Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Zuel

Poštovan
Učlanjen(a)
30.07.2020
Poruke
657
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Lenovo x201i
Tablet
X96 Max X3
Mobilni telefon
Mi10T
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koji snimac bi mogli da mi preporucite da se kupi na duze staze da sluzi? Kupljena je kamera od 5mpx full color, hdcvi ali bih kasnije uzeo neku od 8 mpx. Znaci neki snimac mi treba da podrzi trenutnu za 5 a i za kasnije od 8 mpx. Preko dana mi nije toliko bitno ali nocu zelim da snimak bude vidljiv da mogu da se vide tablice automobila kada prodje. Daljina je nekih 15,20 metara kamera sto pokriva.
za to ti nije neophodna kamera od 8MP, samo ce ti brzo napuniti HD a neces mnogo postici. Mnogo je zgodnije staviti od 2MP sa zumom 2.8-12 ili 2.7-13.5 i mozes lepo podesiti fokus na tih 15m da se jasno vide detalji. Za tablice vozila u pokretu treba podesiti na najmanje 30 frejmova i ukljuciti HLC kompenzaciju zbog smanjenja zaslepljivanja od farova. Znaci kamera treba da ima mogucnosti HLC i BLC, o tome smo vec pisali.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

da li je neko instalirao i probao kako radi novi Dahua software DSS Express 8.0.4 za video nadzor?


Koristim SmartPSS a od opreme imam pet Dahua IP WizSense kamera koje idu preko Dahua NVR -a, pa me zanima da li neko koristi taj novi Dahua DSS v8.0.4 software i da li bi eventualno nešto više dobio s obzirom da mi kamere podržavaju SMD Plus i SMD 3.0. i imaju mogućnost prepoznavanja (brojanja) osoba i vozila.

Hvala i pozdrav!
 
Poslednja izmena:

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,540
Poena
935
isprobavao sam ja taj Dahua DSS softver kada sam bio tek kupio DVR, i osim sto je komplikovaniji za koriscenje nisam nasao zasto bi bas njega trebao da koristim...

Mislim da je on namenjen za neko korporativno koriscenje a ne home kakav meni treba

brojanje i prepoznavanje vozila ima koliko se secam i smartPSS ali treba i kamera da ima podrsku za to.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
isprobavao sam ja taj Dahua DSS softver kada sam bio tek kupio DVR, i osim sto je komplikovaniji za koriscenje nisam nasao zasto bi bas njega trebao da koristim...
Upravo tako, pre jedno 5 meseci sam ga i ja instalirao i probao ali nećeš mi verovati da mi je prilikom instalacije tražio još 300 nekih drugih s..nja i kada sam ga na kraju deinstalirao posle toga mi nije radilo bar jedno dva programa, pa sam na kraju zbog njega i uradio novu instalaciju Windows 11! :confused:

Tako da se ne bih opet sada drndao ako nema nekih bitnijih promena, ali ovo pitam zato što sam danas na Androidu instalirao DMSS i mogu reći da me prijatno iznenadio i gde mogu da odredim tačno šta mi je potrebno da pregledam, da li je to samo detekcija osoba ili samo vozila ili kompletni Motion detection.

Screenshot_20220501-214113.jpg

SmartPSS mislim da nema te opcije i ima samo Motion Detection ili General, ali možda i grešim...

SmartPSS.jpg
 
Poslednja izmena:

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,540
Poena
935
ima i to smartpss, vidim da si dodao i sliku.

Samo koliko znam te opcije pretrage rade pravilno tek ako se snimanje lepo podesi

Koliko se secam ima opcija da se podesi da recimo prepoznaje automobile po boji ili po marki vozila, tablice ili pravljenje dosijea po uzorku lica kada je i na kojim mestima boravio.
Nisam istrazivao kako to radi, ali deluje prilicno napredno, a verovatno zahteva i neki napredniji hardver od ovog mog :)

To sve radi prosti smartPSS,
a dahua dss je verovatno jos napredniji sto meni ne treba tako da sam ja zakljucio da je to za vece korporacije i deinstalirao.
 
Poslednja izmena:

bakara

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poruke
10,540
Poena
935
procackaj tamo event config, tu ima svasta nesto da se podesi
Prilicno je opsirna tema a ja nemam podrsku za to da istrazujem.

sad se setih da i web verzija (direktno pristup iz browsera) ima neke AI opcije za to kojih nije bilo na smartPSS pa procackaj obaezno i tamo
 

PPC

Cenjen
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poruke
451
Poena
165
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hteo bih da stavim video nadzor ispred kuce, apsolutno se nikada nisam bavio problematikom.

Trebaju mi tri kamere sa mogucnoscu WiFi prenosa (da gledam live) i snimanja na karticu kontinualno >=72h i onda moze i da overwrituje (ili to ne ide tako). Koliko uopste prosecno potrosi 4mpx/30fps kamera prostora za 24h? Svakako sada su i 128gb kartice jeftine, ne bi trebalo da bude problema sa prostorom. Ne planiram da pravim nikakvu arhivu, naprotiv, smaralo bi me sad da se previse opterecujem time kao i veze tj. problema izmedju snimaca i kamera, valjda kamere nemaju problem da snimaju na SD? Kamere treba da imaju odlicnu vidljivost do 10-15m danju/nocu, 30 fps (valjda) i da trpe sve vremenske uslove u Beogradu jer nemam negde posebno da ih steknem a da iole pokriju sve, zavrsile bi na levom i desnom kraju terase i na sredini. Pretpostavljam da se posle kise kamere moraju prebrisati ili ne utice mnogo ako su na visini od ~4m?

Gde pogledati nesto tipa recenzija za domacu ponudu kamera, koliko vidim kod nas ide Dahua, TvT i Hikvision valjda.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,519
Poena
1,025
Da li DSS može da odradi export samo izabranih xx sekundi ili kao PSS uvek doda još ceo sat posle toga?
Ili sad ima neka fora za PSS da se to reši?
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Hteo bih da stavim video nadzor ispred kuce, apsolutno se nikada nisam bavio problematikom.

Trebaju mi tri kamere sa mogucnoscu WiFi prenosa (da gledam live) i snimanja na karticu kontinualno >=72h i onda moze i da overwrituje (ili to ne ide tako). Koliko uopste prosecno potrosi 4mpx/30fps kamera prostora za 24h? Svakako sada su i 128gb kartice jeftine, ne bi trebalo da bude problema sa prostorom. Ne planiram da pravim nikakvu arhivu, naprotiv, smaralo bi me sad da se previse opterecujem time kao i veze tj. problema izmedju snimaca i kamera, valjda kamere nemaju problem da snimaju na SD? Kamere treba da imaju odlicnu vidljivost do 10-15m danju/nocu, 30 fps (valjda) i da trpe sve vremenske uslove u Beogradu jer nemam negde posebno da ih steknem a da iole pokriju sve, zavrsile bi na levom i desnom kraju terase i na sredini. Pretpostavljam da se posle kise kamere moraju prebrisati ili ne utice mnogo ako su na visini od ~4m?

Gde pogledati nesto tipa recenzija za domacu ponudu kamera, koliko vidim kod nas ide Dahua, TvT i Hikvision valjda.
Što se tiče kamera za početak mogu da ti preporučim ove:


A što se samog kvaliteta slike istih tiče šta da ti kažem - koliko para toliko muzike i to što ti hoćeš da na 15m vidljivost bude odlična, e za to moraš da daš mnogo više para a posebno gde kamere treba da snimaju noću sa slabim osvetljenjem i bez reflektora...
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li DSS može da odradi export samo izabranih xx sekundi ili kao PSS uvek doda još ceo sat posle toga?
Ili sad ima neka fora za PSS da se to reši?
Možeš i sa SmartPSS da uradiš export i snimiš samo xx sekundi i ne mora ceo sat!

SmartPSS.jpg
 

PPC

Cenjen
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poruke
451
Poena
165
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Što se tiče kamera za početak mogu da ti preporučim ove:


A što se samog kvaliteta slike istih tiče šta da ti kažem - koliko para toliko muzike i to što ti hoćeš da na 15m vidljivost bude odlična, e za to moraš da daš mnogo više para a posebno gde kamere treba da snimaju noću sa slabim osvetljenjem i bez reflektora...
O kojoj cifri je rec da kazemo, da "to bude to"? Dakle da moze i nocu da identifikuje tablicu, lice, itd. na 10-15m. U suprotnom malo ne vidim poentu ako to ne moze, onda bolje da stavim dve one makete i da zavrsim pricu.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
O kojoj cifri je rec da kazemo, da "to bude to"? Dakle da moze i nocu da identifikuje tablicu, lice, itd. na 10-15m. U suprotnom malo ne vidim poentu ako to ne moze, onda bolje da stavim dve one makete i da zavrsim pricu.
Pazi danju to nije problem za većinu kvalitetnijih kamera od 4MP pa i sa senzorom veličine 1/2.8", ali noću bez reflektora i dodatne rasvete teško da ćeš moći da bilo šta pročitaš na 15 metara a kamo li tablice sa senzorom veličine 1/2.8".

Za to ti trebaju kamere Dahua WizMind serije ili HIK sa većim senzorom od 1/1.8" i otvorom blende od F1.0

A cena... ne smem ni da ti kažem koliko to košta kod nas, ustvari i nema ih u prodaji za odmah i rade se samo po porudžbini. ;)

https://shopdelta.eu/ip-camera-ipc-...-full-color-4-mpx-3-6-mm-dahua_l2_p18522.html o_O
 
Poslednja izmena:

PPC

Cenjen
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poruke
451
Poena
165
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nadjoh neke snimke ove Imou serije, blago receno smesno. Na 10m apsolutno nista ne razaznaje a kamo li da ces na osnovu toga moci neke legalne radnje da preduzmes jedino da prepoznas nekog pa da glumis betmena ti njemu posle, budalastina. Na sta li tek lice one od 3-5k dinara, to samo za dan u sustini. Ajde ova Imou kao do 5m jos nesto i vidi nocu, preko toga, nista. Znaci bez jedno soma za 3 kamere nema previse smisla...
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,519
Poena
1,025
Možeš i sa SmartPSS da uradiš export i snimiš samo xx sekundi i ne mora ceo sat!

Pogledajte prilog 343032
Kada izaberem početak i start, sve ok. Kada uradim export, dobijem taj video plus 60 minuta.
Navodno je izašao neki noviji PSS koji nema taj bug, ali ja imam poslednju verziju sa Dahua sajta i bug je i dalje prisutan.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet

guzva

Poštovan
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poruke
327
Poena
70
Da li neko zna zbog cega kamera dahua hdw1509TALED0360B nece da se poveze sa snimacem DS-7104HQHI-K1?
Kamera radi upale se diode ali na snimacu samo stoji no video...


 
Poslednja izmena:

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li neko zna zbog cega kamera dahua hdw1509TALED0360B nece da se poveze sa snimacem DS-7104HQHI-K1?
Kamera radi upale se diode ali na snimacu samo stoji no video...


Uuuuh Dahua vs Hikvision...
U teoriji svi kažu da bi to trebalo da radi, ali u praksi uvek ima problema kada su a posebno ta dva konkurentska brenda u pitanju!

Teško je ovako reći dok se ne pogleda, predpostavljam za početak da si sve lepo povezao i da bar DVR vidi kameru u meniu kao device?
 

guzva

Poštovan
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poruke
327
Poena
70
Sve je povezano lepo i vidi on kameru ali samo izbacuje no video na ekranu. I sad ne znam sta da radim sta da menjam, kameru ili dvr... ili da ih nekako uparim
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sve je povezano lepo i vidi on kameru ali samo izbacuje no video na ekranu. I sad ne znam sta da radim sta da menjam, kameru ili dvr... ili da ih nekako uparim
Da li si eventualno kontaktirao prodavca pre nego što bi vratio jedno od ta dva?
Ustvari da li si sa njima pričao i pre kupovine, jer je obično preporuka da se sve uzme od jednog brenda da bi sve funkcije radile kako treba..., pozovi ih pa se posavetuj i sa njima.

Ja da se pitam ja sam više za Dahua brend i za kućne korisnike u tom srednjem cenovnom rangu, dok je Hik više za poslovne i korporativne korisnike.
 

guzva

Poštovan
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poruke
327
Poena
70
Nisam jos pricao sa njima ali nije problem da se jedna od ta dva da se vrati jer nije proslo ni nedelju dana od kupovine. Prodavac je sam rekao da nema problema oko uparivanja a ocigledno da ima, ali ovo je Srbija svi su pametni.
 

Zuel

Poštovan
Učlanjen(a)
30.07.2020
Poruke
657
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Lenovo x201i
Tablet
X96 Max X3
Mobilni telefon
Mi10T
Pristup internetu
  1. Optički internet
Cesto je ispravljac slabiji nego sto na njemu pise i kamera onda ne radi zbog nedovoljne snage, pa za napajanje uvek treba staviti jaci. Drugo, kamera ti je 5MP, a taj xvr moze do 4MP, moguce da nije bitno, ali ja bih probao i sa nekom kamerom od 1 ili 2MP. Meni sve analogne odmah rade na dahua xvr, bez obzira na marku.
 

guzva

Poštovan
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poruke
327
Poena
70
Probacu sa jacim ispravljacem, mada mislim da nije to problem jer kada je noc upale se one dve diode bez problema na kameri pa samim tim pretpostavljam da je dobra i struja. Videcu neku kameru da nadjem drugu da probam ali mislim da cu snimac da vratim jer mi je to lakse nego li da skidam kameru.
 

Zuel

Poštovan
Učlanjen(a)
30.07.2020
Poruke
657
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Lenovo x201i
Tablet
X96 Max X3
Mobilni telefon
Mi10T
Pristup internetu
  1. Optički internet
diode ce svetleti i ako je ispravljac slabiji ali kamera nece raditi. Ako je 0.8A, vrlo je moguce da je zbog njega, pa probaj sa 12V 1.5A ili 12V 2A. Meni se to par puta desilo, ne nagadjam.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Probacu sa jacim ispravljacem, mada mislim da nije to problem jer kada je noc upale se one dve diode bez problema na kameri pa samim tim pretpostavljam da je dobra i struja. Videcu neku kameru da nadjem drugu da probam ali mislim da cu snimac da vratim jer mi je to lakse nego li da skidam kameru.
Ako si uz kameru dokupio i ispravljač PFM-321D, ond nema potrebe da kupuješ drugi jer ako vidiš baš taj model se i preporučuje uz nju kao accessories.

PFM321D.jpg
 
Poslednja izmena:

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,519
Poena
1,025
Evo sa Dahua Wiki skini poslednju verziju SmartPSS za Windows i trebalo bi da ti sve radi ok.

Zaista na Wiki ima novija verzija od ove na sajtu 2.003 vs 2.002, ali, nažalost, nije rešila problem exporta. Probao sam da izvezem 1minut, ali je ponovo krenuo da izvozi ceo sat (počev od tog minuta).

Možda je problem što sam prehgazio staru verziju, a ne clean install.
 

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poruke
1,476
Poena
375
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zaista na Wiki ima novija verzija od ove na sajtu 2.003 vs 2.002, ali, nažalost, nije rešila problem exporta. Probao sam da izvezem 1minut, ali je ponovo krenuo da izvozi ceo sat (počev od tog minuta).

Možda je problem što sam prehgazio staru verziju, a ne clean install.
Ne verujem da je to, negde grešiš sigurno kada obeležiš dole na šinama koliko vremenski da ti exportuje...

Bitno ti je da pogledaš samo od crvene do crvene linije (Start i End) i koliko vremena stoji i to se onda samo exportuje!

SmartPSS.jpg
 
  • Like
Reagovanja: PJ

bojilica

Cenjen
Učlanjen(a)
30.01.2015
Poruke
1,743
Poena
125
Jel ok ova unutrašnja mi 360 2k pro kamera ako je neko ima? Treba mi da gledam šta mi životinje rade u kući kad nismo tu i da im se obratim po potrebi. U suštini mi trenutno ne treba praćenje pokreta i ta obaveštenja koja kasne kod ovih kamera.
 

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
9,519
Poena
1,025
Ne verujem da je to, negde grešiš sigurno kada obeležiš dole na šinama koliko vremenski da ti exportuje...

Bitno ti je da pogledaš samo od crvene do crvene linije (Start i End) i koliko vremena stoji i to se onda samo exportuje!
Ne verujem!
Ja sam do sada export radio tako što kliknem makaze i one mi daju početnu crvenu liniju. Nikada do sada nisam video završnu crvenu liniju. Pustim video do pozicije koju hoću da izvezem, stisnem pauzu i kada kliknem opet na makaze, on započne export.

Vidim tvoje dve linije i gledam gde može da nestane završna crvena. I nađem je skroz desno, van ekrana, van zone vidao koji sam selektovao (van sat vremena). Ono što mi nije jasno, zašto je export uvek bio tu gde sam stavio početnu crvenu + deo gde sam zaustavio video i stisnuo opet makaze + sat vremena. Ali to je sada manje bitno, upravo sam izvezao 14 sekundi bez problema :)
Hvala.

Na sreću do sada nije bilo mnogo potrebe za exportom i sve sam završavao sa telefona, baš zbog ove zabune, ali eto, sada to mož mnogo lakše.

Update: upravo sam probao, inicijalno označi tačno 1h. One dodatne sekunde sam verovatno dobijao tako što sam početnu liniju pomera u levo.
 
Vrh Dno