Šta je novo?

Uz bozju pomoc

Jos nista za nabavku sociva.
Slagase me neki likovi da ima i kod nas da se nadje al jos ni glasa od njih.
Pozdrav
Dragan

Ocu i jaaaaaa....

Svaka cast majstori!
I ja bih sastavio tako nesto, ako mi neko pomogne da kupim grafoskop.:S: Ostalo cu ja da skarabudzim :D

PozZ.

Evo malog update-a.Besplatno uputstvo sa objasnjenjima za samogradnju.Ima uputsvo koje se placa , ali sto se tice nas u ovoj zemlji verujem da ce i ovo biti od velike pomoci ;) :eyebrows: (naravno ako znate engleski :d )
Evo linka ka besplatnom uputsvu za samogradnju sa lumenlab-a
http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=8972
Skinite pdf fajl i procitajte.Mala napomena:Uputstvo ima 2,1Mb.
Pozdrav!;)

Poslednja izmena:
svaka cast !

PS. inace ima detaljno besplatno uputstvo na tom's hardware guide-u vec dve godine...

Ja sam radio po tom uputstvu , i postavio link do njega samo sto je bilo postavljeno ,) ;) Uputstvo sa tomshardware-a je postavljeno 13.11.2004(tako da nema dve godine :p ),drugo to uputsvo je samo principijelna ideja sto je i receno u uputstvu,i dosta stvari fali,to sto fali se nalazi u ovom uputstvu ,) .Mnogi su me pitali za dizajn kutije i da li to mora da bude tako.Na tomshardware- se nalazi principijelna ideja koju sam ja primenio u dizajnu svog projektora(kutiju sam projektovao sam ,) :p :eyebrows: ),a u uputsvu sa lumenlaba ima kompletan dizajn kutije,koja i kako postaviti fresnelova sociva,sta koristiti za izvor svetlosti,........Mislim da znas sta hocu da kazem. :rtfm: :beat:
Ja i ortak danas narucujemo velika sociva da napravimo dva projektora od 17" tft monitora,moracemo malo da se potrudimo oko izlaznih sociva.
Evo linkova do oba:
http://www.tomshardware.com/2004/11/13/supersize_your_tv_for_/
http://www.tomshardware.com/2004/12/01/build_your_own_xga_projector_ii/
(ovaj drugi link je updejt u vezi pogodnih monitora,ali to moze da se vidi i pita na lumenlab-ovoj besplatnoj galeriji gotovih projektora)
http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=8972

Moj savet da procitate oba uputstva ;)
Pozdrav!

Poslednja izmena:
zna li neko gde se mogu kupiti sijalice za grafoskop od 400w??????

ja sam danas rasklopio TFT, i u opste nije bilo tesko, medjutim, ima jedna stvar koja me nervira, dva kabla se preklapaju i zauzimaju mi korisnu povrsinu TFT-a
ja sam grafoskop nasao na buvljaku i platio 20e, a sijalice mi donosi burazer iz nemacke, dok sam nasao monitor crkao sam, puna 2 meseca sam ga trazio, i onda kao nadjoh neki za 135e, josh mi je ostalo dva kulera i napjanje, samo ne znam shta da radim sa ova dva kabla...

Mirko BGD:-Da li si ti proverio da li je taj monitor pogodan za projektor?????????????????????????????????Koji model monitora si rastavio(proizvodjac,model,godiste)?Postavi slike tog tft-panela na kome se vide ti kablovi,i procitaj uputstvo sa tomshardware-a i lumenlaba(DETALJNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Fresnelova sociva koja smo narucili ja i ortak sa 3dlens-a(www.3dlens.com) su stigla na carinu,danas sam odneo odstampane mail-ove zbog racuna,i carine(do 100evra vrednosti robe se ne placa carina).

Poslednja izmena:
Koja ste sociva narucili i koliko je to sve kostalo ?

A395(395x395mm) I F330(320X400) , koliko kosta to mozes da saznas na sajtu
,ali ipak 77$

Prilozi

• large_fresnel_lens_A395.jpg
    large_fresnel_lens_A395.jpg
    5.1 KB · Pregleda: 351
Poslednja izmena:
http://img.photobucket.com/albums/v634/MirkoSCG/Image004.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v634/MirkoSCG/Image005.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v634/MirkoSCG/Image006.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v634/MirkoSCG/Image007.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v634/MirkoSCG/Image008.jpg

treba mi kabal sa sike 005 ili 006 da bih mogao da produzim vec postojeci i sklonim plocu (007) koja mi zauzima korisnu povrsinu mog TFTa (008) i onemogucava mi zavrsavanje projektora

H I T N O

unapred zahvalan

Mirko BGD je napisao(la):
ja sam danas rasklopio TFT, i u opste nije bilo tesko, medjutim, ima jedna stvar koja me nervira, dva kabla se preklapaju i zauzimaju mi korisnu povrsinu TFT-a
ja sam grafoskop nasao na buvljaku i platio 20e,
Jel ima toga joŠ na buvljaku? U kom delu buvljaka da tražim?
Što se tiče monitora iskopao sam link sa 234 različita modela. Crveno obojeni nisu pogodni za dekomponovanje i budženje ili zbog ribona ili iz nekih drugih razloga. Vrlo koristan link za sve pre nego što se upuste u rasklapanje TFT-a.
http://vincent.meyer.free.fr/ecrans/index.php?lang=en

Mirko koji je monitor u pitanju?
Mnogo je mali taj kabl za produžavanje. Držim ti fige da nađeš duži inače će produžavanje ovog biti smor.

grafoskop imas tamo na buvljaku gde se prodaju polovni automobili, to ti je onaj buvljak ispod Avale, s tim sto on radi samo subotom, i trebao bi da budes tamo oko 9-10 ujutru, danas je chovek prodavao isti grafoskop kao moj za 15e, sigurno bi spustio cenu...

da, zamisli ako budem morao da produzavam ovaj, tu ima oko 30-ak zhichica i sd svaku da lemis, a jos su te zhichice ultra tanke...

Poslednja izmena:
Koliko je jaka lampa tog grafoskopa? Da li ima 3 sočiva? Jel su to oni SAVA grafoskopi ili miozda neki 3M model? Ako bi mogao da odgovoriš na pitanja, da ne potežem toliki put za džabe. Hvala.

I sam razmisljam da napravim nesto tako, nego me interesuje GIGAFAN da li si ikada video sliku na fabrickim projektorima i ako jesi(sto je dobro) kazi nam kakav je kvalitet tvoje slike u odnosu na kvalitet slike fabrickog projektora.

to su ti grafoskopi kao u skoli, oni crni i na njima pise SFRJ, bas kao u skoli, kolko ja znam sijalica je 250w, shto je meni sasvim dovoljno

znam da je pitanje za GIGAFAN al ajd' da ja odgovorim
video sam obican fabricki projektor, e sad zavisi sve od modela do modela... kao shto sam vecj napisao, moj burazer je napravio taj projektor, i bas smo uporedjivali sliku sa napravljenog i sliku sa fabrickog, nema ama bas nikakve razlike, izuzev, shto kad je upaljeno svetlo, slika je na fabrickom grafoskopu bolja, citvljivija...

u subotu videh neki skroz chudan grafoskop, bele boje, manjih dimenzija, chovek za njega je trazio 40e, a i video sam neki TFT 15" 40e, da sam imao lovu, uzeo bih

vise niko ne pise, nije valjda da su svi odustali od projektora???

Bio sam i ja u subotu na buvljaku. Nisam naleto na taj grafoskop ali sam video neki sivi koji zapravo nema Fresnelovo sočivo a lampa je na periskopu, uperena na dole prema ogledalu na koje se stavljaju folije. Neupotrebljiv je za naše potrebe. Kupio sam monitor samsung 540N i bez obzira što je jako lep, jedva čekam da ga očerupam i napravim projektor. Problem je i dalje grafoskop. Ne bih da dajem 150 Eu za nov kada me ionako čeka ugrađivanje metal- halidne lampe. Zbog toga bih te Mirko zamolio, da ako i sledeće subote ideš na buvljak i vidiš neki upotrebljiv grafoskop, proslediš moj telefon prodavcu (tel 2910-323), s porukom da sam veoma zainteresovan za kupovinu.
Što se tiče tog TFT monitora video sam ga, neki stariji model, sa malo širim metalik sivim okvirom ali bez ikakvih specifikacija. Prodavac kaže da je ispravan ali nisam siguran koliko je uputno verovati mu na reč. Ja nisam bez obzira na cenu od 40 EU.
Inače nemoj da brineš oko toga da li će još neko ovo da radi. Moj burazer i još najmanje dva njegova prijatelja su takođe u potrazi za delovima.

e da i ovaj je imao metalik sivi okvir, imao je i kutiju i sve al je bio ne ispravan... a covek nije znao sta mu je
anyway sta ja da radim sa mojim monitorom??? dal da lemim one kablove ili sta???

Evo ja se vrati u Beograd :D
Mirko BGD:-Koji je to monitor(PROIZVODjAC)??????????????(NISI odgovorio na ovo pitanje)Drugo taj kabl ima da se nadje na netu duza verzija,ako ti se ne kupuje,produzavaj(tj.nadji nekog ko ce to da ti uradi),ali prvo probaj da li hoce da ti radi bez tog kabla jer ima modela koji to mogu.
BoArDsLiDe:-Ja sam radio sa fabrickim projektorima,a odgovor u mom odsustvu si dobio odgovor.ALI,kad napravis sam projektor pored satisfakcije da si ga napravio sam,ima bonus:-1)sam znas da ga popravis;2)delovi su MNOGO dugotrajniji i jeftiniji;3)neke karakteristike su mnogo bolje od fabrickih,a neke zanemarljivo losije;4)rezoluciju biras odabirom rezolucije monitora,a podesavanje slike je mnogo detaljnije(boje,gamma,...) ;) Jedini stvarni minus je velicina uredjaja.

Poslednja izmena:
ako je neko zainteresovan imam kompletan reflektor (metal halide lamp 400w ,balast i upaljac sa kucistem) na prodaju.....60e ...javiti se na [email protected]

Konacno sam i ja sklepao projektor. Preostala su sitna podesavanja. Vec sam
odgledao nekoliko filmova. Dijagonala projekcije na zidu je 2,5 metara.U
donjim uglovima slika nije apsolutno ostra posto projektor treba da se
podigne u visinu jos 15 santimetara. TFT panel lezi na 4 oslonca od
plute debljine 7 mm. Sa strane sam ugradio ventilator od kucista koji duva
i ispod i iznad panela koji ostaje hladan i nakon dva sata gledanja. Na
dnu grafoskopa je resetkasti otvor a iznad njega lučni svod koji je
usmeren prema lampi. Na tu rešetku sam takodje stavio jedan ventilator
koji uduvava vazduh unutra, pravo na lampu. Naravno i grafokop ima svoj
veliki ventilator koji izduvava vazduh preko rešetkastog otvora napred.
Kroz te rešetke je curelo mnogo svetla pravo na projekciju i zbog toga sam
napravio oklop od kartona u obliku kutije naspram te rešetke. Takodje sam
napravio oklop od kartona u obliku piramide izmedju panela i gornjeg
sociva. To sprecava izlazak svetla i povecava blestavost slike na zidu.
Zid sam okrecio obicnom jupol farbom i uokvirio zelenim selotejpom. Planiram da elektroniku od TFT-a spakujem u kuciste od
napajanja za racunar i da celu skalameriju smestim u jedan specijalno
napravljeni orman zvucno izolovan. Posto sada projektor stoji na polici od
stuba, planiram da i nju preradim i unutra smestim racunar sa DVD plejerom
i TV karticom. Inače TFT sam isčupao iz samsunga 540N( ne treba produženje flat kabla ali je rastavljanje dosta pipavo). Grafoskop sam kupio nov u Stylos knjizari u Balkanskoj za 13 000 din sa PDV-om. Grafoskop je američki 3M sa tri sočiva i dve lampe od 250W 2300 lumena. Zadovoljan sam slikom koja je gotovo besprekorna uz paljenje gamma filtera i povećanje brightness u control panelu grafičke karte. Pretpostavljam da sa metal halidnom lampom to nije potrebno i da je slika blještavija. Ukupni troškovi su 300Eu i na kraju moja preporuka svima koje to zanima, da se upuste u ovaj posao.

Prilozi

• Picture%20012.JPG
    Picture%20012.JPG
    76.9 KB · Pregleda: 272
  • Picture%20023.JPG
    Picture%20023.JPG
    75.2 KB · Pregleda: 399
  • Picture%20087.JPG
    Picture%20087.JPG
    126.2 KB · Pregleda: 315
  • Picture%20105.JPG
    Picture%20105.JPG
    100.3 KB · Pregleda: 341
  • Picture%20115.JPG
    Picture%20115.JPG
    105.9 KB · Pregleda: 285
Do 2,2-2,5m sirine najbolje je da stavis metal-halogenu od 150W,ima mnogo bolji spektar svetlosti,nije je tesko ubaciti unutra,samo treba da se napravi drzac.Jace(250w ili 400w) ne mozes da stavis jer su prevelike da stanu.
Podesi boje previse ti je crveno,i pojacaj zutu.Sa srecom nek ti bude i dorada,i koriscenje,i da te sluzi duuuugooooo u zdravlju,veselju i ispravnosti :D :d ;) :wave:

Poslednja izmena:
Imaću u vidu to kod zamene sijalice. Kakva su tvoja iskustva sa tom MH lampom od 150W? Pretpostavljam da ona daje više svetla od ove iz grafoskopa od 250W. Moguće je da bi ona stala po dijagonali u moj grafoskop kada se povade njegovi originalni delovi. Na forumima sam pročitao da je neophodno ispred te sijalice staviti objektiv jer sam izvor svetla nije tačkast tako da se bez objektiva dobija mutna slika. Ja ispred sijalice imam jedno konveksno sočivo prečnika oko 7cm koje se može podizti i spuštati. Da li je to zapravo objektiv? U upustvu za grafoskop sam našao da podizanje i spuštanje tog sočiva zapravo menja kvalitet boja (više toplih ili hladnih tonova). Ja nisam primetio neku bitnu razliku.
Što se tiče boja na ovim slikama koje sam postovao, one su dosta verne jer je ta scena u toku zalaska sunca. Tako je isto i na monitoru. Na zidu bi slika mogla biti blještavija što se može postići boljom lampom. U tom pravcu će ići dalja poboljšanja.
Hvala ti na lepim željama a pre svega što si mi, zajedno sa drugim članovima foruma, dao ideju da i ja ovu mašinu za uživanciju napravim.

Prvo sam probao sa 150W metal-halogenom(MH su 7 sedam puta efikasnije,od halogenih ,mnogo dugotrajnije,i kao sto rekoh imaju mnogo bolji spektar svetlosti).Samo moras da prilagodis brightnes ,contrast(u driver-u za graficku), i dobices bljestaviju sliku.Ako je budes postavio,moras da je stavis tako da kapsula sa gasom bude tacno na mestu gde ti se nalazi sadasnja sijalica(bar gledano odozgo ako ne po visini).Sva ostala podesavanja su ista.Kao sto rekoh dobra je do 2,5m sirine ako se projektuje na zidu.
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno