Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Fin setup. ColorVu su odlicne kamere. Bulletke imaju malo vise problema sa insektima (pauci, mreza) itd. Turretke su tu dosta bolje a i ljepse su ako idu na privatni objekat. Sto se tice snimaca, za malo vecu razliku u cijeni si mozda trebao ici na bar I2 seriju, ima duplo veci bandwith. Imao sam nekad ovaj tvoj NVR i znalo mi je zafaliti ako idem na max bitrate i priblizavam se max broju kamera(8)
Kakva je ovo mašinerija druže, kakva slika auuuu. Igram se sa postavkama, 5 komada ukljuceno, rezolucija slike 2688 x 1520 na main streamu i event streamu, 4096 Kbps, 50 Mbita slobodnih resursa. Moze ovo ici jos gore. :)

Ovu postavku sam nasao na Hikvision sajtu, bitrate defaultno bio 3072.

Sta mi preporucujes da stavim?

Kakva je ovo mašinerija druže, kakva slika auuuu. Igram se sa postavkama, 5 komada ukljuceno, rezolucija slike 2688 x 1520 na main streamu i event streamu, 4096 Kbps, 50 Mbita slobodnih resursa. Moze ovo ici jos gore. :)

Ovu postavku sam nasao na Hikvision sajtu, bitrate defaultno bio 3072.

Sta mi preporucujes da stavim?
Imaš ovde Hik kalkulator pa vidi koliki Bitrate i koji FPS daje optimalan i prihvatljiv kvalitet slike.
Svakako ako želiš da uštediš na prostoru onda koristi kodek H.265 i 15 fps/s.
Pozz.

Da, kao sto kolega rece idi na H.265 ali nemoj na H.265+. Izgubit ces neke napredne postavke sa + ;)

preporucio sam ako uzima 4g ruter da juri minimum cat6 ruter i to je to.
Pozdrav

Ezviz je mnogo bolja aplikacija od Hik connect. Zanima me koje postavke za substream ubaciti da slika na telefonu ide tečno na telefonu.

Pozdrav, hteo bih da kupim neku kameru od 40 evra ali me interesuje koja od ovih aplikacija sa playstora se pokazala kao najbolja pa na osnovu toga da kupim i kameru? Care cam pro ili I see cam?

Uzeo kameru, aplikacija hisee, e sad kad god prodjem, aktivira alarm,kako ga ugasiti?

Kolika je ootrosnja podataka recimo preko 4g za 1 mesec ako se koristi neka jeftinija kamera do 40e. Pitam za vikendicu instalirao bih neku da baca na cloud?

Slucajno videh temu i u soku sam da uopste postoji.
U Krivicnom zakoniku imate clanove koji se ticu onoga sto neki ovde rade izgleda.
Takodje, video nadzor je regulisan Zakonom o privatnom obezbedjenju, gde se izmedju ostalog pominju i licence MUP.
Napravite razliku izmedju onoga sto snimate u svoja 4 zida i snimanja javnih povrsina, zajednickih prostorija itd.

Pozdrav. Da li ima neka zamena za liveyes aplikaciju? Nema je više na play prodavnici... Kao nije bezbedna

Slucajno videh temu i u soku sam da uopste postoji.
U Krivicnom zakoniku imate clanove koji se ticu onoga sto neki ovde rade izgleda.
Takodje, video nadzor je regulisan Zakonom o privatnom obezbedjenju, gde se izmedju ostalog pominju i licence MUP.
Napravite razliku izmedju onoga sto snimate u svoja 4 zida i snimanja javnih povrsina, zajednickih prostorija itd.

Kad te prodje šok, prelistaj temu, već smo pisali o tome.

Ne znam sta mislis da procitam, baci hint, link?
Ovo sto sam video je da covek snima svoje parking mesto na javnom parkingu i tako neke stvari.
Ne znam sta mislis da procitam, baci hint, link?
Ovo sto sam video je da covek snima svoje parking mesto na javnom parkingu i tako neke stavri.

Edit, nasao sam iz decembra.

Jako mi je glupo da ti napisem razumljivim jezikom koliko nisi u pravu.

Zbog prirode posla sam se susretao sa video nadzorom, odnosno krsenjem Zakona o privatnom obezbedjenju, Zakona o zastiti podataka o licnosti i naposletku Krivicnog zakonika.

Long story short, nemate pravo da kacite video nadzor kako vam se cefne, gde vam se cefne, niti da istim snimate javne povrsine, zajednicke prostorije, tudja domacinstva i da narusavate tudju privatnost.

Licencirani izvodjaci znaju sta treba da bude uradjeno i kako, a da je nadzor po zakonu.

Poslednja izmena:
Long story short, nemate pravo da kacite video nadzor kako vam se cefne, gde vam se cefne, niti da istim snimate javne povrsine, zajednicke prostorije, tudja domacinstva i da narusavate tudju privatnost.

Licencirani izvodjaci znaju sta treba da bude uradjeno i kako, a da je nadzor po zakonu.
Znači po tebi, licencirani izvođač će postaviti kameru u zajedničkom hodniku zgrade, koja snima koga?
Sve stanare koji tuda prođu ili samo neke?
Stvarno više, sa tom pričom o narušavanju privatnosti, zaštiti podataka o ličnosti se ide u krajnost.
Znači, ja postavim kameru ispred svog stana da vidim ko je ispred vrata i kršim zakon?
To isto kad uradi "licencirani izvođač" i sve je ok?
Nebuloza.
Koliko sam ja shvatio, nije dozvoljeno snimak neke osobe, bez njenog znanja deliti drugima ili objaviti na internetu.
Inače, čemu sav video nadzor i zaštita svojine?

Uvek sam na strani koja podržava Zakon, čak i kada je isti loš, jer je to osnov za jednaka pravila za sve učesnike. Ovo je jedan od slučajeva gde je Zakon donet zbog zaštite nečijih prava i privatnost i savršeno je besmislen i teško ostvariv u praksi. Danas svako sve snima mobilnim telefonom. Da li ćemo i mobilne telefone da kupujemo od "licenciranih izvođača"?
Čiju privatnost štitimo zabranom snimanja javnih površina?

Evo jutros vidim snimak čoveka koji vozi automobil u krug na kružnom toku Novi Beograd, pokušavajući da driftuje. Nije neko gluvo doba, jer u jednom trenutku od Merkatora nailazi više vozila. Tip udara u saobraćajni znak. I nastavlja da vozi. Taj kružni tok je pokriven i gradskim/policijskim kamerama, pa ako će da ga traže, mogu i službeno, ali to što je neki prolaznik snimio telefonom i objavio online, to narušava nečiju privatnost i smatraš da je pogrešno što je objavljeno i da bi osoba koja je snimila događaj trebalo da bude procesuriana zbog toga?

Za prethodni post koji si pomenuo, čovek snima svoje parking mesto. Da, oko istog se nalazi javna površina, ali ne snima komšiluk kroz prozor, već fokus na svoje parking mesto i svoj automobil.
Svako ko se tu nađe bi i trebalo da bude snimljen. Šta će bilo ko da se petlja na tudjem parking mestu?

Već dva puta smo imali situaciju da ljudi iz komšiluka dodju da traže snimak. Jednom prilikom je neko odrao oštrim predmetom nekoliko automobila direktno preko puta našeg objekta. Drugi put je komšiji obijen auto i pokradene neke stvari iznutra. Nažalost, mi to nemamo na snimku, jer snimamo do ivice našeg dvorišta tj ceo naš parking i u delu se vide noge prolaznicima na trotoaru. Ne zato što brinemo o nečijoj privatnost, već zato što snimamo ono što nas interesuje.

Na ulasku u naš objekat, stoji krupnim slovima da smo pod video nadzorom, kome se ne svidja, ne mora da udje. Ušao si na moju privatnu imovinu, tvoja privatnost više ne važi. Privatnošću možeš da se baviš u svojoj kući.

Znači, ja postavim kameru ispred svog stana da vidim ko je ispred vrata i kršim zakon?

U jednoj zgradi gde sam u onoj grupi skupština stanara, postoji video nadzor, postavljen od strane licenciranog izvođača. Snima se unutrašnjost liftova i ulazni hodnici zgrade, u prizemlju, sa dve strane. Pristup video nadzoru imaju samo ljudi iz te kompanije. Ako hoćeš neki snimak, na osnovu tačnog vremena i kamere, oni ga nadju. I to se naplaćuje po tamo nekom cenovniku, valjda je minimal fee 20eur. Nije me interesivalo.

Ulaz ima 50 stanova, svako malo neko razbije staklo ili ogledalo u liftu, ostavi djubre u holu zgrade (ima kanta za papire iz sandučeta, ljudi tu bace svoje komplet djubre), u nekoliko navrata je neko ulazio na zadnji ulaz zgrade (bila neispravan elektronski privatnik, pa ne zabravi), udje u hodnik, obavi veliku nuždu i ode. E kada se to ponovilo već ko zna koji put, platili su pregled snimka, ladno neki dekica, izgleda kao gospodin, odelo, košulja, sako, šešir, akt tašna,... Skine se, olakša i ode. To su sporedna vrata ulaza, ali desetine ljudi prodju tuda svakog dana. Da je hteo da se sakrije, mogao je u žbunje, tu ispred zgrade. Neki egzibicionista.

Skinuli Screen shot sa video snimka, odštampali ga, zakačili na vrata, uz poruku koja nije za javnost, više nikad nije ušao.

@nemanjabgd84 misliš da je trebalo da ispoštuju Zakon i zaštite gospodinovu privatnost?

Kada to postavi ovlaštena firma, onda je sve OK, kada to postavi pojedinac ne valja ništa. Očito kolega iznad to hoće da vam kaže da radi ili da ima takvu firmu. :)

Video nadzor sam postavio jer mi majka živi sama u kući koja je na prometnom mestu i stalno je na udaru lopova. Nikad ni jedan državni organ, niko nikad nije uspeo da me zaštiti od njih, niti je hteo. Da sam ih sačekao sa nekim hladnim ili vatrenim oružjem, verovatno bih ja završio u zatvoru.

Long stori short kolega nemanjanbgd, zabole me savršeno za bilo kakve zakone i uredbe što se tiče video nadzora. Banuo si u temu sa svojim nadmenim stavom i ponašaš se kao da smo gomila orangutana jer postavljamo protivzakonito kamere da bi zaštitili svoju imovinu u apsolutno nefunkcionalnom sistemu koji nagrađuje lopovluk, otimačinu i nasilje. Čim institucije budu počele da rade ono za šta plaćam porez, a to je da me štite od bandita, razbojnika i lopova, skloniću kamere.

Prvo i osnovno, moj stav nije nadmen.
Drugo, nisam ja pisao zakon(e)
Trece, ne sprovodim ja zakon(e).
Cetvrto, vecina ovde ne tumaci dobro sta u istima pise.
Drzacu se samo video nadzora, necu mobilnih itd. To moze drugi put.
Recimo slucaj gde covek snima svoje parking mesto, ima ceo niz nelogicnosti, ako hoce, neka se ukljuci.
Da li je on vlasnik istog npr?
Da li je angazovao nekog lienciranog? Ako jeste, taj je zreo da izgubi licencu jer perimetar nadzora prevazilazi ono sto je potrebno u svrhu koju je postavljen (zastita imovine, jel tako?)
Sto se zgrada tice, imate Zakon o stanovanju i odrzavanju zgrada, u kome pise da odluku o uvodjenju video nadzora donosi Skupstina stanara. (Pricamo o zajednickim prostorijama, poput hodnika, lifta, ulaza...).
Taj ko ima licencu treba da zna, gde i kako sme da postavi kamere, gde i kako se snimci pohranjuju, ko im ima pristup i kako, koliko dugo se snimci cuvaju, zna da mora postojati graficko obavestenje o vrsenju istog itd...
Ono za dekicu koji se olaksavao i skinut snimak...Dekica je sa punim pravom mogao da tuzi i dobije na sudu, cisto da znate.
To bi opet neko sa licencom znao da vam kaze.
Ne znam jel nekome palo na pamet, da neko pored zastite privatnosti, moze pomisliti da neko koristi svoj privatni video nadzor da mu prati kretanje, pa da moze da mu tipuje kucu, stan...?
Ono za tarifnik, da vam da snimak, to je opet za gubljenje licence...
Poenta licenci je da iste dobije neko ko ima znanje i zna sta se sme, sta ne sme itd. To ocigledno bas i me funkcionise na osnovu pojedinih primera.
Ima mnogo toga, mogu svasta nesto da vam napisem kao primere, ali to zahteva mnogo vremena, koje nemam.
Posto trosim slobodno vreme da vam barem delimicno pojasnim neke stvari, malo je truba de delite odredjene epitete...

...Dekica je sa punim pravom mogao da tuzi i dobije na sudu, cisto da znate.
...

Verujem, ali meni to ne zvuči normalno. Da li tebi to zvuči normalno?

Čovek naruši privatni prostor, olakša se u njemu, ponovi istu stvar više puta, ljudi mu zabrane ulaz fotografijom na vratima. I on dobija sudski proces, jer mu je narušena privatnost?

Verujem da je čovek sa zdravstevnim problemima (F dijagnoza, mada po fotografijama koje sam video, ni stomak mu nije mnogo bolje) i da bi tu tužbu dobio, samo ako bi se pojavio neko da zaštiti njega "namučenog".

U svrhu dalje rasprave, da li si se ovom temom bavio zbog svog video nadzora ili se baviš profesionalno video nadzorom ili poznaješ nekoga ko se ovim bavi profesionalno?
Ili nešto četvrto?

Немања мало (више) претерује у тумачењу прописа.
Видео надзор се помиње у неколико прописа и у некима оно што је прописано чиста супротност другом пропису. Зато се нико не бави санкционисањем, све док снимци не постану јавни.
Чак и полиција код неких тражи, рецимо, снимке простора који је ван паркинга који камера осматра, јер је нпр. била нека туча.
Мени је долазио комшија изнад да види ко је прошао испред мојих врата и однео му отирач. Уједно му ижврљао улазна врата.
А ја сам поставио камеру да ми неко не би оштетио нова (и скупа) улазна врата. Неким комшијама није било право, али камеру сам монтирао на шток од врата што је моја својина и нисам имао обавезу да од било кога тражим дозволу.
Нови комшија у улазу је питао најближег комшију да се сагласи да постави камеру на зид изнад улазних врата па је поставио камеру. Мада, ја сам пробио лед јер сам први који је поставио камеру па су се навикли.

Taj ko ima licencu treba da zna, gde i kako sme da postavi kamere, gde i kako se snimci pohranjuju, ko im ima pristup i kako, koliko dugo se snimci cuvaju, zna da mora postojati graficko obavestenje o vrsenju istog itd...
Znaci treba neko "licenciran" da nam kaze kako se snimci cuvaju i ko sme da nam pristupa?

Dobro da si nam to rekao...
Ja se nadam da mogu samo nekom da platim da mi napravi elaborat o tome, on ne mora nista da radi.

Ono za dekicu koji se olaksavao i skinut snimak...Dekica je sa punim pravom mogao da tuzi i dobije na sudu, cisto da znate.
To bi opet neko sa licencom znao da vam kaze.
Moze i dekica da bude tuzen, to moze i neko bez licence da ti kaze.

rezime...
"licenciranje" sluzi da se naplati taksa firmama koje rade video nadzor,
i da se naplati taksa pravnim licima koje imaju video nadzor, i nista drugo.

Verujem, ali meni to ne zvuči normalno. Da li tebi to zvuči normalno?

Čovek naruši privatni prostor, olakša se u njemu, ponovi istu stvar više puta, ljudi mu zabrane ulaz fotografijom na vratima. I on dobija sudski proces, jer mu je narušena privatnost?

Verujem da je čovek sa zdravstevnim problemima (F dijagnoza, mada po fotografijama koje sam video, ni stomak mu nije mnogo bolje) i da bi tu tužbu dobio, samo ako bi se pojavio neko da zaštiti njega "namučenog".

U svrhu dalje rasprave, da li si se ovom temom bavio zbog svog video nadzora ili se baviš profesionalno video nadzorom ili poznaješ nekoga ko se ovim bavi profesionalno?
Ili nešto četvrto?

Nesto cetvrto. Neka na tome ostane, nisam rad previse licnih stvari da pisem na forumu.

Ni u jednom trenutku nisam rekao da se ne slazem sa vama, ali... To sto je nama negde logicno, nije bas po zakonu.
Praksa bi rekla, danas imate komsiju sa kojim se natezete oko video nadzora, a sutra da se nesto desi ce prvi da dodje sa - E komsija jel imas mozda snimak....

Evo, o dekici cemo.
Dakle, shvrha obrade podataka o licnosti putem video nadzora u zgradi bi bila zastita imovine. Zakonski okvir bi bio Zakon o stanovanju i odrzavanju zgrada, Zakon o privatnom obezbedjenju, Zakon o zastiti podataka o licnosti, mozemo se dotaci i Krivicnog zakonika.
Elem, u navedenom slucaju je trebalo obavestiti nadlezne institucije (npr MUP, Komunalnu policiju, Komunalnu inspekciju itd), koje su trebale da traze uvid u snimak i da pokrenu dalju proceduru identifikovanja i sankcionisanja pocinioca. Tu onda dodjemo do onoga sto vama pravi problem, a to je nedostatak adekvatnog sagovornika, reagovanja i sl.
Kacenje snimka negde, fotografije isecene sa snimka, nije prema zakonu i na kraju balade taj neko vas tuzi i lagano dobija spor. Nije fer, ali je tako
Немања мало (више) претерује у тумачењу прописа.
Видео надзор се помиње у неколико прописа и у некима оно што је прописано чиста супротност другом пропису. Зато се нико не бави санкционисањем, све док снимци не постану јавни.
Чак и полиција код неких тражи, рецимо, снимке простора који је ван паркинга који камера осматра, јер је нпр. била нека туча.
Мени је долазио комшија изнад да види ко је прошао испред мојих врата и однео му отирач. Уједно му ижврљао улазна врата.
А ја сам поставио камеру да ми неко не би оштетио нова (и скупа) улазна врата. Неким комшијама није било право, али камеру сам монтирао на шток од врата што је моја својина и нисам имао обавезу да од било кога тражим дозволу.
Нови комшија у улазу је питао најближег комшију да се сагласи да постави камеру на зид изнад улазних врата па је поставио камеру. Мада, ја сам пробио лед јер сам први који је поставио камеру па су се навикли.
Ne preterujem.
Pise ti cime je regulisan video nadzor...
To da se sankcionisanjem niko ne bavi nije tacno, ali verujem da je muka isterati pravdu.
To sto si kameru montirao na stok svojih vrata, ne menja cinjenicu da se ista nalazi sa njihove spoljne strane, tj u zajednickim prostorijama (hodnik).
S obzirom da se kamera nalazi u zajednickoj prostoriji i da nemas odluku Skupstine stambene zajednice, tvoj video nadzor je nelegalan.
Taj ko se zali se zali sa punim pravom i vrlo lako moze da ti napravi problem da isti uklanjas i platis mu odstetu i sudske troskove.
To da li ima neku svrhu, ili je pomogao nekome, ne menja cinjenicu da si ga postavio nezakonito. (objasnio sam zasto je nezakonito)

Poslednja izmena:
Nesto cetvrto. Neka na tome ostane, nisam rad previse licnih stvari da pisem na forumu.

Slažem se. Bolje.
[sarkazam] Zbog zaštite podataka o ličnosti i opšte privatnosti članova foruma. [/sarkazam]

Evo, o dekici cemo.
Nema potrebe za deminitivom, čovek je oštećen. Ali očigledno i prilično priseban, čim se više nije pojavljivao. Ili se samo navadio na drugi ulaz.

Dakle, shvrha obrade podataka o licnosti putem video nadzora u zgradi bi bila zastita imovine. Zakonski okvir bi bio Zakon o stanovanju i odrzavanju zgrada, Zakon o privatnom obezbedjenju, Zakon o zastiti podataka o licnosti, mozemo se dotaci i Krivicnog zakonika.
Elem, u navedenom slucaju je trebalo obavestiti nadlezne institucije (npr MUP, Komunalnu policiju, Komunalnu inspekciju itd), koje su trebale da traze uvid u snimak i da pokrenu dalju proceduru identifikovanja i sankcionisanja pocinioca. Tu onda dodjemo do onoga sto vama pravi problem, a to je nedostatak adekvatnog sagovornika, reagovanja i sl.
Kacenje snimka negde, fotografije isecene sa snimka, nije prema zakonu i na kraju balade taj neko vas tuzi i lagano dobija spor. Nije fer, ali je tako
Komunalna policija na prijavu niti se pojavila, niti tražila snimak. Što je i normalno. Zamisli da se komunalna policija pojavi na svakom mestu gde neko prijavi ljudski izmet.

Anyway, slažem se da nije fer, ali bih rekao i da ne mora da bude tako. On bi ovde imao pravo da tuži stambenu zajednicu ili možda pre NN lice, jer se ne zna ko je fotografiju postavio, ali bi samim tim dao svoje ime i samim tim priznao svoje delo. Onako, stručno, misliš da bi bilo materijala za kontra tužbu?

Ostajem pri tome da snimam, sve što smatram da ima potrebe. Ostajem pri tome da nikome ne pokazujem video snimak ili ne delim video snimke. Spreman sam da snosim posledice svake tužbe po osnovu zaštite privatnosti ili šta već može da bude osnov, zbog mojih kamera, koje snimaju moju imovinu.

I kad smo već kod imovine, ja sam od onih koji zastupaju stav da je privatna imovina neprikosnovena i da bi svako trebalo da ima pravo da je brani svakim sredstvom koje mu je dostupno. Video nadzor je preventiva, da se izbegne prinudna odbrana.

Firma koja mi je postavljala jedan alarm, kaže da je dovoljno da uvek budu uključene LE Diode na sireni, da aktiviranost samog alarma ne menja mnogo stvar, i pozicija sirene da bude jasno vidljiva sa ulice. Razlog je što alarm nije zaštita protiv profesionalaca, već sitnih lopova, a njih i sama sirena koja svetluca dovoljno odvraća. Preventiva.

Postoji li način da na vanjskoj pozivnoj jedinici interfona DS-KV8213-WME1 podesim naš jezik? Na ekranima u kući imam naš, a vani interfon priča na engleskom.

И моја камера је постављена ради превентиве, а то што је усмерена ка заједничком простору и јесте циљ, ту се налази моја имовина, отирач (колико то неком звучало тривијално) и спољашњи део врата. Друго ме не занима, та(ј) ко се намерачио на мој(е) отирач(е) се смирио, а ко зна шта би се десило са вратима да нисам ставио камеру. Љубомора, завист и пакост су гадне (нарочито комшијске) особине.
Навео сам већ да је комшија одозго дотрчао одмах пошто му је неко ижврљао врата и бацио отирачну контејнер, али камера није била усмерена шире од мојих врата и отирача, управо да не би угрожавала заједнички простор.

Neka kamera koja je pokretna,tj nije staticna do 50e?

Neka kamera koja je pokretna,tj nije staticna do 50e?

Ovu kameru imaš na KP za oko 3600 din.
Ja je imam oko tri godine, i sad je počela da se stalno resetuje.
Inače, kad radi slika nije loša, mada uvećanje do 3-4x je ok, sve preko toga je neupotrebljivo.
Mana je što detektuje njihanje lišća (ukoliko isto imaš u dometu kamere) i ima mnogo falš alarma.

Vrh Dno