Šta je novo?

Vista ili XP?

Dacha!

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2006
Poena
319
Na XP OS sam vec duuuuuze vreme....da li da instaliram vistu...

koje su mane , akoje prednosti?

prijatelj me ubedjuje da racunar cak bolje radi sa Vistom

moja konf:
AMD 2000+,1.5gb ddr ram,ATI Radeon 9550 VIVO....

Sa tim računarom bolje ostani na XP-u.Vista jeste bolja (lično iskustvo) ali na jačim računarima.Tvoj 2000+ bi bio dosta opterećen na Visti.Mada, dok ne probaš nećeš nikada znati :D

ma, Vista ili XP - isto ti je to... ako te ne mrzi, svakako probaj Vistu, pa vidi sam! tako sam i ja - interesovala me Vista, pa sam je onda instalirao kao dual boot sa XPom... I evo, 4 meseca, koristim samo Vistu ;)

mislim da bi i kod tebe Vista trebalo da radi sasvim lepo!

Poslednja izmena:
Vista je super, ali na jačim računarima (Core 2 duo, 2GB RAMa, neka nvidia 7xxx ili 8xxx itd).
Za tvoju konfiguraciju je bolje da teraš XP.

XP SP2 definitivno a vista sledece godine ili ti kad stigne crysis.
Najbolje je da sacekas SP1 za vistu pa je onda probaj.

Vista je super, ali na jačim računarima (Core 2 duo, 2GB RAMa, neka nvidia 7xxx ili 8xxx itd).
Za tvoju konfiguraciju je bolje da teraš XP.
a šta predlažeš za moju konfiguraciju? :D A64 2800, 1GB, GF 5700...

Na toj konfi, Vista Ultimate sa Aerom leti k'o luda! :)

Poslednja izmena:
a sto ne probas neku downgrade-ovanu verziju 2003 Servera (workstation)? Komp mi oziveo posle 2003 Servera :)...sad koristim eXPerience-ovu verziju istog...brzi je i bolji i uglavnom nema boljke kao sto to ima XP...skoro svi programi sto rade na XP-u rade i na serveru...

i ja se mislim da je bolje da ostanem na xp....ali znatizelja,znatizelja :)

sutra cu da downloadujem Vistu pa da je probam,pa cemo videti za dalje

i ja se mislim da je bolje da ostanem na xp....ali znatizelja,znatizelja :)

sutra cu da downloadujem Vistu pa da je probam,pa cemo videti za dalje

Misliš da kupiš ;)

Jedno pitanjce:Može li vista ultimate sa aerom da radi na konfi Athlon 2200+ , 1GB , redeon 9550???Koja je minimalna konfiguracija?

Moze da radi i na mnogo gorem racunaru samo zavisi sta smatras pod radi
Radice ona bez problema ali osetno losije od xpa

KOd mene Vista nece da radi, pa i dalje ostajem na starom dobrom XP SP2 :type:

Da li ce Vista da radi na ovoj konf. i kako
Intel d820
Transced 1.5 GB 667
WD 160 GB
Ati 1300 pro
MSI 945p Neo-3

Poslednja izmena od urednika:
a šta predlažeš za moju konfiguraciju? :D A64 2800, 1GB, GF 5700...

Na toj konfi, Vista Ultimate sa Aerom leti k'o luda! :)

Sigurno si pogasio neke servise ;) Može vista da radi, al ti recimo teško da možeš igre da teraš na toj mašini.

Što se tiče programa, meni primetno sporije rade nego na XPu. Corel i Adobe CS3 se otvaraju bar 2x brže na XPu nego na visti, a isto toliko i brže rade na XPu.

Windows ME bi bio sasvim OK. :d :smoke:
hehe, to je jedini Win9x koji nisam nikada imao na svom kompu :D

1. Sigurno si pogasio neke servise
2. Može vista da radi, al ti recimo teško da možeš igre da teraš na toj mašini.
3. Što se tiče programa, meni primetno sporije rade nego na XPu. Corel i Adobe CS3 se otvaraju bar 2x brže na XPu nego na visti, a isto toliko i brže rade na XPu.
1. ma, sve što ne treba (kao i na XP, uostalom!)
2. eh, zato je važno za šta se koristi komp - igre koje ja volim, sasvim lepo rade na Visti ;)
3. pa, nemam ti ja te monstrume - a Paint.NET i Inkscape rade sasvim fino :type:

Poslednja izmena:
a sto ne probas neku downgrade-ovanu verziju 2003 Servera (workstation)? Komp mi oziveo posle 2003 Servera :)...sad koristim eXPerience-ovu verziju istog...brzi je i bolji i uglavnom nema boljke kao sto to ima XP...skoro svi programi sto rade na XP-u rade i na serveru...

Workstation verzija servera 2003 je XP. Ne postoji ni jedan razlog za takvu akciju.

Ma koju masinu da imate trenutno ne znam sta dobijate instalacijom Viste osim fancy look-a i pacenja oko pokretanja programa i igara tipa ovo je za Vistu, ovo nije, ovo cu u compatibility mod... Ma jos godinu dana dok lepo ne sazri OS dok se ne pojavi SP1 ja drzim lepo XP nakojem sve pici i radi kako treba....

Ma koju masinu da imate trenutno ne znam sta dobijate instalacijom Viste osim fancy look-a i pacenja oko pokretanja programa i igara tipa ovo je za Vistu, ovo nije, ovo cu u compatibility mod... Ma jos godinu dana dok lepo ne sazri OS dok se ne pojavi SP1 ja drzim lepo XP nakojem sve pici i radi kako treba....
Slazem se s [email protected]ao sam vistu i stvvarno ne vidim neki preterani napredak u os-u u odnosu na xp osim fancy look-a i preterane HW zatevnosti....za sada xp sp2 zakon,a vista jednog dana sigurno kad je srede i izadje SW koji ce je podrzavati ali ne sada jer necu radi prestiza i price kako imam vistu da se patim s gomilom programa i kompatibilnosti...

meni na visti od mnogo mnogo programa koje sam instalirao samo gg-client mora da se pokrene u compatibility mod.Igrice(osim wc3) ne igram tako da ne znam kako rade sa Vistom
Ako imate dobar komp vista ce raditi bolje od xpa.
TO sto vi nemate potrebu za vistom i mislite da ona sluzi samo za prestiz ok ali nemojte da generalizujete.
Nadjite podatak koliko ljudi koriste vistu.I sta svi oni to rade da bi se hvalili da su napredni ?
mda

uff...kad chitam ove komentare,sve su manji izgledi da cu da predjem na vistu.....

citam ove komentare i vidim da ima ljudi koji bi vise voleli da imaju ficu umesto porsea.
koristim vistu vec duze vreme na konfiguraciji: intel pentium 2,6/1,5 gb mem./ati radeon 1950, znaci nemam neku super konfiguraciju o kojoj neki ovde govore a opet sve sjajno radi, radilo je i dok sam imao 768MB memorije (1GB sam dokupio zbog igre STALKER) i graficku MSI FX5600. softvera imam gomilu instalisanog i sve radi odlicno.
nailazio sam na komentare ljudi sa daleko boljom konfiguracijom da im ne radi kako treba pa bi stoga moj odgovor (bez ozira na konfiguraciju) na pitanje XP ili VISTA bio; instalisi i sam donesi svoj sud a da ti savetujem da i dalje vozis proverenog ficu bilo bi glupo.

bez dual core cpua i 4gb rama ja ne bi stavljao vistu :)

E, ovo je stvarno dobro. jesi li siguran da je to dovoljno jaka konfiguracija da se nosi sa vistom? :bottle:

Poslednja izmena od urednika:
bez dual core cpua i 4gb rama ja ne bi stavljao vistu :)

Moja konfiguracija iz potpisa već 5 meseci vozi vistu bez problema.Sve radi cakum-pakum.Ja sam savetovao OP da proba, ali da smatram da će mu se vući zbog Athlona 2000+(ne verujem da ima dovoljno snage).Ova izjava je čisto za......nje.

uff...kad chitam ove komentare,sve su manji izgledi da cu da predjem na vistu.....

ali obrati ipak pažnju više na komentare ljudi koji koriste (ili su bar probali) Vistu! Ovi koji to neće, a Vistu su videli samo kao screenshot u temi o desktopima, nisu merodavan pokazatelj!

Uostalom, uvek je najbolje rešenje da sam probaš, pa vidiš! Sve drugo su prazne priče...

Workstation verzija servera 2003 je XP. Ne postoji ni jedan razlog za takvu akciju.

to stoji, nego, meni barem (imam 2003 Server Enterprise |eXPerience izdanje :)| - nisam je downgrade-ovao) mnogo brze radi od klasicnog XP-a...brzi boot, programi se brze izvrsavaju (oni koji meni trebaju), bolji memory management (jednostavno manje trosi ;)), itd...

Poslednja izmena:
Ja sam probao sa mojom konfom i tada sa ramom prvo od 512 pa onda 1gb. Dal' je bilo do sp-ova ili neke neoptimizacije, vista mi je posle metar dana radila uzasno. Plus shto neke aplikacije kao npr. 3d max nisu planirale uopshte i da se upale na istoj. Tako da dok se ne prodje odredjen period [ili izbacivanje sp1] ja na vistu necu prelaziti.

A za korisnije 2000+:
Ako ste stadardni korisnici koji voze filmove, muziku i neke manje zahtevne igre, onda postoji mogucnost da vam vista koliko toliko i radi. Dok za malo zahtevnije korisnike smeshno bi bilo uopshte se cimati.

to stoji, nego, meni barem (imam 2003 Server Enterprise |eXPerience izdanje :)| - nisam je downgrade-ovao) mnogo brze radi od klasicnog XP-a...brzi boot, programi se brze izvrsavaju (oni koji meni trebaju), bolji memory management (jednostavno manje trosi ;)), itd...

Sve je to posledica paljenja/gasenja potrebnih i nepotrebnih servisa i tuje 2003 u prednosti. Uz malo truda XP se lepo podesi da sve radi ok. Da ne pominjem cenu servera ;)

Vidi to je jako predvidivo sa MS...
bez SP -maltene neupotrebljivo
SP1 - bice bolje al ne bas 100%
SP2 - e to je pravo
moze potrajat, ali svi znamo isti recept...

ali obrati ipak pažnju više na komentare ljudi koji koriste (ili su bar probali) Vistu! Ovi koji to neće, a Vistu su videli samo kao screenshot u temi o desktopima, nisu merodavan pokazatelj!

Uostalom, uvek je najbolje rešenje da sam probaš, pa vidiš! Sve drugo su prazne priče...

Slažem se sa ovim. Vista je sasvim ok os i ima dosta napretka u odnosu na XP, ali je downside to što je baš BAŠ zahtevna. Ja još uvek na visti ne mogu da postignem one performanse koje imam na XPu. Koristio sam Vistu 3 meseca i zbog Photoshopa sam morao da se vratim na XP i kada sam se vratio provalio sam koliko mi se brže sve odvija na XPu. Sve radi brže.

Na Vistu ću ponovo da pređem kad kupim neki Core 2 Duo, 8800GTS i još 2GB RAMa ;) To će onda sigurno biti milina za rad ;)

Nazad
Vrh Dno