacija hoce da ovako na momente osamuti racunar i da zauzima procesor jer ga u Tasku ne vidim.
( Takvih problema nisam imao kod VISTE i XPa).

Evo sad idem da probam onu ATI Gamer verziju Viste x86.
Bas da vidim dal cu dobiti koji frame na Crysi :d:d
Pozz

Poslednja izmena:
Nikako ne stavljaj taj ati gamer edition. Probao sam i to je s.ranje zivo. I black edition je obicno *****, ima viruse u sebi.

Pozdrav drugari,

Koristim 7077 x64 generalno sam zadovoljan , nema plavih prozora, nema problema sa drajverima na Aceru 6530G sa ATI 3650 512MB sa 3GB RAM,
nema problema ni sa sitnim a ni sa krupnim programima.
Sve leti i deluje jako stabilno, nema seckanja u igrama.
Crysa na medium oko 15- 20fps.:D
Duzinu instalacije nisam merio. ( mozda je ova 7077 malo sporia od 7048 koju sam prethodno koristio).
Problemi koje sam primetio su :
Zauzece velike kolicine memorie oko 1.4GB i procesora kad racunar nista ne radi tj. ispod 10-15% ne pada a u Task Manageru nista nije aktivno. cim nesto kliknem ( Firefox, Explorer, Player......) on na 65-100%.
CPU je AMD Tuion X2 RM70. na 2GHz.
Memoriju sam uspeo da smanjim na oko 900MB sa RAM Saverom , a CPU ne znam kako da nateram da se ponasa kao treba .
AKO NEKO IMA PREPORUKU NEKA POMAZE!!!

Problemi zamrzavanja tj. NOT RESPONDIG prozora na 10-15sec koji je postojao kod 7048 kad kliknes na start -all programs pa bude sve OK i nastavi sa radom su ispravljeni tako da je odziv u momentu ali se sad preselio na Firefox i hoce da se desava kad ga citam nesto neko vreme i kliknem neku aplikaciju - ono prvo zadavanje komande je problematicno. Kao da nesto razmislja ili proverava . Kad on to sve odradi posle leti . :d:d.
Ako neko ima neki savet na sta da se obrati paznja, koja to aplikacija hoce da ovako na momente osamuti racunar i da zauzima procesor jer ga u Tasku ne vidim.
( Takvih problema nisam imao kod VISTE i XPa).

Evo sad idem da probam onu ATI Gamer verziju Viste x86.
Bas da vidim dal cu dobiti koji frame na Crysi :d:d
Pozz

Što se rama tiče, isključivanjem nekih servisa bih možda popravio stanje.
Što se CPU-a tiče, isključi AV program, takodje i Sidebar Gadgets i nećeš imati opterećenje procesora u idle-u.. A možda ti jednostavno HDD ima veliko zauzeće CPU-a prilikom rada, moguće i do drajvera pa dok on indeksira fajlove u pozadini da imaš to zauzeće. Znači, isključi Windows Search u servisima pa vidi kakvo zauzeće imaš.
Takodje, imaš u Start\All Programs\Accessories\System Tools\Resource Monitor gde možeš lepo videti zauzeće svega što te muči...

voodoons

Hvala na savetima.

Nisam nesto vest sa tim servisima , ako ti nije problem da napises koje i na koji nacin treba da korigujem ?

Hvala:)

Poslednja izmena:
Servise ćeš naći ako u start meniju u polje pretrage ukucaš Services.
Tačna lokacija je Control Panel\All Control Panel Items\Administrative Tools\Services
Servis koji ti ne treba stavis na Disabled u polju za "Startup type"
To je način a koje servise možeš isključivati imaš na postu iznad mog a imaš ponešto i OVDE

Radio sam ranije upgrade sa 7000 na 7057 i prošlo je sve OK. Sad sam hteo upgrade sa 7057 na 7100 RC i neće, informiše me da nije kompatibilno? Ili možda Torrent nije bio dobar?

Ne mozes "regularno" uraditi upgrade na RC vec mora clean install. Mada ima na netu neka fora kako uraditi upgrade na pre-RC verzije.

Hajde, lepo, imate Everest i njegove statistike.
Koristim Win7 otkad je izašao, bilo je tu i tamo po koji problem ali ništa nerešivo. Koristio sam build 7000 dugo, sad sam na 7057 i nijedan problem nisam imao sa 7057.
Molim one koji loriste Win 7 da prilože Everestov izveštaj o pokretanjima sistema. Tu ima i BSOD statistika...
Evo, krenuću ja..
obratiti pažnju na količinu BSOD-ova

Taj izvestaj bas nista ne dokazuje.Ja sam u poslednjih nedelju dana imao bar 4 BSOD-a,a vidi izvestaj everest-a.

Prilozi

• everest.jpg
    everest.jpg
    116 KB · Pregleda: 54
Vrh Dno