Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ako uzmes seriju 5xxx i sve povezes na gigabitnom nivou, neces imati problema.
Ali uzmi neki Mikrotik ruter [sa Gb portovima, naravno] i idi video nadzor preko njega,tj.u njegovoj lokalnoj mrezi..
pozz
Tek sada videh da sam čoveku umesto Gigabitnog predložio 10/100Mbps Switch. 😁

Samo Gigabitni Switch za taj broj kamera i ako uzima seriju 5xxx WizMind.

Poslednja izmena:
Inače taj 100Mbps dahua switch se nije dobro pokazao. Mislim na 4-portni. Deluje kvalitetno, metalno kućište, ali su elektronske komponente q. Meni su se naduvali kondenzatori posle par godina, dok kod kolege isti switch nikad nije ni radio kako treba, već mora često da se skida sa napajanja tj. resetuje. Kamere i NVR rade bez greške. Msm radi i switch za sada, ali morala je lemilica da radi.

Inače taj 100Mbps dahua switch se nije dobro pokazao. Mislim na 4-portni. Deluje kvalitetno, metalno kućište, ali su elektronske komponente q. Meni su se naduvali kondenzatori posle par godina, dok kod kolege isti switch nikad nije ni radio kako treba, već mora često da se skida sa napajanja tj. resetuje. Kamere i NVR rade bez greške. Msm radi i switch za sada, ali morala je lemilica da radi.
Ne znam za taj 4-portni od 100Mbps, ja imam ovaj 10-portni Gigabitni PFS3010-8GT-96-V2.0 i veruj mi već dve godine sam bukvalno zaboravio da postoji (ni jedan restart ili čupanje iz struje) i nemam zamerke.

Takođe drugar ima PFS3006-4GT-60-V2 i sve radi besprekorno... tako da možda su to neki stariji modeli ili mu je jednostavno zapao samo neki loš komad. ;)

Poslednja izmena:
Ovo sam nasao:

Otprilike, za IP kamere sa različitim rezolucijama, koristi se sledeći opseg:

8 MP kamera (rezolucija 4K, 3840x2160):​

• H.264 kompresija: Kamera sa 8 MP može koristiti od 8 Mbps do 20 Mbps, u zavisnosti od postavki.
  • H.265 kompresija: Sa H.265, koji je efikasniji, potrošnja može biti smanjena na 5 Mbps do 15 Mbps.

5 MP kamera (rezolucija 2560x1920):​

• H.264 kompresija: Kamera od 5 MP može koristiti od 5 Mbps do 10 Mbps.
  • Ako je NVR podešen za H.265+kompresiju, koja je još efikasnija od H.265, značajno se smanjuje količina podataka koje kamera koristi, a kvalitet slike ostaje relativno isti. H.265+ je optimizovan za statične scene i minimizuje protok kada nema mnogo promene u slici, što dodatno smanjuje zahtevani bitrate.

Procene za H.265+ kompresiju:​

• 8 MP kamera (rezolucija 4K, 3840x2160):
      • Sa H.265+, protok može biti između 2 Mbps i 6 Mbps.
    • 5 MP kamera (rezolucija 2560x1920):
      • Sa H.265+, protok može pasti na između 1 Mbps i 3 Mbps.
    • H.265 kompresija
    : Sa H.265 kompresijom, potrošnja se smanjuje na otprilike 3 Mbps do 7 Mbps.

Ovo sam nasao:

Otprilike, za IP kamere sa različitim rezolucijama, koristi se sledeći opseg:

8 MP kamera (rezolucija 4K, 3840x2160):​

• H.264 kompresija: Kamera sa 8 MP može koristiti od 8 Mbps do 20 Mbps, u zavisnosti od postavki.
  • H.265 kompresija: Sa H.265, koji je efikasniji, potrošnja može biti smanjena na 5 Mbps do 15 Mbps.

5 MP kamera (rezolucija 2560x1920):​

• H.264 kompresija: Kamera od 5 MP može koristiti od 5 Mbps do 10 Mbps.
  • Ako je NVR podešen za H.265+kompresiju, koja je još efikasnija od H.265, značajno se smanjuje količina podataka koje kamera koristi, a kvalitet slike ostaje relativno isti. H.265+ je optimizovan za statične scene i minimizuje protok kada nema mnogo promene u slici, što dodatno smanjuje zahtevani bitrate.

Procene za H.265+ kompresiju:​

• 8 MP kamera (rezolucija 4K, 3840x2160):
      • Sa H.265+, protok može biti između 2 Mbps i 6 Mbps.
    • 5 MP kamera (rezolucija 2560x1920):
      • Sa H.265+, protok može pasti na između 1 Mbps i 3 Mbps.
    • H.265 kompresija
    : Sa H.265 kompresijom, potrošnja se smanjuje na otprilike 3 Mbps do 7 Mbps.

Kod Dahua kamera od 8MP koristi samo AI Codec sa H.265 i Bit rate od minimum 4096 Kb/s i imaćeš odličan snimak.

AI Codec.jpg

H.265+ ili ti Smart Codec ti je VBR i nije preporučljivo, dok H.264 (AVC) je da kažemo malo zastareo Codec i prevaziđen jer zauzima skoro pa duplo više prostora na HDD-u od kodeka H.265.

Poslednja izmena:
Posto ovo krenula da bude sve skuplja i skuplja igranka , bacio sam oko i na nesto slabije, ali ipak ce se ici mislim na ip, mozda jedna 8mpix i ostale od 4mpix, zbog cene , preskupo sve to izadje. A evo sta sam isčačko pa mozda jos neko ima dilemu.

Razlika između IP kamera i HDCVI kamera (High Definition Composite Video Interface) nije samo u rezoluciji, već i u tehnologiji prenosa podataka i dodatnim funkcijama koje svaka vrsta kamere nudi. Evo poređenja između 5 MP IP kamera i 5 MP HDCVI kamera:

1. Kvalitet slike

• IP kamera (5 MP): IP kamere pružaju bolji kvalitet slike jer prenose digitalni signal, što znači da je gubitak kvaliteta minimalan čak i na većim udaljenostima. Takođe, IP kamere često imaju napredne algoritme za obradu slike, kao što su bolja redukcija šuma, dinamički raspon (WDR), bolja kompresija (H.265+), i dodatna prilagođavanja slike.
  • HDCVI kamera (5 MP): HDCVI kamere koriste analogni prenos preko koaksijalnog kabla. Iako pružaju dobar kvalitet slike na kraćim udaljenostima, na većim udaljenostima dolazi do određenih gubitaka kvaliteta zbog analogne prirode signala, iako HDCVI smanjuje te gubitke u poređenju sa starijim analognim tehnologijama.

2. Prenos podataka i instalacija

• IP kamera: Prenosi podatke putem mreže (Ethernet). Svaka kamera može biti povezana na mrežni prekidač (switch), omogućavajući fleksibilnost i lakšu integraciju u postojeću mrežnu infrastrukturu. IP kamere takođe podržavaju PoE (Power over Ethernet), što znači da im može biti isporučena i struja i podaci putem jednog kabla, olakšavajući instalaciju.
  • HDCVI kamera: Prenosi signal preko koaksijalnog kabla, koji može biti jeftiniji od Ethernet kabla na kraće udaljenosti. Međutim, HDCVI kamere ne podržavaju PoE, tako da je potrebno posebno kabliranje za napajanje. Ova tehnologija je korisna ako već postoji koaksijalna instalacija iz analognih sistema, jer ne zahteva zamenu kablova.

3. Funkcionalnosti

• IP kamera (5 MP): IP kamere obično imaju više naprednih funkcionalnosti, uključujući detekciju pokreta, analitiku (kao što su brojanje ljudi, detekcija lica), podešavanje rezolucije i frejmova, te mogućnosti upravljanja na daljinu putem mreže. IP kamere mogu lako biti integrisane u mrežne sisteme i često imaju ugrađene mikrofone, što je retko u HDCVI kamerama.
  • HDCVI kamera (5 MP): Ima manje naprednih funkcija u poređenju sa IP kamerama. Iako mogu podržavati osnovne funkcije poput detekcije pokreta, HDCVI kamere su uglavnom namenjene za jednostavnija rešenja. Imaju prednost u jednostavnosti, naročito u nadogradnji postojećih analognih sistema.

4. Latencija

• IP kamera: IP kamere imaju minimalnu latenciju, ali zbog mrežnog prenosa, može doći do kašnjenja u prikazu videa, posebno na preopterećenim mrežama.
  • HDCVI kamera: HDCVI kamere imaju praktično nultu latenciju jer koriste analogni prenos, što je korisno u situacijama gde je potrebno da uživo video bude bez ikakvog kašnjenja.

5. Cena

• IP kamera: Obično su skuplje od HDCVI kamera zbog naprednije tehnologije, fleksibilnosti i dodatnih funkcija.
  • HDCVI kamera: Obično su povoljnije, što ih čini atraktivnim rešenjem za nadogradnju postojećih analognih sistema bez velikih troškova.

Zaključak:​

• 5 MP IP kamere pružaju bolji kvalitet slike, napredne funkcionalnosti, i fleksibilnost u instalaciji, što ih čini boljim izborom za napredne sisteme video nadzora.
  • 5 MP HDCVI kamere su dobra opcija za nadogradnju postojećih analognih sistema, sa niskim troškovima i jednostavnom instalacijom, ali ne pružaju iste funkcionalnosti i fleksibilnost kao IP kamere.
Ako ti je potreban sistem sa dugoročnim potencijalom za proširenje i naprednu funkcionalnost, IP kamere su bolji izbor. Ako već imaš koaksijalne kablove i želiš jednostavnu nadogradnju, HDCVI kamere mogu biti isplativija opcija.

AHD kamere (Analog High Definition) su tehnologija analognih kamera koja omogućava visoku rezoluciju preko koaksijalnih kablova, slična kao HDCVI i HDTVI kamere. Kada je reč o kvalitetu i funkcionalnostima, AHD kamere su bliže HDCVI kamerama, ali su generalno nešto lošije u odnosu na IP kamere.

Evo poređenja između AHD, HDCVI, i IP kamera:

1. Kvalitet slike

• AHD kamere: Kvalitet slike kod AHD kamera može biti vrlo dobar za analogni sistem, sa podrškom za rezolucije do 4K (8 MP) na novijim modelima. Ipak, u poređenju sa IP kamerama iste rezolucije, AHD kamere gube u detaljima zbog prirode analognog prenosa i gubitaka na većim udaljenostima.
  • HDCVI kamere: HDCVI kamere imaju vrlo slične performanse kao AHD kamere u pogledu kvaliteta slike, jer su obe tehnologije analogne. HDCVI kamere ponekad mogu imati malo bolju stabilnost signala na većim udaljenostima, ali razlika je mala.
  • IP kamere: IP kamere pružaju najbolji kvalitet slike, jer koriste digitalni prenos podataka, koji ne pati od gubitka kvaliteta na većim udaljenostima. Takođe, IP kamere često imaju naprednije funkcije za obradu slike, što rezultira boljim dinamičkim opsegom, boljom oštrinom i redukcijom šuma.

2. Funkcionalnosti

• AHD kamere: Imaju osnovne funkcije analognih kamera, bez mnogo naprednih opcija. AHD sistemi su jednostavniji, iako noviji modeli podržavaju rezolucije do 8 MP. Međutim, funkcionalnosti kao što su AI analitika, detekcija lica, i napredne postavke slike nisu dostupne ili su vrlo ograničene.
  • HDCVI kamere: Vrlo slične AHD kamerama u pogledu funkcionalnosti, ali neki modeli mogu podržavati više naprednih funkcija, kao što su osnovna analitika i bolja kontrola slike.
  • IP kamere: Najnaprednije u smislu funkcionalnosti. IP kamere podržavaju širok spektar opcija, uključujući AI analitiku, detekciju lica, prepoznavanje registarskih tablica, inteligentnu detekciju pokreta, i daljinsko upravljanje putem mreže.

3. Instalacija i fleksibilnost

• AHD kamere: Koriste koaksijalni kabl, što znači da su zgodne za nadogradnju postojećih analognih sistema. Međutim, za napajanje kamera potreban je dodatni kabl (ili adapter), jer koaksijalni kabl ne prenosi napajanje kao kod PoE kod IP kamera.
  • HDCVI kamere: Slične AHD kamerama po instalaciji, jer takođe koriste koaksijalne kablove. HDCVI kamere mogu da rade na većim udaljenostima (do 800 m za 720p i 500 m za 1080p), dok AHD ima ograničenja na kraćim udaljenostima.
  • IP kamere: Koriste mrežne kablove (Ethernet) i često podržavaju PoE (Power over Ethernet), što znači da jedan kabl može prenositi i podatke i napajanje, čineći instalaciju jednostavnijom i fleksibilnijom. IP kamere su takođe lakše za integraciju u mrežne sisteme i mogu se povezati preko interneta za daljinsko upravljanje.

4. Cena

• AHD kamere: Generalno, AHD kamere su jeftinije od IP kamera i slične po ceni sa HDCVI kamerama. Ovo ih čini popularnim izborom za manje ili jednostavnije sisteme, naročito ako postoji postojeća analogna infrastruktura.
  • HDCVI kamere: Cene su slične kao kod AHD kamera, i ove dve tehnologije su često konkurenti za nadogradnju analognih sistema. Razlike u ceni između AHD i HDCVI kamera su male.
  • IP kamere: Obično su skuplje zbog naprednije tehnologije, ali cena varira u zavisnosti od funkcionalnosti i rezolucije. IP sistemi su skuplji u početku, ali nude dugoročnu fleksibilnost i proširivost.

Zaključak:​

AHD kamere su na istom nivou ili blizu HDCVI kamera po kvalitetu slike i funkcionalnosti, ali su oba sistema inferiornija u odnosu na IP kamere. IP kamere pružaju bolji kvalitet slike, naprednije funkcionalnosti, i veću fleksibilnost u instalaciji i proširenju sistema.

Ako ti je najvažnija cena i jednostavnost instalacije na postojećoj analognoj infrastrukturi, AHD ili HDCVI kamere mogu biti dobar izbor. Međutim, ako tražiš dugoročno rešenje sa mogućnostima proširenja i naprednijom funkcionalnošću, IP kamere su bolja investicija.

E ovako ljudi, podelicu sa vama moje jedno iskustvo, naime pre par dana kupio sam Dahua video nadzor (NVR snimac NVR4108HS-4KS3 i ip kamere IPC-HFW1239TL1-A-IL-0280B i IPC-HDW1239V-A-IL-0280B) poe switch i jos neke sitnice... Postavio ja to po kuci, razvezao utp kablove, upalio nvr, podesio ste je sve imalo da se podesi i sad treba da se podesi p2p funkcija, e tu nastaje problem. Naime, posto sam stavio dinamicku ip adresu, dakle ruter dodeljuje adresu snimacu itd. ako se ne varam (ne razumem se bas najbolje u ovo jer nisam iz ove struke) za p2p funkciju pise da je na mrezi, sto je ok jel, dakle mogu da koristim DMSS aplikaciju, nakon toga instaliram tu aplikaciju povezem je sa NVR pomocu QR koda za SN ( Serial Number) i DMSS radi, dakle mogu da gledam live bez ikakvih problema i da podesam opcije na kamerama, snimacu itd, Medjutim kada izadjem iz aplikacije i nakon nekog vremena hocu ponovo da pristupim DMSS-u meni stize notifikacija da je NVR van mreze, iz meni nepozntog razloga. Da napomenem u pitanju je opticki net 300/150 ako to ima nekakve veze sa ovim mojim slucajem. Par puta mi stize obavestenje da je NVR van mreze (u tom trenutku kad je NVR van mreze u p2p opciji stoji takodje da je van mreze) i retko nakon toga mogu da gledam live, vec bih morao da restartujem NVR i proces je i dalje isti, dakle pristupim aplikaciji i nakon nekog vremena opet ne mogu. I ovo da napomenem dakle uzeo sam taj video nadzor, ali jos uvek nije stigao hdd ne znam dal i to utice al eto. Probao sam da mu dodelim i staticku ip adresu medjutim isti problem i dalje. Proveravao sam i da l ije aplikacija azurirana (poslednje put azurirana 21.09.2024. Ako neko moze da me uputi sta i kako dalje bio bih mu zahvalan. Pozdrav!

Koja,tj.cija optika je u pitanju? Da nisi NAT-ovan [nemas javnu IP adresu]?
P2P nema sta da se podesava, ali mora biti staticka adresa NVR-a, radi kamera.
Jesu googlovi serveri podeseni [8.8.8.8 i 8.8.4.4]?
Isao preko Poe switcha, napajanje kamera ili obicnog, pa 12V do kamera i koji Poe switch?

Optika je od SBB, ne ne privatna ip adresa. Serveri su podeseni upravo tako, a sto se napajanja tice kamere se napajaju preko poe switcha (Cudy FS1006P)

Probaj da ubaciš samo kamere u DMSS preko P2P, zaobiđi NVR pošto i onako u njemu nemaš HDD i nema funkciju bar dok ne nabaviš neki HDD.
Takođe savet da na svim kamerama i NVR-u podesiš različite fixne IP adrese.

Poslednja izmena:
Ne znam kako uopste moze, a da nisu kamere na razlicitim ip adresama? Jedino ako ih je pustio, onvif, pa ih nvr sam pronasao...
Meni taj switch lici na problem...
A zaista, mozes svaku kameru posebno na net, sve idu samostalno, a mozes u njih i kartice ubaciti 32/64Gb, pa i snimati, na njih...
pozz

Ne znam kako uopste moze, a da nisu kamere na razlicitim ip adresama? Jedino ako ih je pustio, onvif, pa ih nvr sam pronasao...
Meni taj switch lici na problem...
A zaista, mozes svaku kameru posebno na net, sve idu samostalno, a mozes u njih i kartice ubaciti 32/64Gb, pa i snimati, na njih...
pozz
E al pazi sad, kad je NVR bio podešen tako da mu ruter dodeli ip adresu odnosno bio je podešen na DHCP, i kamerama su bile dodeljene različite adrese. E sad i to je radilo, al posle nekog vremena meni stiže obaveštenje od DMSS koje kaže da je NVR van mreže, a kamere na TV i dalje rade samo što ne mogu da vidim live prenos na DMSS a uz to i ne stižu ostala obaveštenja detekcija pokreta, vozila itd... Ne znam da li je problem u samoj aplikaciji i njihovom claud-u ili je stvarno problem u switch-u.

Mislio sam na to da na svim kamerama i na NVR-u isključi DHCP i podesi statičke adrese.

Static.jpg

Naravno, staticke adrese, u IP opsegu rutera, ali on kaze da ima live sliku, na svim kamerama, da je to radilo...
Samo veza izmedju tog poe switcha i rutera..tu je nesto...
Mozes skicu kako je povezano? Ako mozes preko ip adrese da udjes u svaku kameru,jel njima pise da su on line u mreznim podesavanjima?
Imao sam nesto slicno, sa Dahua switchem, nije davao kako treba, mrezu ka NVR...Zamenio sa nekim Hik-om i radi ko zvrk..
pozz

Oprema koju si uzeo je slična mojoj, samo je moj nvr sa poe switchom dahua 4208-p-4ks2, pa iz svake kamere ide lan u nvr. Ove kamere su sve plug & play(imam iste samo 4mpx), ne bi trebalo da se ništa dodatno podešava, nvr je podešen da ti automatski prepozna i kamere koje nisu dahua a nalaze se na istoj mreži (lan ili wifi) sa ruterom. Ovaj nvr automatski sam dodeljuje različite adrese kamerama i počinju sa 10. xyx. xx. xy. Meni liči da si loše uradio mrežno podešavanje, daj sliku ili opis kako si uradio povezivanje ruter - nvr - stitch.
Takođe, proveri kakvi su ti konektori na lan kablu koji ulazi u nvr i u ruter i da li je kabl cat 5e ili cat6? Meni je jedna dahua kamera ispadala non stop sa mreže, nakon višednevnog testiranja uradili smo reklamaciju pa se ispostavilo da je problem u kameri i dobili smo novu.

Oprema koju si uzeo je slična mojoj, samo je moj nvr sa poe switchom dahua 4208-p-4ks2, pa iz svake kamere ide lan u nvr. Ove kamere su sve plug & play(imam iste samo 4mpx), ne bi trebalo da se ništa dodatno podešava, nvr je podešen da ti automatski prepozna i kamere koje nisu dahua a nalaze se na istoj mreži (lan ili wifi) sa ruterom. Ovaj nvr automatski sam dodeljuje različite adrese kamerama i počinju sa 10. xyx. xx. xy. Meni liči da si loše uradio mrežno podešavanje, daj sliku ili opis kako si uradio povezivanje ruter - nvr - stitch.
Takođe, proveri kakvi su ti konektori na lan kablu koji ulazi u nvr i u ruter i da li je kabl cat 5e ili cat6? Meni je jedna dahua kamera ispadala non stop sa mreže, nakon višednevnog testiranja uradili smo reklamaciju pa se ispostavilo da je problem u kameri i dobili smo novu.
Povezano je kao na slici, i koriscen je cat5e. Opet da napomenem ja na TV vidim live prenos, kad ugasim TV i upali DMSS na telefonu posle 2-3min stize obavestenje da je NVR van mreze, nakon toga upalim TV odem u podesavanja mreze i u P2P opciji stoji takodje "van mreze". Kao da net dolazi u prekidima do snimaca takav osecaj imam, e sad da li je problem do switch-a...
1727466587246.png
Da i da napomenem, dodelio ja njima staticke ip adrese rucno ili on sam (snimac) dodelio njima dinamicke ip adrese, problem je i dalje isti. Ono sto sam sigurno morao da odradim je da Dahua-in NVR stize sa njihovom statickom ip adresom koja nije u opsegu mog rutera.

Pisao sam ti u dm-u i tražio ti dodatno pojašnjenje pa ako uspemo da rešimo napisaćemo i ovde da drugi znaju. Meni se čini da je problem u početnom podešavanju p2p i da nisi trebao da na taj način praviš instalaciju na aplikaciji i tv-u.

Ako nesto znači, izvlačio sam teze iz foruma i od jednog sto se bavi video nadzorom.

Našteluj u aplikaciji početnu poziciju i onda u Motion Tracking klikni Set As Daemon Point. Tad će ti se kamera nakon nestanka struje vratiti sama u početni položaj koji si odredio

Prvu stvar koju treba da uradis kada novu kameru dodajes u svoj sistem video nadzora je da joj promenis fabricku ip adresu u static,dakle fiksnu adresu i to onu koja odgovara ip opsegu tvoje mreze-rutera.

Istovremeno,dodeli preko podesavanja rutera rezervaciju te adrese,dakle da ruter uvek dodeljuje kameri tu adresu koju si ti sam odredio kao fiksnu u njenim podesavanjima.

Ako vec kazes da kameri mozes da pristupis preko LAN-a a ne mozes preko wireless-a, iskoristi tu prvu adresu koja radi.

Ukoliko imaš javnu IP adresu, moći ćeš da pristupiš NVR-u direktno kroz IP adresu (samo propustiš odgovarajuće portove na ruteru).
Ukoliko si iza NAT, onda ćeš NVR-u pristupati kroz Dahua (besplatan) cloud. Koji zapravo radi sasvim korektno. Lako se podešava, preko serijskog broja uređaja

mozes nvr da stavis kod tv, pa ga utp kablom povezes sa switch-om. Tako bi ti bilo zgodnije za koriscenja misa prilikom podesavanja i pregleda snimaka i za striming.

VPN Na ruteru idi na VPN podešavanja, otvori open vpn (ima još nekih servisa), uključi enable VPN, imaš 2-3 linije/pitanja, manje više straightforward, Kada ga pokreneš na dnu imaš opciju da skineš konfikuracioni fajl. Pošalji taj fajl na telefon.
Na telefon instaliraš OpenVpn aplikaciju, sa njom otvoriš gornji konfig fajl. Ovo radiš samo jednom, ostaje podešen server.
Kada želiš da se povežeš na VPN sa telefona, pokreneš aplikaciju na telefonu i klikneš Connect.
Uslov za sve ovo je da na lokaciji gde podižeš VPN server imaš javnu IP adresu.

Ako nesto znači, izvlačio sam teze iz foruma i od jednog sto se bavi video nadzorom.

Kada god imaš situaciju da imaš više od 1 rutera u lokalnoj mreži pravilo i da hoćeš da je sve u istom subnetu npr 192.168.0.0/24 t.j. da ti idrese idu od
192.168.0.1 - 192.168.0.254
onda na svim ruterima posle tog glavnog mora da bude isključen DHCP server i da im se postavi fisna IP adresa
npr
glavni ruter ima adresu:
192.168.0.1
drugi ruter staviš da bude
192.168.0.2
teći
192.168.0.3
faktički ti ruteri su u toj situaciji svičevi
koristiš samo LAN portove NE onaj izvojeni WAN port (u kog se kada je u ruter modu dovodi internet).
a na prvm ruteru oseg DHCP servera postaviš npr
192.168.0.100 - 192.168.0.254
a sve ostale IP adrese ispod
192.168.0.100
a to je sve u opsegu
192.168.0.2 - 192.168.0.99
koristiš za fiskne lokalne IP adrese za IP kamere NVR itd....
pomenuo sam ove dodatne rutere

Imas najv.problem sa vezom switch-ruter...zameni taj kabl, ako mozes..ILI imas neki konflikt sa adresama...mozes i iskljuciti po jednu kameru i gledan da l ces ponovo biti "on-line" sa NVR-om
NVR mozes i direktno u ruter, radice kamere, posto im on daje adrese,tj.rutira...
pozz

Imas najv.problem sa vezom switch-ruter...zameni taj kabl, ako mozes..ILI imas neki konflikt sa adresama...mozes i iskljuciti po jednu kameru i gledan da l ces ponovo biti "on-line" sa NVR-om
NVR mozes i direktno u ruter, radice kamere, posto im on daje adrese,tj.rutira...
pozz
Zamenio taj kabal (bio je cat5e, stigao uz neki repeater sa Aliexpress-a) i dodelio svima staticke ip adrese i za sad radi sve kako treba. Umesto njega sam stavio cat6 (taj sam imao pri ruci). Uglavnom aplikacija DMSS radi kako treba na jendom telefonu kako treba, videcu kako ce da radi kad budem podelio sa vise telefona pa Vam javljam. Hvala Vam i pozdravv!

Ljudi, jel poručivao neko npr. HikVision (ili Dahua) proizvode preko AliExpressa? Tražim neki interfon i razlika u ceni je 3 puta (60 hiljada kod nas, 20 hiljada na Ali), ne znam da li su fake proizvodi ili ne. Nema puno prodavaca koji prodaju taj model koji meni treba, i nemaju nešto puno review-a..

Imas provjerenih stores i na AE tipa TekEmpire Co Ltd Store. Ja sam od Andy-ja uzeo nekoliko ColorVU kamera

Imas provjerenih stores i na AE tipa TekEmpire Co Ltd Store. Ja sam od Andy-ja uzeo nekoliko ColorVU kamera
Misliš na ovog Andy-a? :)
Moj drug je iz Arizone i od njega je na moju preporuku kupio par komada ovih IPC-Color4K-T180 4K Full-Color 1/1.8" i doneo ih iz USA ovde, ugradio sam mu i to radi savršeno!

Inače to je full Dahua WizMind model samo za Američko tržište, jer je tamo Dahua zabranjena kao brend. ;)

Poslednja izmena:
Da, to je taj momak. Nekad 2019 sam došao do njega preko ipcamtalk foruma i onda smo privatno sve ostalo dogovarali. Lik je za 10

Jel može preporuka za neku kameru? :) Treba mi jedna dome IP kamera za indoor, mala prostorija, tako da cenim da će biti dovoljno i 2-4MP. I 2-3 bullet kamere za spolja, koje bi snimale oko kuće, nekih 10-15m udaljenosti max. Treba da budu IP kamere, PoE, 5 ili 8 MP. Takođe mi treba switch i snimač. Sve bih povezao na kućni NAS i kontrolisao preko Home Assistant aplikacije. Gledao sam IMOU kamere jer cenim da mi ništa bolje ne treba, i ne bih da dajem više para nego što moram, pa ako može nešto u tom cenovnom rangu.

Da li postoji freeware sw koji moze da na vec snimljenom klipu detektuje coveka/pokret?

Vrh Dno