Šta je novo?

Verat ADSL - Iskustva

Bio sam na veratu godinu dana i nisu losi ali daleko od toga da su odlicni, kao prvo nemaju svoje predstavnistvo ni u jednom gradu kako treba nego sve uvaljuju kompjuterskim radnjama da im obavljaju poslove ako i imaju onda je to premija. U novom sadu su imali kancelariju i trebao si da budes detektiv da dodjes do nje i opet nije bila cisto kao predstavnistvo verat adsl usluge nego je bio servis stampaca upitanju.

Ja sam do pre mesec dana bio dugogodisnji korisnik PTT-a, a zbog ogromne razlike u ceni, sada sam korisnik Veratovog 6/1 ADSL paketa. I da li se oseca razlika u kvalitetu net-a? Oseca se po malo.... Na PTT-u je internet fenomenalan, i brzina je maltene uvek max. Kod Verata ide vrlo dobro, i nema preteranih problema za prvih mesec dana....

Ono sto me je iznenadilo je njihova nemarnost oko pristupa njihovom POP3 mailu. Mozda znate da je pristup POP3 serverima VeratNet-a moguc sa bilo kog provajdera preko SSL konekcije, a sa njihovih pristupnih linija moze se i na portu 110. ALI (na zalost uvek ima neko ALI), kod njih se pristupa POP3 serveru bez problema samo ako dobijes IP adresu iz opsega 85.222.171.xxx - 85.222.179.xxx. Iz ostalih dodeljenih opsega server se ne javlja... Ono sto me je razocaralo da su oni svesni da tu ima nekih problema, ali da njihove administratore ocigledno mnogo ne zanima taj problem, vec ti lepo tehnicka podrska preporuci da ukljucis SSL, i oni problem "resili"....

Poslao sam im mail sa ovim problemom, poslao IP adrese na kojima sam ja licno video sa kojih IP adresa radi pristup na portu 110, a sa kojih ne, pa cu videti kako ce administratori odreagovati na ovaj problem..... Iskreno, od njihove reakcije, i sredjivanja uocenih problema, ma koliko oni nekome izgledali nevazni (sitnice zivot znace), zavisice sta ce se desavati kad mi istekne ugovorna obaveza.....

Ovo su moje prve impresije....

Prijatelju, majku mu poljubim, pa uključi SSL i zaboravi na probleme. Ne znam zašto neki ljudi vole da se pate kada vide da ne ide.

Ako vam ne radi brava na vratima, al imate onu dodatnu, sto bi popravljali bravu...?!?! Srpska posla!

Za one koji koriste POP3 pristup, jasno im je u cemu je "problem". Za ostale, prosto ignorisite poruku... Ocigledno nije namenjena vama.... Ja se nadam da u Veratu ne rade administratori koji razmisljaju kao vi, vec resavaju sve uocene probleme u funkcionisanju njihovih servisa.

od svih adsl ponuda veratova 6/1 mi je najvise odgovarala, pa sam odlucio da predjem sa telekoma kod njih... iako je telekom odnedavno uleteo sa ovim novim 20/1, 10/1 i 5/1 ponudama, smatram da je pogresno uleteti u ugovornu obavezu od dve godine sa bilo kim sto se tice interneta (sem mozda u nekim bas spec slucajevima/uslovima)... koliko sam za tada upucen procedura je da kad uzmem mik od telekoma i odem kod drugog provajdera (u mom slucaju verata), krene taj proces prebacivanja, gde cekam da me prebaci telekom, pa me zovu iz telekoma da im vrnem opremu, a valjda isto tada verat da uplatim net i onda mi zvanicno puste "svoj adsl"....

u utorak sam uzeo mik i pravo otisao u veratovu poslovnicu, potpisao ugovor, uzeo wifi ruter (jadno je sto se daje onaj jednoportni za dz, a viseportni i wifi naplacuje, al opet nisu ni jedini sa takvim uslovima). rekli su mi da prebacivanje moze da traje oko 5 radnih dana... cini mi se da mi je vec u cetvrtak povecana brzina na 6/1 i sve radi lepo, brzine su kakve treba, ali sam zvanicno jos uvek na telekomu, koristim njihovu opremu, a veratova stoji sa strane... cekam da me zovu i jedni i drugi, pa da se prebacivanje zavrsi i onda javljam kako je protekao taj poslednji deo prebacivanja i dal je bilo nekih problema.

Kad su vec prebacili port, verovatno vec sada mozes da predjes na Verat. Mozes da ih pozoves i proveris da li su oni zvanicno dobili informaciju da si sad "njihov", i onda treba sa Veratom da se dogovoris od kog datuma ce ti aktivirati tvoj nalog. Naravno, uklopices sa danom kad budes definitivno raskinuo ugovor sa Telekomom, jer ce ti Telekom sigurno naplatiti uslugu ADSL sve do dana otkazivanja ugovora i vracanja opreme....

dada, to sa naplatom ostalih dana je jasno ko dan... videcu da ih okrenem sutra, kad im bude radila i prodaja i sve, pa da i to zavrsim sto pre.

od svih adsl ponuda veratova 6/1 mi je najvise odgovarala, pa sam odlucio da predjem sa telekoma kod njih... iako je telekom odnedavno uleteo sa ovim novim 20/1, 10/1 i 5/1 ponudama, smatram da je pogresno uleteti u ugovornu obavezu od dve godine sa bilo kim sto se tice interneta (sem mozda u nekim bas spec slucajevima/uslovima)... koliko sam za tada upucen procedura je da kad uzmem mik od telekoma i odem kod drugog provajdera (u mom slucaju verata), krene taj proces prebacivanja, gde cekam da me prebaci telekom, pa me zovu iz telekoma da im vrnem opremu, a valjda isto tada verat da uplatim net i onda mi zvanicno puste "svoj adsl"....
Nisam te razumeo, jesi dobio wifi ruter (jednoportni) ili ne, planiram da predjem kod njih ali ne bih da kupujem wifi ruter.

jednoportni se dobija za dz i nije wifi, a wifi koji je pritom i viseportni se placa 1000 kinti jednokratno... ja sam uzeo wifi.

taj wi-fi plaćaš 1000 din i ako posle godinu dana raskineš ugovor ostaje u tvom vlasništvu ili ga vraćaš?

mada ja već imam wi-fi ruter tako da bi mi ovaj jednoportni vršio posao, ali zašto da razvlačim 2 uređaja :p

Nije u tvom vlasnistvu... Samo koriscenje! Naplacuju jer ih nemaju puno, skuplji su, pa da prodju jeftinije... Uzece ih samo onaj ko ima da im da te pare, sto mu skoro dodje i koliko ih kosta....

pa tako mu nesto dodje, kome nije frka, a moze da mu zatreba, dace im te pare... meni cesto zatreba wifi, pa sam ga zato i uzeo... ruter je naravno samo na koriscenje, al je bukvalno jednokratno koristio ga mesec dana ili 100 godina... kolko sam skontao ranije je kod njih i to placanje rutera trajalo tipa dok traje ugovor, al sad je to promenjeno na neodredjeno...

Pitanje za korisnike Verat ADSL-a:
Kako se menja password, kada odem na Verat-ov sajt, ulogujem se, idem na opciju izmena korisnickih podataka, ali je tu polje "lozinka" zatamnjeno, na koje ne moze da se "klikne", tj ne mogu da se vrse nikakve promene.

Verovatno nikako.... :) I ja sam mislio da ga promenim, i to isto video.... Za sada odustao, jer taj mail ne koristim ni za sta ozbiljno, a za ostale servise mi je sve jedno koji je... :)

prebacivanje sa telekoma na verat ide po principu "sto lakse, kad moze i teze"...

iako na pocetku moze da deluje da ce proci sve opustenica, maltene bez skoro ikakvog prekida, ipak nije tako...

iskreno, ne znam se ko ovde ispada veci &^%$*, dal telekom ili verat... kao sto sam ranije rekao, prosli utorak sam uzeo mik iz telekoma i u veratu podneo zahtev za prelaz... rekli iz telekoma da ce me pozvati kad me prevezu da im vrnem opremu, onda odem kod verata da mi puste net i sve do dzaja, al malo cvrc....

jos u cetvrtak primetim da mi je promenjena brzina, ona koju sam uzeo kod verata, al sam i dalje na telekomu... reko ok, mozda jos nesto treba da odrade, pa cu da sacekam.... ipak odlucim da vidim o cemu se radi i juce posle posla svrnem direktno u poslovnicu... oni mi tu kazu kako je vec formirana "veratova linija", sve je pripremljeno i kao evo mozemo sad da vas raskacimo, vratite sutra opremu, net cete imati najverovatnije... ja ne verujuci u to ipak odlucim da me danas raskace i onda im i vratim opremu i time mozda dobijem na vremenu posto bih dosao dosta ranije u toku dana nego to posle posla... naravno, pitaj boga kada bi me zvali za razduzivanje opreme, ako bi me uopste i zvali. xD

dosao danas, uredno se razduzio sa opremom, pitam dal cu moci odmah da imam kod verata i da li ce im odmah poslati izvestaj da sam prebacen (posto verat bez tog izvestaja o prebacivanju ne moze kao nista da uradi) i oni kao dada, saljemo odmah...
nekoliko sati kasnije zovem verat da vidim dal su dobili taj pislj&*^$*^ izvestaj oni kazu ne... ja pitam, pa dal mogu da vam sad odmah uplatim, nema veze sto cu platiti za dan, mozda dva vise, samo da se ne akam vise sa time i da mi odma proradi net cim "dobiju nalog da mi puste net"... oni na to nastave kako ne mogu jer zvanicno nisam njihov korisnik, bla truc i u fazonu su, cekamo izvestaj od telekoma, pa vas onda zovemo da uplatite i kad dobijemo potvrdu o uplati, pustamo vam net...
znaci procedura im je sacuvaj me boze, kao da ce umreti ako ostave net nekome dan, dva dok se ne prebaci ili sta god...
telekom realno zabole da se cima oko ljudi koji idu kod njih, a veratu je isto laganica, al kad dodje vreme da ti puste net, nema sanse da ti puste i minut bez obzira sto sam npr potpisao ugovor na godinu dana, plus platio i hiljadarku za wifi, a da im platim unapred opet ne moze xDDD

samo sam ispao glup sto zaboravih da trazim u telekomu svoj user i pass, pa da pokusam sa njima da se nakacim preko veratovog rutera na net, mozda bi i proslo, mada kakvi su krelci, mozda i ne bi...

@nikornla
Nisi jedini koji je imao problema sa bednim Verat procedurama, Telekom sa ovim nema ama bas nista. Procitaj ovo i neke stvari ce ti biti jasnije i tek ces onda videti kako su ovi is Verata jadni. http://forum.benchmark.rs/showthread.php?161758-Verat-ADSL-Iskustva&p=3003244&viewfull=1#post3003244

Epilog: Nisam mogao tek tako da se vratim na Telekom! Morao sam Verat da molim da povuce zahtev i tek kad je to Verat uradio mogao sam ponovo da postanem Telekom-ov korisnik. Dakle svo to vreme sam bio "prebacen" na Verat kao i ti ali je Vratu falio taj bedni izvestaj kao i tebi. To prebacivanje ili "veratova linija" ne postoji fizicki, samo se u sistem upise ko je novi operater - provajder nad portom u centrali i na taj nacin Telekom od Verata naplacuje koriscenje porta. (koriscenje portova od strane provajdera NIJE free, moraju da placaju neku malu sumu Telekom-u!)

Poslednja izmena:
Nij emala suma, al u svakom slucaju moraju svi da placaju Telekomu.

Znaci, kad hoces da predjes sa Telekoma na nekog drugog, ovaj drugi ne moze da te "uzme" dok te Telekom ne "skine" sa svog spiska... A Verat ne moze da ti naplati uslugu unapred, jer nisi njihov korisnik, i sutra mozes da ih tuzis jer su ti naplacivali nesto sto nikako nisi mogao da dobijes od njih. Bio si zvanicno i dalje Telekom korisnik.

Ne branim Verat, ali sam ja presao sa PTT-a kod njih, i oko procedure mi je sve bilo jasno, jedino sto mi je cudno je placanje unapred. Ko da ces ko zna sta da im pojedes, i da pobegnes i ne platis. Valjda sam navikao na PTT gde racun stize "unazad" - znaci prvo koristis, pa oni obracunaju i platis! No, hajde, nisu jedini koji to rade.

A to sto nisi uzeo svoj user/pass od Telekoma, jeste tvoja greska... Mogao si lepo, kao sto si i sam napisao, da u svoj novi router ubacis Telekomov user/pass, vratis im njihovu opremu, i tek kada sve sredis sa veratom (ako hoces :)) prebacis se na njihovu mrezu. Inace, user/pass bi ti radio i dan danas ;) Al ***, nisi se bas najbolje pripremio za prebacivanje. I tu ne vidim problem kod Verata, vec kod Telekoma, jer sigurno nisu azurni kad odlazis od njih.

A sto se tice ove druge price, nisam imao iskustva, pa ne mogu da pricam kakvi su kada odlazis sa Verata.... Ako dodje taj dan, napisacu kako sam prosao :)

Znaci, kad hoces da predjes sa Telekoma na nekog drugog, ovaj drugi ne moze da te "uzme" dok te Telekom ne "skine" sa svog spiska...
Sve je to jasno, Telekom je sve odradio samo sto je spor na potvrdama. Zar Telekom-u nije u interestu da kad promeni brzinu porta sa 4/0.5 na 6/1 da se migracija sto pre zavrsi? Promenom brzine na 6/1 i internet je isao brze naravno, dakle imas nesto sto ne placas!

A to sto nisi uzeo svoj user/pass od Telekoma, jeste tvoja greska...
Nisi bas nesto upucen u ovo, Telekom ne izdaje user/pass on je upisan u ruter koji dobijes od Telekom-a
(bar je to tako bilo kad sam ja dobio ruter)

Inace, user/pass bi ti radio i dan danas
Ovo sam i znao od ranije i to sam ovde i napisao: http://forum.benchmark.rs/showthread...=1#post3003244
Verovatno zbog ovoga i ne daju user/pass vec ga upisuju u ruter, logicno ....

I tu ne vidim problem kod Verata, vec kod Telekoma
Koliko ljudi toliko razlicitih razmisljanja, ali OK to je tvoj stav.

Sto se tice user/pass-a, hteo da trazim, al se sludeo s nekim drugim obavezama, a izasao s posla da bih sto ranije vratio opremu, pa jos cekam red, a zurim da se vratim, pa sam u celoj toj gunguli zaboravio, mada pitanje je sta bi mi rekli da sam trazio... ja sam isto jedan od onih kome nisu dali log in podatke.
Sto se tice cele procedure i zamajavanja `krivim` i jedne i druge... telek sto ne moze odmah da prosledi info o raskacivanju, a verat sto zahteva uplatu pre pustanja u rad... mislim, mogli su da puste i da daju npr rok od 5 dana za uplatu, pa da gase ako ne platis... mislim ima tu jos stvari, al ove su nekako najbitnije...
takodje, mozda se varam, al mi se cini da sam mogao da iskuliram jos neko vreme vracanje opreme i cepam 6/1, a prijavljen sam na 1,5/0,25... kontam da bi naplatili tzv click 1, a koristio bih prakticno click 6... e sad, mozda bi se tu i telekom napravio lud i trazio mi da platim koriscenje 6/1...
kako god bilo, sacekacu prebacivanje, valjda ce sutra, nadam se najkasnije prekosutra, pa da i sa time zavrsim vise :)
Bacicu pogled na one linkove, sad vise nemam vremena, radi se sutra :)

Mik od oriona dobijem u roku od 2 dana, sve bez problema, prijavim se za verat adsl jesenju promociju, zovu mene da odem i potpisem ugovor. To sam uspeo tek iz 3eg puta, tip koji je zaduzen za internet u prodavnici racunara je jednom delio flajere drugi put otiso ranije kuci itd... Kad sam ga nahvatao potpisao sam ugovor i dobio opremu, nisam je proverio na licu mesta sto je bila greska, kad sam otvorio kutiju imao sam sta da vidim, ruter kao u blato da upao, on/off dugme polomljeno i cd sa drajverima na pola puko, odem po drugi ruter, ovaj cist i ispravam, samo usb kabli polomljen, ali nebitno prikacim na lan. Protok dobar, ping ok. Samo postoji jedan problem sa filehosterima, npr. rapid bez problema i full brzinom, deposit/uploadto/filepost sa najvise 150 kbps i obavezno zabaguje na 65% i nikako da skine fajl. Da li sam lose podesio ruter ili je nesto drugo u pitanju?

Pa ne znam kako ti skidas preko ovih drugih, al gomila tih sajtova ima ogranicenje brzine za free korisnike...

I ja sam od skoro na Veratu, nakon ptt-a i ne primećujem za sada neku razliku u brzini i stabilnosti.
Razlika je jedino u ceni jer se ona ptt akcija neće tako skoro ponoviti. :)
Klasični download, kao i torenti idu preko 600kb/s, yt klipovi u hd formatu takođe idu dobro, speedtest standardan:
2292912005.png

proslo je nekih 5 dana od kada sam na veratu na jesenjoj akciji 6/1 za 1590 i za sada je sve ok... ni u jednom trenutku mi nije isao sporije net od otprilike predvidjenog, torenti idu kako treba, kao i http download.... u jednom navratu sam nalete na jedan kraci prekid signala i to je to za sada... otprilike isto kao i kolega iznad :D

Evo i ja da se javim sa mojim utiscima. Uzeo sam Verat paket 6/1 kao i kolega iznad i radi ok. U poredjenju sa kablovskim netom malo je tromije ali je zato upload 3 puta brzi sto je meni bitno. Evo i speedtest

2311503499.png

Poslednja izmena:
Pa ne znam kako ti skidas preko ovih drugih, al gomila tih sajtova ima ogranicenje brzine za free korisnike...
znam za ogranicenja, nije to problem, problem je sto se download prekine, sto mi se ranije retko kad desavalo, a sad uvek. Probam torrente, dl oko 400 kbps pa padne na 5 i vrati se na prethodnu brzinu, zato se downlaod sa hostera i prekida. Speedtest je identican kao i ova druga dva na ovoj strani i nemam problema pri surfovanju, kad zabaguje sajt se otvori ali u browseru se i dalje vrti ona strelica za refresh. Pokusacu sa drugom opremom pa cu da vidim da li je do doga. Znam za jos jedan slucaj da se ovo desava.

Razmisljam o prelasku na Verat ADSL ,pa me interesuje kako funkcionise placanje kod njih...tj.da li ti dodje racun kao kod ptt-a ili telekoma ili moras da uplatis unapred, kao kod Beotela,kod koga sam bio pa znam da se uplacuje mesec unapred.Interesuje me ako se placa unapred da li tolerisu ako se zakasni neki dan ili ne.....Pozdrav i hvala unapred.

Do 5-og za tekući mesec.

kod verata imas i ako uplatis 5 unapred jedan gratis ja sam to uradio i ne razmisljam do maja

I kako je rekla "teta" na salteru - rok do 5. iskljucenja 10. Verujem da nema neke tolerancije, al posto ja spadam u one koji ipak ne kasne sa placanjem, ne bih znao da ti kazem da li tolerisu preko toga.....

Vrh Dno