Šta je novo?

Vase igracko dostignuce iz retro ere

@hektor2
sumnjam da je prva

Poslednja izmena:
Inače, malo je offtopic, ali ipak mi je u sećanju.
U pitanju su opisi igara u "Svetu igara" i "Svetu kompjutera". Te tekstove mogu i dan danas da čitam bez problema i čak razmišljam da ih ukoričim i čuvam za buduća pokolenja! :smoke:

Evo koji su mi ostali u sećanju: Elite, Pirates i Warhead (ova poslednja je verovatno jedan od najbolje napisanih recenzija koju sam čitao) za Amigu.

Znam da smo mogli da predjemo maria na 8 bit nintendo konzoli za manje od 5 minuta jer smo provalili precice.A inace ja sam mogao da pogazim sve i pokupim sve do kraja igrice ko od sale.Mislim da sam igrao to milion puta jer je smo imali samo par igrica za tu konzolu.To je bilo negde 1991/1992
Od drugih igrica secam se star wars-a koji je bio dosta tezak i probotector igrice.
Edit:
Onda je jos moj brat menjao taj nintendo sa drugarom za sega 8 bita koja je imala alex kid na cipu pa se to przilo popodne kad dodjem iz skole i td.

Edit:
Hej pa ovaj probotector sam imo i za pc jer sam ga naso u nekoj prodavnici novina negde 1999 i igro na 486dx4 koji sam uzo bio od nekog kolege.
http://www.youtube.com/watch?v=_3X38Vnlz70 :)))

Kasnije 1995 se igrao sega mega 16 bita i secam se light crusader igrice koju sam preso do kraja.Onda je dosao sony kec velika konzola a pre toga sam igrao na kompu dosta toga od 95-98.
Imam za sony dosta igrica.Imam i taj diablo jedan.

Poslednja izmena:
Earthworm Jim!!!!!! :banana: Jedna od najboljih igrica ikada!!! Najbolji je drugi deo ubedljivo! Tu je naravno i MK3, Street fighter nikada nisam nesto gotivio :S, Batman & Robin.. I mnogooooooo jos.. Sve navedene sam naveo za Segu Genesis :banana:

Slazem se za Earthworm Jim-a, genijalno... Sto se mene tice jedna od igrica koja je ostavila najbolji utisak iz tog vremena je Pit Fall. Druge igrice sam igrao samo kad se odmaram od Pit Fall-a.

@hektor2
sumnjam da je prva

prva igra sa Vektorskom grafikom su Atarijev Asteroids, Starwars, onaj 3D tank - Battlezone... sa crno-zelenom vektorskom linijskom grafikom :D

Atari_BattleZone_Screenshot.gif

Ovo ima i za Amigu samo sto ne znam kako se zove.

Da bre vektorska grafika ,nepostoji deo memorije koji cuva ekranski prikaz. Mislim da se i prvi asteroids bazirao na istoj tehnologiji.

da :) totalno ludilo ;)

Znam ja da je ovo retro deo foruma ali pocinjemo pomalo da preterujemo jos ce na kraju ispasti da je abakus prava stvar kakvi core duo ili quad.

A što preterujemo?
Lepo je setiti se starih dobrih, bezbrižnih vremena, kada su klinci bili klinci, i glavni problem bio prelazak najnovije igre u 64, 256 ili 4096 boja (ovo poslednje za srećne vlasnike Amige i Atarija).
Pa bežanje iz škole samo zarad igranja istih, kako ne bi roditelji smetali. Pa hvaljenje u drušvu kako pređeš celog Maria sa jednim životom, pa okupljanja po kućama/stanovima uz pomfrit i Coca-Colu uz Decathlon, Pit Stop ili nešto treće...

Nema toga danas. Voleo bih da me neka igra tako podseti na ta vremena.
Mislim, lepo je videti Prince of Persia, Oblivion, X3-Reunion, Independence War 2, Homeworld... navedite već sami šta želite, a što vam je upečatljivo, što može da vas odvoji od stvarnosti i uvuče u svoj svet - ali takve igre su retke! Zaista.
Skorije sam igrao Mass Efect i prošao ga celog. Lepo, ali bazirano na KOTOR serijalu i samim tim ne previše revolucionarno. Nema "ono nešto", što mu treba da me veže za računar kao Pirates, Elite...

Fallout 3 je kod mene prošao još gore, kao i mnogi drugi naslovi novije produkcije. Šljašteće, ultra_mega_teksurirano_sa_svim_onim_shaderima_i_ostalim_džidžabidžama... i mlako što se igrivosti tiče. Tu spadaju i: Crysis, Far Cry 1/2...
Mada, to i jeste pitanje ukusa. Za mene te igre ne predstavljaju ništa više do tehnoloških demoa koji sliže da izvuku još koji dinar iz džepa kupaca za bolji hardver.

Ja i dalje tražim "ono nešto" kod igara. Skoro sam naišao na jednu takvu - "King's Bounty".

Hm možda nije mnogo retro, ali ako se traži ono nešto preporučujem Baldur's Gate complete... Ja imam onih 11 diskova... Mrak film...

Fino kreneš pa pređeš keca, pa ekspanziju, pa onda importuješ lik u dvojku... Ma doživljaj za sva vremena...

A što preterujemo?
Lepo je setiti se starih dobrih, bezbrižnih vremena, kada su klinci bili klinci, i glavni problem bio prelazak najnovije igre u 64, 256 ili 4096 boja (ovo poslednje za srećne vlasnike Amige i Atarija).
Pa bežanje iz škole samo zarad igranja istih, kako ne bi roditelji smetali. Pa hvaljenje u drušvu kako pređeš celog Maria sa jednim životom, pa okupljanja po kućama/stanovima uz pomfrit i Coca-Colu uz Decathlon, Pit Stop ili nešto treće...

Nema toga danas. Voleo bih da me neka igra tako podseti na ta vremena.
Mislim, lepo je videti Prince of Persia, Oblivion, X3-Reunion, Independence War 2, Homeworld... navedite već sami šta želite, a što vam je upečatljivo, što može da vas odvoji od stvarnosti i uvuče u svoj svet - ali takve igre su retke! Zaista.
Skorije sam igrao Mass Efect i prošao ga celog. Lepo, ali bazirano na KOTOR serijalu i samim tim ne previše revolucionarno. Nema "ono nešto", što mu treba da me veže za računar kao Pirates, Elite...

Fallout 3 je kod mene prošao još gore, kao i mnogi drugi naslovi novije produkcije. Šljašteće, ultra_mega_teksurirano_sa_svim_onim_shaderima_i_ostalim_džidžabidžama... i mlako što se igrivosti tiče. Tu spadaju i: Crysis, Far Cry 1/2...
Mada, to i jeste pitanje ukusa. Za mene te igre ne predstavljaju ništa više do tehnoloških demoa koji sliže da izvuku još koji dinar iz džepa kupaca za bolji hardver.

Ja i dalje tražim "ono nešto" kod igara. Skoro sam naišao na jednu takvu - "King's Bounty".

Apsolutno :smoke:

jos kad' provalis da si pazario "400e grafiku" a najvise si "cepao" kings bounty/fantasy wars na njoj :S: ovo ostalo se svodi na install/"pretrci"/uninstall
obe igre lete na 3650 mobility radeon-u u laptopu jedva 100e skupljem od graficke :smash:
*** stigli su "neki novi klinci" odrasli na "plastici/fantastici" i dok ne vide dx18/shader model 25 nista nisu uradili :smash:
na zalost "kompanije" im samo to i daju u 95% igara :smash:
znam sve to jer sam (i dalje) zrtva tog "marketinga" *** :S: ali sam na srecu i "old school" koji je video revolucije u svim sferama gaming-a za razliku od "new school" xbox 360/ps3/pc only ekipe :)

svaka cast za post :wave:

Poslednja izmena:
@trajce i ivke 76
E sad ste preterali.Pa vi hocete ono nesto sto se danas ne pravi.Bas sam pre koji dan komentarisao sa drugarom posle nase probne voznje CIV 4 u 2 ili 3 izvodjenja.Zakljucak je bio da to vise nije taj naslov,nekako ocekujes da osecaj bude bolji od npr igranja prvog civa ali mucak osecaj je gori.AI je nikakav i dalje laze i krade u korist kompjutera ,cini se gorim od onog u prvom delu.Medjutim nema veze njegovoj cerkici je super sto Spanska kraljica Izabela onako mlati glavom i kosom i slicne situacije.Generalno industriji igara mi nismo vise ciljna grupa jer su poslednjih godina proizvodjaci uspeli da odgaje ciljnu grupu kojoj ce taj sveukupni sminkeraj da pase.
Vreme kada se BBC racunar prodavao kao blesav samo zato jer jedino na toj platformi postoji Elite je odavno iza nas.Btw elitu sam stvarno dosta igrao a pojam nemam sto,posle se to valjda prenelo dalje pa sam presao na frontier na amigi.Frontier first encouters nisam nikada igrao ,mada bih trebao skinuo sam neku dx i open gl verziju.Od nastavak tih starih igara koje sam voleo ostalo je da napokon Braben izbaci 4 nastavak elite i ako se i u to razocaram ...........

Poslednja izmena:
Prva igra na 286 sa ega grafikom Double dragon. Koje sam zaprepascenje doziveo kad sam video igricu na automatu 100x brze i 100x lepse.
Dok zamanem za palicom traje 2-3 sec. Nivo sam prelazio po pola sata koliko je sporo islo, mislio sam da je to normalno.
Sokoban, lemmings, historic, wolf (sa automata bilo je i neko varanje), wolf 3d....

Sto se tice preporuke za baldur`s gate nemogu da se neslozim, to je apsolutno magicno igracko iskustvo koje (uz icewind dale i planescape torment) uvlaci u svoj svet kao malo sta u novijoj igrackoj istoriji (npr mene je hard truck apocalypse odusevio atmosferom i simuliranim postapokalipticnim svetom)...

eh sad.... sminkeraj, pomirimo se sa cinjenicom da mi zivimo u sminkerskom svetu, svetu u kome je PINK najpopularnija televizija, SKANDAL najcitaniji magazin, Jelena Karleusa umetnica a zvezde granda talentovane...
Sareno se prodaje, proizvodjace interesuju cifre, neka igru kupi 3000000 casual gamera a 150000 hardcore nek bude nezadovoljno, pa to je dobar posao, cak i da izadje remake neke starije kompleksnije igre bice maksimalno uproscen da bi zadovoljio prohteve vecine, pogledajte samo ovo: x1,x2,x3, space rangers, heart of iron, europa universalis, war in the pacific, vrhunski kompleksne i duboke igre - dozivljavaju financijski propast zato sto su prekomplikovane da bi prosecan nfs/pes/fifa/gta igrac obratio paznju na njih i samim tim da bi dozivele neki best seller tiraz..

Naravno postoje i izuzetci, kvalitetni, duboki naslovi koji uspevaju svojim osobinama da nadju put do masovne afirmacije (fallout 3, bioshock, civilization, oblivion...) ali na liniji izmedju hard core naslova i igre za mase malo koje ime na trzistu moze uspesno da igra a da ne prevagne na jednu stranu naustrb one druge..

eee da... sto se ciljne grupe konzumenata tice, njih nije odgajila industrija igara, njih je odgajilo dekadentno drustvo, porodica, mediji, industrija igara ih samo hrani onim sto zele pritom masno zaradjujuci..

Slazem se za X serijal treba vremena da savladas kontrole i naucis da se snalazis.S druge strane sam opet dosta igrao frelancer(igra je limunada za prvo pomenute) i ima upravljacki interfejs koji maltene savladas za 5 minuta.Znaci neko je seo i potrudio se da osmisli koncept za upravljanje koji ce biti upotrebljiv.Sad frelancer nije toliko sirok oko mogucnosti kao X-evi ali bi npr upravljacki interfejs lepo legao na isti.Znaci treba imati volje nesto resiti i na svaki predlog cuti i tudje misljenje.
Hodanje po ivici,pa vecina nas to radi skoro svakoga dana i jos prezivljavamo.
Pa da nepostoji los proizvod, odaberes ciljnu grupu ,osines reklamu i sareno pakovanje + ekstra ponudu od 30% popusta ako nazovete u narednih 15 minuta odkako ste videli nas proizvod na tele shopu i ova izvrsan dvostrana ,kalajem i niklom pozlacena viljuska bice vasa !!! I to nije sve ako pozovete odmah dobicete i................
Pa kada se vec kupi da se nebaci.

slazem se za freelancer, veoma jednostavan i funkcionalan sistem, u sustini kada skontas sistem onih warp-gate -ova sve ostalo je lako....

ova planeta je jedno veliko potrosacko drustvo, zasto ga nemuzti?

Ahhhhh... toliko srodnih duša na jednom mestu! Suza mi u oku. Ehhhh... generacijo!

Ljudi a šta je sa Green Beretom? Zar je moguće da je niko nije igrao :)
A tek Chaos Engine za Amigu 500 i to za 2 igrača... pa kad ih nabudžiš :D...
Ma stao mi mozak ima ih još tonu...
A Loona park igre
Moon Patrol, ono kamionče što puca napred i u vis :D
Rastan Saga
Carnov...
Uffff koliko sam ja para potrošio na ove igre :D

Kad sam kao klinac dobio Sega Mega Drive, cinilo mi se da sam uplovio u skroz novi svet. Mojoj sreci nije bilo kraja, a Bogami ni igranju... Roditelji su jako brzo zazalili sto su se odlucili za nabavku ovakve "igracke", te su ubrzo pale i prve zabrane, kontrole i kazne. Na istoj Segi sam i odradio par rekordnih maratonskih sesija, koje se (hvala Bogu) nikad vise nisu ponovile... :D

Elem, jedan od zabelezenih "rekorda" iz moje early-days geek faze jeste i prelazak Sonica 2 bez i jednog izgubljenog zivota. :)

A Loona park igre
Rastan Saga
Carnov...

Green beret prva igra na automatu koju sam okrenuo,pre par meseci je odigrao ponovo na mame i cuda jos nisam zaboravio kako da je predjem.Posle 4.nivoa sve ide iz pocetka samo ima manje pomoci i nailazi vise onih kao karatista koji su mozda najtezi neprijatelji u igri.
Chaos engine i Alien bred legende sa amige,konkurencija jedna drugoj .Kasnije je na amigi izasao i alien bred 3d mozda najbolji doom klon u ranijem periodu takvih igara na amigi.

Poslednja izmena:
A Loona park igre
Rastan Saga
Carnov...

Chaos Engine je bio odličan,izašao je i drugi deo za A1200 ali mene lično baš i nije nešto oduševio nego seća li se neko ovih igara Goblins 1,2&3,Blobz-a nesto poput Lemmings ali samo za A1200.

blobz_(aga)_03.png blobz_(aga)_04.png

Od avantura mi je pored gore spomenutih Goblinsa bila odlična i Flight of Amazon Queen

flight_of_the_amazon_queen_04.png flight_of_the_amazon_queen_05.png

Od tako reć novijih naslova mi je dosta zabave priredila i Final Odyssey: Theseus verses the Minotaur

final_odyssey_11.png

Inače ovde možete naći dosta opis Amiga igara http://www.lemonamiga.com/ čisto da se podsetite straih dobrih vremena.

Da naravno i neprevaziđeni Alien Breed sećam se i 3D verzije i kakve mi je glavobolje zadavala,a ima tu joša par naslova vrednih pomena bar kada su 3D igre na Amigi u pitanju kao što su Fears,Gloom 3: Zombie Edition i zadnja koje se sećam Genetic Species.Pozz:wave:

Poslednja izmena:
ima i fantasty ekvivalenata alien breedu i chaos engine-u: dragonstone i darkmare (koji je doduse vise avantura nego hack&slash)...

jel igrao ko ishare???

@highlander82
malo sam igrao mislim Ishar2, ne mogu da se setim zasto sam zaglavio

meni se svidjao Heimdall mada ni tu nisam odmakao daleko od pocetka.

presao sam sa ekipom oba heimdala, nordijska atmosfera i folklor, thor, asghard, valkiri, stvarno dobre igre...
ishari (bar oni koji su dolazili do nas) kao i vecina silmarilsovih igara su imali manje ili vise bagova, transartica u engleskoj verziji za evropsko trziste (za americko se zvala Arctic Baron) nije mogla da se zavrsi, ishari su patili od ozbiljnih bubica: likovi koji treba da budu negde, nema ih, predmeti koji nestaju iz inventara ili nemogu da se upotrebe..)...
Pored svih ovih nedostataka silmarilsovih igara one su po meni idalje neprevazidjeni virtualni svetovi, secam se kada sam bio manji pa igrali Transarticu ja sam sanjao ogromne vozove i zivot u njima, ledena prostranstva, postapokalipticnu euroaziju.. Isto vazi i za Ishare... Remek dela dizajna i pripovedanja kroz piksele i bajtove...

Nazad
Vrh Dno