Potrebno mi je mišljenje forumaša - devojka mi je u ozbiljnoj nedoumici oko upisivanja, a ja ne znam kako da joj pomognem. Situacija se malo komplikuje, a evo i zašto. Prvobitna namera joj je bila upisivanje Visoke ICT škole, ali nekoliko meseci unazad profesor matematike koji je pripremao za upis odmah na prvom času uvideo je njen potencijal i preporučio joj je nešto što je malo veći izazov - Matematički fakultet.
Njena sfera interesovanja je pre svega programiranje, tako da joj je profesor preporučio MATF i smer Informatiku, dobrim delom zbog posebnog obraćanja pažnje na algoritme, koji kako kaže, se ne rade nigde toliko ozbiljno kao tamo. Uglavnom, zagrejao je baš za MATF, tako da joj je Visoka ICT škola otišla u drugi plan. Evo gde stvari postaju zanimljive. Juče je prvo polagala prijemni na Visokoj ICT i razbila ga je - iz srednje nosi 38.94 boda i na prijemnom je dobila maksimalni broj od 60 boda uradiviši tačno svih deset zadataka, tako da je sa 98.94 boda šesta na preliminarnoj rang listi. U prevodu, budžet joj je praktično zagarantovan za željeni smer Internet tehnologije - to je bukvalno u vreći.
Danas je izašla na drugi, takoreći komplikovaniji prijemni na Matematičkom fakultetu. Ono što je meni malo nebulozno je broj od 1019 kandidata koji su se prijavili za prijemni, što znači da je interesovanje za MATF ove godine ogromno. Drugo objašnjenje za toliki broj prijavljenih, kako mi kaže devojka je verovatno "rezerva" za one koji takođe konkurišu na FON-u, ETF-u i tako tim drugim "prestižnijim" fakultetima, tako da ako tamo ne urade dobro prijemni imaju MATF kao rezervu. Ne znam šta je tačno, ali ovoliki broj prijavljenih joj malo više pravi problem.
Elem, na prijemnom na MATF-u je uradila 11 zadataka tačno i 2 netačno od mogućih 20, u prevodu osvojila je 32.4 boda i sa 71.34 ukupno završila tek na 455. mestu na preliminarnoj rang listi. Njen profesor je pričao sa njom danas i uveren je da je to dovoljan broj bodova za budžet, prošle godine je trebalo oko 60 valjda, ali ona ostaje skeptična zbog ne tako dobre pozicije na rang listi. Konkurencija je po nekom mom skromnom mišljenju baš velika, ali opet postoji ta neka verovatnoća da većina tih konkurenata sa velikim brojem poena zapravo upisuje FON, ETF, itd, a da im je MATF samo bio rezervna alternativa.
To znači da bi u idealnom slučaju veliki broj njih odustao i samim tim bila otvorena šansa za budžet za one kojima je MATF prvi izbor. Prošle godine je valjda bilo tako, nisam upućen u celu tu priču baš dobro. Broj mesta na budžetu kako mi kaže je oko 100 kombinovano sa smerom Astronomije i astrofizike, sa kojeg može valjda da se prebaci lagano na Informatiku. Budžet koji joj je must have na MATF-u joj je u ovom trenutku nesiguran, barem se meni tako čini, pošto tu postoji previše "ako".
Stvari postaju vesele zbog prozivke koja na Matematičkom pada 17og, a na Visokoj ICT školi 14og ili 15og, što je ogroman problem. Faktički, ovde rizikuje da propusti siguran budžet da sačeka prozivku za moguću šansu za budžet na MATF-u, što je po meni kockanje. Vidim da joj je želja ipak da upiše faks umesto visoke škole, pa ne znam kako da joj pomognem, šta da je savetujem. Da li joj je Matematički uopšte bolji izbor, da li će tu više da nauči o programiranju u odnosu na Visoku ICT, itd, a gde je bolje potražiti mišljenje nego na Benču

Ono što me takođe jako interesuje, kolike su uopšte šanse da sa 71.34 boda zakači budžet na MATF? Baš je nervozna, rastrzana, a ja ne mogu da je utešim pošto nisam u toj priči. Svaki savet je dobrodošao, hvala.