Šta je novo?

ViewSonic ViewPad 10s

Novinari su dobijali pre production unit koji sam dobio i ja, i koji nema sve funkcionalnosti kao krajnji proizvod, kao ni finalni LCD ekran. Što se tiče uglova, logika je da se uređaj drži u ruci i lakše se nađe idealan ugao gledanja, te je većina proizvođača gledala da bude niža cena korišćenjem jeftinijih ekrana. Pretpostavljam da će se na tome poraditi sa novijim modelima.
Krajnji proizvod ima novi firmware, upgrade USB drivera, instaliran flash 10.1 (postoji i .apk ako nekom treba poslaću). Uređaj nema pristup klasičnom marketu jer Google nije dozvoljavao sertifikaciju 10" uređaja, to će biti moguće od Honeycomba koliko mi je rečeno.

Postoji i 3G only verzija koja će biti do 100€ skuplja, za sada još nije u planu da je uvezemo, mada ako se pojavi interesovanje...

Na ViewSonic sajtu možete da skinete dosta apk-ova: http://www.viewsoniceurope.com/uk/products/viewpad/viewpad10s/favorites.php
Nije loše pogledati i na ovom linku:
http://www.pocketgear.com/uk,en,gbp/28551,ViewSonic-ViewPad 10s/index.html?dsch=39b24e28c6

Hvala za brzi review, neka te služi u sreći i veselju. :)

Uh, moracu da ga vidim zbog tih uglova gledanja, ipak je to poveliki uredjaj, a ponekad bih ga stavio i na neki stalak (sigurno ce se pojaviti). A sto se marketa tice, u ovom trenutku se pojavljuju neki tableti koji nemaju 3G i imaju market, ali... Sam Google tvrdi da je Android 2.2 pravljen samo za telefone, a 3.0 za tablete. Posto je open source, ne mogu nikome da zabrane da ga instaliraju na tablet, ali mogu da im zabrane da koriste Google aplikacije (gmail, mape, market...) koje su njihove, a ne open source.

Hm, zvuci zanimljivo, ali nadam se da ce izaci nesto bolje na nasem trzistu dok ne sakupim pare. Dobar ekran mi jeste dosta bitan. A sto se skripti za 3G modem tice, ne verujem da ce se nesto takvo pojaviti skoro, ako ikad. Ovaj model jos ne postoji na XDA forumu, a kamo li neki tweakovi za njega. Ali ipak, jeste jedan od retkih zanimljivih modela na nasem trzistu, iako pretezak.

Sori narode sto ponavljam, nisam video odgovor pre mog. Eh, kada se dopisujes na forumu sa posla...

Docking će biti kod nas u radnjama već za 2-3 nedelje, cena 2.500 - 3.000 RSD. Taman odličan način da prebacite .apk na uređaj, bez vađenja SD kartice, koju by the way dobijate za dž i to 16GB.
Što se tiče XDA, nije čudo što još nema, mi smo jedna od prvih zemalja u Evropi gde je uvezena neka količina! Verujem da će neko na XDA da objasni kako njime da menjaš kanale na TVu već za koju nedelju. :)
fillerue pošalji mi tvoj email na private da ti preko sendspace-a pošaljem neke NVidia demo igrice koje se još uvek nisu nigde pojavile, a pravljene su samo za Tegra2 procesor. Naravno svako ko kupi tablet i član je Benchmark foruma, ima ovo isto od mene.

Uhhh, novi bajs ce izgleda morati jos dugo da saceka... Krece stednja za 10s...

Au ljudi, pa gleda li neko cene tableta? Menjaju se jako cesto, ali to ne znaci da padaju - Viewpad 7 je vec stigao na 45k! U Nemackoj sam nasao Galaxy Tab za 407 jura (doduse, Nemacka jeste jeftinija nego ostali, ali ipak, 407 evra!), a Viewpad 7 kod nas jos malo, pa stize na 450! Viewpad 10s je juce kod Win Wina kostao 33k ako se kupi preko neta, danas je 34k! Mislim, nece me odbiti zbog vise cene, ali toliko svakodnevne promene!

Sa druge strane, ne verujem da ce to mmoci bas toliko dugo da traje - da nema interesovanja, ne bi bilo ni ovolikih skookva cena. Vece interesovanje lako moze da izazove vise uvoznika da se zagreju za ovu kategoriju, a veci izbor znaci i vecu konkurenciju i, nadam se, nize cene.

@Pandurov: Jel ima nekih naznaka da ce 10s dobiti zvanicno 3.0 od viewsonic-a (ako mozes da proveris)?
Iskreno, sigurno je Samsung Tab kvalitetniji (mislim da sigurno jeste po kvalitetu ekrana, za ostalo?) uredjaj u odnosu na 10s, ali 10s je hw jaci i ispunjava sve uslove da 3.0 "klizi" po njemu :)

@Johnny - ViewPad7 može kod nas da se kupi za 16.999 RSD u kombinaciji sa post paid paketom, preko Telefonike.
@bata87 - Google nikako da izda neku informaciju o tome, ali realno ako uređaj na Tegra 2 procesoru nema dovoljan hardware requirements, nema nijedan drugi tablet....i tu se slažemo. Zaista nemam nikakvu, čak ni polu-zvaničnu informaciju.

ViewPad 10s itekako zadovoljava hw zahteve (ima i dovoljno ram-a, jer mi se cini da je 512 preporuceno za ugodan rad), cak Android 3.0 je upravo najoptimizovaniji za Tegru2 (jer im je za razvoj 3.0 verzije Androida. Motorola Xoom bila referentni (test) model) i uopste ne sumnjam da ce 3.0 da radi odlicno na ovom uredjaju. Jos samo da Viewsonic potvrdi da ce izbaciti 3.0 za 10s (mada verujem da ce se na xda forumu pojaviti i to - jer sve najavljene i predstavljene tablete sa 3.0 Android-om pokrece tegra2)

Google je skoro za jednog bloggera (ako se dobro secam, u pitanju je Charbax sa armdevices.net) izjavio kako nece postojati minimalni zahtevi za Android 3.0 Honeycomb. E sad, to je samo zijava zastupnika za jednog bloggera, nista zvanicno. I ako ne bude zvanicne verzije, verujem da ce se na XDA pojaviti root i Gingerbread romovi (procesljao sam XDA, da bih saznao kolika je slicnost izmegju njega i G Tableta - ovo je suvise nov uredjaj da bi bilo nezvanicne podrske).

Hvala na informaciji za Telefoniku, ali ja sam Telenor korisnik sa telefonom vec kupljenim na ugovor, Viewpad 7 imaju samo uz klasicne MTS telefonske (za mene skupe) ugovore.

Evo nakon dva dana korišćenja da iznesem i dalje utiske. nVidia engine za igrice je savršen, sve su radile extra glatko. Neke aplikacije jednostavno ne rade i pucaju koje sam naknadno kao apk skinuo i instalirao. Pretpostavljam da zbog toga ViewSonic filtrira u svom marketu one koje su proverene, sa tim nisam imao problema. mVidePlayer pušta praktično sve što sam mu dao, radi glatko .mkv kontejner i iščitava eksterne titlove sa našim kodnim rasporedom.

Desilo se da nije sinhronizovan audio sa filma koji sam pustio sa flasha dok je kad sam prebacio na internu memoriju sve radilo super pa pretpostavka da je USB malo kilaviji što se tiče brzine. Kačio sam ga preko telefona na mobilne mreže (wifi tether) i to sve radi super. Jutros je bila puna baterija i tada sam počeo sa testiranjem, oko 9 časova. Aktivno sam ga koristio nekih 7 i po sati i sada stoji baterija na 24%. Tu je bilo wifi, bluetooth i ekran je na 3/4 brightnessa. Pao je TDI radio streaming :)

Imam jedan problem trenutno, a to je da neće automatski da se prikači na kućnu mrežu više, tj neće da dodeljuje sebi adresu već moram ručno to da uradim. Pokušao sam sa restartom uređaja ali ista priča... Verovatno ga je nešto zaglupelo al trenutno ne znam šta.

^ koji ruter imas? to je najverovatnije do rutera, a ne do uredjaja... taj priblem je veoma cest kod onih crnih telekomovih modema (nemam pojma kako se zovu)

Jes telekomovo đubre od rutera, al je pre toga normalno se kačilo i dodeljivalo... Rešio sam što sam promenio kanal sa 11 na 5 i sad sve normalno radi... Mada nigde logike al radi :p

Flash sam inače direktno sa full sitea youtube pustio preko celog ekrana na 480p i nije ni secnulo. Posle ću testirati 720p, 1080p i HDMI da vidim kako rade.

I ja sam juce kupio Viewpad 10s, prezadovoljan sam. Razmisljao sam i prestigio modelu 7100, ali cim se pojavio ovaj nisam mnogo razmisljao. Mnogo je bolji, ipak je dual procesor, tegra 2, 512mb rama i jos kartica od 16gb koja se dobija uz njega. Nisam video druge tablete, ali sa ekranom sam zadovoljan. Ugao gledanja kada je u landscape-u je dobar, ali u portrate je losiji, ali on jeste i predvidjen da ga koristi jedna osoba. U landscape-u moze da ga gleda vise ljudi, mislim ugao je ok za to. Vrlo je brz, stvarno leti. Nisam jos probao 3d igrice i hd video ali hocu danas. Da li neko zna kako da instaliram google market i goodle aplikacije, jel ima neki apk ili sta vec (da li odgovara od nekoh drugog, gtab ili..) Usb radi bez problema.

Sta sve "stize" u kutiji, pored tableta?

Sent from my Vip Droid using Tapatalk

Kolega me smori, kaze video je u specifikaciji na viewsonic sajtu. Ima li ili nema GPS modul na njemu ?

Sent from my Vip Droid using Tapatalk

Mislim da nema, il ja nisam provalio jos. Mislim da 3g model ima gps, tako sam procitao negde na netu.

@pTomic nema GPS modul to je valjda predvidjeno za 3G varijantu

@alexbgd nisam nasao varijantu da moze ovako na official rom da "uguras" google market, sve aplikacija sam fizicki kopirao kap apk pa na samom uredjaju testirao. Na XDA sam video informaciju da ce ROM-ovi sa G-taba da rade normalno na ovom, ovo je navodno Gtab verzija 2, mada ja ipak cekam poseban podforum na xda za ovu varijantu jer ima dosta zainteresovanih oko istoga.

Probao sam 720p u svim mogucim varijantama radi odlicno. nVidia Tegra engine za igrice sam testirao bas sa zvanicnim igrama koje su exkluzivno pravljene za tegru... Jedno cu reci "au" :) Svaka im cast, konacno kvalitetni tableti po pristupacnim cenama.

Hajde posalji neke linkove za igrice da probam i ja :) Kad gledas filmove kako ubacujes prevod?

Koliko ima igrica u nVidia porogramu da se bira? Kkao stoji stvar sa placenim, kako sa besplatnim? Jel to nekoliko igrica, ili ih ima dosta? Koliko je izdavaca? Mozda je ovo previse pitanja, ali u zavisnosti od ovog broja, zavisi i kako ce biti prihvaceni Tegra uredjaji medju izdavacima. Sori ako je previse pitanja, ali lepo bi bilo ako mozes da bacis pogled, znacice mnogima, posebno igracima, koji razmisljaju da li da kupe iPad ili Tegra2.

Ovde imas izdavace, koji su za sada najavili i u saradnji sa nVidiom razvijaju igre LINK i uskoro mozemo ocekivati pravu lavinu igara
Ovde ima nekih igara koje su za sada izasle (posto ekspanzija Tegre tek pocinje) LINK

Takodje, vest koja je isto veoma bitna, jeste da su nVidia i Sony dogovorili saradnju i uskoro mozemo ocekivati PlayStation igre na Android-Tegra based uredjajima LINK

Poslednja izmena:
Video sam listu developera, i cini mi se da su to masovno developeri koji ce razvijati za android, a ne samo za tegru (sto, kad bolje razmislim, i nije losa stvar), ali ce na ulasku u igricu opet pisati "the way nvidia's ment to be played" ili kako vec bese. Raslojavanje jeste losa stvar po mom misljenju, deluje da ce se u buducnosti pojavljivati igre koje jednu platformu pretrano favorizuju. Realno, uskoro ce se pojaviti Galaxy S2 telefoni, koji ce, u zavisnosti od trzista, imati Tegru ili novi Samsungov Cortex A9 procesor. I sta time dobijamo? Dva telefona, koji izgledaju potpuno isto, ali ne pokrecu iste aplikacije. Takav razvoj bio mogao biti veliki udarac za Android.

Ipak, u slucaju Viewsonica, koji je tema ove diskusije, radi se o Tegra 2 platformi, koja obecava najvecu kompatibilnost uz sjajne perforanse. Izbor igara je ipak i dalje skrt.

Sto se Sonija tice, oni su sami poznati po svojoj zatvorenoj filozofiji. Ne bi me uopste cudilo da naprave specijalni, patentirani sistem za igranje igara, koji nece niko smeti da kopira (osim Kineza, koji mogu sve da kopiraju), i uciniti igranje na svim ne-Sony ili ne-SE uredjajima nemogucim. Ili cak neki novi UMD (koji ce se, kao i do sada, piratizovati). No, treba cekati pa videti. Ko zna,mozda je i sam Sony zakljucio da ce vise zaraditi na Tegra2 plaformi, nego vezivanjem svojih klijenata za samo jednu platformu.

I onda bi se zapitao covek, zasto neko ko malo igra igre, toliko insistira na ovoj temi? Izgleda da neke navike nikad ne umiru, sta je bolji test za novu platformu od toga?

Ja igram igre, kada zelim da se opustim (ali zbog nedostatka slobodnog vremena to je bas malo) :) niti planiram da u dogledno vreme kupujem tablet, ali volim da pratim tokove i trndove i budem upucen (cak i sam uvek probam sve tablete koje mogu probati, nadam se i prekosutra da cu probati 10s). Inace sto se tice Sony-a to je velika i vazna vest za sve koji vole da uzivaju u igrama (a njihov broj nije mali).
Da sto se tice Sony-a, pokrenuce oni svoju prodavnicu (tipa PlayStation Store, koji ce biti podrzan i kroz Tegra Zone) na koju ce moci da ce kace samo uredjaji proizvodjaca koji budu platili licencu za PS (logicno) i PlayStation Suite ce biti kompatibilan sa 2.3 pa navise verzijom Andorid-a (jer te verzije podrzavaju ovaj novi API za programiranje igara ).
Ovo je izuzetna stvar za Android, jer ce itekako pomoci u borbi sa konkurencijom, a Sony je nasao platformu za buduci razvoj (jer ne mogu ignorisati to trziste i izgube korak) + Android im omogucava kontrolu nad tim segmentom ( sigurno su oni preogavarali i sa drugima, prvenstveno Apple, ali im nikako ne odgovara politika Apple-a, u kome bi kontrolu nad naslovima imao Apple i uzimao 30% - a Sony-u se ne mogu bas posatvljati odredjeni uslovi, kao sto se vidi ni ostalim vecim kompanijama (koliku frku su podigle i ove novine oko nacina preplate)).

Sto se tice toga, da li ce raditi na nonTegra uredjajima, moje misljenje je da hoce sigurno (cak i Playstation Phone nema tegru)...
Da bice igre mozda optimizovane za tegru, ali bice itekako igrive i na ostalim konkurentnim platformama

Poslednja izmena:
Naravno svako ko kupi tablet i član je Benchmark foruma, ima ovo isto od mene.

Za ovo što sam pominjao oko testiranja engine-a, obratite se čoveku napisano sve :)

Zaista izgleda spektakularno...

Pretpostavka je da ce sve raditi i u non-tegra chipsetu, ali kako će to raditi ko će ga znati... Ili će se jednostavno proizvođači okrenuti isključivo tegra2 iz ugla potrošača koji hoće samo kvalitetne naslove sa vrhunskom grafikom itd... Zbog utiska i čuda.

Kako god okreneš, tegra2 obećava dosta, a prema ovom što sam video i probao ostao sam bez teksta.

Poslednja izmena:
Tek da javim da je danas "pao" viewpad 10s. Kad se malo izigram javljam prve utiske... Za sada lepo izgleda i radi.

postuj neki snimak ako stignes :D , a izasao je jos neki Point Of View tablet, identican ovom, samo ne znam koliko su im isti ekrani...

Zelimo utiske sto pre :) naravno neka bude propraceno nelim slikama + ako moze video ;-)

Uspeo da ubacim android market :) nasao na nekom forumu-

The official Android market is really easy to install on the Viewsonic Viewpad 10S,
1. Download the file from here http://www.filedropper.com/marketupdate0_1
2. Save the file to MicroSD on your PC
3. Insert the Micro SD (Make sure it is of reasonable size) and go through settings to software update, and then browse to the zip file
4. Select the file and it will restart the device and you will have market installed

Works a treat for me

PS. ali prikazuje samo besplatne aplikacije

Poslednja izmena:
Vrh Dno