Šta je novo?

VAZNO: Seagate drives EPIC FAIL!!!

De si procitao to za WD?

Koliko znam, samo su Seagate (i Maxtor) diskovi podlozni problemima sa firmware-om. A shto se tiche diskova za backup, dobri su WD Green i Black, Blue serija je low end i generalno se vishe greje.

Pa ne znam na ovom ili nekom drugom forumu uz listu afektiranih modela SG pisalo je i jedno 4-5 WD hdd koji imaju isti priblem.Bilo je to prosle godine u februaru ai nisam zabelezio gde je tacno bilo.

Koliko znam, samo su Seagate (i Maxtor) diskovi podlozni problemima sa firmware-om.
Da budemo precizni: samo je Seagate bio podlozan OVOM problemu sa firmware-om.
Svi diskovi su podlozni problemu sa firmware-om (i imaju ih) - samo je pitanje koliko se to ispolji.

Pa ne znam na ovom ili nekom drugom forumu uz listu afektiranih modela SG pisalo je i jedno 4-5 WD hdd koji imaju isti priblem.Bilo je to prosle godine u februaru ai nisam zabelezio gde je tacno bilo.
Onda je greska, OVAJ problem sa firmware-om ne moze da ima efekta na WD diskove.

Ne znam da li je bilo nekog problema sa WD diskovima u to vreme, ali znalo bi vishe ljudi da jeste.

Ako su nasli neki nacin za povratak podataka ja ga na internetu jos nisam pronasao mada trazim tek nekoliko sati :type:
U svakom slucaju ovo mi je izgleda novogodisnji poklon od Deda Mraza :laugh:

Има неки сервис у Земуну. Враћају податке... али за мало више од сто евра.
:d

kakvo je stanje sa novijim serijama Seagate diskova, ima li jos ovih problema, meni je jedan od 500 gb pukao....

interesuje me kontrektno stanje za model:
SEAGATE Barracuda ST31500541AS 1.5TB 32MB SATA300

za sad izgledaju ok! To je bila prica samo sa SD 15 deluju ok diskovi.
Mnogo mnogo vise nam na spasavanje dolaze WD-jci.

Kupio sam 2 SG od tera u oktobru 2008 i vezao ih u Raid.Crko mi je jedan u dan tačno nakon godinu dana, novembar 2009.Diskovi su bili sa 5 godina garancije.Odneo sam crknuti kod prodavca i nastavio sa radom sa jednim hardom jer su podaci ostali sačuvani.Samoinicijativno mi je prodavac, zamenio hard rekavši da je razlog firmver.Ja to nisam uzeo za ozbiljno a pošto sam smatrao da sam kupovinom novog računara miran neko vreme, nisam čitao forume.I rešim konačno da se pozabavim time i evo sad čitam ovo.Sinoć sam prekopirao svih 855 giga sa rizičnog harda na novi koji ima CC firmwer i trebao bi da bude stabilan a večeras ću flešovati stari.Tražeći serijske brojeve sa garancije, vidim da mi je zamenjeni disk sad dat sa 25 meseci garancije umesto prvobitnih 60, što je bio glavni razlog za kupovinu SG-a.Pozovem prodavca i kažem mu, on reče da je proizvođač skratuo garanciju, ima na sajtu, ali dok je on tu,gazda prodavcnice, da ne brinem.Ovo je još jedan pokazatelj u nesolidnost ovog proizvođača, a Baracuda mi je bila sinonim kvaliteta.Uz ovo, kupio sam tad ultra novu ploču i procesor AM 2.Mašina radi baš tromo i procesor se u nekim momentima pregreva.Postoji neko saznanje da je i tu fabrička omaška kod cele serije.Očigledno svuda je pao kvalitet sa još većom sumnjom šta dolazi na naše tržište.

Flešovo hard i sve je prošlo bez problema, ostalo 855 giga podataka.Predhodno sam prebacio podatke na zamenjeni koji je postao primarni boot hard. Test sa SG toolsom prolazi sve a kod flešovanog neće, tek kad uključim smart kontrolu u biosu.Da li je to zbog neke falinke ili zato što nije boot hard nemam pojma.Temperatura mu je stalno 3-4 stepeni višlja, možda zato što je šrafljen preko tankih gumuca za vodovod zbog buke a novi direktno na šasiju pa se bolje hladi.Videćemo kako će to dalje da se ponaša.

Ja imam Seagate 1TB, SD15 firmware. Radi vise od 1god kao storage disk (disk za tovarenje svega i svacega sa neta :D) bez ikakvih problema. Da li da ga flesujem, s obzirom da je ovako dugo radio..? Pun je do poslednjeg gigabajta, a nemam gde da backupujem podatke. Moze li tokom fesovanja da nesto podje naopako?

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog duplog posta, ovde kratko edit traje.

Ako neko moze ukratko da mi opise proceduru update-a.. Da li treba da otkacim ostale hardove sa kompa i da ostavim samo taj Seagate?

Od moja 2, jedan je crko nakon godinu dana uglavnom svo vreme, a drugi je radio još pola godine kad sam ga sad flešovao. To što radi toliko dugo ne znači da ne bi crko.Ja sam flešovao sledeći uputstva sa foruma i fabričkog sajta bez problema, ostali podaci ali sam prekopiro sve na nov hard koji sam dobio u zameni.Postoji rizik da ti pukne hard pri flešu pa se snađi i pozajmi neke hardove i privremeno bekapuj.To uostalom preporučuje i Seagate.

Stvarno ne mogu ništa da te savetujem, nek neko iskusniji da neki savet.Ja sam kupio Baracude samo zbog 5 godina garancije, sad je 3.Lično, posle ovoga ih nebi kupovao. Mogu samo da zamislim koliko bi poludeo da mi je puklo 855 giga podataka.

Poslednja izmena od urednika:
Sad i ja propustio ovaj program i flešovani ima 11 meseci i 18 dana rada, ukupno stanje 93%.Novi, ima 19 dana rada, od toga na prazno sigurno 15, stanje 95%.Da li je tačan ovaj zaključak i koliko je pouzdanost očekivana, molim da neko komentariše rezultate ovog programa.Jeste mi malo lakše sad al mislim da ću pri svakom paljenju računara ili zaglavljivanju doživljavati stres. Razmišljam da li ponovo da uključim raid 1 ili da uzmem 2 mala diska za sistemski raid a ova dva teškaša da izbacim u usb fioke pa samo po potrebi da uključujem.

Njemu ne smeta rad vec gasenje jer jednostavno pri paljenju disk je tu ili je crkao.

Ne zna se šta mu je gorge, da radi non stop i da glave drljaju ili pali gasi. Drugo, ako su hardovi za bekap ili za skladištenje, suludo je da gore struju non stop. Ja sam se mislio, sad ne bi, između ovih i WD Green koji imaju neku vrstu hibernacije, odnosno uspore se,glave se umire i padne mu potrošnja struje, al tad ih ne beše sa 32 mb keša i sa šatro 5 godina garancije.Kakva greška.

Ima par strana napred gde je objasnjeno kako se manifestuje kvar.Hard radi najnormalnije ali posle gasenja i ponovnog paljenja racunara samo ga nema tj.racunar ga vise ne vidi.Znaci nije siguran posebno ne za cuvanje podataka.Zbog toga sam uzeo Samsung iz potpisa za podatke a ovaj mi sluzi samo za torent i privremeno cuvanje podataka-cekam da crkne pa da ga reklamiram.

Ma da, i meni je crko pri paljenu, sreća raid 1 bio.Al ne bi trebalo posle firmvera to da se dešava, al to se sa sigurnošću ne može znati.Nemam pojma kako uskladiti sve, sigurnost,potrošnju i dugovečnost hardova.Izgleda da je sve pitanje sreće pri proceni i kupovini.

Moj posle 15 meseci otisao u vecna lovista i naravno na reklamaciju.U Lazarevcu gde sam ga kupio kazu da su svi pocrkali sto su oni prodali,mozda jos par njih radi.

Evo i mom komsiji juce riknuo ST31000340AS, firmware HP24, izdrzao 16meseci. Danas me zove da probamo da ga ozivimo, Seatool ga prepozna ali ne prolazi ni prvi kraci test. Inace je OEM upakovan od strane HP-a.

Nazalost i kod nas na poslu su poceli da crkavaju, otprilike u isto vreme.

dilema

Pozdrav!

Jel rizicno uzeti ovaj HDD? SEAGATE
Barracuda ST31000528AS 1TB 7k 32MB SATA300

ili da se odlucim za WESTERN DIGITAL
Caviar Blue 1TB 7k 32MB SATA300 WD10EALX

ili da cekam na HITACHI
1TB 7k 32MB SATA300 HT0F10383

Hitachi sam hteo ali ga sad ne mogu nigde naci, dosta mi je hitno a ne znam kolko treba da se ceka na taj Hitachi. Izemdju Seagate i WD bih se pre odlucio za ovaj prvi, malo je i jeftiniji.

i jos jedva stvar. Treba mi sistemski HDD, nisam nesto zahtevan korisnik, igre ne... Da li su ovi HDD-ovi pogodni za to?

sorry sto sam otisao malo u OFF.

uzdravlje!

Uzmi samsung F3.

Vrh Dno