Mali update i velika dilema,
Istražio sam ponudu gotovih konfiguracija kod nas (šta sve tu nema
🙂), čak sam iscimao jednog komšiju koji radi u jednoj lokalnoj prodavnici da pogleda šta sve može da se naruči kod "velikih", oni naravno ništa nemaju na stanju, i našao neko prihvatljivo rešenje (u okviru budžeta),
Primarno mi je bilo da je procesor 5700X,
Sviđa mi se:
- B550M ploča, budžet varijanta ali ipak bolje od A520, makar ima 4 slota za memorijske module
- 32 GB DDR4 3200 MHz, isto budžet varijanta ali danas 32GB u ovom budžetu je odlično
- Gigabyte GP-P650SS Silver napajanje, ako ništa kršteno napajanje, nije Zeus, UGD, Ig-Max i ostali 🙂
- Rx 7600, jeste samo 8GB VRAM-a ali trebalo bi da bude sasvim dovoljna, inače monitor je 1080p/165Hz (Gigabyte G24F2)
Ono što mi se ne sviđa:
- Micro ATX kućište FSP CST130A, ona tri fiksna RGB ventilatora, tanak lim, malo prostora, ono je po meni samo za neku office mašinu, pogledao sam računar uživo, ono je baš "lagana" mašina
- CPU Kuler, video sam Box kuler koji dolazi uz ovaj procesor, klasa iznad, ovo je baš nešto najjeftinije, ali i on ima RGB ventilator😆
- SSD, SNV3S serija, ali kada vidim da je u prodavnicama ovaj model 15+ hiljada možda i nije tako loše
U prodavnicama iste ove komponente izađu 20+ hiljada više, čak sam gledao i polovne polukonfiguracije CPU(5600-5700X), MB (B550) i Ram (32GB DDR4 3200MHz) i kada dodam "pristojno" napajanje i kućište, istu ovu grafičku i SSD koji ima DRAM i to ode opet 20+ hiljada preko cene ove konfiguracije
Eh sad dilema, "
Biti ili ne biti, pitanje je sad", ja da za mene ne bih ovo kupio, iskreno ni jednu gotovu konfiguraciju, ali pošto su obećali sestriću, koji nije kao većina tinejdžera, ne igra esports igre , voli AC, Tomb Raider, Styx, i takve igre, hoće Wukong da igra, naravno koristiće ga i za office i šta već sve gimnazijalci koriste u školi, da li ova mašina može da isprati to, da im jednostavno kažem kupite ovaj i ćao, jer ako posle dođe do nekih problema to će biti sve po mojim leđima, zato ova opcija sa polovnim delovima ne dolazi u obzir
Odužio sam ovo, ali stvarno nisam pametan šta da radim u ovoj situaciji, bilo kakav odgovor je dobrodošao