Šta je novo?

Veš mašine

Stigla gorenje wpnei94a1swifi,interesuje me jedno..kad bubanj okrenem ručno na prazno zakačinje nešto u jednom položaju ,kao da zakačinje gumu,ne struže tipa metal..liči mi na nešto meko...takodje se čuje to kačenje pri pokretanju kad meri veš na prazno..
Da li zvati servis,kakva je situacija kod vas?
Pustio sam je,pa cu da vidim šta kaže centrifuga.
I kod mene je tako, tako radi inverter motor. Mislio da je fabricka greska u pocetku, otisao kod dugara koji ima model wnei i isto tako zapinje. Inverter motor tako radi, ne brini. Skini blokade, nivelisi je i uzivaj. Da, registruj garanciju na sajtu radi 5 god. garancije.

Hvala,ako je tako da ne razmišljam i zovem servis 🙂
Da,odradio sve,libele,blokade i sl.Samo registracija ostaje

Jako lose iskustvo sa Beko servisom.
Od ponasanja servisera, do toga da mi nije ostavio primerak servisnog izvestaja, do toga da je stavio manji grejac, ti onaj koji nije za moju masinu.
Jos kao ok je 1340w unesto 1950...
Znas kad cu da im kupim nesto vise...

Jako lose iskustvo sa Beko servisom.
Od ponasanja servisera, do toga da mi nije ostavio primerak servisnog izvestaja, do toga da je stavio manji grejac, ti onaj koji nije za moju masinu.
Jos kao ok je 1340w unesto 1950...
Znas kad cu da im kupim nesto vise...
Zovi korisnicku podrsku i objasni situaciju. Za to se gubi licenca tj ugovor sa servisom. Zahtevaj da ti stave odgovarajuci grejac, masina ce ti ocajno raditi sa tako slabim grejacem.

Korisnicki servis im juce nije radio iako nike praznik.
Zvao sam servis, pa sam sve redom rekao, od toga da klinac neki mojoj kevi kaze - slusajte necu 2 puta da pricam, preko ugradnje pogresnog grejaca do toga da mi ne ostavi moj primerak izvestaja, pa sreca da je keva slikala.
Da nuje slikala ne bih ni video za grejac.
Na sve to, grejac je kao zamenjen jer ga kaci bubanj, a sve jer sam prijavio buku na centrifugi.
Naravno da bocna ivica i dalje lupa i da nema veze sa grejacem

Imao sam onomad, pre 10-15.g. (do pre 10 g. a kupljena pre 15-ak i odbacena nakon 5g koristenja) Gorenje veš mašinu koja se puni odozgo.
Posle 2 g. se pojavila korozija uz gornji rub limarije, a pred bacanje je bas bila limarija zabubrila od korozije (nije se probušilo)...
Da li je i dalje losa limarija i antikorozivna zastita na Gorenje mašinama?

Ja nisam pametan više šta kupiti.
Vidim da ne treba Beko, vuče me prokletinja radi cene i funkcija, a znam da ne treba uzimati.
Gorenje mi sumnjiv.
Kazu pokvario se kvalitet Samsunga.
LG, Herier, Hisense... mi nepoznanica.
Boš mi malo pogolem (al stao bi nekako).

Nije mi problem platiti dobru masinu, kvalitet, funkcije potrebne, dobrih 80-90kdin al nemam pojma šta od ponude uzeti, sta valja... naravno jos milije mi je platiti dobar kvalitet 40-50kdin :)

Poslednja izmena:
@damke80 Koji model imas? Koliko kg? Moj model kao i vecina modela koji poseduju 3 amortizera, imaju fabricku gresku da nije dobro uradjeno leziste treceg amortizera pa ono klepece od dno masine. Meni je u garantnom roku zamenjen amortizer sa novijom revizijom, sve zajedno sa bazom samog amortizera. Problem kao rukom odnesen. Evo kako se pre culo

Imao sam onomad, pre 10-15.g. (do pre 10 g. a kupljena pre 15-ak i odbacena nakon 5g koristenja) Gorenje veš mašinu koja se puni odozgo.
Posle 2 g. se pojavila korozija uz gornji rub limarije, a pred bacanje je bas bila limarija zabubrila od korozije (nije se probušilo)...
Te Gorenjeve masine sa punjenjem odozgo su pravili Fagor i Whirlpool za njih, mada mislim da taj model od pre 10-15god je radio Fagor. Nebitno koji od ta dva brenda, oba imaju katastrofalnih problema sa rdjom. Gorenjeve masine iz Slovenije i nemaju nekih problema sa rdjom, osim ako ste nemarni pa prolivate vodu i prasak oko posude pa je to izjede.

@damke80 Koji model imas? Koliko kg? Moj model kao i vecina modela koji poseduju 3 amortizera, imaju fabricku gresku da nije dobro uradjeno leziste treceg amortizera pa ono klepece od dno masine. Meni je u garantnom roku zamenjen amortizer sa novijom revizijom, sve zajedno sa bazom samog amortizera. Problem kao rukom odnesen. Evo kako se pre culo

Te Gorenjeve masine sa punjenjem odozgo su pravili Fagor i Whirlpool za njih, mada mislim da taj model od pre 10-15god je radio Fagor. Nebitno koji od ta dva brenda, oba imaju katastrofalnih problema sa rdjom. Gorenjeve masine iz Slovenije i nemaju nekih problema sa rdjom, osim ako ste nemarni pa prolivate vodu i prasak oko posude pa je to izjede.

B5wfu 79418.
Tako i moja lupa i cim se pritisne bocna ivica ne cuje se.
Pominjao je majator amortizer i nije ga menjao.
Zamenio je islravan grejac i stavio manji i slabiji koji ne ide u tu masinu i nesto oko beavice vrata.
Katastrofa ako nisu znali za ovaj defekt i zamenili ga...

Vidim da ne treba Beko, vuče me prokletinja radi cene i funkcija, a znam da ne treba uzimati.
Gorenje mi sumnjiv.

Nije mi problem platiti dobru masinu, kvalitet, funkcije potrebne, dobrih 80-90kdin al nemam pojma šta od ponude uzeti, sta valja... naravno jos milije mi je platiti dobar kvalitet 40-50kdin :)
Tadasnje Gorenje sa punjenjem odozgo je pravio Fagor,a modele do pre par godina Whirlpool.

B5wfu 79418.
Tako i moja lupa i cim se pritisne bocna ivica ne cuje se.
Pominjao je majator amortizer i nije ga menjao.
Zamenio je islravan grejac i stavio manji i slabiji koji ne ide u tu masinu i nesto oko beavice vrata.
Katastrofa ako nisu znali za ovaj defekt i zamenili ga...
Da, i tvoja je 9kg model. Imaju dva amortizera na sredini kazana jedan naspram drugog, a sa leve strane ima jos jedan pozadi. E on pravi problem. Mislim da imam negde fotografije kada je servis menjao. Uzmi dok masina ne radi, prodrmaj levu stranu bubnja napred nazad i trebalo bi da pocne da klepece.

LG, Samsung, Miele. Kazan se moze rastaviti jer je spojen srafovima, nije varen.
Za LG ovo nije slučaj, morao sam moju LG staru nepunih 8 godina da bacim pošto je ležaj propao a zamena sa sečenjem ili zamenom bubnja je bila neisplativa... e sad možda baš novi modeli imaju, ali iskreno ne verujem u to. Računaj da ti traje koliko traje garancija i nikakve popravke ne raditi van garancije, a model kupiš takav da ti nije žao da ga baciš (recikliraš naravno) čim prođe garancija i pojavi se prvi kvar.

Za LG ovo nije slučaj, morao sam moju LG staru nepunih 8 godina da bacim pošto je ležaj propao a zamena sa sečenjem ili zamenom bubnja je bila neisplativa... e sad možda baš novi modeli imaju, ali iskreno ne verujem u to. Računaj da ti traje koliko traje garancija i nikakve popravke ne raditi van garancije, a model kupiš takav da ti nije žao da ga baciš (recikliraš naravno) čim prođe garancija i pojavi se prvi kvar.
Ja koliko znam sve masine od LG se mogu rastaviti, ako su made by LG. Ne znam koji model si ti imao

Ja koliko znam sve masine od LG se mogu rastaviti, ako su made by LG. Ne znam koji model si ti imao
Nemam pojma davno je bilo negde oko 2014 ili '15 kupljena oko 2021 rashodovana... zvao ovlašteni servis a i googlao dosta u to vreme zaključak samo bonsek ili novi bubanj zaliveno, nema popravke niti je moguća... ma realno veš mašina stara 7+ god. i jeste samo za otpad, to se ne servisira svakako... pa nova košta tek malo više nego taj servis koji je besmislen, to samo ko ume i želi sam da menja a to mu je i hobi pa želi da se bakće sa tim...

Poslednja izmena:
Nemam edit, u pitanju je bio LG WD-10481TP... sad nadjoh... ako nešto znači :cool:

Gorenje mi sumnjiv.

Stvar je jako prosta.
Kada je garancija na masinu bila jednu godinu,masine su trajale bar 15 godina.
Kada je garancija povećana na 5 godina,masine traju tek nešto malo preko toga.
Zato sada treba kazniti sve proizvođače bez izuzetka,i kupovati najeftinije mašine,tamo do 35.hiljda dinara plus minus,sa garancijom od 5 godina,onda će se za nekih 70k dinara dobiti sigurnih 10 godina garancije,a realnih nekih 12 godina eksploatacije bez ikakvih troškova.
Bolje su dve mašine nego jedna za 12 godina.
Svakoj masini opada kvalitet pranja sa godinama,bez obzira ako košta i 2.000 evra.Slabe grajači,slabe amortizeri,slabe opruge,pumpe popuštaju,guma se krti,ležajevi propadaju.Bolje će dve prati veš nego jedna u 12 godina,to je sasvim sigurno.
Namerno daju 10 ili 11 godina na motor,jer masina neće dočekati toliko,ležaj od 500 dinara će poništiti tu garanciju,apsolutno briljantan potez prevaranata,zato pamet u novčanik.😆

Poslednja izmena:
^ Ima tu logike...

Masine koje imaju kontrolu ravnoteže, da li to radi, funkcionise, vredi li?
Šta tačno ta kontrola ravnoteže radi?

Šta mislite o Bosch WGG244Z2BY mašini za pranje veša?
Da li ima sličnih mašina, pribliznog kvaliteta, drugih proizvođača ili Bošovih?
Sta milsite o LG masinama?
Šta milsite o Samsung masinama?
Sta mislote o Hisense masinama i kakve su po kvalitetu i servisu u odnosu na Gorenje?
Da li Gorenje ili ne?

A koje bi ste vi te jeftinije a dobre i pouzdane mašine preporucili, oko 35-40kdin?

Zašto gledate kvalitet,ako i ona najeft
tinija od 25k i ona od 125k imaju 5 godina garancije?
Skupa masina kada izađe iz garancije ima i skupe delove.
Ploča Elektronike kao najosetljiviji deo,ne zavisi toliko od kvaliteta,koliko od vlage,vibracija i oscilacija u naponu.Na svakoj skupoj masini,kvar elektronike je ujedno i kraj masine.
Marketing je taj koji vam uliva lažnu nadu,da je samo najskuplje i najbolje,a to uopšte nije tačno.
Ima i skupih mašina koje peru slabo,i koje se kvare.
Šta danas uopšte znači kvalitetna mašina,to je ključno pitanje.
Kvalitetne mašine svakako postoje,ali ste vi platili taj kvalitet,tu nema ničega povoljnog.Vi ste platili kvalitet,ali posle 5 godina,to šte ste vise platili,nema nikakvih garancija da je kvalitet bezuslovan.
Sa gledišta kupca,potrebna je povoljna mašina,koja ima dobar odnos dobijeno-uloženo.Pošto su svi srozali kvalitet i prodaju ime,jer se od toga najbolje živi,teško je pronaći masinu sa dobrim odnosom dobijeno uloženo,zato je kupovina dve mašine po ceni jedne skupe,najsigurnija opcija,da je odnos dobijeno uloženo dobar po vas.
Šta vam znači brend,ako on umesto metalne remenice,stavi plastičnu,da li će taj brend ,preko noći plastiku da pretvori u metal?

Poslednja izmena:
Zašto voziti Mercedes ili neki Volvo da toliko elektronike ako i nekad Jugić a sada recimo Fiat 500 može da preveze od tačke A do tačke B (osnovna namena kao što je i panje veša za ove mašine), ni približno nema toliko i tako kompleksnih delova koji se kvare tako da je veća šansa da se Mercedes pokvari nego Jugić koji i kada se delovi na njemu pokvare mogu se kupiti još malo i na najbližem kiosku i da ih zameni obični Pera majstor - da ne pominjem da Jugo troši i manje.
To je otprilike za priča primenjena na neki drugi proizvod a koji često čujem i kada su neke druge stvari u pitanju (zašto kupovati skupi OLED C3 kada se filmovi mogu gledati i na nekom LCD plus možeš da uzmeš mnogo veći LCD za manje para etc.)...
Najskuplje je uvek bolje od onog koje je po cenama na dnu cenovnog ranga i o tome ne treba ni diskutovati - jedino o čemu se može diskutovati jeste da li ta razlika u ceni opravdava razliku u kvalitetu i tu često možemo da dođemo u situaciju da znatno skuplje nije toliko bolje koliko cena pokazuje.

• Like
Reagovanja: Ira
Stvar je komplikovanija nego što izgleda.
Šta vam znači fensi tač taster na skupoj mašini ako ona pere isto ili losije kao masina sa nekim dugmencetom.
To je isto ono,što svaki kupac automobila,gleda da li je tabla mekana ili tvrda ,i ako nikada neće sedeti na toj tabli.
Isto je i sa kupcima roleksa,stvar je u glavi a ne u kvalitetu uređaja.
Oni koji imaju para u svojoj glavi stvaraju materijalistčki svet i sve ravnaju po svojoj novčanoj masi,zanemarujući prirodne zakone.
Sve što nije skupo,njima je loše,jer su oni u svojoj glavi stvorili takav svet,koji je sve,samo nije racionalan,ali je potpuno legitiman.
Kako je teško naći mašinu sa dobrim odnosom dobijeno i uloženo,isto tako je teško naći nekoga sa puno para koji se potpuno racionalno odnosi prema parama,malo je takvih ljudi,ali ih ima.
Pogledajte katalog bilo kog tehničkog uređaja,isti model se uvek pravi u gradacijama,pa je tako uvek onaj najskuplji ujedno i sa najvise funkcija najskuplji,i sada svi treba da kupe taj,jer onome sto je jeftiniji uvek po papirima fali nešto,a bas se u tim modelima kojima fali to nešto,zapravo krije ono sa najboljim odnosom dobijeno uloženo.
Marketing je našoj deci isprao mozak do te mere,pa je samo najskuplji mobilni telefon najbolji,to je prvi dokaz da nešto nije kako treba,jer deca koja se još nisu osamostalila,niti stekla uvidu u to kako se zarađuje,na pogrešan način bivaju stimulisana od roditelja koji im udovoljavaju u takvim ,potpuno iracionalnim prohtevima.

Poslednja izmena:
^ Ima tu logike...

Masine koje imaju kontrolu ravnoteže, da li to radi, funkcionise, vredi li?
Šta tačno ta kontrola ravnoteže radi?

Šta mislite o Bosch WGG244Z2BY mašini za pranje veša?
Da li ima sličnih mašina, pribliznog kvaliteta, drugih proizvođača ili Bošovih?
Sta milsite o LG masinama?
Šta milsite o Samsung masinama?
Sta mislote o Hisense masinama i kakve su po kvalitetu i servisu u odnosu na Gorenje?
Da li Gorenje ili ne?

A koje bi ste vi te jeftinije a dobre i pouzdane mašine preporucili, oko 35-40kdin?
Ne znam sa koje masine prelazis kada ne znas sta je kontrola ravnoteze bubnja.. Masina pred centrifugu rasporedjuje ves po rubu bubnja, proverava uravnotezenost rasporedjenog vesa i dalje odlucuje da li je sigurno pokrenuti centrifugu ili ce ponovo rasporediti ves. Svaka masina na nasem trzistu ima to.

Hisense masine zaboravi da postoje, lose programirane i hrpa problema. Gorenje WNEI modeli su ti okej. LG kako koja, okej su ali imaju neke mane. Samsung okej.

Iz istog razloga kao i telefoni sa tač skrinom u odnosu na one stare sa 15 dugmadi i 99,99 ljudi koriste novije čak iako na onim starim sa dugmadima imaju bolji signal, bolje čuju sagovornika, diže traje baterija...
Ljudi jednostavno vole nove i moderne stvari i razlozi ne moraju da budu uvek isti - eto na primer ugradne ploče sa "tač tasterima" su i praktičnije i vizuelno lepše nego one sa okruglim/rotirajućim komandama iako su ove potonje možda pouzdanije jer su sa manje elektronike...

Zašto voziti Mercedes ili neki Volvo da toliko elektronike ako i nekad Jugić a sada recimo Fiat 500 može da preveze od tačke A do tačke B (osnovna namena kao što je i panje veša za ove mašine), ni približno nema toliko i tako kompleksnih delova koji se kvare tako da je veća šansa da se Mercedes pokvari nego Jugić koji i kada se delovi na njemu pokvare mogu se kupiti još malo i na najbližem kiosku i da ih zameni obični Pera majstor - da ne pominjem da Jugo troši i manje.
To je otprilike za priča primenjena na neki drugi proizvod a koji često čujem i kada su neke druge stvari u pitanju (zašto kupovati skupi OLED C3 kada se filmovi mogu gledati i na nekom LCD plus možeš da uzmeš mnogo veći LCD za manje para etc.)...
Najskuplje je uvek bolje od onog koje je po cenama na dnu cenovnog ranga i o tome ne treba ni diskutovati - jedino o čemu se može diskutovati jeste da li ta razlika u ceni opravdava razliku u kvalitetu i tu često možemo da dođemo u situaciju da znatno skuplje nije toliko bolje koliko cena pokazuje.
Porede se babe i žabe, još sredinom 60-ih veš mašine su već bile dostigle zadvidan nivo kvaliteta, ali ne i pouzdanosti, danas buvalno svaka ali svaka radi isti posao već 30 godina. Da ne pričamo da se Jugo ne proizvodi odavno ali zato u Mercedes ide isti motor kao u Clio, isto se i kvare i gle čuda isto brzo trule...

Jugo se ne proizvodi? Nemoguće!
Ali čekaj, zar nisam ja i napisao "nekad Jugić danas recimo Fiat 500"...
I pročitaj još jednom kako bi shvatio poentu a to je osnovna namena (pranje veša vs prevoženje), kompleksnost (mnogo elektronike vs malo ili nimalo), mogućnost kvara, cena održavanja/popravke kod skupih i kod jeftinih uređaja je nešto što se može povući kao paralela kod svakog uređaja koji nas služi (auto, veš mašina, sudo mašina, televizor, telefon) i kod svih je isto - cena ide sa kvalitetom pitanje je samo da li rast cena prati rast kvaliteta i tu se potpuno slažem da mnogo skuplji uređaj nije ni blizu i toliko bolji ali je činjenica da jeste bolji.

Jugo se ne proizvodi? Nemoguće!
Ali čekaj, zar nisam ja i napisao "nekad Jugić danas recimo Fiat 500"...
I pročitaj još jednom kako bi shvatio poentu a to je osnovna namena (pranje veša vs prevoženje), kompleksnost (mnogo elektronike vs malo ili nimalo), mogućnost kvara, cena održavanja/popravke kod skupih i kod jeftinih uređaja je nešto što se može povući kao paralela kod svakog uređaja koji nas služi (auto, veš mašina, sudo mašina, televizor, telefon) i kod svih je isto - cena ide sa kvalitetom pitanje je samo da li rast cena prati rast kvaliteta i tu se potpuno slažem da mnogo skuplji uređaj nije ni blizu i toliko bolji ali je činjenica da jeste bolji.

Zašto bacati 35000 na mašinu kada je isto tako dobra (ako ne i bolja, kažu neki) ona od 22000? Za dve te od 35K imaš 3 od 22K i još ti ostane kusur.
Pozdrav

Stvar je jako prosta.
Kada je garancija na masinu bila jednu godinu,masine su trajale bar 15 godina.
Kada je garancija povećana na 5 godina,masine traju tek nešto malo preko toga.
Zato sada treba kazniti sve proizvođače bez izuzetka,i kupovati najeftinije mašine,tamo do 35.hiljda dinara plus minus,sa garancijom od 5 godina,onda će se za nekih 70k dinara dobiti sigurnih 10 godina garancije,a realnih nekih 12 godina eksploatacije bez ikakvih troškova.
Bolje su dve mašine nego jedna za 12 godina.
Svakoj masini opada kvalitet pranja sa godinama,bez obzira ako košta i 2.000 evra.Slabe grajači,slabe amortizeri,slabe opruge,pumpe popuštaju,guma se krti,ležajevi propadaju.Bolje će dve prati veš nego jedna u 12 godina,to je sasvim sigurno.
Namerno daju 10 ili 11 godina na motor,jer masina neće dočekati toliko,ležaj od 500 dinara će poništiti tu garanciju,apsolutno briljantan potez prevaranata,zato pamet u novčanik.😆
Ovo je i moja logika, zasto bacati 100k na Mileta ili Bosh, kupi se jeftinije, rabi se nemilosrdno kao sto mi sada to radimo, nesto rikne garancija, posle 5 ili 6 godina cao ide na reciklazu, uzeti novu do 300eura.
Tu sada postoji drugi problem gomilanja aparata, prica mi kolega, gledao emisiju bas na tu temu gde se globalno javlja problem, da se prozivode uredjaji koji traje koliko i garancija i da nisu isplative porpavke i bacaju se, ali ne mogu 100% da se recikliraju aparati i onda imamo gomilanje dubreta. Kao neka ideja je da se krene u primenjivanju novih zakona/pravila/ kontrole koji ce upravo spreciti proizvodnju na ovaj nacin, kao ideja je primroati da se proizvode kvalitetniji uredjaji.
Moja tetka je kupila Beko masinu, par meseci nakon sto smo mi kupili ali drugi model i kaze ma smrdi mi nesto kada masina rradi na 90C, kao plastika da se oseca, pozove servisera dodje pogleda i kaze covek gospodjo ova masina je od reciklirane plastike, treba nekoliko ciklusa na 90 da se taj miris izgubi i stvarno tako i bilo,

Nego jel ima neko da objasni meni ovako priprostom cemu sluzi program Daili koji traje 28 minuta?
Juce sam uzeo neke bodice dobio klinac u paketicu za ng da operem, pustim program na 30 C, vidim ohohoo dosta vode primila masina, rekos ad kad se operu bodici, kad ona 5 minuta vrtela ves i krene da izbacuje vodu i ispira ga.
Cekajte sta moze za 5 minuta da se opere, zena i ja majce leti koje nosimo jedan dan i koje se oznoje ispod pazuha i na ledja tako da perem to mi nema smisla sta ce da se opere za tako kratko vreme.
Moja zena fanatik ona bez 2h muljanja vesa u masini nece da nosi stvari

^ ja vec godinama na gorenje koristim sličan program koji traje nepunih 20 minuta, pošto dnevno promenim 2-3-4 majice (leti ili kad treniram ili radim nešto po kući), apsolutno dovoljno za slabo zaprljan veš i savršeno sa aspekta upotrebe energije, čak vrlo često uključujem sa 1kg ili manje veša, još bolje.

Taj daily je poprilicno los program,
na 0:24h ispusta vodu i tako je na bilo koju temp da stavis, pa sracunaj koliko pere na kojoj temp. Tipa na 40c prace 15min, na 60c prace 35min itd. Njesra program ali prima dosta vode i lepo ispira. Cesto ne stigne ni da ugreje na 30/40c jer premalo vremena ima a puno vode uzme.

Zašto bacati 35000 na mašinu kada je isto tako dobra (ako ne i bolja, kažu neki) ona od 22000? Za dve te od 35K imaš 3 od 22K i još ti ostane kusur.
Pozdrav
Ne treba ići u krajnost za svaki uređaj postoji neka optimalna varijanta ispod koje se nikako ne isplati ići. Napr. za grafičke to jer RX6600, ona je oko 200e, sve ispod toga su drastično lošije performanse za neznatnu uštedu. Za veš mašine ja gledam sledeće minimum 1200 RPM i 7 Kg kapactet, u praxi bolje je uzeti 1400/8-9kg. Takav model ima proračunate ležajeve i amortizere i sve ostalo da traju solidno, naročito ako je većina pranja oko 3-4kg veša, a centrifuga se podesi na 800 ili 1000 što je više nego dovoljno i eto imate jako dobar i pouzdan uređaj za oko 32000 manje više.

Vrh Dno