Šta je novo?

Veš mašine

Doslo doba da se kupi opet ves masina ....i pao je izbor na dva slova :

https://eplaneta.rs/samsung-masina-za-pranje-vesa-ww90t554dax-s7-0001307001.html

ovo ima Lazaboj i kaze da je extra zadovoljan

ako mogu neka misljenja za i protiv ?

Da li vredi LG jos 100e ...da li je to slicna klasa ili nije ?

Doslo doba da se kupi opet ves masina ....i pao je izbor na dva slova :

https://eplaneta.rs/samsung-masina-za-pranje-vesa-ww90t554dax-s7-0001307001.html

ovo ima Lazaboj i kaze da je extra zadovoljan

ako mogu neka misljenja za i protiv ?

Da li vredi LG jos 100e ...da li je to slicna klasa ili nije ?

Da li i dalje LG/Samsung imaju problema sa korozijom, pogotovo na lezajevima koji spajaju bubanj i Direct drive motor. Ako se dobro sjecam koristili su fabricki dvije vrste metala za spajanje bubnja sa direct drive motorom, gdje se date dvije vrste metala nikad ne koriste zajedno, jer se zna da dolazi do korozije. Planirano/programirano starenje sta li vec.

Usput, zna li neko ima li i jedna nova ves masina, da je izlakirana kako treba, elektrostaticki, a ne ovim obicnim lakom sto otpada poslije god. bude li masina izlozena imalo vlazi (sto je u svakom kupatilu slucaj).

Poslednja izmena:
Prednji lim na Miele mašinama je emajliran.
Nakon skoro 3.5 godina izgleda kao prvog dana.

WGG su nove serije. Šta je ovde zanimljivo, ima internet? :) 75 db neka hvala.

Pise i kod Gorenje konkretno WNEI modela da su bucne 74db,ali su masine zapravo tihe dosta.

Juce sam bio da pogledam uzivo ....LG i Samsung....
LG ima ubedljivo najmanja vrata - sam otvor od svih ves masina....ono je strashno...

Buka je relativno subjektivna stvar, ali 75db za mašinu iz serije 6 koja spada u neku malo bolju kategoriju i košta 90k, je ipak previše.

Stigla mi je mašina za pranje i sušenje veša Haier i sad popunjavam ovaj njihov obrazac za produženu garanciju pa mi treba pomoć da budem siguran. Na šta tačno misle za ovo "broj računa kupovine" je l to misle na PFR broj računa ili na brojač računa. Negde sam čitao da je neko loše popunio taj zahtev za produženu reklamaciju pa je posle bio odbijen, da ne pogrešim za tako neku glupost samo

Ovu WAU28R60BY ili ovu WAL28PH3BY ?​

I jedno glupo pitanje...
Pretpostavljam da Boš mašine sa iDos imaju mogućnost manualne blokade unosta tečnog deterdženta kako bi se omogućio unos praškastog deterdženta iz fioke

Da, trebalo bi u meniju kada se bira program pranja da postoji opcija da se uključi ili isključi automatsko doziranje.

Haier hw100 veš mašina. Ima li neko i kako je zadovoljan?

I jedno glupo pitanje...
Pretpostavljam da Boš mašine sa iDos imaju mogućnost manualne blokade unosta tečnog deterdženta kako bi se omogućio unos praškastog deterdženta iz fioke
Imaju da .. mozes da podesis da li zelis da radi iDos ili ne. Mi cak imamo podeseno da uzima samo iz jedne iDos posude jer ne koristimo omeksivac. Ali, ne znam sto bi to radio ako vec imas iDos :) mi jednostavno ne razmisljamo vise o doziranju, samo roknes ves u masinu i kazes peri.

Praškasti deterdžent i dalje ima prednosti kada se pere jako zaprljani veš na recimo 75C ili 90C.

Kupljen Haier hw90.
Na moju žalost, Boš je otpao. Htedoh da kupim model serije 6, međutim, stvarna dubina mašine je nešto preko 62 cm, a ne 59 kako piše na sajtu. Uz to aquastop povećava u mom slučaju potrebnu dubinu za par cm. Ta matematika se nije uklapala u max 65 cm dubine (bilo bi knap) jer u suprotnom ne bih mogao otvoriti vrata od kupatila. Pošto Boš nema ni jednu mašinu koja ima bar za par cm manju dubinu, tu je sva priča završena. Drugi pik mi je bio LG, međutim kvalitet završne obrade me nije ubedio da taj uređaj treba da košta 700 eura. Uz to bilo je i ovde primedbi na neke modele sa fabričkom greškom i radilo se o poslednjem primerku.
Gledajući sve ostalo, izabrah Haier. Daju 7 godina garancije. Da li se z@hebah ili ne, videćemo.

To sto daju 7 godina ništa ne znači. Miele daje 2 godine, pa ne znači da su totalni trash, jer im je garancija samo 2 godine.

Inače inside info, za sve ljude Miele tehnike u nekom narednom periodu će napraviti kao u Nemačkoj da se kupi dodatna garancija pri kupovini uredjaja. Meni glupost inače i odličan mamac za izvlačenje para, ali kako kažu vole ljudi da budu sigurni, pa da ne brigaju neki niz godina, iako se mašina neće pokvariti minimum 15 godina.

Znam da ne znači ništa u smislu dugotrajnosti uređaja. Što se mene tiče, neka odradi 7 godina u intenzivnoj upotrebi (kako je i koristimo) i slobodno može da ide na otpad. Može mašina bez garancije da radi 15 godina bez bilo kakvog problema.
Miele je otpao odmah s obzirom na dubinu njihovih mašina, što se na kraju ispostavilo i kod Boša jer dubinu mašine mere samo od ivice do ivice gornjeg panela. Debljina prednjeg panela i vrata ne ulazi u dimenziju koju daju na sajtu (može se i ta dimenzija iskopati u tehničkoj dokumentaciji, ali treba vremena da se nađe). Dodatno problem je i aquastop koji dodatne odbija mašinu za par cm. Svako dalje razmatranje kupovine bi zahtevalo ulaganje u izmenu kupatilopskog nameštaja.
LG, iako imam njihovu tehniku me nije ubedio na osnovu kvaliteta završne obrade da vredi 85k dinara. Nejednaki zazori (kakvi nisu ni na mojoj staroj Candy) i mislim da je spolja na vratima kaljeno staklo, što tek nije dolazilo u obzir

Ono što me je privuklo kod Haiera je veća zapremina bubnja u odnosu na konkurenciju i malo veći otvor vrata. Motor je direct drive, kao i na LG. U nivou kvaliteta Mielea nije niti će biti, ali i košta duplo manje nego ulazni njihov model.

Javi kakva je sa vibracijama kod centrifuge na max.

Google kaže da je bubanj 63lit. Isto kao kod većine drugih mašina od 9kg (63-65lit).

Ali moja mašina je plića. Standardna ne može da stane

Baveći se malo Haierom, tj. njihovim veš mašinama, dođoh do sledećih saznanja. Oznake veš mašina HW80, HW90 i HW100 ne znače ništa jer postoje različiti uređaji pod ovim skraćenim oznakama, ali i serijama (3, 5 i 7), tako da postoje razne kombinacije. Konkretno ja kupih HW90-B14959U1-S iz serije 5. Kod nas na tržištu naravno nema svih modela, ali ako se neko odluči, treba detaljno da pogleda sve specifikacije, jer razlike postoje. Npr. neke mašine imaju direct drive, neke nemaju (klasičan prenos snage remenom), WiFi, funkcija pare...
Zašto je bitan WiFi?
Broj programa na samoj mašini je ograničen (oni programi koji se najčešće koriste), ali putem aplikacije postoji dodatan broj programa za specifične namene, kao i neka dodatna podešavanja. Verujem da se uz malo gimnastike većina ovih parametara može i ručno podesiti na mašini, ukoliko znate šta treba da radite. Aplikacija je namenjena za kontrolu svih smart Haier aparata (ukoliko ih imate). Uputstvo na srpskom bi moglo biti malo bogatije, ali ukoliko mašina poseduje WiFi, aplikacija daje kratka objašnjenja programa.

Nađoh podatak da je prečnik bubnja 525 mm, naime među najvećim na tržištu.

Poslednja izmena:
LG 2u1 imao super displej i WiFi i aplikaciju, ali mehanički loša.
Direct Drive ne znam ni da li je prednost sada, jer je motor mnogo visoko i ceo taj sklop ima visoko težište, a oslonjen je dole na 3 amortizera koja upiru negde maltene u plastično dno mašine.
Kad je kaišni prenos, barem je motor nisko, a ne na pola metra od zemlje. Samo glasno razmišljam. Bosch obična mašina nam radi daleko mirnije i tiše od LG (i to neračunajući mehanički problem kod 2u1 zbog koga sam je vratio), ima i tišu pumpu, ventil se manje čuje... ali nema WiFi i ima manje programa, pa sad kome je šta bitnije. Pere odlično.

Teoretski, direct drive lepo zvuči, a da li je malkice drugačije u praksi...
Što se tiče buke, ono što videh na netu obećava, ali dok ne probam, ne znam šta da kažem.
***, neko je morao na ovom forumu da probije led.

Mislim da je neko već imao Haier 2u1. Ne znam da li se pisalo više o radu.

@abacus Na svaki program možeš dodati dodatnu funkciju. Kad odaberete program i pre puštanja pritisnite ikonu sa rukicom i prstićem, izaći će dodatne opcije o Bubble soak, odloženi start i sl.

Haier stigao. Trenutno radi prvo pranje (bez veša). Piano finish i kontrolni panel već izgleda štrokavo. Uparena sa aplikacijom (koju tek moram da testiram). i kućnom mrežom Ima posebno namenjene programe za Ariel deterdžent, a programa ima koliko hoćeš (sve se na kraju svede na par programa koje koristiš). Kvalitet završne obrade jako dobar. Bubanj je osvetljen (ne tokom pranja). Mašian je tiha, ali ne bih mogao da uporedim sa drugim konkurentskim mašinama jer nemam gde da vidim. Dok vrti, motor se ne čuje. Čuje se voda kako prilikom okretanja bubnja, tako i prilikom rada pumpe. U fioku može da se sipa i tečni deterdžent u isti odeljak gde i praškasti. Otvor velikih dimenzija, kao i prečnik bubnja, s tim da je dubina bubnja ipak ograničena dimenzijama samog uređaja (manja dubina u odnosu na standardne mašine).
Uređaj registrovan i dobijena potvrda pune produžene garancije na 7 godina za uređaj, odnosno 15 godina na inverter motor. Rade se dve posebne registracije!

Javi kakva je sa vibracijama kod centrifuge na max.
Vibracije se jedva osete. Inače, najbučnija je dok vrti veš levo, desno. Na centrifugu tiha.

A evo ga i prvi problem. Vrata ne mogu da se otvore pod uglom od 180° već od oko 120°. Ovo je za mene bitna stavka.

Mora da bude puna veša da bi se pratile vibracije.

Odrađeno pranje pune mašine. Na osnovu toga i napisah.

Vrh Dno