Šta je novo?

Veš mašine

Matorci kao i svaki gledaju da prodju sto povoljnije (30-40 000),a opet ja bih premostio razliku i da se ide na kvalitet,to u startu nije problem,ali sta ako se taj "kvalitet" pokvari za godinu ili dve!? Pa urnisali bi me :)

Ja prošle godine septembra kupio gorenje, platio je 27000 i evo godinu dana radi odlično. 5 godina garancije a posle toga na prvom većem kvaru ići će napolje a zameniće je nova. Pa mi za to vreme promenimo minimum po dva telefona a razmišljamo se toliko oko kupovine veš mašine iako za telefone damo i više novca a mogli još i da rade. Tako da delimično i poslušaj roditelje.

Dajte predlo za neku jeftiniju masinu. Ode Beko u vecna lovista posle 7 godina. Zenina zelja: 1000 obrtaja i 7 kg vesa. Nude mi neku Candy CS4 1072DE/T-S 1000 za 30000 ali kako citam treba bezati od Candy-a. Meni je bitno da ima 5g garancije i dobar servis kao sto imaju Gorenje i Beko. Kakve su ove ,, naše,, Tesla,Vox...? Majka ima neku Teslu vec par godina i ne zali se kao sto se zalila na Gorenje.
odlična Beko inverter motor wtv7522xcw oko 32900 je cena.
7 kg.1000 obrtaja.

Hvala puno na savetu. Uspeo sam da osposobim masinu sam. Otisli elekto ventil i bimetalna brava. Oba dela bila po 500d. Sad radi kao nova :).

Citao sam vecinu komentara sa teme i razmisljam sta bi bio najbolji izbor u rangu 50-60k. Nekako sam najblizi kupovini neke LG masine mada razmatram i AEG/Electrolux kao i Bosch seriju 6. Ima li neko ko je skoro kupio neku od masina od pomenutih proizvodjaca da prokomentarise kako je zadovoljan konkretnim modelom.

Imao LG, imam Bosch. Bosch ponovo bez dileme, npr onaj model s prethodne strane.

ja uzeo ovu, nemam zamerki sem sto programi traju po 3,5 do 4,5 sata :ROFLMAO:

1667895564237.png

Dajte neku preporuku za masinu od ~7kg, do 60 - 70.000? Znam da su one Bosch Exclusive dobre...

Edit

Citam sad temu unazad, dakle Exclusive je forica. Svakako bih uzeo Bosch. Vidim pozitivna iskustva sa ovim modelom:

BOSCH WAN28160BY

Poslednja izmena:
Gorane, sigurno imaju i kraci programi samo treba prepoznati.
Na 40 da je 1,5 sat skoro sve imaju ili na 60 na 2 sata.

Naravno da imaju ali beli , na 60 - 3,5 sata a sareni, na 60-4,5h. To su programi koje koristim,ostali mi nisu bitni.

Zar nema neko skraćivanje vremena, meni taj program za 60C na bosch mašini koji traje 3-4h skraćen traje 1h20min.

Naravno da imaju ali beli , na 60 - 3,5 sata a sareni, na 60-4,5h. To su programi koje koristim,ostali mi nisu bitni.
Gorenje (barem skuplji modeli) ima Time Care opciju koja manje više prepolovi trajanje većine programa. Doduše, ne znam da li i osnovni modeli imaju to.

Poslednja izmena:
Dajte neku preporuku za masinu od ~7kg, do 60 - 70.000? Znam da su one Bosch Exclusive dobre...

Edit

Citam sad temu unazad, dakle Exclusive je forica. Svakako bih uzeo Bosch. Vidim pozitivna iskustva sa ovim modelom:

BOSCH WAN28160BY
Ukoliko se odlucis za kupovinu, ili znas nekog ko je kupio, podeli utiske posto sam zainteresovan za ovaj model.
Hvala.

Hocu naravno.

Gorenje (barem skuplji modeli) ima Time Care opciju koja manje više prepolovi trajanje većine programa. Doduše, ne znam da li i osnovni modeli imaju to.
Imaju tu opciju i jeftinije gorenje mašine, ja sam moju prošle godine platio 27000.
Mana gorenje mašina barem ovu koju ja imam je loše rešen način primanja prve vode, kada prima vodu bubanj se ne okreće nego tek kada mašina primi vodu i kada je mašina punija i veš bude pamučni on upije svu vodu i pitanje je da li se onaj u sredini nakvasi, pa ja kada primi vodu dospem od 2 do 6 litara vode. Džaba im sto puta AAA klase ali ovaj način primanja vode je loše rešenje.
Ranije mašine čim bi krenule da primaju vodu odmah kreće i bubanj da okreću i sav veš pliva u vodi.

Mana gorenje mašina barem ovu koju ja imam je loše rešen način primanja prve vode, kada prima vodu bubanj se ne okreće nego tek kada mašina primi vodu i kada je mašina punija i veš bude pamučni on upije svu vodu i pitanje je da li se onaj u sredini nakvasi, pa ja kada primi vodu dospem od 2 do 6 litara vode.
Zanimljivo. To bi značilo da sav prašak sa prvom vodom ide "na jednu tačku" umesto da se razmeša u startu.:unsure:
Kad pustim program za beli veš, mašina odmah kreće da okreće. Ubacim i tamniji donji veš i fleka obično nema.
Kad pustim program za obojeni, mašina kreće kad vodom napuni bubanj. Te fleke se ne pojave na celom obojenom već na pojedinom vešu, najčešće mojem.:cautious:

Mile okrece ves i prima vodu na po malo vise puta u pocetku.

Ova moja ne, kad je obojeni u pitanju. Čeka da primi komplet taj minimum minimuma vode i onda kreće. Nije ni čudo što ostaje praška...
Baš ću da pomerim programator da okreće i prima vodu kao za beli, odmah u startu.

Zanimljivo. To bi značilo da sav prašak sa prvom vodom ide "na jednu tačku" umesto da se razmeša u startu.:unsure:
Nije baš tako, prva voda krene u skroz desnu stranu fioke i primi neki litar , onda tu stane i krene da prima u deo fioke gde je prašak tako da je to dobro ne ode prašak skroz na dno kazana. I tako primi jedan deo vode i stane i krene da okreće bubanj ali samo u jednu stranu nekih 5 minuta onda stane i ćuti dva tri minuta pa opet prima vodu a bubanj ponovo ne okreće, napuni koliko treba i kreće da pere. E sad tada se desi kada je takav veš koji dosta upije vodu da se bućkanje više nečuje i ja dosipem.
Mnogo je bolje da bubanj odmah krene da okreće i da napuni i nakvasi bilo koji veš koliko treba.

Ja sam primetio da mašina zavrti bubanj prilično brzo nekoliko puta na obe strane, možda nekih 5 minuta nakon što završi primanje vode. Mislim da time pomaže da sav veš dobro upije vodu. Samo nisam siguran da li to radi na svakom programu...

postovanje,
Nov sam ovde pa me usmerite ako pisem na pogresan topic.
Radi se o Gorenje ves masini WA 80065. Problem se manifestuje tako sto masina kada se startuje uzme vodu i zavrti motor maksimalnom brzinom na kratko u jednom smeru, cca 1 sekund i zatim se lagano zaustavi. Nakon zaustavljanja sve LED diode blinkaju. Nemoguce je pokrenuti pranje dalje. Serviser je doneo drugi motor i problem se i dalje manifestuje na isti nacin. Zakljucak servisera je da je na kontrolnoj ploci problem.
Pomalo imam iskustva sa elektronikom pa sam proverio trijak i napajanje, i to sve deluje u redu. Ostali su mi releji, njih ne mogu da proverim na stampanoj ploci(mozda postoji nacin ali mi nije poznat).
Moje pitanje je cemu sluze releji i da li ima smisla da ih zamenim u cilju resavanja ovog problema?
Ako se ispostavi da ipak nije problem na kontrolnoj ploci imate li neki predlog sta bi jos trebalo proveriti?

Hvala

Pre će biti neki hladni lem u pitanju
To mi je malo verovatno jer ta masina radi cca 15 god. Verujem da bi se hladan lem pokazao ranije.
Moja pretpostavka je da neki od releja ne moze da izvrsi funkciju(zalepio??) i da kontroler zbog toga ne dobija "neku"
povratnu informaciju pa javlja gresku? Ali nisam siguran za releje koju funkciju imaju, da li je moguce da sluze
za okretanje smera motora? Na ploci vidim samo jedan trijak ali za sad ne znam koja je komponenta odgovorna za
promenu smera motora

Preko releja ti idu svi jači potrošači a motor sigurno. I vidi ima li dva ista možda i malo jača releja jedan pored drugog oni bi trebalo da su ti za motor i tu bi trebalo da je malo deblja štampana veza. Slikaj ako možeš tablu, nisam elektroničar nego električar i čačkam po nešto.
Kako ti blinkaju led diode, stalno ili trepnu nekoliko puta i ugase se ili stalno svetle?

Pozdrav,
evo slike, Releji su 10 A, sva 3 su ista.
Nabavio sam nove pa cu da zamenim sva tri jer ne mogu da proverim ispravnost na PCB-u.
Malo mi nije logicno da kontrola motora ide preko releja kad je vec tu trijak ali ko ce ga znati.
Pretpostavljam da jedan relej ukljucuje grejac, to bih rekao da je sasvim izvesno. Kod rezistivnog potrosaca
nema akumulacije energije pa tu relej ne strada toliko. Ako jedan od preostalih prekida motor tu potencijalno
moze da se vrati neka energija koja bi ga ubila.
Vec sam razmontirao masinu a ne mogu da se setim koliko puta blinkaju diode..

MicrosoftTeams-image.jpg

Isprati žice od ta dva releja gde ti idu. Na mojoj gorenje mašini se čuju releji kada motor okreće.
Ta dva releja su naj verovatnije, skini ih i vidi ako na njima ima šema još bolje pa ih izmeri.

Cao svima,
treba mi pomoc, kupila sam Beko ves masinu Wue 7636 u COOL shop-u i prilikom prvog pranja cula sam da nesto lupa, odma je pozvan Beko servis, bili su juce, konstatovano je da je prilikom transporta pukao nosac elektronike... upravo cekam da dodju da je preuzmu, naravno trazila sam povrat novca i sad sam u dilemi koju masinu uopste da kupim ... ako je kod Beko masina ovako tanka i krta plastika, da moze da pukne a da se pri tome uopste ni ne vidi spolja da je bilo gde udarena, ne znam sta da ocekujem od neke sledece... masina je pri tome kostala 44.500, nisu to uopste male pare da bih dobila masinu u ovakvom stanju... sad evo gledam LG , kapacitet bubnja koji bi mi bio ok je 7kg, a brzina centrifuge 1000,1200 obrtaja jer sve preko toga samo izlomi i izguzva ves... da li moze neko da mi preporuci konkretan model LG sa kojim je imao iskustva i bio zadovoljan ili da ipak neodustajem od Beka ... molim misljenje... hvala.

Prilozi

• 20221110_092941.jpg
    20221110_092941.jpg
    138.4 KB · Pregleda: 41
Molim za savet:
starija osoba, živi sama, veš mašina od 4kg sasvim dovoljna. Prostor u koju je treba smestiti je 54cm (između zida i sudopere). Zbog male dubine, ovakva bi bila idealna. Pitanje: da li je ok da mašinu sa frontalnim punjenjem, širine 51cm stavim u prostor širine 54cm? Na podu su vinas pločice.
Mogu i one sa punjenjem odozgo, ali su dosta dublje i veće (7 kg).
Hvala!

Nazad
Vrh Dno