Šta je novo?

USB Flash Benchmark (FAQ u prvom postu)

Oko 1300din
USB oko 64GB
Brzina me uopste nije interesovala jer sam planirao da skidam direktno na flash ali eto vi kazete da nije preporucljivo.
Komplikovano je da se skida na hdd (uzimajuci u obzir da nemam bas puno slobodnog prostora na hdd) pa kad se skine onda sledi pakao,prebacivanje cela vecnost,umaranje hdd i flash zajedno.
Bar da ima neki eksterni hdd manjeg kapaciteta to bi bilo idealno resenje.

Brzina me uopste nije interesovala jer sam planirao da skidam direktno na flash ali eto vi kazete da nije preporucljivo.
Slobodno skidaj direktno na flešku. Sve će ići ok (kao što si i već ranije skidao direktno ako sam dobro razumeo situaciju), a trajnost fleške ne treba da te brine... i da se nešto desi u toku prve dve godine imaš garanciju a posle toga se usb odavno otplatio.

Jesam skidao sam,nisam puno ali jesam.
Sad kad cu imati slobodnog prostora ne planiram da stetim,skidacu sto kvalitetniji video,i onako ne planiram da cuvam nego na princip skini odgledaj i obrisi,sto bih skidao epizode od po 500mb kad mogu od 2gb.
U mom slucaju je mozda bolje da gledam i sto duza garancija da je,2 godine npr.
I onako brzina nije bitna.
Hvala puno na savetima pogledacu nesta i sam,ipak sam ja starije generacije.Nemam 3.0 prikljucak.

Две године је минимум, обично се добије 5 година гаранције па ту не мораш да бринеш. Имаш за око 1.200 и DT50 и DT106, нема неке велике разлике па изабери онај који ти се више свиђа. Иначе је њихов развој кренуо у (мени) чудном смеру, када сам пре 4+ године купио прави USB 3.0 од 32 гига и платио 2к5, мислио сам да ће ускоро све да пређе на брзе флешке и да ће цене да падају. Уместо тога су се појавили квази USB 3.0, практично само компатибилни са неким брзинама које су за нијансу веће од 2.0 док су они прави и брзи 3.0 и даље скупи, можда и скупљи него тада. Свуда пише само брзина читања а ако пише и за писање, то је 5-15MB/s што је смешно.

Сад сам видео да ипак постоји један Кингстон 180/45MB/s од 32 гига за 1.390 .... мада га нема нигде осим код нас, као нека премијум верзија са великим брзинама. Kingston DTSE9G2 Premium Data Travel, постоји и то исто без Premium па не знам колико им веровати. На Кингстон сајту га нема нигде.

Evo odradio test, Kingston DT50 16GB, testirano na Lenovo Thinkpad T430, USB 3.0, SSD u njemu, fajl od 6.22GB:
Read 55 sekundi (120MB/s)
Write 4:25 (varira od 20-25MB/s)

64GB model moze da bude samo brzi, 1250din u E**i.

Poslednja izmena:
Ja sam pre oko 4godine kupio taj svoj flash od 16gb,garancija je bila 5 godina (jos vazi) bila je oko 550din bas je bila jeftina ali nije kupljena kod nas.
Problem je sto je jako spora,to sam osetio kad sam prebacivao oko 150gb na nju. Hard se nesta bunio pa sam gledao da spasim sve.
Svidja mi se DT50 ali je 3.0 tacnije 3.1 :)
Meni ipak treba neka koja je 2.0 :mad:

Nisam znao,nista onda uzecu verovatno u emmi
DT106/64GB

ili

DT50/64GB

Koja bi bila eventualno bolja,mada svejedno je cena je i onako identicna.

Meni je DT50 bolji jer ima metalno kuciste dok je ovaj drugi plastican. Stvar ukusa.

Hmm,pa i meni.
Moj je plasticni i cela plastika se raspala za manje od mesec dana (da li je to normalno ne znam ali eto meni se rasturio),bitno da radi :)
Jeftina plastika sta ces
AP16-GAH321-R-1-brown-white-32gb-usb2-800x800.jpg
Samo sto ovaj metalni (mislim da je model potpuno isti) mi je dolazio do ruke i bukvalno za 1h se zagreje ceo...

Da, DT50 je stvarno kao tenk, deluje robusno, ja ih imam par komada i vucaram levo desno, odlicni su. A to za zagrevanje, ukapirao sam da je zbog toga sto se toplota sa USB porta prenosi na njega pa deluje da je topliji. Mislim, svi se oni zagrevaju pogotovo kad rade upis ali ako ga stavim na stranu laptopa za koju znam da USB portovi nisu direktno na maticnoj ploci on je mlak a ako ga stavim sa druge strane gde jesu on se znatno vise greje. I plasticni se zagrevaju samo plastika ne prenosi toplotu spolja pa se zato ne oseca. Kuciste mu dodje kao hladnjak sto samo moze da bude plus.

Verovatno si u pravu,tako se oslobadja od toplote :)
Mada i ovaj moj zna da posluzi,i upravo na to sam mislio kad sam rekao da mi takve stvari nisu bitne.
Ali DT50 je stvarno dobar...

Narucio sam jutros jedan Kingston DT50 16GB zbog pohvala od djalf-a :D Daleko je bolji od mog trenutnog Kingston DT160 8GB, a duplo jeftiniji :)

Ja imam dva od 16 i jedan od 8GB. A na primer Data Traveler G4 8GB ima upis 5MB/s, uzas kako je spor a kostao je vise od DT50.

Narucio sam jutros jedan Kingston DT50 16GB zbog pohvala od djalf-a :D Daleko je bolji od mog trenutnog Kingston DT160 8GB, a duplo jeftiniji :)
Далеко је бољи јер си и ти пробао или због његових похвала? Мени и даље није јасно да и Кингстон и неколико пристојних сајтова приказује да су му брзине 35/5 а он иде 120/25 али ако и код тебе буде тако, идем да и ја пазарим неки.

A u čemu je stvar sa kineskim jeftinim sporijim stikovima velikog kapaciteta? Jesu li dokazano problematični, ima brojnih negativnih iskustva s crkavanjem, bagovanjem.. ili se samo sumnja na to zbog niske cene?
Pitam zato što ja imam ovaj prvi 2.0 od 32 a možda bih poručio i ovaj drugi 3.0 od 64 ili 128, džabe su

https://www.aliexpress.com/item/32662976789.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dXZNnDb
https://www.aliexpress.com/item/32970392350.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.13c04c4dmyRlWo

Mada imam gomiliu raznih fleševa, starih, brendiranih i spori su. Kinezi ih šiju i izgledom i dizajnom a verovatno i brzinom. Šteta što nemam nijedan ultra brz, ne znam da li je onaj čuveni legendarni i nahvaljeni sandisk extreme i dalje best buy ili sada ima nešto brže/jeftinije? Ne znam ni da li mi treba pored ssd-a (imam par komada viška koji skupljaju prašinu) i usb 3.0 adaptera :)

Sandisk Extreme Pro 128gb kosta oko 40neki dolar i veoma je brz. To je ok cena skroz.

A u čemu je stvar sa kineskim jeftinim sporijim stikovima velikog kapaciteta? Jesu li dokazano problematični, ima brojnih negativnih iskustva s crkavanjem, bagovanjem.. ili se samo sumnja na to zbog niske cene?
Pitam zato što ja imam ovaj prvi 2.0 od 32 a možda bih poručio i ovaj drugi 3.0 od 64 ili 128, džabe su

https://www.aliexpress.com/item/32662976789.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dXZNnDb
https://www.aliexpress.com/item/32970392350.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.13c04c4dmyRlWo

Mada imam gomiliu raznih fleševa, starih, brendiranih i spori su. Kinezi ih šiju i izgledom i dizajnom a verovatno i brzinom. Šteta što nemam nijedan ultra brz, ne znam da li je onaj čuveni legendarni i nahvaljeni sandisk extreme i dalje best buy ili sada ima nešto brže/jeftinije? Ne znam ni da li mi treba pored ssd-a (imam par komada viška koji skupljaju prašinu) i usb 3.0 adaptera :)

OBAVEZNO ako kupis bilo koji bez obzira na velicnu da testiras i okacis brzine, link takodje da ponovis...
Da su dzaba, dzaba su.

Imam prvi, 32gb, tad su se zvali smare (isti link) spor je, ali ok za namenu koja meni treba. Zaboravio sam tačne brzine, mogu da proverim. Ali manje je nego kod kolege koji ga je na ovoj temi davno preporučio, zato sam i kupio nisam imao pojma da postoje takvi kapaciteti za tako male pare. Njegov primerak je malo brži. A jako su mali i fensi, metalni.
Možda poručim i ovaj drugi 3.0 ne znam zašto nisam odmah, ista je 32gb cena kao i za 2.0 nego verovatno nisam ni primetio. Valjda će biti bar malo brži. Proveriću prvo feedback na aliju

Далеко је бољи јер си и ти пробао или због његових похвала? Мени и даље није јасно да и Кингстон и неколико пристојних сајтова приказује да су му брзине 35/5 а он иде 120/25 али ако и код тебе буде тако, идем да и ја пазарим неки.

Nisam jos probao, cekam da stigne :) Cim stigne, testiram pa javljam.

Пробај и тестове и неко реално копирање. Ако и код тебе буде брзо, идем на купим пар комада. ;)
A u čemu je stvar sa kineskim jeftinim sporijim stikovima velikog kapaciteta?
Када се каже кинески јефтини спори великог капацитета, ја помислим на неке 512GB, 1 или 2 тера а не на ове од 4-64 па још USB 2.0. Скоро сам купио неколико Кингстон квази USB 3.0 по нешто мало преко 3€ па ови кинески и не спадају у посебно јефтине. На другом линку је баш тако, 16GB за 3.09€ што му дође ту негде.

Pa ebiga.. za mene je već 32 velik kapacitet (i košta samo 3$ :))a kamo li više. Ne znam šta bih radio sa toliko. Imam punu kutiju fleševa svi su 4-8 gb, i razne microsd, one idu do 16. Sad sam kupio jednu bržu samsung evo 64gb za akcionu kameru, inače su mi dovoljni mali fleševi za butabilne programe/alate, win7 i win10 instalacioje, softver i prebacivanje sitnica.
Ako bi mi trebalo za neke velike fajlove nikad se ne bih baktao sa sporim fleševima pored tri ssd-a koji skupljaju prašinu.

Poslednja izmena:
Ja za vece stvari i kad treba brzina koristim Kingdian Portable SSD 120GB, bio oko 27e na popustu:

Пробај и тестове и неко реално копирање. Ако и код тебе буде брзо, идем на купим пар комада. ;) Када се каже кинески јефтини спори великог капацитета, ја помислим на неке 512GB, 1 или 2 тера а не на ове од 4-64 па још USB 2.0. Скоро сам купио неколико Кингстон квази USB 3.0 по нешто мало преко 3€ па ови кинески и не спадају у посебно јефтине. На другом линку је баш тако, 16GB за 3.09€ што му дође ту негде.

Stigao mi je DT50. E sad, na koji nacin da testiram flesku na GNU+Linuksu? :D

Ја и не волим те тестове, копирај неки филм или било који већи фајл на флешку и види коју брзину показује. Или измери колико је времена копирао па се лако израчуна.

Stigao mi je DT50. E sad, na koji nacin da testiram flesku na GNU+Linuksu? :D
Za sve ima načina, sledi ovo uputstvo i možeš dobiti read/write rezultate za 8k, 64k i ostalo po želji. Ako ne radi ovaj način sigurno ima drugi neki, mrdni guzu i pitaj google :D

Ma samo pusti neki fajl od 5-6GB ali koristi USB 3.0 naravno.

Nazad
Vrh Dno