Šta je novo?

Visoka škola elektrotehnike i računarstva - par pitanja

Solesoslav

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
535
Propali sam student. Studirao sam godinu dana na FON-u, a ove godine sam upisao prvu godinu na matematickom fakultetu.
Opet mi se ne svidja fakultet, ali zbog totalno drugih razlog u odnosu na one koji su me naterali prosle godine da promenim fakultet.
Naime na fonu mi se nije svidela ta neka "lakoca"(Word, Excel, Access od IT-a u prvoj godini), ali je sve bilo dobro organizovano(jer je jelte FON), dok na matematickom, ne zna se ko pije ko placa, ubija me to sto nemam knjige iz bilo kog predmeta, vec se sve uci iz skripti ili transkripta vezbi, pa me zanima par stvari za Visoku skolu elektrotehnike I racunarstva.

1. Da li predmeti imaju dobro napisane knjige I planove/programe?
2. Da li su profesori otvoreni za konsultacije?
3. Da li imate neku vrstu "razrednog staresine" I starijeg studenta kojeg mozete pitati za sve sto vas interesuje?
4. Uopsteno neki utisci?

1. da. recimo. popularna su power point predavanja. dosta profesora ih koristi i onda to okace na sajt za ucenje. mada ima skripta za sve predmete.
zavisi i od smera koji bi upisao, ali generalno, nema problema za literaturu.

2. da. tamo gde ce ti trebati, moci ces da dobijes pomoc. ja nisam video mnogo ljudi da koristi konsultacije, ali mozes sve da pitas. svi imaju asistente koji su vrlo otvoreni. to ti je cak i bolja varijanta nego neki profesori. direktor-profesor je udav najgori. izbegavaj ga.

3. svaki smer ima zvanicnog rukovodioca i plus njegov asistent. ne mogu da tvrdim za sve, ali mogu da pohvalim ekipu sa elektronike. nekoliko profesora slicnih predmeta i asistenti sa vezbi su sjajni.

4. mnjah. ako im dozvolis, razvalice te. ako zelis, proleteces kroz skolu jer stvarno nije tesko. ako gnjvis, ostace ti gorak ukus kao meni :D
sa jedne strane sjajni ljudi koji otkidaju svoj posao u svakom smislu, a sa druge strane ludaci, seljaci, smaraci...

u pricnipu, mogu da preporucim upis. svasta se menja po pitanju skolstva. viser ima specijalisticke studije, a uskoro izgleda i nesto jos pa bi mozda mogao i da izjednacis diplomu sa fakultetom. nsiam ispratio jer me ne znaima.

1. Da li predmeti imaju dobro napisane knjige I planove/programe?
2. Da li su profesori otvoreni za konsultacije?
3. Da li imate neku vrstu "razrednog staresine" I starijeg studenta kojeg mozete pitati za sve sto vas interesuje?
4. Uopsteno neki utisci?

1. Knjige ti nece trebati posto dolazis sa fakulteta, sva literatura je uglavnom online, jedino sto je obavezno su praktikumi za lab. vezbe koji se placaju.
2. Nece ti ni trebati konsultacije, ako ti budu trebale - otvoreni jesu, asistenti isto pomazu dosta.
3. Sef smera, sekretar smera, ima i studentski parlament od skoro...
4. Laganica skola, zavisi koji smer upisujes - opusteno mozes da zavrsavas nju i neki fakultet istovremeno.

Ja sam na Elite-u ako te jos nesto interesuje pitaj.

Ja sa isto razmisljam da upisem VETS i najvise me buni razlika izmedju Racunarske Tehnike i Novih Racunarskih Tehnologija. Mene interesuje programiranje, i po listi predmeta mi se cini da mi vise odogovara RT. Da li je stvarno tako ili gresim?

za programiranje ti je dovoljan RT(c++, c#, java, baze), NRT(ima web dizajn gde mozda rade php, zaboravio sam) je ako hoces "novije" tehnologije tj ubacili su par predmeta koji su eksluzivni na AVT...
i da matematika je na NRT laksa.

Ako ti bas neki predmet treba, mozes ga ubaciti kao izborni i platis slusanje i izlzazak(broj bodova x cijena...bilo oko 70e 2005-te).

Škola je odlična. Profesori korektni, osim jednog da ga ne navodim. Okrene se i piše na tablu jer je galama. Vežbe su dobre, mana im je što kratko traju. Sve u svemu se svodi da odlučiš čime želiš da se baviš. I to forsiraj. Nemoj da misliš da je dosta gradivo iz škole, već mora da se uči i kod kuće.

Jel vredi razmatrati Visu PTT pored ove? Koliko vidim tamo ima onaj smer za sistem administratore, sto mi se iskreno najvise svidja.

Iz licnog iskustva ti savetujem svakome ukoliko moze da priusti sebi (kao sto ja nisam mogao) da upise RAF pre VISER. Stavise i neki informaticki smer na FON-u. Na VISER-u naucis po nesto, nije da nije, sve je to korektno i sada vec ima smisla, ali opet, vise ce vas ceniti sa RAF i FON ukoliko planirate u bilo kom obliku da igrate na kartu obrazovanje.

Mislim nakon skolovanja uvek ce vas vise neko platiti ukoliko imate CCNP, CCIE, znate dobro da programirate u Javi i poznajete baze podataka, a nece suditi po tome sa koje visoke skole odnosno fakulteta dolazite.

Jedini prof. koji je problematican, lose i monotono predaje, a mnogo trazi je Kraus, bas iz predmeta programiranje. Dok ostali prof, su odlicni, Mijalkovic, Obradovic, Bora, hadzibabic........ Raspitaj se o TF Zrenjanin ili Tf Cacak, imaju status fakulteta, a lako se zavrsavaju, a da bi naucio programiranje, zasuces rukave i ucis kuci, na fax-u se uce osnove.

Hah, upravo.

Ja sam upisao VETŠ daleke 2004. i završio prvu godinu, doduše bez položenog Programiranja i Elektrotehnike.

VETŠ je baš laganica, ispite spremaš bukvalno dva dana pred ispit, osim matematike i ova dva pobrojana koje nisam prošao.

E sad, da mi je ova pamet, kao što tada nije bila, ja bih išao direktno na FON a ne na Višu. Ko hoće neko veliko znanje, na Višoj ga baš i neće naći.
Kuriozitet je da se te godine upisalo par ljudi sa minus brojem bodova na listi (-1, -2 boda).

Ćale (kao tadašnji finansijer školovanja) gleda onu listu s' nekom dozom uzbuđenja (uobičajenu za roditelje koji gledaju takve liste), i pita me: "A šta je sa ovima što imaju nula bodova i minus dva boda?"

Kad je shvatio, kaže: "E izem ti tvoju Višu..." :D

Potrebno mi je mišljenje forumaša - devojka mi je u ozbiljnoj nedoumici oko upisivanja, a ja ne znam kako da joj pomognem. Situacija se malo komplikuje, a evo i zašto. Prvobitna namera joj je bila upisivanje Visoke ICT škole, ali nekoliko meseci unazad profesor matematike koji je pripremao za upis odmah na prvom času uvideo je njen potencijal i preporučio joj je nešto što je malo veći izazov - Matematički fakultet.

Njena sfera interesovanja je pre svega programiranje, tako da joj je profesor preporučio MATF i smer Informatiku, dobrim delom zbog posebnog obraćanja pažnje na algoritme, koji kako kaže, se ne rade nigde toliko ozbiljno kao tamo. Uglavnom, zagrejao je baš za MATF, tako da joj je Visoka ICT škola otišla u drugi plan. Evo gde stvari postaju zanimljive. Juče je prvo polagala prijemni na Visokoj ICT i razbila ga je - iz srednje nosi 38.94 boda i na prijemnom je dobila maksimalni broj od 60 boda uradiviši tačno svih deset zadataka, tako da je sa 98.94 boda šesta na preliminarnoj rang listi. U prevodu, budžet joj je praktično zagarantovan za željeni smer Internet tehnologije - to je bukvalno u vreći.

Danas je izašla na drugi, takoreći komplikovaniji prijemni na Matematičkom fakultetu. Ono što je meni malo nebulozno je broj od 1019 kandidata koji su se prijavili za prijemni, što znači da je interesovanje za MATF ove godine ogromno. Drugo objašnjenje za toliki broj prijavljenih, kako mi kaže devojka je verovatno "rezerva" za one koji takođe konkurišu na FON-u, ETF-u i tako tim drugim "prestižnijim" fakultetima, tako da ako tamo ne urade dobro prijemni imaju MATF kao rezervu. Ne znam šta je tačno, ali ovoliki broj prijavljenih joj malo više pravi problem.

Elem, na prijemnom na MATF-u je uradila 11 zadataka tačno i 2 netačno od mogućih 20, u prevodu osvojila je 32.4 boda i sa 71.34 ukupno završila tek na 455. mestu na preliminarnoj rang listi. Njen profesor je pričao sa njom danas i uveren je da je to dovoljan broj bodova za budžet, prošle godine je trebalo oko 60 valjda, ali ona ostaje skeptična zbog ne tako dobre pozicije na rang listi. Konkurencija je po nekom mom skromnom mišljenju baš velika, ali opet postoji ta neka verovatnoća da većina tih konkurenata sa velikim brojem poena zapravo upisuje FON, ETF, itd, a da im je MATF samo bio rezervna alternativa.

To znači da bi u idealnom slučaju veliki broj njih odustao i samim tim bila otvorena šansa za budžet za one kojima je MATF prvi izbor. Prošle godine je valjda bilo tako, nisam upućen u celu tu priču baš dobro. Broj mesta na budžetu kako mi kaže je oko 100 kombinovano sa smerom Astronomije i astrofizike, sa kojeg može valjda da se prebaci lagano na Informatiku. Budžet koji joj je must have na MATF-u joj je u ovom trenutku nesiguran, barem se meni tako čini, pošto tu postoji previše "ako".

Stvari postaju vesele zbog prozivke koja na Matematičkom pada 17og, a na Visokoj ICT školi 14og ili 15og, što je ogroman problem. Faktički, ovde rizikuje da propusti siguran budžet da sačeka prozivku za moguću šansu za budžet na MATF-u, što je po meni kockanje. Vidim da joj je želja ipak da upiše faks umesto visoke škole, pa ne znam kako da joj pomognem, šta da je savetujem. Da li joj je Matematički uopšte bolji izbor, da li će tu više da nauči o programiranju u odnosu na Visoku ICT, itd, a gde je bolje potražiti mišljenje nego na Benču :) Ono što me takođe jako interesuje, kolike su uopšte šanse da sa 71.34 boda zakači budžet na MATF? Baš je nervozna, rastrzana, a ja ne mogu da je utešim pošto nisam u toj priči. Svaki savet je dobrodošao, hvala.

Ja mislim da je bolje da ceka MATF, jer i ako ne uspe da upadne na budzet trebalo bi da postoji jos jedan upisni rok (septembar valjda) kada moze da upise ICT...

Interesantno. Da li to podrazumeva ponovno polaganje prijemnog ili?

Mislim da se polaze ponovo.Nego sad videh da preko drugog roka ne moze da se upadne na budzet, tako da je to ****** :/

Ne znam to oko praga bodova, ali ja bih svakako rizikovao sa matematičkim fakultetom. Neće se mnogo ovajditi sa programiranjem na Višoj...

Nije baš da ne postoje drugi fakulteti koji se ozbiljnije ne bave algoritmima, npr. tu je smer Softverskog inženjeringa na ETF-u (nažalost nema budžeta) ili RAF (privatni fakultet). Ja da imam novca, bez razmišljanja bih išao na RAF.

@OP
Ako si pao prvu godinu nisi propali student, niti ako si upisao drugi faks i tamo ti se ne sviđa. Stisni zube i završi. Ako ne završiš ni jedan fakultet onda si propali student. Ja sam se razočarao u svoj fakultet odmah u prvom semestru kao, jer sam kao đak u srednjoj školi bio skoro svake godine u prva tri na republičkom takmičenju iz željenog predmeta, a došao sam na faks gde sam učio manje nego u srednjoj školi

@Gizmo i devojka
Ja sam sa 95.5 poena upisao prvu godinu kao samofinansirajući student, a pritom sam u toku studija postao autor naucnog rada koji je vec visestriuko citiran. Ako je ona skrpila 71.34 poen ona nije za fakultet. Sa 70 poena može da bira: butik, manikir, pedikir, maksi kasa i sl. Sa 70 poena nadati se da upadneš na budžet je sramota, makar i za Srbiju.

Poslednja izmena:
Dva bambija za tebe što si imao toliko bodova, ali tvoj nivo generalizacije mi je apsurdan... Ne znam samo otkud ti pravo da pišeš na taj način o nekom koga ne poznaješ i predlažeš te poslove? Otkud ti znaš za šta je ona sposobna isključivo na osnovu broja bodova koja je osvojila iz matematike. Molim te za ubuduće ako nemaš ništa pametno da napišeš, nemoj to raditi, pošto uopšte ne pomažeš takvim bezveznim rezonovanjem...

@Hidrogen, aj ne s***! Kakve veze ima broj bodova sa tim kakav ce neko da bude student? Pa nije prijemni ispit ceo fakultet, na faksu imas 40 ispita, za prijemni moze svaka ****** da sedne i ima 95.5 bodova. Pitanje je da l ce da fa zavrsi.

@gizmo bolje da upise tu visoku skolu, pa nek upise i fax na samofinansiranje ako ima $$. Ne znam da l postoji mogucnost da se upise na jedan pa posle par dana predomisli i ispise.

Dva bambija za tebe što si imao toliko bodova, ali tvoj nivo generalizacije mi je apsurdan... Ne znam samo otkud ti pravo da pišeš na taj način o nekom koga ne poznaješ i predlažeš te poslove? Otkud ti znaš za šta je ona sposobna isključivo na osnovu broja bodova koja je osvojila iz matematike. Molim te za ubuduće ako nemaš ništa pametno da napišeš, nemoj to raditi, pošto uopšte ne pomažeš takvim bezveznim rezonovanjem...
Ne poznajem osobu, ali poznajem bodove. Taj ko je skrpio 70 poena na prijemnom, a pritom je najnormalnija granica 90, moze slobodno da ide da radi ono sto sam predlozio. Tu ce imati uspeha. Srbija je ovde gde je zato sto je vode ljudi koji su u toj kategoriji- 70 za budzet.

Poslednja izmena:
@Hidrogen, aj ne s***! Kakve veze ima broj bodova sa tim kakav ce neko da bude student? Pa nije prijemni ispit ceo fakultet, na faksu imas 40 ispita, za prijemni moze svaka ****** da sedne i ima 95.5 bodova. Pitanje je da l ce da fa zavrsi.

@gizmo bolje da upise tu visoku skolu, pa nek upise i fax na samofinansiranje ako ima $$. Ne znam da l postoji mogucnost da se upise na jedan pa posle par dana predomisli i ispise.
Ja prijemni ispit nisam ucio ni jednu jedinu sekundu. Rezultat mog prijemnog ispita su oni istrazivacki radovi koje sam radio kao srednjoskolac do tad. Smatrao sam nepostenim da dodatno ucim za prijemni, te sam na isti izasao sa znanjem koje sam imao do tad u glavi. Smatram da tako treba svaki posteni covek da uradi.

Na kraju ce da ispadne da si neki suvi genije ali te niko nije jos otkrio...

Било је још таквих са такмичењима и одличним оценама па су се онда жалили на темама да имају примедбе на факултете јер деца не знају које су експанзије за ВОВ и што нико неће са њима да пије пиво. Свака теби част што си др мр и маг пријемних испита али то није разлог да омаловажаваш друге.

Гизмо ја сам прошле године имао ајде да кажем сличну дилему, да ли уписати грађевину сигурно на буџет или ФОН самофинансирање, међутим испоставило се да је за ФОН била прозивка раније па сам се уписао ту. Оно што њу кочи је што не можеш бити на два факса на буџету, а исто тако глупо је да и на једном и на другом издува. Реци јој да проба да оде до студентске службе или до продекана за наставу и да им изложи свој проблем. Капирам да ће јој неко изаћи у сусрет јер она не тражи услугу и нешто преко везе, већ само тражи добронамеран савет. Такође покушајте да пронађете прелиминарне и коначне листе ос прошле године. То би могао наћи или на сајту факса или по групама на фејсу, пошто обично сваке године се направи група припрема за ФОН тако нешто где људи после пријемног окаче резултате.

Надам се да сам макар мало помогао, срећно. Такође да убацим и моје мишљење, мислим да јој је матдматички доста бољи избор

Na kraju ce da ispadne da si neki suvi genije ali te niko nije jos otkrio...

Naravno da nisam. Ja sam sasvim obican student. Moze se reci nista specijalan, jer sam vecinu studija preblejao na internetu i u igrama, ali sam svejedno postigao rezultat.

Ono sto ja hocu da kazem je da se studije nipodastavaju time sto danas svaka dzudza hoce da studira, i da bude akademski gradjanin. Status akademski obrazovanog coveka, tj. onoga ko pomera granice nauke se razvodnjava u gomili mladezi koja upisuju faks sa 70 poena, a zavrsavaju ga po bolonji: a) b) c) dok bi isti trebalo da zauzmu svoje casno mesto u industriji kao... naveo sam vec.

Poslednja izmena:
@hidrogen.net

Tebi brale sve najbolje želim, super je to što imaš takvo znanje, ali da si bahata individua tu nema spora.

@Patricije

Da, baš je specifična situacija, zato i mene malo muči. Planirala je ona u narednih nekoliko dana da malo više istraži stvar, ali svaka pomoć u vidu saveta nam je dobrodošla. Jesi, pomogao si, za razliku od nekih.

@hidrogen.net

Tebi brale sve najbolje želim, super je to što imaš takvo znanje, ali da si bahata individua tu nema spora.
Naprotiv, videces na rostilju :)

Mozda sam se malo razocarao u mladje generacije samo, pa pisem ovako. Gledam vec neko vreme kako se moji najbolji prijatelji koji su asistenti na fakultetu muce sa tim "70 za budzet studentima", pa sam malo ogorcen na celu situaciju, i mozda malo preterujem, izvini.

Ја сам баш данас сортирао листе за неке ортаке који су конкурисали за фон, и они су сви у истом ребусу. И њима сам исто препоручио, да гледају колико су се померале листе у односу на прошлу годину. Међутим ништа се ту не може поуздано рећи јер су сваке године ФОН ЕТФ МАТФ и Грађевина у чаробном четвороуглу где деца конкуришу за случај да им не прође прва жеља. Такође факултетима није страно да избаце да је прошле године требало више поена за неки смер да би добили на ексклузивности или неком престижу. Тако да што се тиче бодова најбоље је да се консултујеш са некима који имају искуства, било то студентска служба/студенти/асистенти и слично. Ја могу ако хоћеш да питам две баш добре другарице колико је бодова требало пошто су оне обе на буџету математичког.

@хидроген
А теби нови Балтазаре желим сву срећу у оверклоковању, измишљању апарата против амброзије, истраживању хиксовог бозона са жељом да и твоју напаћену душу ова држава стипендира и носи на буџету.

Прочапркај мало форум, било је још таквих младих научника попут тебе. И они су исто патили за стипендијама и хвалисали се истраживачким радовима.

Znam vrlo dobro o cemu pricas, na forumu sam dugi niz godina, ali ti ne shvatas da:

a) Ja ne krecem sa studijama, ja sam ih zavrsio, te mi ne trebaju nikakve stipendije
b) Ne zelim da imam nista vise sa ovom zemljom i njenim stipendijama, jer je se nauka degradira sve vise i vise zbog ljudi kao sto si ti.
c) Ti imas problem koji prevazilazi ovaj forum

Poslednja izmena:
@Patricije

Skapirao sam ja odmah da tu ništa nije sigurno :) Ajde pitaj ako ti nije teško, a iskustvo iz prve ruke konkretno da popriča sa njima uopšte ne bi bila loša ideja.

Eto kako biti produktivan član foruma, potruditi se iskreno da pomogneš nekome. Ed, izvinjenje prihvaćeno, ali mani se predrasuda molim te, ništa ti neće dobro u životu doneti.

Nazad
Vrh Dno