Šta je novo?

Vazno pitanje za svih nas

nas covek

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2005
Poena
304
Radi se o mob sto se kupuje u radnjama kao sto vidimo u oglasi.
Da li neko moze da kaze konkretno poreklo tih mobilne na raspolaganju? Kako covek da prepozna da li je aparat ukradjen ili mozda fals?
Nedavno sam imao razgovor s zvanicnim dilerom nokije. Njegov N70 je 150 Evra vise nego u oglasima. (inace znam za onaj firmware problem)
Dakle rizik kao sto je da firma moze nestati - naravno kad je mob jos uvek pod garancijom. Rizik da li ce vlada konacno da nesto preuzme i mozda zatvara nekoliko od pomenutih itd itd.

Ja se inace izvinjavam za los srpski. Sta cu kad mi je materni engleski.

hvala svima

:banana:

Dobrodosao na forum stari!i nisi toliko los sa srpskim s obzirom da si stranac....a druga stvar koju pored jezika moras da naucis je:eek:vo ti nije Svedska nego Srbija!nemoj se buniti ako je telefon jeftiniji 150e nego ga uzmi!nista mu ne fali i nije kraden...ja sam dosta u kontaktu s mobilnim telefonima i nije to nikakav veliki problem sa firmware,pogotovu s tim nokiama!
I zapamti:Srbija je,bre,najbolja zamlja na svetu!pozdrav

Fora je i da je nas zvanicni diler Nokie (~lopov~), ima tu raznih mahinacija, kao i svuda.
Rizik da firma koja prodaje mobilne telefone nestane u ovom trenutku je vrlo mala. Vecina koja je neposteno poslovala je nestala pre godinu dana uvodjenjem PDV-a. Ta prica vise ne pije vodu. Druga stvar su telefoni koji se tamo prodaju. Da koopis kraden telefon u ranji, sanse su ti kao da dobijes 7 na Lotou. Vecina je skidana sa raznih mreza i to im je jedina mana, sve ostalo je OK. Zato recimo i N70 kosta 150 evra jefinije. Ako nisi totalni duduk ili pocetnik za mobilne telefone, onda ces znati sta da gledas kad kupujes mobilni telefon u radnji (bilo kojoj). Vecina radnji kod nas je vise manje fer (imas ovde temu losa i dobra iskustva sa radnjama mobilnih telefona, prelistaj). Mogu da ti navedem tuce primera korektnog ponasanja radnji narocito kod skupljih modela. Tvoje je da pitas da li dajete garanciju i na softver i na hardver na godisnjem nivou i to je to, na tebi je da pazis svoj telefon.
Moje iskustvo sa radnjama (za moje potrebe) ne postoji, jer ja za 8 godina nisam koopio mobilni u radnji, sve kupujem preko oglasa od ljudi sto donose iz inostranstva. Imao sam i loshih iskustava (par telefona mi je crklo), ali ja sam na to i racunao, ipak sam mogao da nabavim nov telefon i do 10-15 % jeftinije nego u najjeftinijoj radnji.

Znaci slbodno kupuj u nasim radnjama i samo obrati paznju na garanciju i da ti ne uvale telefon koje je "samo proban" ;) (proveri broj slika slikanih sa njim).

a c a je napisao(la):
Druga stvar su telefoni koji se tamo prodaju. Da koopis kraden telefon u ranji, sanse su ti kao da dobijes 7 na Lotou. Vecina je skidana sa raznih mreza i to im je jedina mana, sve ostalo je OK.
gresis, ovaj silno gresis sinko! :D Naravno da je tacno da su vetjina telefona skidani sa mreza, ali to ne znaci da nisu kradeni! Ili mislis da nasi prodavci idu u inostranstvo i sami kupuju te telefone pa ih dekodiraju? :D
U krajnju ruku, i da je tako, tvrditi da su sanse da se kupi kradeni tel kod nas tako male, je bas glupo!

a c a je napisao(la):
Vecina radnji kod nas je vise manje fer (imas ovde temu losa i dobra iskustva sa radnjama mobilnih telefona, prelistaj). Mogu da ti navedem tuce primera korektnog ponasanja radnji narocito kod skupljih modela.
ne bih da kvarim iluzije, ali nije tako! Ja mogu da navedem isto tako puno firmi koje se ponasaju izuzetno nekorektno! Svakako, postoje radnje za koje nisam cuo nijednu primedbu, ali da je vetjina fer, to nikako!

Akki, kad smo vec kod toga, ako nije problem naravno, navedi par radnji sa kojima si imao ok iskustva, koristan je info.

ne znam da li je u skladu sa pravilima foruma, ali napisatju, pa ako nije neka se izbrise!

Uvek prvo preporucim Quadra Communications ( nekada Mobil shop ) koji su danas ovlastjeni distributeri za SE, Nokiu, LG i Samsung, kod njih sam nekada kupovao telefone ( sada skoro iskljucivo u inostranstvu zbog ww garancije koja mi je bitna) i nikada nisam imao problem, skoro svi moji prijatelji i tjaletovi su kupovali kod njih i nikada problem!

Comtrade je isto ok, ako znas nekog tamo pa mozes da ubrzas inace su, po meni, izuzetno spori!

Dumix je odlican servis! I infotim je ok!

Mada, u najbolja stvar, qpiti telefon u inostranstvu, ww garancija, sigurno nedekodiran(mada i kod nasih distributera je tako, ali su skuplji ne daju ww garanciju, sem za nokiu ali u zemljama tipa Bugarska, Rumunija i od boljih Grcka! ), unbranded etc... :)

akki je napisao(la):
Comtrade je isto ok, ako znas nekog tamo pa mozes da ubrzas inace su, po meni, izuzetno spori!

Dumix je odlican servis!
Vidish akki zbog ove dve izjave znam da se bas puno ne razumes u ovo sto si napricao.
Otkad postoji Comtrade i bavi se telefonima uvek sam poznavao nekog "insajdera" tako da kad bih izneo ono sto znam o njima, crno bi mi se pisalo, zato cu da cutim i kazem zaobidjite osim ako necete isto da platite dosta skuplje.
U Dumix sam isao jedno 7 puta za veoma teske opravke telefona, tipa vadjenje iz mrtvih posle pogresnog dekodiranja, falshovanja i sl. i NIKAD mi nista nije popravio. Zasto sam isao toliko puta? Upravo zbog hvale tvog tipa "Dobar servis".
Da li ti znas sta je dobar servis?
Mobil phone u 29. novembra. SVAKI telefon koji sam odneo tamo popravili su. Na deo koji eventulano nisu imali cekao sam maksimalno nedelju dana da stigne iz inostranstva.
gresis, ovaj silno gresis sinko! Naravno da je tacno da su vetjina telefona skidani sa mreza, ali to ne znaci da nisu kradeni! Ili mislis da nasi prodavci idu u inostranstvo i sami kupuju te telefone pa ih dekodiraju?
U krajnju ruku, i da je tako, tvrditi da su sanse da se kupi kradeni tel kod nas tako male, je bas glupo!
Recimo da znam kako nasi nabavljaju telefone.
ne bih da kvarim iluzije, ali nije tako! Ja mogu da navedem isto tako puno firmi koje se ponasaju izuzetno nekorektno! Svakako, postoje radnje za koje nisam cuo nijednu primedbu, ali da je vetjina fer, to nikako!
Kad bi kupovao telefon PRVO bih pitao radnju da li ispunjavaju moje kriterijume (godinu dana garancije i na softver i na hardver) pa tek onda usao u radnju da vidim ostalo. Ona radnja koja ovo ispunjava te 99.99 % nece preci. Verovatno neces dobiti telefon po najnizoj ceni sa mobilnogsveta ali boze moj, takva radnja zasluzuje preporuku. One radnje koje ne zadovoljavaju moj prvi kriterijum i ne smatram radnjama i ne racunam da postoje.
Ti verovatno mislis na njih, ali za njihovo postojanje nisam ja kriv nego kupci koji zarad 10 evra ustede i ne razmisljaju da pitaju ono sto je bitno.
Kao i za sve i za kupovinu mobilnog telefona treba "malo" znanja.

a c a je napisao(la):
Vidish akki zbog ove dve izjave znam da se bas puno ne razumes u ovo sto si napricao.
Otkad postoji Comtrade i bavi se telefonima uvek sam poznavao nekog "insajdera" tako da kad bih izneo ono sto znam o njima, crno bi mi se pisalo, zato cu da cutim i kazem zaobidjite osim ako necete isto da platite dosta skuplje.
ispricaj, ovako ostaje samo tvoja rec ( koja meni nista ne znaci)! Koliko se razumem u nase servise u globalu, ne preterano, jer kao sto rekoh qpujem uglavno "napolju" telefone i to preporucujem, ali dovoljno da znam kako radi svaki servis kod nas, a ovo sto sam napisao je bilo iz licnog iskustva a nisam cuo nikog da se zalio na ove servise, sem tebe sada na comtrade i na dumix ( koji jesu vrh servis, ali nisu cudotvorci!)

I svejedno je koliko se ja razumem, ali ono sto si ti napisao u prvom postu je blago receno smesno!

a c a je napisao(la):
U Dumix sam isao jedno 7 puta za veoma teske opravke telefona, tipa vadjenje iz mrtvih posle pogresnog dekodiranja, falshovanja i sl. i NIKAD mi nista nije popravio. Zasto sam isao toliko puta? Upravo zbog hvale tvog tipa "Dobar servis".

kao sto rekoh, jesu dobar servis, cak sta vise odlican, ali nisu cudotvorci! To nijedan servis nije, pa cak ni kada posaljes u SE ne mogu popraviti svaki kvar!

a c a je napisao(la):
Da li ti znas sta je dobar servis?
Mobil phone u 29. novembra. SVAKI telefon koji sam odneo tamo popravili su. Na deo koji eventulano nisu imali cekao sam maksimalno nedelju dana da stigne iz inostranstva.
eto, mom drugaru i posle ortakinji, nisu popravili telefone, iako su ih drzali 2 nedelje i mi smo ih cimali da vrate tel. ako vetj nisu mogli da poprave, ali su svaki put rekli da tje popraviti, da bi posle 2 nedelje vratili!
Mada, su ok servis, par telefona su popravili jako brzo!
I opet da naglasim, ja sam rekao moje iskustvo i mojih prijatelja i poznanika, kapiram da tje za svaki servis postojati barem 1 nezadovoljan kupac, ali problem je kada ih ima mnogo vise, a to je za vetjinu nasih servisa slucaj!

a c a je napisao(la):
Recimo da znam kako nasi nabavljaju telefone.
lepo, samo sto si onda napisao ono u prvom postu, ako je tako, stvarno mi nije jasno!

a c a je napisao(la):
Kad bi kupovao telefon PRVO bih pitao radnju da li ispunjavaju moje kriterijume (godinu dana garancije i na softver i na hardver) pa tek onda usao u radnju da vidim ostalo. Ona radnja koja ovo ispunjava te 99.99 % nece preci. Verovatno neces dobiti telefon po najnizoj ceni sa mobilnogsveta ali boze moj, takva radnja zasluzuje preporuku. One radnje koje ne zadovoljavaju moj prvi kriterijum i ne smatram radnjama i ne racunam da postoje.
Ti verovatno mislis na njih, ali za njihovo postojanje nisam ja kriv nego kupci koji zarad 10 evra ustede i ne razmisljaju da pitaju ono sto je bitno.
Kao i za sve i za kupovinu mobilnog telefona treba "malo" znanja.

Ne mora da znaci da te radnja koja ispunjava te tvoje uslove netje pretji, jer je cest slucaj da se kvare telefoni i da ostaju u servisu jako dugo, pa da tesko menjaju telefone kada ne mogu da poprave kvar, i naravno, sta raditi kada istekne garancija?
Mislio sam i na te i na ove koje daju garanciju, jer sada manje vise sve radnje daju istu, samo je pitanje koliko je ta pouzdana a kod vetjine je uzas!

I na kraju, nemam nameru da se raspravljam, jer ja od toga nemam nista, samo sam hteo da ukazem ljudima da obrate paznju, jer te pare koje daju na telefon nisu male i nisu za bacanje!
Pozdrav!

Poslednja izmena:
akki ni ja nemam nameru da se raspravljam s tobom. To sto tebi moja rec nista ne znaci, to je tvoj problem.
Ja tebe ne poznajem, a poznajem dosta ljudi licno sa ovog foruma, tako da je ova prica bila njima upucena a ne tebi.
Izgradi rec pa ce ljudi nesto da ti veruju. Sto se tice licnog iskustva, pa svako valjda ovde iznosi svoja iskustva ili iskustva ljudi koje poznaje.
Ko vodi ovde rekla-kazala?

Nebitno, ja rekoh ono sto sam imao i bio pitan, pa ljudi nek zakljuce sami!

Samo jedna opaska, kada pises na javnom forumu, onda ne pises samo ljudima koje znas vetj svima, sem ako jasno ne naglasis na koga se odnosi, pa cak i tad je to javno i podlozno diskusiji!

Pozdrav! ;)

Telefon skinut sa mreze JE ukraden... kraj price...

Tu ce se sad razviti diskusija da li je ukraden ili nije. Mislim da nisi u pravu, kupujuci prepaid paket npr. domino u madjarskoj ti platis koliko traze i nigde ne pise koliko treba da koristis karticu na njihovoj mrezi. A da, reci ces da je zakljucan na mrezu, al npr. TIM u Italiji nije zakljucan ni na jednu mrezu. Tako da je to veoma diskutabilno to sto ti tvrdis.

Ali to ne znaci da mozes da doticni aparat prodas kao nov i jos da das garanciju na njega :)

Mozes.

pa u Srbiji da, ali u "normalnim" zemljama toga nema!

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ali to ne znaci da mozes da doticni aparat prodas kao nov i jos da das garanciju na njega :)
Nije bilo reci o prodaji nego je rekao da je skinut telefon ukraden. Mozda nisam dobro razumeo.

Telefon skinut sa mreze nije ukraden.
Takav telefon se moze tretirati kao nov, i moze se smatrati da ima garanciju, koja bi se ostvarivala na nacin koji prodavac telefona mora da obezbedi.

To su original telefoni, rade bez greske ako nisu dekodirani i ako su u originalnom stanju sw-a kompatibilni sa nasim mrezama.

jaksa je napisao(la):
Telefon skinut sa mreze nije ukraden.
Takav telefon se moze tretirati kao nov, i moze se smatrati da ima garanciju, koja bi se ostvarivala na nacin koji prodavac telefona mora da obezbedi.

To su original telefoni, rade bez greske ako nisu dekodirani i ako su u originalnom stanju sw-a kompatibilni sa nasim mrezama.
Naravno da ne moze da se prodaje kao nov, jer je taj telefon vetj prodat/ poklonjen uz ugovor ili kako vetj, a stvar koja je jednom kupljena ne moze se ponovo "prvi" put prodati! Sem ako taj prodavac nema ugovor sa tom mrezom pa dobije te telefone od njih a kod nas takvi ne postoje! I to bez obzira kakvu on garanciju daje!
Ovo drugo sto si rekao je tacno! ;)

u principu, cesto je bolje kupiti telefon "skidan" sa neke mreze, nego "neskidan".
posto, ako je sa neke mreze, onda je rec o originalnom aparatu.
a soni erikson se, inace, bas u poslednje vreme zalio da kinezi prave kopije (cak i w800) koje prodaju tri puta jeftinije od originala. hmmm, da li kineski telefoni-kopije pronalaze put do srpskog trzista, pitam se ja...
i jos jedan glas da telefon skidan sa mreze nije ukraden. i u eu je sasvim legalno odneti telefon u servis i otkljucati ga. zabranjeno je samo menjanje IMEI-ja telefona, posto mu to dodje k'o menjanje broja motora ili sasije kod kola...
dekodiranje, ako se radi kako treba, ne steti telefonu. uostalom, i operateri nude otkljucavanje telefona posle godinu ili godinu i po od kupovine. uz naknadu, naravno...

Poslednja izmena:
Mozda zato sto se proizvode u Nokia i SE fabrikama u Kini? :d

grad je pun 3310/3410 kineskih, kad ih vidis, vidis da su falsevi

a c a je napisao(la):
Naravno da pronalaze, licno sam drzao u ruci nekoliko razlicitih Nokia i SonyEricssona made in China (vise ovih drugih).

nisam, naravno, mislio na aparate koji su za SE i nokiju proizvedeni u kini, vec na kopije uradjene bez njihove dozvole/licence/kontrole/volje/znanja.

Poslednja izmena:
Hvala svima za odgovore

Znaci da trazim garanciju na softver i aparat? Softver znaci firmver (mada ako je covek oprezan iztraziva na netu treba biti svesan da li model ima problema ili ne) ili se radi mozda o gresci sto je radnja radila u dekodiranje, instaliranje srpskog jezika itd?
I jedno i drugo je tacan odgovoro pretpostavljam.

Inace kupio sam ovde ranije pre uvodjenje PDV-a (garancija je bila samo 3 meseca!) model je bilo onaj Samsung valjda E-700 i funkcionise.

Jos bih pitao od kad su uveli PDV da li covek dobije 'instructions', i neki softver disk s tim ili je isto kao ranije?

aca ne brini nisam prihvatio argumenat diler nokia, svaka glupost mi je pricao nemas pojma ali ni ja nisam ostao 'duzan' ali zahvalan sam posto to mi je motivisao je istrazujem na netu i tako sam saznao za onaj firmver problem N70 (u praksi znaci radio ne radi dobro).

Setio sam jos jedno pitanja.

Kad pisu cenu racunat u dinarskoj protivrednosti da li covek ima pravo ici uz novine recimo blic i da kaze 'evo srednji kurs to cemo' ili da li ce prodavac da insistira da platis vise?

pa obicno je onaj visi ( i jos malo preko toga ;) )

:wall:

doh! Pa pokusa cu bez obzira. Reci cu 'ajde, dobices kes brate'. Ili 'steta, izracunao sam tacno srednji kurs nemam vise u dzepu, mozda onaj preko puta hoce...'

:eyebrows:

Ne prolazi to.
Ozbiljnije firme primaju samo dinare.

A ako si stranac, ne blamiraj se s tim glupostima.

Pa ionako neces se ovajditi nesto na kursu osim ako ne kupujes vertu signature gold :D

a c a je napisao(la):
dusans je napisao(la):
hmmm, da li kineski telefoni-kopije pronalaze put do srpskog trzista, pitam se ja...

Naravno da pronalaze, licno sam drzao u ruci nekoliko razlicitih Nokia i SonyEricssona made in China (vise ovih drugih).
Mislim da je dusan mislio na :
A051110_JM_PADELKY_MOBILU_2_11_N.JPG

A vecina original telefona kao i vecina druge tehnike se nazalost pravi u Kini, znaci to su SonyEricsson-ove i Nokijine fabrike u Kini koje prave te telefone, nisu falsh, mada se uslovno receno moze reci da Kinezi prave za nijansu losije telefone nego recimo Finci, mada ja u praksi nisam primetio razliku u radu, niti u zavrsnoj obradi...
Sto se rasprave o domacim radnjama tice u potpunosti se slazem sa akkijem osim sto ja i dalje kupujem u tim 'divljacima'.
Cinjenica je da oni u 90% slucajeva ne placaju porez i svercuju telefone koji su vecinom pod ugovorom na drugim mrezama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno