Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Lik nije ni testirao ventilator i već ga proglašava najboljim.
Krenuli su poljupci u pozadinu, vidim...
Pa, već je pravio i testirao build sa "noctua only" fanovima u vrlo sličnom kućištu.

Noctua fanovi se smatraju vrhunskim, a onda je samo zamenio stare fanove sa novima, čak i na istoj grafičkoj i ponovo testirao sve, ponajviše buku. Ako su novi fanovi bolji, onda to dovoljno govori, zar ne??

Pa, već je pravio i testirao build sa "noctua only" fanovima u vrlo sličnom kućištu.

Noctua fanovi se smatraju vrhunskim, a onda je samo zamenio stare fanove sa novima, čak i na istoj grafičkoj i ponovo testirao sve, ponajviše buku. Ako su novi fanovi bolji, onda to dovoljno govori, zar ne??

Bolji na osnovu čega? "Stavio sam fanove i zaključio da su najbolji na svetu celom" ?

Onaj u drugom videu je bar merio koliko-toliko propisno i ima poređenja i krive...i koliko videh, razlika u performansama u odnosu na prethodnu generaciju je toliko marginalna da je nećeš ni videti. Plus je gori od G1 i drugih fanova za case fan.
Doduše, zvuči malo bolje...ali kad pogledaš koliko su godina i truda utrošili, koliko će koštati i koliko je konkurencija napredovala, bolje da se nisu ni mučili.

Pogotovo mi je smešna dual verzija gde se jedan fan vrti 50 obrtaja brže a drugi 50 sporije od single, "default" verzije...
Prvo - nikad nećeš imati iste i kontrolisane uslove kao oni u svojoj laboratoriji, na osnovu čijih merenja su zaključili da tih +/-50 RPM nešto radi. Drugo, već imaš varijacije u brzini fanova bez obzira na koliko su deklarisani i koliko su dobro napravljeni...2 venta na recimo 2000 obrtaja se nikad neće vrteti istim brzinama, uvek će biti male razlike i devijacija od tih 2000 RPM što obesmišljava celu zamisao iza toga šta hoće da prodaju.

Dok su se oni bavili tim zezancijama i trošili vreme i resurse, konkurencija ih je stigla i prestigla. T30 je i dalje bolji fan all-round, a i drugi su tu negde. Sada im više vredi korisnička podrška i aksesoari od samih fanova...

No, to je samo jedan ljudski test, biće ih još pa ćemo bolje videti kako stoji.

Matt Lee ili kako vec, ne radi nikakve testove, samo zabavlja radoznale svojim edit mogucnostima i dimnim zavesama.

Meni se jako svidjaju super flower megacool ali ne opravadavju razliku u ceni u odnosu na artic ventilatore jer ce meni dosta vremena biti na max obrtajima i nije mi toliko bitan odnso budeke i protoka tj pritiska, meni treba pritisak zbog radijatora.

Arctic ventovi sijaju baš na visokim obrtajima, pogotovo P Max serija.

Malo prerano reci sa ogromnom sigurnoscu, samo 1 review za sad, ali, cak ni obican crno/beli model, a ipak rezultati za 140mm izgledaju neverovatno dobri, bolji nego za 120mm model

Znači, neznatne razlike u odnosu na prošlu generaciju i T30...bla.

P12 Pro su se pojavili na Arcticovom sajtu:
https://www.arctic.de/en/P12-Pro-Series

16.5€ komad, 20€ ARGB, 40€ 5-pack
Htedoh odmah da naručim 5-pack ali ga nisu imali...još ih nema ni na Iponu.

Ima sad popust na Arctic sajt-u od 12€, izadje 27.49€ 5-pack ali nažalost ne šalju za Srbiju (ni za još gomilu zemalja)...

Preko "mađara" 34€, stižu sl. nedelje da zamene Noctua P12 Redux 1700.

Da li ubaciti Redux umesto fabričkih na Phantom Spirit SE?

I ja ću naručiti 5-pack P12 Pro.

Probaj sa Redux ali koliko znam, razlike sa drugim fanovima na tom kuleru su neznatne...

Jos jedni rezultati za novu G2 120mm Noctu-u

Ubacivanje vazduha iza mesh stranice kucista:
Pogledajte prilog 499360

Na vazdusnom kuleru:
Pogledajte prilog 499361

Na vodenom radijatoru:
Pogledajte prilog 499362
Ja uzeh 140mm mada su bucni na max obrtajim,koristio BE pure wing 2 ali se pohabale rupice za srafove :D ,ovi G2 nekako hladniji vazduh,razmisljam da uzmem 120mm g2 za ovaj Phanteks aio jer ovi D30 su katastrofa jako sporo reaguju na skok temp. procesora ipak cena je preterana1000024210.jpg

Poslednja izmena:

Zasto je ovako niska cena? 8€ jedan? :unsure: o_O

1000024486.jpgdanas stigli zamena za d30 Phanteks

Poslednja izmena:
meni bi zamena za D30 bili T30 :D

meni bi zamena za D30 bili T30 :D
Nisam hteo Phanteks jer na ovaj Phanteks Glacier One 280 MP imao jedan Vent problem,ovi G2 su dosta tisi odnos ove D30 koji jako sporo reaguju na skok Temp. CPU-a

Valjda reaguju onako kako namestiš u BIOS-u da reaguju...? Fan Delay ili kako se gde već zove ta opcija...

Valjda reaguju onako kako namestiš u BIOS-u da reaguju...? Fan Delay ili kako se gde već zove ta opcija...
da u Bios -u , kada se poveca temp. ovi d30 jedno 30 tak sekundi kasnjena povecaju obrtaje zato vreme temp. se jos vise poveca, kada se stavis fiksno 80 -90 % tada ok je ali su bucni ali ovi cudno reaguju bas sporo .

Za procesor i grafičku, 30 sekundi je pre, pre predugo, za to vreme može da se istopi, 2-5 sekundi maksimalno za ubrzanje. 10 za usporenje. Za case ventilatore može i minut, temperatura sporo raste ali brzo opada.

zato ja koristim FanControl, mozes sve fino da podesavas, cak i da miksujes vise izvora pa ako prvo cpu ode gore prati njegov curve, ako prvo gpu ode gore prati njegov curve

ne znam da li se D30 razlikuju od T30, ali kod mene T30 bas brzo prate promene, tj nisam primetio u odnosu na bilo koje druge ventilatore da sporo reaguju, imao i noctue (ne ove G2)

Za procesor i grafičku, 30 sekundi je pre, pre predugo, za to vreme može da se istopi, 2-5 sekundi maksimalno za ubrzanje. 10 za usporenje. Za case ventilatore može i minut, temperatura sporo raste ali brzo opada.
danas sve ima zastitu kako mislis da ce da se "istopi"?
Ja sam bas otkinuo na super flower megacool ventilatore da nije njih i ja bi uzeo P12 pro

Nisam mislio bukvalno da se "istopi" ali dovoljno da se pregreje a ta zaštita ne čeka nego odmah proradi i počne da trokira. Jezgra mogu da se (pre)zagreju za manje od sekunde. Za ventilatore za kućište i ako ploča podržava, onda bolje da se biraju 0RPM ventilatori tj. oni koji mogu da stanu dok se temperatura u lućištu na digne dovoljno.

To kada rokne peak zagrevanje na procesoru, misliš da će tu bilo koji ventilator mnogo da pomogne ako se ne aktivira odmah? :D Na novim procesorima bez direct die ne može toplota da se odvede kako treba. Dok nisam imao direct die, radijatori su bili hladni i nije ni izlazio topao vazduh iz njih, tu ventilatori ništa ne pomažu. Sada je druga priča, ali opet to reagovanje na load neće ništa epohalno doneti.

Možda i neće baš odmah ali što pre to bolje, ako i dođe do zastoja ili usporenja, neće trajati toliko dugo. Vazdušni hladnjaci reaguju brže ali su i više zavisni od od brzine ventilatora.

Nazad
Vrh Dno