Šta je novo?

Vista vs Win 7 (performance rating) velika razlika?

doggmania

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
390
Imam instaliran Win 7 (7068) 64 bit i Vistu Sp 2 64 bit. Uradio sam performance rating, i razlika je bas velika. Da li je to isto bodovanje na Win 7ici i na Visti ili je normalno sto je drugacije?
Vista SP 2 64 bit
Untitled-13.jpg

Win 7 64 bit
win7rating.png

Hteo sam da probam i igrice da vidim kolika je razlika ali dobio sam jedan Bluescreen (zbog anti virusa koji nije podrzan za win 7), nekoliko zamrzavanja slike, sporije instaliranje nekih igrica. I kao najbolje je da mi se u toku instaliranja GTA 4 zamrzao explorer tj ostao mi je samo GTA 4 otvoren prozor i na kraju nisam mogao da instaliram igricu. Svi hvale win 7 a ja sam za manje od 5 sati koriscenja naleteo na nekoliko bagova ili kako se to vec zove.
EDIT: Hard na prvoj slici mi je WD640 a na drugoj Maxtor 80 gb.

Poslednja izmena:
Mozda se nisam lepo izrazio? Meni se nije zamrzlo u igri nego u toku instalacije. Blue screen, povremeno zamrzavanje Explorera (ne internet). I ja sam probao nod 32 4.0 Business i cim sam pritisnuo dugme Scan iskocio mi je blue screen. Nisam zbog toga postavio temu nego pitanje je:
Da li se razlikuje "Performance rating" Viste od Windows Sevena? Ako su isti onda po ovome sto sam ja dobio imam bolji rejting na Win 7 (makar jednu prednost da ima ako je vec "kljakav").

Poslednja izmena:
razlikuje se performance rating ocene, tacnije max ocene koje se mogu dobiti. microsoft je rekao da ce svaki novi proizvod doneti vece ocene, sp1 je doneo vise max ocene, a sad i windows 7 donosi nove max ocene koje ce verovatno biti opet povecane dolaskom sp1 za win 7 itd...

Nije isti Performance Rating, u 7-ici ide od 1.0 do 7.9, a u Visti od 1.0 do 5.9. Ja koristim Build 7077, navodno je Release Candidate 1 i sve mi neuporedivo bolje radi nego u Visti. Sistem je extra! Po meni najbolji Windows ever!

Ja sam mislio da ide do 10 na visti :D ....Znaci zato imam skoro sve 5.9.
Ja cu ipak da cekam zvanicno da izadje Win 7, ne mogu da se bakcem za mnogobrojim bagovima. Mada sam cekao SP 2 (vista) da bi presao sa XP-a na Vistu.

Ja sam mislio da ide do 10 na visti :D ....Znaci zato imam skoro sve 5.9.
Ja cu ipak da cekam zvanicno da izadje Win 7, ne mogu da se bakcem za mnogobrojim bagovima. Mada sam cekao SP 2 (vista) da bi presao sa XP-a na Vistu.

Ako ti se hardverske komponente ne sudaraju, Win 7 (7077 naročito) radi bez greške ("mnogobrojni bagovi" su naprosto preterivanje).

hehe pa da su bagovi preterivanje win 7 bi bio final sad, odma....... :p

Meni je mnogobrojno sto ne mogu bar 5 programa da instaliram, 1 bluescreen, 2x pucanje explorera, pucanje catalyst drivera. Sta ovo ti nije mnogo? Evo uspeo sam da odradim 3d Mark Vantage, sve default, na Visti 6800, na Win 7 7800 poena. 1000 razlike......Instalirao sam 7106 pa se sa njom bakcem malo, ali 32 bita, jer imam losa iskustva sa 64bit win 7
Edit: Izjavili su da ce biti najbezbeniji sistem, bezbedniji cak i od Linuxa.... :D:D:D

Poslednja izmena:
Los ti komp :D
Ja koristim W7 nekih mjesec dana i ni jedan BSOD nisam dobio.. sve radi ko podmazano.

Najlakse je reci ne valja ti komp i/ili imas virus. A tu ide izjava MS-a da je ovo najbezebniji sistem (cak i od Linuxa je bezbedniji) tako da mi/nam ne treba nikad vise anti virus :D
I uz win 7 ide veoma dugo instaliranje bilo cega, ne znam sto.

Ja ne znam ljudi o kakvim vi bagovima pričate, meni sistem radi već 7 dana bez greške.

Meni je Windows 7 već 3 meseca primarni OS, i doslovno ne znam kako izgleda njegov BSOD (nikad ga nisam video).

pa da upalis i gledas sceensavere :p

Screensaver ne koristim jos od Win98. Bas cu da palim screensaver i da gledam u njega, kao da nemam pametnija posla. A sto jel ima nekih problema screensaver-iama?

Najlakse je reci ne valja ti komp i/ili imas virus. A tu ide izjava MS-a da je ovo najbezebniji sistem (cak i od Linuxa je bezbedniji) tako da mi/nam ne treba nikad vise anti virus :D
I uz win 7 ide veoma dugo instaliranje bilo cega, ne znam sto.

Meni instaliranje software-a ide normalno cak mi se cini da je malo brze nego na XP SP3. To sto imas problema ne mora da bude do samog windowsa moguce je da te zeza neki drajver. Npr citam da cesto ljudi imaju problema sa catalyst ali to je opet do drajvera a ne do windowsa.

Uspeo sam da instaliram Gta 4 na Win 7 7106 (iz nekoliko pokusaja) i uradio sam Benchamark i dobio: sa 9.1 CCC drajvera 35.80 fps i sa 9.4 CCC 41.53 fps sa 1280x1024 high/highest, pokrenuo sam igricu ali nisam mogao da se krecem od prevelikog seckanja. Sa 9.1 drajverima sam imao oko 20 fps u igri ali mi je uzasno seckalo. Stavio sam onda 9.4 drajvera i jos gore je bilo imao sam oko 8 fps. Onda sam pokrenuo Vistu sp 2 i dobio sam sa 9.1 drajverima 42.84 fps tj oko 1.3 fps vise nego sa 9.4 drajverima na win 7, na Visti mi naravno normalno radi GTA 4 i instalira se manje od 45 min (na win 7 45 min a na visti oko 12 min).... Ne igram inace GTA 4 ali na toj igrici sam proveravao win 7/vistu.
EDIT: Da, instalirao sam 7077 na laptopu mada mi je on dosta slabiji od Desktopa pa sam i na njemu probao GTA 4 (grafika 8600 m gt 512 mb i 2.2ghz (2.4 ghz core 2 duo) i nisam nikakvu razliku primetio izmedju win7/viste. Jedino da imam na njoj manje bagova (jer nemam catalyst :D). A uzasno me nervira sto se instaliraju nenormalno duze neke igrice/aplikacije. Po 2-3 puta.
Evo nekih benchmarka Vista vs Windows 7 vs Ubuntu 9.4 (8.10)
http://www.tuxradar.com/content/benchmarked-ubuntu-vs-vista-vs-windows-7

Poslednja izmena:
Meni je mnogobrojno sto ne mogu bar 5 programa da instaliram, 1 bluescreen, 2x pucanje explorera, pucanje catalyst drivera. Sta ovo ti nije mnogo? Evo uspeo sam da odradim 3d Mark Vantage, sve default, na Visti 6800, na Win 7 7800 poena. 1000 razlike......Instalirao sam 7106 pa se sa njom bakcem malo, ali 32 bita, jer imam losa iskustva sa 64bit win 7
Edit: Izjavili su da ce biti najbezbeniji sistem, bezbedniji cak i od Linuxa.... :D:D:D

Pa dobro,instaliraj šta ti je volja, ali ako si instalirao "7106" build, onda će ti se sve to dešavati, jer taj build još nije iscureo iz Redmonda (ne do danas, barem), već si pokupio s torenta jedan od lažnjaka (ruski ili kineski). Takođe, proveri po Netu u Win 7 forumima šta je trenutno stanje Sedmice. Ono je trenutno (u petak, 17. aprila popodne po našem vremenu) ovako:

"Windows 7 Build 7111 , Windows 7 Build 7110 and Windows 7 Build 7109 have been compiled.The Build string on WIndows 7 Build 7109 is 6.1.7109.0.winmain.090413-1552 and of Windows 7 Build 7110 is 6.1.7110.0.winmain.090414-1906.The latest build is WIndows 7 Build 7111 which was compiled on 15th Apil 2009 with build string 6.1.7111.0.winmain.090415-19hh .The last two digits are unkown.
In Parallel with the 71XX series ,Microsoft is also compiling Build 70XX series.The latest builds in the series are Windows 7 Build 7082 ,Windows 7 Build 7083 , Windows 7 Build 7084 and Windows 7 Build 7085.The Build string of Windows 7 Build 7082 is 61.7082.0.winmain_win7rc.090410-1901, of WIndows 7 Build 7083 is
6.1.7083.0.winmain_win7rc.090413-1900 and of Windows 7 Build 7084 is 6.1.7084.0.winmain_win7rc.090414-1900 .The Build string of 7085 is not completely known - 6.1.7085.0.winmain_win7rc.090415-19hh ,The build was compiled on 15th April 2009."

Nijedan od ovih buildova nije još u cirkulaciji na Netu.

Problem imam i sa 7068, 7077 a one su izasle koliko znam! Ovo sto si me citirao je probano na 7068 i 7077. A na 7106 sam probao GTA 4. Za sad je Vista sp 2 bolja od Win 7 7077 za igranje GTA 4. Tvrdim! Jedino u cemu je brza 7ica je optakivanje fajlova. Al nadoknadi to sa 4x duzim instaliranjem.

Ne znam odakle ti to instaliranje 4x duze meni se Win 7000 prvi build instalira duplo brze nego XP ili Vista.

Gta 4 mi instalira 40 + min na win 7 bilo 7068 32/64 bita , 7077 32/64 bit naravno sa najnovijim drajverima i bez. Probano dosta puta, i na laptopu mi se dugo instaliralo al on je slabiji pa nisam primetio razliku. Inace na Visti 12-15 min mi se instalira gta 4.

Problem imam i sa 7068, 7077 a one su izasle koliko znam! Ovo sto si me citirao je probano na 7068 i 7077. A na 7106 sam probao GTA 4. Za sad je Vista sp 2 bolja od Win 7 7077 za igranje GTA 4. Tvrdim! Jedino u cemu je brza 7ica je optakivanje fajlova. Al nadoknadi to sa 4x duzim instaliranjem.

Očito imaš razne probleme. Ja ih na skoro desetak raznih kompjutera nisam imao sa Sedmicom. Počev od 7000 pa do poslednjeg 7077 nisam naišao na "mnogobrojne bagove" a moje iskustvo se poklapa, koliko čitam po Netu, sa iskustvom najvećeg broja drugih. Ali - svakom svoje, naravno.

iskustvo koga, geekova koji instalirao OS i nakon 2h procene da sve radi perfektno? :p

Sedim na Win7 x64 vec 3 meseca, uradio sam upgrade sa 7000 na 7057 i sve radi odlichno. Pri tom na ovom kompu zaista radim (3dsmax 2008, After Effects, Photoshop, Illustrator), igram se (Rise of Argonauts, H.A.W.X., Orange Box, Trackmania) i gledam HD filmove non stop i nijednog padanja sistema nije bilo. Nisam probao 7068 i 7077, chekam da se pojavi finalna verzija pa da ga stavim kao chovek na dugo.

pa sve sto si naveo su veoma popularni programi...... i zapazanje na osnovu njih po meni nije uopste merodavno... razumes... posto naravno da M$ njima posveti najvise paznje
mene vise interesuje kako se ponasaju sitni programcici koji malo paznje privlace a koje svi koriste ponekad, ja sam sa njima imao negativnog iskustva pod win7 i sledeci build cu cekati da stigne do RC1 pa ponovo da istestiram...

Ja ne izmisljam, meni win 7 u odnosu na vistu ima 1.5 fps manje (nebitno) ali ono sto me nerviralo je to duuuugo instaliranje. Nesto se normalno instalira, ali igrice uzas sporo.
A meni je logicno ako te sistem *****a za 2 sata koriscenja da ne treba da ga koristis dok ne izadje zvanicno, a ne ovo shatro "leaked".

iskustvo koga, geekova koji instalirao OS i nakon 2h procene da sve radi perfektno? :p

Ako mojih desetak kompjutera rade na Sedmici već 2-3 meseca bez problema, ako još par mojih prijatelja takođe to isto kažu, ako na Netu možeš naći desetinu hiljada ljudi po forumima i drugde koji je koriste takođe već mesecima, onda je to sasvim merodavno iskustvo na koje upućujem. Ne znam da li tebi vredi takav argument, ali to je dalje već tvoja stvar.

haha svaka cast ako guras win 7 na 10 kompova... neznam sta reci steta sto nisi u M$ beta tester pa da tvoj postupak ima smisla ;)

Ako mojih desetak kompjutera rade na Sedmici već 2-3 meseca bez problema, ako još par mojih prijatelja takođe to isto kažu, ako na Netu možeš naći desetinu hiljada ljudi po forumima i drugde koji je koriste takođe već mesecima, onda je to sasvim merodavno iskustvo na koje upućujem. Ne znam da li tebi vredi takav argument, ali to je dalje već tvoja stvar.

Pa tebi je super, ja sam instalirao na 2 kompjutera i na oba (citaj OBA) me *****ava sistem. Mnogo dugo instaliranje, evo bas sam merio danas. Gta 4 na Visti 9.58 min (manje vise koja sec), Win 7077 42 min.... I sta ti ne bi popizdeo da ti je tolika razlika? Podizao sam jedno 7 puta od 7000 do 7106 bilo 32 bilo 64 bita i uvek mi bude tu negde rezultat. Primetio sam da mi brze pakuje/raspakuje na win 7. Isto tako sam primetio da u 3D marku na visti imam 6800 a na win 7 7800 poena, ali kad udjem u gta 4 i uradim njegov bench vidim da vista ima 1.5 frejmova vise (jos sa starijim drajverima vista, inace je razlika do 3-4 fps). E sad, kako da namestim da mi instaliranje ide normalnom brzinom? Bluescreenove i pucanje programa cu progutati ako namestim da mi normalno instalira.

Poslednja izmena:
brzina kopiranje i razlike u malim i vecim fajlovima moze samo sugerisati na konfiguraciju kesa koja odgovara velikim fajlovima a nepogoduje malim, ali siguran sam da se to jako lako moze rekonfigurisati i verovatno M$ sad resava druge stvari...

Vrh Dno