Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Na Youtube-u imas snimke gde ljudi bez problema zakace na Dahua NVR i rade obe kamere i preko Onvif i preko Private opcije. Nemam NVR ali ako na Youtube-u ima, nema razloga da ne moze. Evo snimka sa Youtube-a.
Neko je spomenuo da nema ONVIF, neki poput ovih na yt tvrde da ima.
Ne bih da 2x kupujem, pa zbog toga mi treba prava informacija, mozda vec neko koristi tako.
Tek trebam da kupim NVR, kamere... Zbog toga kazem ne bih da pravim greske, pa duplo placam.
Ne zuri mi se, kad dobijem proverenu informaciju, tad.
Hvala na mini recenziji , ne sumnjam da su kamere lose 😉

Zdravo svima imam dahua kameru ptz koja iz nekoga razloga ne radi u night rezimu,dok je radila po danu na auto rezimu htjeo sam da je prebacim samo u day rezimu ali se sacuvalo da samo radi u night i kalibrise se neprestano,kako je resetovati da li ce iskljucivanjem napajanja vratiti auto rezim i ako nece koje je resenje ako ko zna?

Pozdrav.
Da li je moguće koristiti neku univerzalnilu aplikaciju za kamere?
Problem je jer imam neku ip kameru staru oko 6 godina. Koristio sam aplikaciju liveyes koja više ne postoji.

Zdravo svima imam dahua kameru ptz koja iz nekoga razloga ne radi u night rezimu,dok je radila po danu na auto rezimu htjeo sam da je prebacim samo u day rezimu ali se sacuvalo da samo radi u night i kalibrise se neprestano,kako je resetovati da li ce iskljucivanjem napajanja vratiti auto rezim i ako nece koje je resenje ako ko zna?
Ako je starije generacije, vrlo verovatno je da ima malu cmos bateriju, koja cuva postavke..Ona se zameni i onda "drzi" podeseno..
pozz

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira Dahua IP interfona?

Na slici ispod su:
Interfon VTO2202F-P
Monitor VTH2421FB-P

Da li je ovaj monitor zadovoljavajuć uz ovaj pozivni terminal, u smislu responzivnosti, ili ima smisla investirati u neki skuplji (veći) monitor?

Screenshot 2025-02-10 153537.png

Pozdrav društvo.

Planiram kupovinu i ugradnju video nadzora na svojoj kući. Voljan sam da čujem sve Vaše savete i preporuke.
Ne znam mnogo o video nadzoru (skoro ništa). Ono što sam u poslednje vreme pročitao, jeste da postoje razne vrste. Konkretno, Uzeo bih komplet video nadzora sa 4 do 8 kamera. Novčanik će odlučiti da li 4 ili 8, ali za sada bi i te 4 završavale posao, ali mi je bitno da snimač ima barem 8 ulaza, da bih u budućnosti mogao da ugradim još kamera.
Cilj mi je da kamere mogu i noću da snimaju u boji i da ne seckaju (ukoliko je to moguće). Razmišljam se između Dahua i Hikvision kompleta. Nije mi bitna veličina hard diska koji se dobija u kompletu jer već imam HD od 4 i 8tb.
Da li je bolje da kupim IP ili AHD komplet? Vidim da je analogni mnogo jeftiniji, ali će meni trebati malo veća dužina kablova, pa ne znam kako bih finansijski prošao, s' obzirom na to da ni ti kablovi nisu baš jeftini.
Da li je razlika između ta dva (DVR i NVR) snimača samo u načinu povezivanja i kvalitetu slike? Bitno mi je da mogu i iz inostranstva preko wireless-a da pratim i vraćam unazad šta se dešava (sa telefona, laptopa itd). Vidim da i AHD komplet, odnosno DVR snimač pozadi ima ulaz za RJ45 konektor, pa pretpostavljam da je moguće praćenje uživo sa druge lokacije. U tom slučaju, ne moram da razmišljam o IP kompletu video nadzora, jer bi mi analogni komplet završio posao.
Možete da mi preporučite i prodavca video nadzora. Može i privatna poruka ukoliko nije po pravilima foruma da se reklamira ovde.
Vidim da na KupujemProdajem sajtu ima raznih drugih proizvođača video nadzora, ali ne znam kakvi su ti kompleti, s' obzirom na to da su neka niža klasa, ipak bih išao na varijantu Dahua/Hikvision.
O nekom konkretnom budžetu ne bih da pišem, ali okvirno, kada pričamo o kompletu sa 4+ kamere (ne računajući kablove), dao bih 25.000-40.000 RSD.
Takođe, zanima me i mišljenje da li je bolja varijanta da kupim posebno neki kvalitetniji DVR snimač sa jednom, eventualno dve Full HD kamere za tu cifru, pa da vremenom nadograđujem sa dodatnim kamerama? To mi igra ulogu za sada, tako da ukoliko smatrate da je to mnogo bolja varijanta, uzeo bih na taj način neki snimač i kamere po Vašim preporukama. Možda bi mi u tom slučaju bolja varijanta onda bila IP komplet video nadzora sa NVR snimačem.

Hvala unapred svima na odgovorima, malo sam poduži tekst napisao, nemojte mi zameriti.

Poslednja izmena:
Imam istu dilemu, koju evo, jos nisam resio, ima godinu dana...
Moja neka razmisljanja:
NVR/DVR: uzeo bih za 8 kamera, trenutno mi treba 4 kamere, ali ce se to promeniti sigurno... A da se uzme za 4, pa da se kasnije menja za ovaj sa 8, a ovaj sa 4 proda... ne znam koliko se isplati i koliko je moguce prodati neki nvr/dvr... Ovde obrati paznju kakav kvalitet snimka je na kom kanalu. U prevodu, ne moze da snima 4k na svih 8 kanala (kamera), bar ovi pristupacniji. Sto se tice pristupa preko interneta, ako ih povezen na ruter i internet, moci ces lako da pristupis.
Sto se ti ce toga da li IP ili Analogne, pre bih uzeo IP kamere. Skuplje, ali posto bih ja radio ugradnju, mnogo je lakse razvlaciti jedan tanji kabl (LAN kroz koji ide napajanje - PoE) nego koaksijalni + strujni. Plus mogu se uzeti i neke wifi kamere za neke dalje lokacije u dvoristu, da ne moram kabl da razvlacim do njih.
Ja cu licno ici na Dahua kamere, ali i Hikvision je podjednako dobar. Ove noname ne uzimam u obzir.
Sto se tice kompleta ili odvojene kupovine, zavisi sta ti treba... ako ces da snimas jednom kamerom ispred vrata tu mozes i jeftiniju kameru, a za dvoriste uzmes neku kvalitetniju... U ovim kompletima su sve kamere iste koliko se secam...
Kad dolucis sta hoces, izgugalj gde su najjeftinije... razlikuju se cene, pa mozda se vise isplati da kod razlicitih/vise prodavaca kupis po nesto.

Ip kamere, nvr sa 8 ulaza odmah vremenom se dokupi koja kamera i udje se u fazon iz kog ugla se najbolje pokriva deo koji se snima ,takodje ako se nadje bolje mesto za kameru, poe kamere se lako se sele dok covek ne stekne malo iskustva i naravno bez igranja sa podesavanjima nista.
Pre 6 godina dahua nvr lite verzija zaboravio sam model od 2 kamere se stiglo do 6, kad sam kupio kamere nije ni bilo pola opcija koje sad imaju i novi firmweri su doneli dosta opcija radi bez greske.

Hvala na savetima.
Primetio sam kada su u pitanju NVR snimači, da postoje oni koji pozadi nemaju RJ45 ulaze (sem jednog za mrežni kabl), a da pritom piše da su osmokanalni, i oni koji imaju fizičkih 8 ulaza pozadi. Ubacio sam slike u prilogu. U čemu je razlika?

Prilozi

• hikvision_nvr_velika.jpg
    hikvision_nvr_velika.jpg
    119.6 KB · Pregleda: 63
  • nvr-snimac-dahua-nvr-4108-video-nadzor-002.jpg
    nvr-snimac-dahua-nvr-4108-video-nadzor-002.jpg
    12.8 KB · Pregleda: 88
Još jedna stvar me zanima. Da li ja na Dahua NVR snimač mogu da povezujem i npr. Hikvision kamere i obrnuto? Ili na Dahua mogu samo kamere istog proizvođača?
Hvala.

Prvo pitanje: ovaj sa fizičkim ulazima ne zahteva poe switch, već direktno bodeš kamere. Drugi, sa samo jednim rj45 portom, logično, to ne može, već kamere moraju da idu u poe switch koji ih napaja, pa se vezuje sa snimačem.

Drugo pitanje: naravno da mogu da se kombinuju kamere, ne bi bilo loše da malo listaš temu, ovo su pitanja koja su već više puta prežvakana.

Evo vam odgovor podrške Imou-a, na pitanje o onvifu.

Prilozi

• Screenshot_2025-02-21-19-44-03-28_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg
    Screenshot_2025-02-21-19-44-03-28_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg
    65.1 KB · Pregleda: 99
  • Like
Reagovanja: s5p
Ako ste pogledali moj post koji je pisan nedavno a iz ove teme mogli ste videti da sam povezivao baš ovakvu kameru preko onvif home assista, preko dmss, Smart pss itd...

Pozdrav svima, trebalo bi da uvedemo video nadzor u zgradi i mogućnost video interfona pa mi treba par saveta. Mala je zgradica (četiri sprata, oko 20ak stanova) i ima dosta starijih ljudi koji nisu baš vični tehnologiji. Stoga bih voleo da uvedemo neko jednostavnije rešenje sa malim lcd ekranom na kojem se vidi stream od kamere. Tj. na video interfonu u svakom stanu da se vidi ko je ispred zgrade? Da li imate preporuku nekih firmi koje to rade ili da mi to sprovedemo sami u zgradi, imam ja malo znanja iz povezivanja i mreža pa me zanima koje rešenje mi prepoučujete i koliko bi okvirna cena bila.

Dakle oko 20ak video interfona, jedna ili dve spoljne kamere za video nadzor (sa night modom obavezno)

Hvala!

Uzeo bih 2 kamere za dvoriste gde zivim, i 1 kameru za magacin koji je na sasvim drugom delu grada.
Interesuje me posto cemo ove u dvoristu da koristimo i ja i burazer (da imamo oboje pristup), jel mogu onu koja je u magacinu samo ja da imam pristup, npr da bude pod drugim nalogom(log-in) ? Ali da se koriste iste aplikacije.
Nemam iskustva sa kamerama, izvinite.

ja mislim da moze napravis drugi nalog drugi email.

Uzeo bih 2 kamere za dvoriste gde zivim, i 1 kameru za magacin koji je na sasvim drugom delu grada.
Interesuje me posto cemo ove u dvoristu da koristimo i ja i burazer (da imamo oboje pristup), jel mogu onu koja je u magacinu samo ja da imam pristup, npr da bude pod drugim nalogom(log-in) ? Ali da se koriste iste aplikacije.
Nemam iskustva sa kamerama, izvinite.
ja mislim da moze napravis drugi nalog drugi email.
Ne mora da pravi drugi nalog, na ovom svom koji koristi gde dodaje kamere, uradi samo share burazeru za jednu kameru(on ima svoj imou nalog), ujedno mu i da prava da li moze ili ne podesavati istu, i to je to.

Od jutros je opet dostupna Imou kamera, dopunili su lager, jos 20 komada na stanju.
Evo porucih i ja. Onako na prvu, niti sam nesto posebno citao karakteristike jer ti napisao 20 komada, kada sam prvi put usao bilo 6, drugi put dve i na brzinu se registrovah i porucih. Iako sam video da na Amazonu imaju 5+3mp po ceni od 70e, ne znam dal napravih gresku, jer uopste nisam stigao da razmotrim dal je 3mp dovoljno za neki kvalitetniji snimak!? Nisam bas u materiji, al ajd idem na poverenje ka vama :D Dobih i neki povrat kredita oko 2500 pojma nemam kako to funkcionise, niti znam dal cu sad na ovu cenu od 4400 platiti sta dodatno. A valjda nisam poresio :D

Pa nisi uzeo 20 komada, pa da ti bude zao sto si pogresio....
Dobre su,... Meni su stige 2 koje sam narucio i skroz su ok. Nisam ih jos montirao (cekam lepse vreme), ali sam ih probao malo po kuci i zadovoljan sam.
Nije neka rezolucija, ali videcemo sta "hvata napolju",

U principu, ne mozes da citas komsijine novine, ali na 3-4 metra mozes da procitas prezime na ulaznim vratima...

Pa nisi uzeo 20 komada, pa da ti bude zao sto si pogresio....
Dobre su,... Meni su stige 2 koje sam narucio i skroz su ok. Nisam ih jos montirao (cekam lepse vreme), ali sam ih probao malo po kuci i zadovoljan sam.
Nije neka rezolucija, ali videcemo sta "hvata napolju",

U principu, ne mozes da citas komsijine novine, ali na 3-4 metra mozes da procitas prezime na ulaznim vratima...
Nemam iskustva sa kamerama, ali sam kod drugih ljudi vidjao (na ko zna kakvim modelima) veoma veoma lose snimke pa ako vec kupujem ne bih da naletim na tako nesto. A sto se tice broja komada nije u pitanju novac, nego ne volim da kupim nesto cime cu biti razocaran, pa makar to bila i trecina proizvoda. Al ajd kao sto rekoh, isao sam (po ko zna koji puta, i do sad nisam gresio) po preporuci foruma

E sad cu da vas "davim" samo tako :D Pitanje za taj IMOU. Kako moze da se gleda na TVu? Jel mora biti android tv ili box uredjaj da bi se gledao putem aplikacije ili ima neki izlaz da bi se povezao kabelom?
I koja najveca kartica moze stati u nju? 256gb?

Poslednja izmena:
Reolink kamere tabela ... mozda nekom zatreba,... dok čekam cx810 da dodje u srbiju

Prilozi

• kamere reolink.png
    kamere reolink.png
    769.4 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
E sad cu da vas "davim" samo tako :D Pitanje za taj IMOU. Kako moze da se gleda na TVu? Jel mora biti android tv ili box uredjaj da bi se gledao putem aplikacije ili ima neki izlaz da bi se povezao kabelom?
I koja najveca kartica moze stati u nju? 256gb?

Evo moje iskustvo sa IMOU:

Prosto iz neke dosade sam odlucio da stavim kamere i naravno ideja je bila da prodjem sto jeftinije. Kupio sam 6 imou wifi kamera preko aliexpresa, ne odjednom nego u rasponu od nekih mozda 2 meseca. Jednostavno sam cekao akcije popuste i kad mi se ucini da je kamera jeftinija nego inace narucim. Najskuplje me je dosla imou cruiser 2 5mp za nekih 5800 din. Planirao sam da u svaku stavim memorijsku i koristim normalno preko imoulife aplikacije. Ali onda mi se prijatelj pozalio da se njemu desavalo da mu kartice crknu posle nekih 7 meseci do godinu jer nije koristio neke kvalitetnije, pa sam se predomislio i odlucio da kupim nvr. Posto bi koristio 6 kamera cena mi je bila ista posto je kvalitetnija surveillance kartica 3000+ din. NVR sam kupio takodje na aliju za nekih 8k + carina i pdv, pa onda wd purple 4tb za nekih 100e. Odmah moram i da naglasim da ne znam da li se ovo desavalo i drugima ili je on naisao na neke bas ocajne kartice ili sta vec.
Za wifi sam se odlucio jer me mrzilo da provlacim dodatne kablove. NVR sam stavio ispod tv-a i povezao hdmi kablom. Dodatni trosak mi je bio i 1000 din za najjeftiniji switch i 30cm lan kabla da bih ga spojio sa internetom. Kamerama i snimcima se moze pristupiti preko imoulife aplikacije ili preko tv ( samo izaberes hdmi ulaz gde si spojio nvr ).
Plus za nvr je i sto on ima svoju wifi mrezu na koje su spojene kamere, ako koristis kartice kamere koriste tvoj wifi pa moze doci do zagusenja.

Najveci minus je sto podesavanje kamera nije toliko glatko preko aplikacije kao kad su spojene direktno na nju, jer u ovom slucaju u aplikaciji dodeljujes nvr koji u sebi ima kanale tj kamere. U teoriji te kamere mozes da podesavas (zone, nocni rezim, alarme i to) i preko nvr na koji spojis mis i preko aplikacije. U praksi se desava da preko nvr radi normalno, a preko aplikacije zabaguje tj da nekad jednostavno ta podesavanja kao i da ne postoje. Npr sad trenutno mi jedna kamera uopste ne izbacuje dogadjaje iako je to ukljuceno, radi normalno snima 24/7 ali u dogadjajima nema nista. Na jednoj mi se npr desilo da nemam opcije da upalim svetlo na njoj iako je bilo pre, i pojavilo se posle par dana. Jednostavno ne verujem da je do kamera jer sam to primetio isti dan kad sam stavio nvr, nije to toliko glatko bilo kao pre dok su kamere bile direktno spojene na aplikaciju. Mada i nije neki problem jer realno aplikaciju koristim jednom u 5 dana da vidim da li mi je kapija zatvorena i da li mi se neko parkirao na ulazu kad dolazim.

Evo moje iskustvo sa IMOU:

Prosto iz neke dosade sam odlucio da stavim kamere i naravno ideja je bila da prodjem sto jeftinije. Kupio sam 6 imou wifi kamera preko aliexpresa, ne odjednom nego u rasponu od nekih mozda 2 meseca. Jednostavno sam cekao akcije popuste i kad mi se ucini da je kamera jeftinija nego inace narucim. Najskuplje me je dosla imou cruiser 2 5mp za nekih 5800 din. Planirao sam da u svaku stavim memorijsku i koristim normalno preko imoulife aplikacije. Ali onda mi se prijatelj pozalio da se njemu desavalo da mu kartice crknu posle nekih 7 meseci do godinu jer nije koristio neke kvalitetnije, pa sam se predomislio i odlucio da kupim nvr.
Mislim da za kamere idu posebne sd kartice, recimo sandisk mislim da se zovu endurance, jer one trpe daleko vise pisanja nego kartice za android koje zbog toga crknu. Videh u specifikaciji da ta kamera podrzava do 512gb pa sam sad u dilemi dal 256 ili 512, jer za sad planiram samo tu jednu kameru cisto da isprobam da vidim kako sve funkcionise. U dilemi sam za velicinu kartice jer nisam siguran da li ce bas svaki model da radi. Upravo videh da postoje i IMOU kartice, mozda je najbolje kupiti njih!? Ne znam ni koliko bi mi vremenski trajale kartica od 256 i kartica od 512gb dok se ne popune!? Moram da vidim i da li ce uopste moci da mi se nakaci na ruter (zbog udaljenosti) :D

Mislim da za kamere idu posebne sd kartice, recimo sandisk mislim da se zovu endurance, jer one trpe daleko vise pisanja nego kartice za android koje zbog toga crknu. Videh u specifikaciji da ta kamera podrzava do 512gb pa sam sad u dilemi dal 256 ili 512, jer za sad planiram samo tu jednu kameru cisto da isprobam da vidim kako sve funkcionise. U dilemi sam za velicinu kartice jer nisam siguran da li ce bas svaki model da radi. Upravo videh da postoje i IMOU kartice, mozda je najbolje kupiti njih!? Ne znam ni koliko bi mi vremenski trajale kartica od 256 i kartica od 512gb dok se ne popune!? Moram da vidim i da li ce uopste moci da mi se nakaci na ruter (zbog udaljenosti) :D
Ma za testiranje ti nije ni potrebna kartica, imaces u aplikaciji live stream, jedino neces moci nista da sacuvas :) Imas takodje u aplikaciji opciju da menjas rezoluciju i koliko se secam kartica od 256gb moze da skladisti oko 20 dana konstantnog snimka u full hd. A mozes i namestiti da ti snima samo kad neko naidje kroz zonu koju si oznacio.

Nazad
Vrh Dno