Šta je novo?

Veš mašine

Ma sve ja to razumem,ali...
Evo ti klasican primer,juce stavim da se opere cebe standardne velicine.
Krece da uzima vodu i krece da vrti bubanj ali tu nastaje problem,cebe se vrti u bubnju suvo skroz jer nema dovoljno vode.
Ne znam kako moze da se opere cebe sa par litara vode.
Dolijem dva balona od 5L i vec druga prica,prasak krece da peni i cebe je skroz mokro.
Moje licno misljenje da je to nevidjena glupost i idiotizam sa tim cuvanjem vode...kakvo crno cuvanje vode ,ne vidim logiku i zdrav razum da se suv ves vrti u bubnju i na koju foru to moze da opere na taj nacin.
Svaka nova masina ne uzima svu kolicinu vode na pocetku pranja, nego ga vrti nekolio minuta suvog jer mjeri tezinu(barem na mojoj ima kg detektor znak kao mali teg) i nakon nekoliko minuta uzme ponovo i sve je mokro. Na taj nacin masina produzi/skrati vrijeme pranja

Imao sam taj problem sa starom Candy mašinom. Prala je sa baš malom količinom vode.

sledeci put nemoj prati cebe samo nego ubaci i neki peskir...

Nemoguce je da nema dovoljno vode, masina meri nivo vode i dodaje koliko treba, ako nema dovoljno vode izbaci gresku.

To sto ti volis da vidis vodu na staklu to je previse vode.

I kad peres ves na ruke ti ga potopis pa izvadis, trljas mokar ves, pa natopis pa trljas, pa natopis trljas i posle isperes, pa natopis pa trljas... to je kvalitetno pranje, tako pere i masina.
ne kupa se ves u vodi, nego se pere trenjem o bubanj.

Ma sve ja to razumem,ali...
Evo ti klasican primer,juce stavim da se opere cebe standardne velicine.
Krece da uzima vodu i krece da vrti bubanj ali tu nastaje problem,cebe se vrti u bubnju suvo skroz jer nema dovoljno vode.
Ne znam kako moze da se opere cebe sa par litara vode.
Dolijem dva balona od 5L i vec druga prica,prasak krece da peni i cebe je skroz mokro.
Moje licno misljenje da je to nevidjena glupost i idiotizam sa tim cuvanjem vode...kakvo crno cuvanje vode ,ne vidim logiku i zdrav razum da se suv ves vrti u bubnju i na koju foru to moze da opere na taj nacin.
Preko aplikacije za Beko imas opciju da aktiviras visi nivo vode.

Sve ste u pravu a i niste.
Istina je da masine peru sa minimalnom kolicinom vode.Eu Zeleni, razlicite regulative.
I u mojoj je cebe " suvo".Ne samo cebe,vec i pokrivaci kreveta,jorgan i sve sto upija ludo vodu.
I NE MOZE da se opere lepo.Mora voda da se doliva,kako rece kolega,dok ne zapeni prasak nista.Zasto dolivam vodu- nastavi da citas...

I nije to jedna masina,ovo mi je 5 od 2009,od kada sam se oslobodio roditeljskog nadzora.
Postoji predpranje- natopi vodom,pa moze da odradi ciklus.
Postojo dodatna voda.

Ali i predpranje i dodatna voda,bar na ovim zadnjim Gorenje ,ANULIRAJU skracenje programa,tj vremenskog ciklusa pranja.
Pa treba da vrti 1 jorgan 3+ sati.
Onda dodjemo do teme racuna za struju ,gde moja porodica trosi 13.000 mesecno,a druga 6000.
I tako...

Nemojmo preterivati. Veš mašina ne može ni približno toliko da troši struje.
Sad sam gledao kod mene; Avgust mesec, 25 pranja, prosek nepunih 0.7kWh i 82.7lit vode po pranju.
Ukupno 16.7kWh (manje od 100 din?)
Na svakom programu uključimo dodatnu vodu i dodatno ispiranje.

Prilozi

• Screenshot_20240831_100130.jpg
    Screenshot_20240831_100130.jpg
    54 KB · Pregleda: 73
  • Screenshot_20240831_100138.jpg
    Screenshot_20240831_100138.jpg
    63.5 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_20240831_100159.jpg
    Screenshot_20240831_100159.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20240831_100205.jpg
    Screenshot_20240831_100205.jpg
    62.5 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20240831_100216.jpg
    Screenshot_20240831_100216.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20240831_100221.jpg
    Screenshot_20240831_100221.jpg
    63 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20240831_100225.jpg
    Screenshot_20240831_100225.jpg
    62.5 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Sve ste u pravu a i niste.
Istina je da masine peru sa minimalnom kolicinom vode.Eu Zeleni, razlicite regulative.
I u mojoj je cebe " suvo".Ne samo cebe,vec i pokrivaci kreveta,jorgan i sve sto upija ludo vodu.
I NE MOZE da se opere lepo.Mora voda da se doliva,kako rece kolega,dok ne zapeni prasak nista.Zasto dolivam vodu- nastavi da citas...

I nije to jedna masina,ovo mi je 5 od 2009,od kada sam se oslobodio roditeljskog nadzora.
Postoji predpranje- natopi vodom,pa moze da odradi ciklus.
Postojo dodatna voda.

Ali i predpranje i dodatna voda,bar na ovim zadnjim Gorenje ,ANULIRAJU skracenje programa,tj vremenskog ciklusa pranja.
Pa treba da vrti 1 jorgan 3+ sati.
Onda dodjemo do teme racuna za struju ,gde moja porodica trosi 13.000 mesecno,a druga 6000.
I tako...
Nisi u pravu. Moja gorenje wnei 94bs na kojoj je uvek ukljucena opcija vise vode ne utice na vreme pranja. Ukljucio ili ne vise vode vreme skrati u zavisnosti koliko ima vesa. Na prosloj gorenje sam sacekao da istekne 5 god.garancije, uzeo srafciger u ruke, podesio hidrostat-nivostat da prima do pola vrata. Do tada je prala skoro na suvo. Ova nova prima mnogo vise vode ali opet za moj pojam premalo. Tako da mi ostaje opet da sacekam istek garancije pa u akciju :ROFLMAO:

A kako to podesavas ?
Jel moze to na Beku ?
Ako nisi vican tome bolje da neko ko se razume to uradi za tebe. U staroj gorenje je primala vodu na osecaj u prvom delu, kada dostigne oseti nivo vode nastavi da prima vremenski, sto je po meni cista glupost. Skines gornji poklopac, nadjes nivostat i uvrtanjem odredjenog srafa JAKO MALO i pazljivo povecavas nivo vode. Ispustis vodu, cekas da vidis koliko sada prima i tako u krug dok ne dodjes do zadovoljavajuceg nivoa. Ima na you tube tutorijali za neupucene. Mislim da moze i na beko, nisam siguran. Ovom podesavanjem se GUBI GARANCIJA.

Nemojmo preterivati. Veš mašina ne može ni približno toliko da troši struje.
Sad sam gledao kod mene; Avgust mesec, 25 pranja, prosek nepunih 0.7kWh i 82.7lit vode po pranju.
Ukupno 16.7kWh (manje od 100 din?)
Na svakom programu uključimo dodatnu vodu i dodatno ispiranje.
Ljudi ovde pitaju za gorenje ili beko i ti uletis sa Miele mašinom i kažeš vidi kako ovde sve ima i piše :)

Pretpostavljam da sve one troše slično, +/- 10-15%. Da se ne pravi buka kako veš mašina potroši 50eur struje mesečno :)

Ma naravno, salim se ja. Masine novije trose oko 50-ak kilovata na 100 pranja. Cak i da stavimo da si u plavoj zoni to je oko 500 dinara na 100 pranja sto je oko 3 meseca pranja svaki dan.

Ako moze mala pomoc, dvoje nas je (zasad), uzimamo kombinovanu masinu, i zbog prostora je odlika pala na ove dve, plice:

LG F2DR508SBW

Haier HWD80-B14979-S

dosta su slicne, a nemamo iskustva ni sa jednom kompanijom, pa ako moze neka pomoc/preopruka.

Nisi u pravu. Moja gorenje wnei 94bs na kojoj je uvek ukljucena opcija vise vode ne utice na vreme pranja. Ukljucio ili ne vise vode vreme skrati u zavisnosti koliko ima vesa. Na prosloj gorenje sam sacekao da istekne 5 god.garancije, uzeo srafciger u ruke, podesio hidrostat-nivostat da prima do pola vrata. Do tada je prala skoro na suvo. Ova nova prima mnogo vise vode ali opet za moj pojam premalo. Tako da mi ostaje opet da sacekam istek garancije pa u akciju :ROFLMAO:
Naravno da sam u pravu.
I naravno da dodatna voda utice na vreme pranja.
I naravno da nisu sve masine iste.

Prilozi

• IMG_20240901_161217.jpg
    IMG_20240901_161217.jpg
    165.1 KB · Pregleda: 65
  • IMG_20240901_161226.jpg
    IMG_20240901_161226.jpg
    165.1 KB · Pregleda: 71
Naravno da sam u pravu.
Сасвим логично, више воде = више времена потребног да се та вода загреје на одређену температуру.

Na novijem modelu Water+ ima opciono dodatno ispiranje, a na starom modelu je podrazumevano. Na novijem modelu biras 1. nivo vode, 2. nivo vode + dodatno ispiranje. Sa dodatnim ispiranjem logicno program traje duze.

Na novijem modelu Water+ ima opciono dodatno ispiranje, a na starom modelu je podrazumevano. Na novijem modelu biras 1. nivo vode, 2. nivo vode + dodatno ispiranje. Sa dodatnim ispiranjem logicno program traje duze.
Ako pises za gorenje, kod wnei modela samo doda malo vise vode sa water+ nema dodatno ispiranje, sto bi meni jako znacilo.

Naravno da sam u pravu.
Kod prosle serije waveactive i sensocare opcija za vise vode dodaje ispiranje,a kod novijih modela Gorenja povisi nivo vode
Ako pises za gorenje, kod wnei modela samo doda malo vise vode sa water+ nema dodatno ispiranje, sto bi meni jako znacilo.
Ne znam zasto diras hidrostat umesto da upalis opciju vise vode ili da koristis extrahygiene/antialergijski program.A mozes i da vratis na rinse&soft da odradi 2 ispiranja.

Kod prosle serije waveactive i sensocare opcija za vise vode dodaje ispiranje,a kod novijih modela Gorenja povisi nivo vode

Ne znam zasto diras hidrostat umesto da upalis opciju vise vode ili da koristis extrahygiene/antialergijski program.A mozes i da vratis na rinse&soft da odradi 2 ispiranja.
To sam podesavao hidrostat kod stare wa 60085, kod ove nove povisim nivo vode, tacnije uvek je ukljucen, kad zavrsi vratim na rinsei soft,, zato sto bas, bas patim od alergije pa moram. Glupost je sto su ukinuli dodatna ispiranja, ovako ima samo tri. Sve ostalo pere i cedi za desetku, necujna pooootpuno, sve pohvale.

Da, Waveactive, npr. model wa744 ima opciono dodatno ispiranje. Kad palis Water+ funkciju, biras kako ces: 1. Povecan nivo vode ili 2. Povecan nivo vode sa dodatnim ispiranjem.

To sam podesavao hidrostat kod stare wa 60085, kod ove nove povisim nivo vode, tacnije uvek je ukljucen, kad zavrsi vratim na rinsei soft,, zato sto bas, bas patim od alergije pa moram. Glupost je sto su ukinuli dodatna ispiranja, ovako ima samo tri. Sve ostalo pere i cedi za desetku, necujna pooootpuno, sve pohvale.
Da probas da promenis prasak?I ta Gorenje 60085 kada upalis vise vode samo poveca nivo vode,nema dodatnog ispiranja.

Da probas da promenis prasak?I ta Gorenje 60085 kada upalis vise vode samo poveca nivo vode,nema dodatnog ispiranja.
Promenio sam masinu na wnei 94bs, koji god prasak da se koristi, tri ispiranja u malo vode je uzas. Sa tom bivsom wa sam podesio hidrostat da prima do pola vrata vode, bilo je super, ali godine su ucinile svoje, lezajevi otisli, sad skoro kupio ovu wnei.

Mozda ste vec pricali o ovome ali na Elektrolux ves masini mi je otisao lezaj koji se nalazi unutar bubnja, i sad kad je majstor bio kaze ne moze da se zameni?
Ja sam cuo ranije jos da je slicna stvar kod jos nekih proizvodjaca, da u nekim servisima seku bubanj i vare ga nakon zamene lezaja pa je moje pitanje za vas da li je to stvarno tako?

Da li je realno da ne moze da se pridje lezaju da se zameni? ne mogu da shvatim da moram novu masinu da kupujem jer naravno bubanj ako bi hteo verovatno kosta kao pola masine..

Mozda ste vec pricali o ovome ali na Elektrolux ves masini mi je otisao lezaj koji se nalazi unutar bubnja, i sad kad je majstor bio kaze ne moze da se zameni?
Ja sam cuo ranije jos da je slicna stvar kod jos nekih proizvodjaca, da u nekim servisima seku bubanj i vare ga nakon zamene lezaja pa je moje pitanje za vas da li je to stvarno tako?

Da li je realno da ne moze da se pridje lezaju da se zameni? ne mogu da shvatim da moram novu masinu da kupujem jer naravno bubanj ako bi hteo verovatno kosta kao pola masine..
Купиш? Вероватно ти није у гаранцији иначе би добио нов бубањ или машину.

U tome je "kvaka 22" kod skoro svih proizvođača. Vrsta osiguranja da ljudi kupe novu mašinu što pre nakon isteka garancije.

Naravno da sam u pravu.
Water+ po uputstvu gorenja znači još jedno dodatno ispiranje, ne i više vode u samoj mašini.

Da mi je u garanciji sigurno ne bih razmisljao o rezervnim delovima, u osmoj je godini upotrebe masina.. novu masinu cu da gledam samo onu koja ima pristup lezaju ako takva postoji

Nazad
Vrh Dno