Šta je novo?

Hardver Vaše mišljenje o dole navedenoj konfiguraciji?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Canonada

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
620
Kao što naslov kaže, zanima me šta mislite o ovoj konfiguraciji, koja bi se pre svega koristila za gaming za sina koji tek ulazi u taj svet? Naravno i za ostale stvari kojima je desktop namenjen, ali ništa spektakularno poput programiranja, grafičkog dizajna i slično. Ono što mi je čudno je da pojedinačno sve ove komponente koštaju skuplje nego sklopljena konfiguracija, a vrhunac je da se navedeni monitor dobija za jedan dinar. Hvala na komentarima unapred...

Ryzen 5500 procesor zbog 19mb kes memorije se pokazao slabiji u dosta igara od ryzen 3600 koji ima 32mb. Ne znam za ovo napajanje dal je neki najgori kinez ili je na nivou LC napajanja koja su koliko toliko prihvatljiva.

Ovo je vec dosta bolje jos 16gb memorije i ryzen 5600x za 15000 vise.

Posto ide i monitor, ovo je odlicno za tu cenu. Grafika je pristojna, moze lepo da se igra.

Pozdrav,
Ovako nešto i mene zanima, naime dobio sam zadatak da sestriću sastavim neki računar do 100k, krenuo da napravim neku AM5 konfiguraciju, teško za te pare, cene su pakao...
Tako da će biti neka gotova konfiguracija, ali da li ide monitor uz ovaj Tetramagon Titanfall?
Kod onog Origin v1 lepo piše "POKLON: Monitor AOC 27G4X 27"/IPS/1920x1080/180Hz/1ms GtG/HDMIx2,DP,/Gsync,freesync/pivot za 1 RSD", ovde nema toga,

Da li postoji nešto bolje od gotovih konfiguracija kod, verovatno ću da poklonim sestriću jedan moj 1080p monitor, idealno bi bilo AM5 platforma, realno AM4 (šta zna dete i njegovi šta je razlika između AM4 i AM5 🙂, ako u ovim modernim igrama gura 60+ fps u proseku), do 100k ili bolje do 90k, trebaće mu miš, tastatura i neke slušalice

Svaki predlog je dobrodošao i hvala unapred

Sa AM5, najgori deo je DDR5 i nenormalne cene a dobitak skoro nikakav, Viši nivo AM4 + DDR4 nije ništa bolji od nižeg AM5 i DDR5, dinar za dinar. Za 1080p/60fps bolje jači procesor a uštediš na memoriji (zato DDR4) i grafilčkoj a tu razliku u ceni "baciš" na processor (5700x na primer) i više memorije i skladišćenja.

Pogledajte moj prvi post, računar je u tom trenutku toliko koštao, sad je preko 77000 din. I meni je cena u startu bila čudna sa monitorom za 1 din. Prodavac kao da je video ovaj post i ispravio cenu.... Bez veze malo....

Tako je to kad okacis neki link ~ precesto raste cena, samo me zanima da li se prati forum ili to eventualno dize neki bot ili skripta i sl.

Tako je to kad okacis neki link ~ precesto raste cena, samo me zanima da li se prati forum ili to eventualno dize neki bot ili skripta i sl.
Automatski se dnevno refreshuje cena koju vuku od dobavljaca uglavnom. Mozda je drugacije ako imaju svoje cene ali svakako mislim da se refreshuje sistem svakog jutra.

Ma ja ti pisem da ili prate forum ili sam neki algoritam nesto to promeni jer se "klikce" seruje nzm kako da objasnim.

+ sad sve sto se napise, pogotovo u chatGPT recimo ili sve sto se kaze u blizini uredjaja sa mikrofon kao telefon, automatski ide u AI, i onda ako neko pita AI, Ai ih pozuruje ih kupe xD jer zna da drugi pricaju i da su pikirali neki proizvod

Mali update i velika dilema,

Istražio sam ponudu gotovih konfiguracija kod nas (šta sve tu nema🙂), čak sam iscimao jednog komšiju koji radi u jednoj lokalnoj prodavnici da pogleda šta sve može da se naruči kod "velikih", oni naravno ništa nemaju na stanju, i našao neko prihvatljivo rešenje (u okviru budžeta),

Primarno mi je bilo da je procesor 5700X,
Sviđa mi se:
  • B550M ploča, budžet varijanta ali ipak bolje od A520, makar ima 4 slota za memorijske module
  • 32 GB DDR4 3200 MHz, isto budžet varijanta ali danas 32GB u ovom budžetu je odlično
  • Gigabyte GP-P650SS Silver napajanje, ako ništa kršteno napajanje, nije Zeus, UGD, Ig-Max i ostali 🙂
  • Rx 7600, jeste samo 8GB VRAM-a ali trebalo bi da bude sasvim dovoljna, inače monitor je 1080p/165Hz (Gigabyte G24F2)
Ono što mi se ne sviđa:
  • Micro ATX kućište FSP CST130A, ona tri fiksna RGB ventilatora, tanak lim, malo prostora, ono je po meni samo za neku office mašinu, pogledao sam računar uživo, ono je baš "lagana" mašina
  • CPU Kuler, video sam Box kuler koji dolazi uz ovaj procesor, klasa iznad, ovo je baš nešto najjeftinije, ali i on ima RGB ventilator😆
  • SSD, SNV3S serija, ali kada vidim da je u prodavnicama ovaj model 15+ hiljada možda i nije tako loše
U prodavnicama iste ove komponente izađu 20+ hiljada više, čak sam gledao i polovne polukonfiguracije CPU(5600-5700X), MB (B550) i Ram (32GB DDR4 3200MHz) i kada dodam "pristojno" napajanje i kućište, istu ovu grafičku i SSD koji ima DRAM i to ode opet 20+ hiljada preko cene ove konfiguracije

Eh sad dilema, "Biti ili ne biti, pitanje je sad", ja da za mene ne bih ovo kupio, iskreno ni jednu gotovu konfiguraciju, ali pošto su obećali sestriću, koji nije kao većina tinejdžera, ne igra esports igre , voli AC, Tomb Raider, Styx, i takve igre, hoće Wukong da igra, naravno koristiće ga i za office i šta već sve gimnazijalci koriste u školi, da li ova mašina može da isprati to, da im jednostavno kažem kupite ovaj i ćao, jer ako posle dođe do nekih problema to će biti sve po mojim leđima, zato ova opcija sa polovnim delovima ne dolazi u obzir

Odužio sam ovo, ali stvarno nisam pametan šta da radim u ovoj situaciji, bilo kakav odgovor je dobrodošao

Isto sam mrsio pre oko pet godina za sestrića. Pitao ovde i dobijao razne predloge...
Svaka matematika je vukla na stranu gotove konfiguracije kao što si i se sam uverio.
Uzeo mu tada neki ryzen, ssd pcie, kung fu napajanje i kućište 🙂 16Gbram-a, 1650 nvidia, ploča krštena ali jeftiniji čipset... Uzmi sa rezervom, davno je bilo a na gigatronu je prsao deo sa ličnim podacima pa ne mogu da proverim tačno.
Garancija tri godine. Fenom (običnim za kosu) skinuli "osiguranje" nalepnice i dodali običan 1TB hdd na 7200 obrtaja i jedan ventilator na bočnu da izvlači.
Skoro, pre neku nedelju, sam ga prvi put otvorio od tadašnje kupovine. Očistio od prašine i pipnuo nisam ništa više. Solidno čist sa obzirom da je prošlo pet godina i da stoji na podu. Sve mu i dalje odlično radi. Mada on sada ima 21 godinu ali idalje igra standardno što i svi igraju. Nemam pojma oko igrica i zahtevnosti, ali ne kuka da mu nešto ne radi ili ne pokreće.
Uzeo mu za razliku para koju bi pukao da sam sklapam 32" AOC 2K gejmerski monitor, isto neki veliki refresh rate, neki free sync...

Ako mene pitaš, kupuj gotovu, ne komplikuj mnogo. Neka se dete igra i uživa.
PS. meni je ovo prilično "besno" za te pare, uopšte ne bi razmišljao ni momenat.

Edit: ovo je tada bilo za, bar mislim, oko 70 hiljada.
IMG_1656.jpg

Mali update i velika dilema,

Istražio sam ponudu gotovih konfiguracija kod nas (šta sve tu nema🙂), čak sam iscimao jednog komšiju koji radi u jednoj lokalnoj prodavnici da pogleda šta sve može da se naruči kod "velikih", oni naravno ništa nemaju na stanju, i našao neko prihvatljivo rešenje (u okviru budžeta),

Primarno mi je bilo da je procesor 5700X,
Sviđa mi se:
  • B550M ploča, budžet varijanta ali ipak bolje od A520, makar ima 4 slota za memorijske module
  • 32 GB DDR4 3200 MHz, isto budžet varijanta ali danas 32GB u ovom budžetu je odlično
  • Gigabyte GP-P650SS Silver napajanje, ako ništa kršteno napajanje, nije Zeus, UGD, Ig-Max i ostali 🙂
  • Rx 7600, jeste samo 8GB VRAM-a ali trebalo bi da bude sasvim dovoljna, inače monitor je 1080p/165Hz (Gigabyte G24F2)
Ono što mi se ne sviđa:
  • Micro ATX kućište FSP CST130A, ona tri fiksna RGB ventilatora, tanak lim, malo prostora, ono je po meni samo za neku office mašinu, pogledao sam računar uživo, ono je baš "lagana" mašina
  • CPU Kuler, video sam Box kuler koji dolazi uz ovaj procesor, klasa iznad, ovo je baš nešto najjeftinije, ali i on ima RGB ventilator😆
  • SSD, SNV3S serija, ali kada vidim da je u prodavnicama ovaj model 15+ hiljada možda i nije tako loše
U prodavnicama iste ove komponente izađu 20+ hiljada više, čak sam gledao i polovne polukonfiguracije CPU(5600-5700X), MB (B550) i Ram (32GB DDR4 3200MHz) i kada dodam "pristojno" napajanje i kućište, istu ovu grafičku i SSD koji ima DRAM i to ode opet 20+ hiljada preko cene ove konfiguracije

Eh sad dilema, "Biti ili ne biti, pitanje je sad", ja da za mene ne bih ovo kupio, iskreno ni jednu gotovu konfiguraciju, ali pošto su obećali sestriću, koji nije kao većina tinejdžera, ne igra esports igre , voli AC, Tomb Raider, Styx, i takve igre, hoće Wukong da igra, naravno koristiće ga i za office i šta već sve gimnazijalci koriste u školi, da li ova mašina može da isprati to, da im jednostavno kažem kupite ovaj i ćao, jer ako posle dođe do nekih problema to će biti sve po mojim leđima, zato ova opcija sa polovnim delovima ne dolazi u obzir

Odužio sam ovo, ali stvarno nisam pametan šta da radim u ovoj situaciji, bilo kakav odgovor je dobrodošao
Који је буџет за напајање ?
Гледај да је минимум 5 година гаранција на напајање.

Који је буџет за напајање ?
Гледај да је минимум 5 година гаранција на напајање.
Najverovatnije će biti ova gotova konfiguracija, najjednostavnije i najjeftinije rešenje, koliko sam video nema onu nalepnicu na kućištu, tako da bi mogao da ga očistio ponekad🙂, ne sviđa mi se što je izložbeni primerak, u svakoj radnji imaju po jedan tako da je uvek izložbeni primerak🙁,
Mada nešto razmišljam, ako nema one nalepnice mogu da promenim CPU kuler?

Najverovatnije će biti ova gotova konfiguracija, najjednostavnije i najjeftinije rešenje, koliko sam video nema onu nalepnicu na kućištu, tako da bi mogao da ga očistio ponekad🙂, ne sviđa mi se što je izložbeni primerak, u svakoj radnji imaju po jedan tako da je uvek izložbeni primerak🙁,
Mada nešto razmišljam, ako nema one nalepnice mogu da promenim CPU kuler?
Препоручујем ти да замениш и кулер и напајање. Тај обични вентилатор је бучан и резултати хлађења су му скромни.
У те већ направљене конфигурације продавци стављају робу која иначе слабо иде.
Тако да је прва линија уштеде - јефтино кућиште, најјефтинија матична плоча, јефтино напајање.
Тако је било и пре RAM кризе.
Неће нико да убаци квалитетнију ствар која је ем скупља ем и иначе иде ван уграђивања у готове конфигурације.

Nazad
Vrh Dno