Šta je novo?

VIEWSONIC VX2433wm

Nemam pojma.., moj nema nijedan.

Ni moj P2450H kao ni svaki prethodni Samsung koji sam imao nema mrtvih piksela...

Pare stigle, još sutra da proverim ima li Gigatron ovaj monitor na lageru pa naručujem (pošto mi ne odgovaraju na mail poslat preko njihovog sajta, moraću da ih zovem), pa javljam utiske :cigar:

malo idem u off, ali prosto je neverovatno ovo poslovanje nasih "velikih" prodavaca IT opreme...vec neko vreme trazim svoj savrseni monitor i postavio sam par puta pitanja o mogucnosti nabavke pojedinih modela i sigurno sam poslao 20-ak mailova raznoraznim maloprodajama, veleprodajama, distributivnim centrima... od 20 njih mi je odgovorilo DVOJE!!!

zaista ne znam kako posluju i ubede nekog kada je custom care NULA, bave se prodajom IT opreme a zanemaruju komunikaciju sa potrosacima putem maila!!!

Pošto me iz Gigatrona izvestiše da Samsunga trenutno nije moguće nabaviti, uzeo sam ovaj Viewsonic. Pre svega - veličina. Prelaz sa 19" na 23,6 je itekako veliki udar. Probao sam monitor na PS3 i X360, sasvim se fino ponaša, samo što stičem utisak da mu na PS3 problem pravi upscaling ili šta god, jer, recimo, pokrenem GoW III demo (koji po prvi put vidim kako treba, jer sam ga igrao crno-belo do sad >.<) i tekst ne paše lepo + sam monitor mi izbaci preporuku da rezoluciju prebacim na 1920x1080 za najbolji učinak, iako u samom XMBu stoji ta rezolucija. Zvučnici su bleh, ali bolje nisam ni očekivao, niti mi treba. Ghosting sam primetio u windowsu, ali u igrama ne, ali propustiću ga kroz šake u narednih par dana :D. Plašio sam se probijanja ali se stvarno ne mogu požaliti, jer nije toliko primetno niti će mi smetati, uveren sam. Nemam nijedan full HD film trenutno da pogledam, već samo neke trailere, i to u 720p, ali to deluje sasvim zadovoljavajuće. Jedina zamerka, za sada, jeste neki utisak ispranih boja koje stičem. Kontam, navići ću se vremenom, il' šta znam, ali trenutno mi malo bode oči, iako sam kao pokušavao da podesim contrast/brightness/colors. Na starom ASUSu sam imao nešto tamniju sliku a ovde me ubi svetlos' kol'ko izbija po defaultu, pa sam morao da smanjim ^^. Toliko za sad, istestiraću još malo u narednih nekoliko dana, ali mislim da neću žaliti mojih 19500 dinara :)

Uzeh ovaj model (Viewsonic) za 20750 rsd i mogu vam reci da vredi svaki dinar. Vrhunski odnos cene i kvaliteta. Inache na testfreaksima dobio je ocenu 9.5/10. Bez ispranih boja, neravnomernog osvetljenja, probijanja svetla... Na sve to i HDMI prikljucak i lep dizajn.
Ako bih morao da mu nadjem neku manu, to bi bio interface (podesavanja sa strane su malo nezgodna, mada se i na njih da navici), kao i to da se na njegov finish prashina lepi kao luda. Savetujem da se kada nije u funkciji prekrije nechim, mozda najbolje default "futrolom" iz pakovanja... U svakom slucaju prethodna dva Samsung TFT-a su imala mrtve piksele (da stvar bude gora, pojavili su se nakon nedelju dana rada), tako da sam definitivno odlucio da promenim proizvodjaca i za sada mislim da nisam pogresio. Topla preporuka!

Btw... Dodao bih jos u manu probijanje crne i tamnih boja sa strana monitora, sto dolazi do izrazaja prilikom gledanja filmova, medjutim problem se resava razvlacenjem slike preko celog ekrana, a i monitor je toliko veliki da ce vam to probijanje biti u drugom planu. S obzirom da je u pitanju TN panel, koji pati od istih anomalija kod bilo kog monitora bilo kog proizvodjaca nema bas puno prostora za zamerku... Ukoliko ne mozete da predjete preko ovoga i zelite kvalitetniji panel, razmisljajte o skoro dvostruko vecem budzetu za ovakav tip monitora. Inace prilikom surfa i igrica sve je savrsheno...

Poslednja izmena:
Zar ovaj monitor ne radi na 75Hz ?

EDIT: Da li je za korišćenje ovog monitora, neophodno instalirati software sa CDa koji ide uz njega ?

Poslednja izmena:
Ljudi pomagajte !
Dakle ovako... U pitanju je Win7 x64 (ne znam da li ima veze, al ajde da navedem)
Grafička GeF.7900GS
Danas sam uzeo ovaj monitor, i primetio sam jednu stvar za koju nisam siguran da je normalno !
Monitor stoji na max rezoluciji (FullHD), u Response time stoji ili Advanced ili ultra fast (sve jedno je, jer je efekat isti).
Pozadinu sam namestio SOLID Color (siva) i kada uradim refresh na desktop-u, i krenem da pokrećem kursor, kao da sam uključio opciju za miš da ostaju tragovi ! Jer se uglavnom bolje vidi na svetloj pozadini nego na tamnoj !
Isto ovo važi i u situaciji kada "uhvatim" ikonicu, pa je prenosim po ekranu !
Dakle, ne znam da li se za to koristi izraz "duh", ali kao da za sobom ostavlja trag !
Ono što sam primetio, je da u prvih par sekundi (3-4) trag je intenzivniji, nakon toga gotovo da nestaje, ali se opet pri pomeranju kursora stiče utisak da je sam kursor nešto "mrljav" (prilikom pomeranja)...
Kada uradim FactoryReset (memory recall) ista priča !
Probao sam i I i II ulaz na graf. kao i DVi i HDMI kabl, i ista priča !

DA LI JE OVO NORMALNO ili da zovem odmah VIP House ?

EDIT: A da ne govorim da u određenim momentima, nisam još provalio kada se to dešava, kada otvorim neki folder koji nisam prethodno otvarao, prilikom otvaranja kao da pre nego što se otvori zabljesne pozadina pa se tek onda vidi beli prostor na folderu...
Nisam siguran da li je u pitanju grafička karta, napajanje ili sam monitor... ali nešto jeste !
Samo da napomenem da sam pre ovog monitora imao ASUS 22" VW222s i da se te stvari nisu primećivale/dešavale !

Poslednja izmena:
Dobrodosao u svet agresivnog smanjivanja g2g vremena :)

@Civi: Jel si to meni odgovorio ? .... ne razumem...

Elem, vratio sam monitor... očekujem novi. Mislim da je ipak do samog primerka... :(
Od nedelje stiže novi, pa javljam utiske... Inače sam maler što se tiče tehnike, pa kod mene ne može ništa iz prve ruke :)
Verujem da je monitor mnogo bolji nego što sam imao sreće :)

Trebao si da ga isprobas na drugarevom kompu, mislim da je ipak u tome problem ili do nekog setovanja. Mada u modernom dobu pri mass proizvodnji greske pri istoj su svakodnevnica.

Pa rekoh da sam probao na dva kompa:
1. Asus p5gd2; intel 3.0ghz; geforce 7600gs

2. Asus p5ql-pro; intel core2duo 2.66 x64; geforce 7900gs
I na jednom i na drugom kompu opusteno radi Asus 22" vw222s
Ne vidim zasto samo sa ovim viewsonic imam taj problem. Vracen je test u VIP House,a ako se ispostavi da sam u pravu, javljam i naravno dobijam novi..

Aj pa javi sta si uradio. I ja sam kod njih uzeo pre neki dan i sve je bilo regularno! Cak su mi prilikom kupiovine prikacili monitor na njihov racunar i istestirali bez ikakvih problema..

Eh,***. Mi iz NS nismo toliko povlasceni,pa u NS bas slabo stojimo sa hardwerom -generalno ! Ja sam ga porucio iz BGa,pa je stigao u 11am a vec u 14pm je poslat nazad u VIP H. Tuzna prica :(
Chini mi se kao dobar monitor,al eto zalomilo se. Iskreno nadam se da se nisam *****ao... :s

Realno, ni u Bg-u nisam video da ga ima, osim kod njih...
Ja sam veoma zadovoljan... Za te pare nemas bolji...Sluzice nam fino par godina, taman ce tada led tehnologija (ili neka jos kvalitetnija) biti povoljna, pa cemo se preshaltati na bolje! xD

To sam i ja kontao. Sada ovaj, a za par godina neki LED :)
Po mogućstvu ViewSonic 26" :D
Živi bili, pa videli :)
Javljam u od nedelje, kakav je dogovor ispao sa VIP House-om... Nadam se, po mene povoljan... Izgledaju kao OK momci :) Prijatni, predusretljivi, voljni da reše problem... Videćemo ! ! ! :D

Nakon nekoliko kupovina, moga da kazem da su veoma korektni. Cak su mi jednom prilikom zamenili TV tuner, posto nije bio kompatibilan sa Win7, a ja to nisam znao, pa sam uz doplatu uzeo drugi.

Pozz svima..
Dobio sam novi ViewSonic... (zamenili su mi ga istog dana...znači 100% su korektni !)
Međutim...
Ja i dalje nisam zadovoljan...
Prvi ViewSonic (onaj koji sam zamenio): Što se tiče probijanja bele boje na 100% Contrast & Brightness (kada su ovi parametri namešteni, na svetlim pozadinama se pojavljivala ljubičasta kontura oko miša koji se kreće ili oko foldera kojih vučeš po desktopu... Znači užas... Panel je skroz bio loš...
Drugi ViewSonic (zamena): Nema tih simptoma na 100% C & B, ali...
Ja i dalje vidim trace na mouse pointeru, kada je RESPONSE TIME - advanced ili ultrafast.. Jedino kada nema tog trace-a (ghost, blur, kako hoćete) jeste kada je Resposne time - standard...
Pa vas pitam, da li je to tako i kod vas, i čemu onda služi taj response time ?
Da napomenem, da na standard RT, i kada je Dynamic contrast ON, ne pojavljuje se taj trace !

Monitor je proban na GF7600GS - Win7x64, GF8600GT - XP...
Ne znam šta da radim...
Hvala

Zvao sam sad PAKOM servis u Nišu (jer su oni ovlašćeni za ViewSonic), i serviser mi je objasnio sledeće:
S obzirom da postoje različite serije monitora (VX, VP, itd...) moguće je da mi je softver od neke jače serije ostao na monitoru i da zato imam opciju za resposne time: standard, advanced i ultrafast... Rekao mi je da dovoljno da namestim monitor, na jednu od tih opcija na kojoj se ne pojavljuje taj trace i da je to to.. I takođe je naglasio, da u slučaju da pri bilo kojoj od ove tri opcije, trace i dalje ostaje, onda je to slučaj za reklamaciju !
Meni se ne javlja trace samo kod standard moda !
Da li je tako i kod vas ?

Da imao sam i ja te sitne tragove crveno/rozikaste kada se prozor prevlaci s jednog kraja na drugi, ili recimo beli debeli tekst skroluje, itd... Medjutim na standard je sve to nestalo i sve je normalno (po defaultu monitor je bio podesen na advanced). Izgleda da smo overili istu seriju, posto sam monitor kupio koji dan pre tebe. ;)
Mada iskreno nista od ovoga mi toliko ne smeta, moze se ziveti s tim, e sad da je u pitanju 350e i skuplji monitor vec bih se nervirao...

@Skituljko: da, da :S !!! S tim što sam ja vratio taj koji kada staviš 100% Contr&Bright, prikazuje neke rozikaste konture ! Dobih novi danas, s tim što se i dalje vidi mouse trace, ili folder trace kada ga vučeš po desktopu, s tim što se to dešava kada je taj response time na advanced (factory default) ili na ultrafast... Čim ga stavim na standard ili uključim dynamic cotrast, taj trace nestaje !
U tom slučaju je monitor extra ! Stvarno mi se đa !
Ali me interesuje čemu taj bug, i čemu služi taj response time ?
Ako je postvaljen, i omogućeno je useru da sam bira response time, onda to nečemu i služi !
Zanima me jel svaki ovakav, i ako je tako, onda je sigurno to što mi je rekao serviser: ostavljen softver od jače serije !

Sada sam uradio to sto si primetio. Na standarad i na advance nemam dok na Ultra fast imam taj trag ali je jaaaako slabo primetan na beloj pozadini tj recimo ovde na forumu ali kada skrolujem tj drzim mis i vucem gore dole, izuzetno se vidi blur od slova.. Interesantno ja to do sada nisam primetio vrlo moguce jer na ultra fast nikada do sada nisam stavljao.

Kakva su vam ostala podeshavanja ?
Kod mene je ovako

Contrast 80
Brightness 70
Color adjust - 9300k

Response time - advanced.

Hmmm :S
Zanimljivo !
Kada podesim po tome što si napisao, ja i na advanced i na ultrafast vidim mnogo manje mousetrace, nego kada je na default !

Ma meni je sve default ! Kako sam ga dobio, tako ga i koristim !
Bright: 100
Contr: 70
Color: 6500k - nikad nisam znao kako se ovo gleda, niti čemu služi.. Samo vidim razliku u osvetljenju boja...
Resposne time, jedino stavim na standard, kako se pri ovim default karakteristikama, ne bi pojavljivao trace...
Možda razmislim o ovom tvom podešavanju i smanjim taj brightness sa 100, jer izgleda da zbog njega i imam taj trace !

Mada.... imao ASUS 22" VW222s, i toga nema !!!!! Jeftiniji i slabiji monitor, a u podešavanjima možeš svašta da čačkaš i ništa od bilo kakvog trace !

EDIT: Ipak na ultrafast se vidi trace i pri tvojim podešavanjima !
Ipak skidam taj response time !

Poslednja izmena:
Drzim na dynamic, pa su tada b&c zakljucani, a sto se tice response - standard i chak mi je i pointer misha tu normalan. Realno picajzle smo, mnogi ove stvari ne bi chak ni primetili. Ako cemo iskreno, meni vishe smeta to probijanje crne po strani nego povremeni ghostovi na pojedinim setovanjima, mada i njega uspeshno ignorishem...
A ovo shto se tiche K boja ni meni nije jasno... Da li bi veci broj K trebalo da daje kvalitetniji prikaz? Meni po default setovanjima stoji na 6500K.

Nazad
Vrh Dno