Šta je novo?

ViewSonic ViewPad 10s

Hvali ti. Počeo sam da razmatram ideju "mekog" roota. Verovatno se svi podaci i aplikacije brišu, tj telefon mora da se bekapuje?

Btw, shvatio zašto neke usb stikove prima, a neke ne. Čita samo FAT 32, dok NTFS iz nekog razloga ne vidi.

Sto se backupa tice, naravno da treba da ga uradis, ali ne zato sto ce ti telefon nesto obrisati, vec u slucaju da nesto krene naopako (sto nece). Samo radi licne sigurnosti, ali svakako treba uraditi, da ne bude problema posle.

Edit:
Da ne bi bilo nefer politike prema ljudima koji nisu procitali, na prethodnoj stranici ovog threada objavljena je Viewsonic nagradna igra, pa ko, za razliku od mene, zna da fotografise, neka osmotri.

Poslednja izmena:
Pozdrav. Registrovao sam se na forumu prvenstveno zbog ovog tableta Viewpad 10s. Procesljao sam citavu temu, procitao par testova i deluje mi da je izbor ok za tu cenu. Jedinu dilemu koju ima je 3G!
Ako neko moze da mi pojasni koja je razlika izmedju 3g i non 3g verzije? Kakvu mogucnost povezivanja ima 3g verzija?
A kakvu Wifi only? Ja kuci nemam Wifi, da li to znaci da necu moci 10s da povezem na internet? I da li postoji opcija da se tablet nekako poveze sa mobilnim telefonom preko wifi-ja i da telefon tako "glumi" wifi modem?
Mozda su pitanja malo glupava ali nisam imao iskustva sa tablet racunarima do sada. HVALA!

Izmedju 3G i ne-3G verzije postoji par razlika:

3G verzija ima 3G :) Odnosno, moze da se poveze na internet preko telefonske kartice. Ukoliko planiras da se ovako povezes na internet, pogledaj nove VIP pakete, ukoliko si student (ili imas studenta u kuci na kog mozes da otvoris postpaid internet nalog), preko MTSa mozes da dobijes debele popuste.

3G verzija ima navigaciju, wifi-only verzija nema.

WiFi-only verzija nema podrsku za Google aplikacije (Android Market za skidanje programa, GMail, Google Maps, Navigation, Latitude, sinhronizacija sa Google kontaktima, mozda jos nesto), dok bi 3G verzija trebalo da ima. 3G verzija bi trebala da ima ove aplikacije, ali nisam 100% siguran. Takodje, moguce je da ce i wifi verzija imati neke od ovih aplikacija sa novom verzijom Androida.

Ukoliko zelis da koristis tablet samo iz kuce, WiFi only verzija i bezicni ruter su bolja kombinacija, 3G je bacanje para. Ukoliko zelis da ga koristis u pokretu, 3G verzija je svakako bolji izbor, ako moze da ti opravda razliku u ceni (naravno, i ona ima wifi).

Ako imas Android telefon sa Androidom 2.2 ili novijim, moguce je koristiti telefon kao wifi hotspot i koristiti internet sa njega. Za ostale telefone ne znam, ja licno koristim Android telefon. Posto je cena ovog tableta 33000 dianra u wifi verziji, a najavljena cena 3G verzije je 40-41000 dinara (kad se pojavi). Ja cu sacekati 3G varijantu, ali ono sto je najbolje za mene, ne znaci da je najbolje za svakoga.

Ok hvala ti puno! A kada bi trebalo da se pojavi 3G varijanta?

3G varijanta malo kasni, biće u Evropi (i našoj zemlji) za najviše dve nedelje. Inače ni 3G neće imati direktan izlaz na Google Market, problem je Google koji ne dozvoljava GMS (Google Mobile Services) sertifikaciju za 10" tablete pre verzije 3.0. Pretpostavljam da ima proizvođača koji su na neki način ovo zaobišli, ali ViewSonic nije.
Svi očekujemo zvaničan prelazak 10s tableta na Honeycomb pa bi ovaj problem time trebao da bude rešen.

Imam ovaj tablet par dana pa da cisto dam svoje misljenje ako neko planira da ga uzme. Prva stvar ekran, tacno je danije nesto bog zna sta sto se tice kvaliteta prikaza ali mislim da je to pre nedostatak i neprilagodjenost androida rezoluciji od 1024 x 600. Baterija izvanredna skoro deset sati aktivnog koriscenja i ima jos oko 40% rezerve. Procesor fenomenalan, tegra jednostavno odradjuje sve. Internet stranice se jako brzo otvaraju, o igricama necu ni ds pricam to leti. Android 2.2 nestabilan odnosno cudn se ponasa, ume i da resetuje sistem, ali opet napominjem da sam ja ekstreman korisnik. Voleo bih se jednog dana pojavi neki custom ROM za ovaj model. Za cenu koju ima mislim da je trenutno najbolja kupovina toplo ga perporucujem svima. Alan Ford na 10" ........ neprocenjivo ! Pozdrav !

:D Alan Ford, dobar razlog za uzeti tablet :) Ne mogu da kazem da imam ista protiv toga da kazem!

Jos samo da se pojave root i custom romovi... Nije obavezno, ukoliko uredjaj radi kako treba, ali lepo je znati da postoji izbor.

Ume ponekad da se zaglupavi ali valjda ce biti i kakvog custom ROM-a za njega ....

A kakav je za muziku? Kako se cuje muzika sa kvalitetnijim sluskama? Da li je kvalitet reprodukcije ok?
Ne znam da li da uzimam ipod touch pa 10s kasnije ili samo 10s a da se ipod-a odreknem. :D

Samo uzmi dovoljno jak kanap da mozes da okacis tablet oko vrata :)

Sta fali kombinaciji iPod nano i tablet? Ako ti treba muzika, mali plejer ce odraditi dobar posao. Ja imam iPod Classic i vec je poveliki kada treba da nosim i njega i telefon (odnosno, skoro uvek). Ako vec uzimas tablet, sta ce ti jos i PDA?

Haha muziku uglavnom slusam kuci, retko kad koristim mp3 kada izadjem, ne pamtim kada sam ga zadnji put nosio sa sobom. Ali u pravu si, odlozicu kupovinu ipod-a...mozda i do 5-te generacije a mozda i zauvek. "Kupujem" ga evo 3 meseca :d

Samo me je interesovao kvalitet reprodukcije na ovom tabletu, posto na sajtovima i forumima niko to ne pominje...nista presudno za kupovinu ali moze da zatreba. :)

Za slusanje muzike kuci, ni jedan mp3 ne moze da pobedi dobru zvucnu karticu i solidan set zvucnika (o ozbiljnijim sistemima ne treba trositi reci, neuporediv je i kvalitet i cena). Ako ne koristis mp3 plejer, iPod je bacanje para, ja bih se drzao Viewsonica.

Zna li neko kako da ostavim wifi ukljucen kada ekran ode u sleep? Nervira me sto se i wifi gasi, valjda zbog štednje baterije.

Hm, i moj telefon automatski gasi wifi kada iskljucim ekran, ali ja sam za to morao specijalno da instaliram WiFi OnOff. Mozda imas neki widget, ili dodatak naknadno instaliran od strane Viewsonica, koji ti gasi wifi? Ili si greskom instalirao neki od programa koji ovo rade? Potrazi, mozda ti ovo resi problem.

Moj htc hero ne gasi wifi, ali probaću sa nekim widgetom, možda on pomogne.

Što se tiče tethera, to je još uvek u fazi rešavanja i mislim da je problem u samom viewpadu. Naime, uradio sam soft-root heroa i rade skoro sve tether aplikacije. Uspeo sam da povežem hero sa netbookom i da izađem na Net, ali viewpad samo vidi "mrežu", ali neće i da se nakači. Drugim rečima, mislim da sam blizu (a možda je sve to samo varka!) i ako uspem da nađem rešenje proslediću ga ovde.

Kupio sam ga. I procackao ga malo (Oko 20-ak minuta). Prvo sto mi je zapalo za oko je to da ne dolazi skoro nista sa njim. Punjac i microsd i to je to. Nema slusalica, neka krpica dakle nista...
Kvalitet izrade je ok, glossy plastika koja je zadovoljavajuceg kvaliteta, nista ne skripi i ne krcka, treba se navici na tastere i konektore koji su neravnomerno rasporedjeni sa svih strana.
Tablet radi brzo i stabilno (Za ovih 20 minuta) nista ne secka, ne koci.... ne postoji Srpski ili jezik zemalja iz okruzenja.
E sad ono najbitnije...ekran je po mom misljenju i vise nego DOBAR. Ne razumem cemu onolike kritike na racun ekrana, u srednje osvetljenoj sobi, kvalitet prikaza je dobar. Uglovi gledanja NISU uzasni kako pojedini tvrde, slika izbledi ali nista sto bi me odbilo od kupovine ovog uredjaja. Mozda ja nisam toliko zahtevan korisnik ali recimo da slika nije nista losija od one na Desire HD, mislim da su na 10s boje jos izrazenije i ostrina bolja nego na pomenutom telefonu.

Jedino imam problem da otvorim poklopac za sim. :d Nema nikakvog upustva, sem slicice koja pokazuje prst i strelicu ka gore. Probao sam 5 puta ali nema sanse da je otvorim, bojim se polomicu nesto.

Eto to su prvi utisci kada malo vise vremeno provedem uz tablet iznecu jos utisaka o radu samog uredjaja i neki mini review. Za sada moja iskrena preporuka za one koji se razmisljaju da kupe 10s.

Znaci, prvi srecnik na forumu :) Siri review se zeljno iscekuje!

Ha, videcemo da li sam srecnik sacekajte malo! Da ga ne ureknemo. ;)
Ubacio sim karticu, podesio parametre, radi odlicno, stranice otvara brzo, surfovanje pravo uzivanje.

Heh, pa Android je stvarno milina za surf, ne sumnjam da je na 10" jednostavno fenomenalno. Kada se pojavi Honeycomb na XDA, ajoj... ;)

Verujem da niko jos nije imao prilike da proba na Honecombu kako rade Google Documents, Squidoo i jos neki, ali izgleda da cu za to morati jos malo da pricekam (citano izmedju redova - moracu sam da probam).

Ajde da se i ja ukljucim u pricu...

U ponedeljak idem da ga pazarim (ne 3g varijantu), pa me interesuje par stvari. Za pocetak, kakva mu je kamerica? Ako si vec probao igre, kako reaguje g-senzor (voznje)?

Au, mislio sam da imam vise pitanja, kada se setim, nastavicu...

Sto se custom rom-ova tice, na MoDaCo i XDA ima par komada za Advent Vegu za koje se kunu da rade odlicno, e sad - videcemo.

Ovaj model nema kameru! Tj. Ima prednju kamericu od 1,3mpx za video chat koju nisam probao a i ne nameravam. Po meni kamera na tablet-u od 10" je cista besmislica, i ne bih je nikada koristio.
Igre jos nisam probao.

Sto se romova za Advent Vega tice, jesam negde procitao da rade, ali Advent ne nudi 3G model. Potencijalno, 3G model ne bi radio sa ovim romovima.

Emix mi rece da nigde ne postoji opcija za pozivanje telefonskih brojeva, a evo sta pise na winwin sajt.. `` Uredjaj je sa 3G modemom-putem koga mozete obavljati telefonske razgovore.Zahvaljujući novijem Android 2.2 operativnom sistemu i ugrađenoj GPS funkciji uz pomoć Google Maps-a, ViewPad 10S se za tili čas pretvara u veoma upotrebljiv navigacioni uređaj.``
Pa ili oni lazu ili Emix jos uvek nije zasao u taj deo.. :)) Ako neko zna da razresi dilemu... :))

Ja mislim da nema, jer uopste ne mogu da nadjem numericku tastaturu. E sad ako neko zna nesto sto ja ne znam neka kaze! :D

Mozda su samo na WinWin sajtu prekopirali opis uz Viewpad7. On jeste imao telefonsku funkciju, koja je izgledala kao na svakom Android telefonu.

Bilo bi mocno telefonirati sa njim... Jos smesnije nego sa galaxy tab-om... hahahahahaha

Vrh Dno