Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Licna se koristi kada se stavlja konektor i kada se krimpuje.
Pun presek ide za zidnu instalaciju, zatim modul-uticnica.
Ako na pun presek stavis obican rj45 konektor, imaces probleme kad-tad.

Da, malo sam prostudirao tu tematiku...
Dobro bi bilo kombinovati, ali tada ima vise nastavaka, spojeva, sto opet moze da dovede do nekog potencijalnog problema, najbolje kada je kabl iz jednog dela.
Takodje, preporucuje se da zica bude od cistog Cu, a ne kombinacija Al-Cu(CCA)...:rolleyes:
Onda je mozda bolje licnasti i korstiti ga za kompletnu instalaciju, jeste da ce biti malo muke oko provlacenja kroz buzir u zidu, kroz koji vec idu koaksijalni kablovi, ali ***, mora neki kompromis...:)
Tamo gde sam planirao da kupim(Ananas-da iskoristim kupon:D), svi Cat6 su punog preseka ima jedino ovaj CAT5e licnasti, da li on zadovoljava sve kriterijume?

Svaki taj kabal će da ti raditi posao.
Samo vodi računa, ako ćeš sam da krimpuješ, nemoj da uzmeš FTP kabal i UTP konektore. Nećeš uspeti da spakuješ shiledovn kabal u redovan konektor, već će ti biti ptoreban modul.

@PJ
Znam za razliku, gledam iskljucivo UTP kabl i konektore.(y)
Sam cu sve to raditi, nisam nikad, al brzo ucim, zato i pitam ovde za sve nejasnoce, imam alat(sve osim krimp klesta:LOL:) i dosta slobodnog vremena... :D

Jel imaš tester za kablove? 🤔

Da, malo sam prostudirao tu tematiku...
Dobro bi bilo kombinovati, ali tada ima vise nastavaka, spojeva, sto opet moze da dovede do nekog potencijalnog problema, najbolje kada je kabl iz jednog dela.
Takodje, preporucuje se da zica bude od cistog Cu, a ne kombinacija Al-Cu(CCA)...:rolleyes:
Onda je mozda bolje licnasti i korstiti ga za kompletnu instalaciju, jeste da ce biti malo muke oko provlacenja kroz buzir u zidu, kroz koji vec idu koaksijalni kablovi, ali ***, mora neki kompromis...:)
Tamo gde sam planirao da kupim(Ananas-da iskoristim kupon:D), svi Cat6 su punog preseka ima jedino ovaj CAT5e licnasti, da li on zadovoljava sve kriterijume?

@PJ
Oh, nemam ni to, mada nisam planirao da spajam bilo sta pogresno, pa ga nisam uvrstio u potreban alat...:p:LOL:

To je bila šala, jer si napisao da imaš sav alat, osim klešta za krimpovanje, a praviš UTP kablove 😂

Ma kontam, i ja sam zato stavio emotikone, a mislio sam na sav alat potreban za instalaciju kamere, ne samo za kabl, prethodih par strana stalno nesto zapitkujem...:)

Poslednja izmena:
A ja kontam... za te pare si mogo da kupis dva dobermana 😁

Nekad su psi cuvali imovinu, sada se stavljaju kamere da cuvaju pse. Da ih neko ne otruje ili da gazda gleda sta mu ljubimac radi 😀

Pas se lako nauci da ne uzima hranu od nepoznatih. Kamera ima smisla ako na snimku moze da se raspozna lice, a te od 2,8 su neadekvatne za tako nesto, niti ce se od njih neko uplasiti.

Sad cu malo u off...
Dok sam radio u Italiji, jednog jutra na poslu nema mi koliginice. Radili smo od 7h, a ona dosla oko 9.30. I pitam je sto toliko kasni ? Kaze nisam mogla ranije, karabinjeri blokirali celu ulicu, obijeno 5 kuca u nizu u komsiluku, samo nasa nije, ali morali smo da damo izjave. A mi, kaze, imamo "malog dobermana" (civivavu) i on je toliko lajao u prizemlju oko 3.15-3.30h, pa je moj muz silazio sa sprata i palio svetlo i nije nista primetio, tako da su nas zaobisli i sad cu da mu kupim jednu veliku bisteku da ga castim ☺️. Eto koliko znaci pas kao sredstvo odvracanja. Moja skrivena kamera snimila lopove koji su me prakticno iselili, da nije bilo tih slika ne bi ih ni uhvatili, to su mi rekli policajci, ali na kraju oni u zatvor a ja sam snosim svu stetu. Kamera mi je pomogla tek da mi vise ti isti ne dolaze, a da je bila neka koja se vidi i sa objektivom 2,8 na nekoj visini, ni od raspoznavanja lica ne bi bilo nista, odneli bi ili polomili i videonadzor.

Pas se lako nauci da ne uzima hranu od nepoznatih. Kamera ima smisla ako na snimku moze da se raspozna lice, a te od 2,8 su neadekvatne za tako nesto, niti ce se od njih neko uplasiti.
Pa zavisi koja kamera nisu sve iste od 2,8 , Ja imam Imou od 2,8 i ona je bolja nego ove sto imam duplo skuplje,

Prilozi

• IMOU 1.jpg
    IMOU 1.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 51
  • IMOU.jpg
    IMOU.jpg
    60.8 KB · Pregleda: 50
Problem su zakoni u ovoj drzavi koji su na strani lopova i pokvarenih advokata. Dobro je da te nisu lopovi tuzili sto si im ugrozio privatnost dok su peljesili...
Treba da dozvole da ga ubijes na svom posedu, pozoves ih da ga pokupe i cao. A ne da upadnu, gledaju te u oci i ne smes da ga pipnes dok te peljesi.
Do tada samo da se molis da ga ne zateknes, za svoje dobro.

Pa ima svacega, ali ne vidim da zakon dovoljno odvraca lopove i siledzije od kriminala. U Italiji se za jedan samar ide godinu dana u zatvor, kod nas za ubadanje nozem nanogica. Bas juce citam, poskidali delove sa brze pruge i vozovi idu 20km/h. Bas me interesuje da li je iko zaglavio u zatvor zbog otkupa kradene robe, ne verujem, a takve firme bi trebalo odmah zatvarati. Zato sto se to adekvatno ne kaznjava,
kriminala je sve vise.

@kalin62 izvini sto sam ti uvredio imou ☺️

Nije losa ta imou kamera, slika je vise nego pristojna. Ima i zvuk koji se dobro cuje. Ako se dobro secam ima i zvucnik...
Ne svidja mi se nacin montaze, prakticno je na magnet. Kome treba za nadzor dece ili beba, mislim da je super.

Jutro! Trebam pomoc
Kupujem kameru IP Dahua model
IPC-HDW1430DT-STW
Treba nam za haustor zgrade da snima ulazak/izlazak osoba. Porucili smo ovaj model jer ima WiFi pa bi trazili od komsije sa sprat prvi sifru za pristup WiFi kako bi kamera bila online. Snimanje bi islo na microSD karticu ovu Samsung PRO Plus 256 GB. Brisanja citanja/pisanja 160/120. Koju aplikaciju preporucujete za pristup kameri Dahua preko mob i kako bi je podesili preko te aplikacije. Savjet za SD karticu i kameru da li raditi neki reboot ili refresh kartice nakon 7 dana u postavkama kamere?

Kamera je ok za hodnik. U specifikacijama na dahuinom sajtu su navedene aplikacije koje odgovaraju, ja koristim gDMSS. Ima i uputstvo za povezivanje. Kamera ima i RTSP, pa se moze pratiti i preko youtube ili neke web stranice.
Jedino malo je zabrinjavajuce sto se jako lako skida, pa bi je trebalo obezbediti od kradje. Ona automatski presnimava preko starih snimaka kad popuni memoriju, a duze ce snimati ako se postavi da snima na pokret, kompresija na 265+, 3MP i smanjis frem rejt.

Poslednja izmena:
Vidim da mnogi to potenciraju, ali Wifi je jako los i nepouzdan izbor za kameru, sve to na kraju zavrsi na kablu.

Zavisi kakav mu je wifi signal i sam net, preko utp kabla je sigurnije, mada kamera snima i bez interneta.

da je to 5ghz signal pa ajde...
ali ovo 2.4Ghz plus obicno negde smesteno u dvoristu, a wifi ruter dobijen od provajdera

To ne moze da radi bez problema.

Ako je neko tako hteo povezivati dzabe dajete pare.

2.4G ima veci domet od 5G. Jedino sto moze da smeta onome ciji je ruter sto dolazi do usporenja neta dok je strim u toku i tu bi resenje bio ruter wifi6. Doduse, treba probati pa po potrebi korigovati.

da je to 5ghz signal pa ajde...
ali ovo 2.4Ghz plus obicno negde smesteno u dvoristu, a wifi ruter dobijen od provajdera

To ne moze da radi bez problema.

Ako je neko tako hteo povezivati dzabe dajete pare.

Imou IPC-F42P na fasadi kuce , TPlink vdsl ruter dobijen od provajdera, radi 4 meseca bez da je stucnulo. Ali je prigradska sredina, kuce su u pitanju i nije preopterecen 2.4Ghz bend.

Nisam odavno pratio trziste pa mi treba par informacija:

Sta je danas optimalno da se kupi za video nadzor za kucu/sistem od 3-4 kamere sa snimcima koji su upotrebljivi danju i nocu za buzet do 500-600e?
Pretpostavljam da ce biti Dahua ili Hikvision ili ima jos neki brend koji vredi gledati?

Coax ili IP kamere? Kako odabrati, vidim da su cene za IP nesto jace.. ali da li je kvalitet drastcno bolji?

Imam kompjuter sa Intel q6600 koji bih mogao da uploslim da glumi DVR/NVR.
Da li je to bolja varijanta danas (pretpostavljam da je softver napredniji, vidim da neki nude prepoznavanje lica, objekata itd) u odnosu na standalone uredjaje?

Ja preporucujem Dahua ili Hikvision IP kamere naravno..imas sada modela sa 8 mpx sa full color nocnim radom gdje se sve vidi kao da je dan :) ja imam kuci PTZ Reolink 6x komada povezanih na NVR Reolink i HDD unutra 1TB..mada sljedeca promjena kada bude sigurno idem na moderniji sistem Dahua ili Hikvision samo nista ovo drugo lijevo i ostalo..jer podrska stalno postoji i nadogradnje su redovne za Dahua i Hikvision to su ozbiljni brendovi. Ali zelim ubuduce da bude sa microSD ne vise NVR jer mi je to nekako prevazidjeno staro vec :) cekat cu da u upotrebu odobre dahua i hikvision 512 GB microSD kartice pa bi tada ulozio lovu u kamere i microSD kartice + switch za povezivanje svih kamera + Android TV tipa TCL gdje bi to fino sve gledao na android tv bez puno kablova i NVR ipak je to buducnost

Vidim da retko ko piše o Reolink kamerama, koje su po price/performance jedne od najboljih.

Koristim ih ja kuci PTZ 4 mpx. Vjeruj da mi je do sada NVR recorder 3x stradao tako da ne znam sta bi ti rekao..mene su privukle sa jeftinom cijenom. Da li bi opet uzimao Reolink sigurno NE..ipak bolje provjereno Dahua ili Hikvision

Imate dva foruma koja su opstepoznata za te stvari, jedan je ipcamtalk a drugi use-ip. Kad se javi neko da mu se preporuci kamera, uvijek se sugerise da se zaobilaze cunga lunga sistemi tipa Reolink itd. I da, od ovih pristupacnih sistema izbor se svodi ili na Hikvision ili Dahua. Nema tu puno filozofije.

Nazad
Vrh Dno