Zanimljiva je ova diskusija koja traje vec duze vreme. Kasno se ukljucih u forum pa ne htedoh da se mesam.
Toliko ste raznih stvari izneli za i protiv i jednih i drugih stvari, izrecene su razne gluposti tipa "ti si sa ETF, pa kako ne znas da popravis TV, a obican majstor otkrije kvar za 5 minuta", prolazi mi mladost i vreme na glupe i nepotrebne ispite itd. Stvarno nebuloze.
Svi ste u pravu i niste u pravu! Koliko sam razumeo, covek zanima programiranje i racunari. To su dve ogromne oblasti. Imamo programiranje: mikrokontrolera (Altera), arhitektura procesora (Verilog), mikroprocesora, DMA uredjaja, prekida (asembler), pisanje drajvera (C, asembler...), pisanje sistema i aplikacija (raznorazni objektni i objektno orijentisani jezici) za Windows, Unix, Linux,..., programiranje softvera i hardvera za rad u realnom vremenu.
Od onoga sta te zanima, koliko zelis da znas sta gde i kako radi, kako izvuci maksimum iz necega i zato biti bolji od konkurencije (citaj: doci do vece love), od toga zavisi sta ces i da upises. Kod nas nema nijedna "programerska" ustanova, svi te uce odredjenom stepenu programiranja. Od tvoje volje i entuzijazma zavisi tvoje dalje napredovanje. Moj ortak je zavrsio gimnaziju u Arandjelovcu i sve vreme se petljao oko kompjutera - sada radi u Svedskoj za dobru lovu i programira u C++ za Red Hat i pravi je guru za Linux.
Znam gomilu likova sa PMF-a, FON-a, i sa vise. Ljudi na FON-u uce Object Pascal, i na kraju ne znaju razliku izmedju klase i objekta. Ako neko zeli bas dobar programerski smer - PMF.
Bez ljutnje, ali ne treba mesati babe i zabe: ETF i visu. To jednostavno nema veze jedno s drugim. ETF ima 42 ispita, i od njih jedno 4-5 koji su gubljenje vremena, ali tako ti je vise-manje svuda!
Poenta je sta zelis. Ako je to programiranje pod Win ili Linuxom aplikacija, ne treba ti nikakva skola: uzmi dobru masinu i sw, poslacu te na par kurseva na ETF-u iz C++-a, skini neke skripte, domace sa veba, kupi gomilicu knjiga o ove i onome, i za godinu dana i posle 10km koda-cudo! Ali to ce vise-manje biti sve. Znanje oko toga nemas. Citiram prof. Dr Sanja Vranes koja radi u Vinci (oni su radili na projektovanju simulatora letenja i jedan takav kosta 700.000 USD) : "Hardverasi simuliraju i naprave hardver i sve je OK, softverasi naprave softver i smuliraju hardver i sve je OK. Onda spoje taj softver i hardver i OBAVEZNO nesto ne radi i pljuju jedni druge. Mi primimo PMF-ovca i on je u prednosti nad ETF-ovcima prvih 6 meseci - jednostavno, imali su bolji programerski smer. Ali onda taj isti ETF-ovac za tih 6 meseci nauci sve ono sto i PMF-ovac, ali zna i jos mnogo vise o hardveru, tako da ste nam vi u stvari korisniji."
A sto rece snajperista da mozes u svojo reziji da postanes sta god hoces u svetu IT - pa da bi to postao, moras da sam reziras isao ti na faks ili ne pri cemu ce ta rezija da traje skoro ko ceo faks, ali kada ga zavrsis imas ono, sto rece, parce papira i na zalost, ono je jos uvek ovde i samo kod nas nista

Jos jednom, zavisi sta hoces! A ako planiras da palis negde, zavrsi ovde fax i onda negde upisi postdiplomski i bole te za sve ostalo. A ovde davati neke silne pare za bilo koju skolu ovde kod nas tipa BK, NTR ili sta god vec - cist idiotizam! Jednstavno ne vredi toliko, ljudi!