Šta je novo?

USB Flash Benchmark (FAQ u prvom postu)

Po zakonu logike kada ti neko nesto legalno prodaje, kao svoj proizvod, koji ne mozes da testiras pre nego sto ga kupis, treba da bude detaljno opisano sta je to i u kakvim uslovima radi po kom standardu.
Kao kada kupujes auto, logicno je da ti fabrika da speifikacije o potrosnji goriva, maksimalnoj brzini, tipu goriva koje vozilo trosi...

Sve te ja razumem, i marketing oko brzina i ostalo, ali... ok... neka bude da je tako.

Da ja nesto proizvedem i probam da prodam nekome, tesko da bi bilo sta od te price bilo da samo napisem to je ovo za ono i ustim u prodaju. Nema veze, glupa prica, ako su u pravu proizvodjaci sto tako rade, neka im bude, eto...

Edit za calexx: Ne pise nista. Ali nista za brzinu. To znaci da je i nema :(

Poslednja izmena:
Pa nema tu logike, ***... tako je kako je.
Receno je da je USB 2.0 i to je to. Niko ti nigde brzine nije pominjao :)

P.S. Mogu da ti navedem - za mene - jedan jos gori primer od tog tvog... recimo, takodje njihov DT 111 fles se vodi kao USB 3.0 - a brzina upisa (na nekoliko probanih) se krece oko 5MB/s.
Smejurija, realno... pa USB 2.0 ima nekih 7 puta vecu propusnu moc u praksi.

E sad, brzina citanja ide na solidnih 75MB/s, pa makar u tom aspektu, ispunjava svoju "USB 3.0 certified" deklaraciju.

Proizvodjaci ne prodaju brzinu flash-a nego kapacitet. Kapacitet je jasno napisan. Vecini je brzina nebifna i dok je tako nece pisati nigde nista. Kad bi i to pisali pola djubreta se nikada nebi prodalo.

Ако је УСБ 2.0 онда је ОК. Постоје спорије и јефтиније, постоје и брзе флешке ... е сад ако неко хоће да купи 8 гига за 830 а не за рецимо 1.600, онда мора да очекује да постоји неки разлог. А он није у боји и дезену. Спецификације могу да постоје, не морају да их наведу на сајту а можда не морају тај детаљ уопште ... да ли неко зна колико грама квасца иде у једну векну хлеба или колико је грама сира у буреку? ;)
Иначе за поменуту флешку могу да се нађу брзине али не на сајту и оне јесу баш мале.

А шта радити ако је декларисан на 150/70mb а брзине су око 25, 30 ? конкретно Kingston Flash 32GB DataTraveler Ultimate G3 модел?

Проблем је што у спецификацији пише Speeds up to 150MB/s read, 70MB/s write (USB 3.0) и ово up to им покрива гаранцију. Ипак, можда нешто друго запиње јер често и хардови који би требало да буду и бржи не могу да пређу поменуте брзине.

Proizvodjaci ne prodaju brzinu flash-a nego kapacitet. Kapacitet je jasno napisan. Vecini je brzina nebifna i dok je tako nece pisati nigde nista. Kad bi i to pisali pola djubreta se nikada nebi prodalo.

Kao sto si napisao - vecini je najbitniji kapacitet. Ali i CENA.
A brzinu ko sisa. Cak mislim da gledaju pre i dizajn neg' brzinu.

Da nije tako, ne bi bilo toliko sugavih 32/64GB fleseva za male pare... naravno, teeeeeskih sporaca.
Ili jos gori primer - ne bi bilo toliko laznjaka od 32/64GB za jos smesnije pare. Setimo se samo one najezde Kingston fleski pre izvesnog vremena (ko zna, mozda toga i dalje ima) sa "32GB" za koju hiljadarku... ljudi to kupovali masovno. I onda kukali, naravno. Isto tako masovno.

2 vuksab18:
Da sam na tvom mestu, ja bih najpre upro prst sumnje u drajver za USB 3.0 kontroler. Mozda je neka matora (inicijalna) verzija, pa *****ava. Imao sam i sam takvu situaciju u jednoj prilici. Sto je najgore - sintetika je radila ispravno, pucale ogromne brzine u testovima... a u realnom radu - USB 2.0 brzine, ne ide preko 30-ak MB/s.
Posto sam uveren da taj Ultimate G3 moze sasvim sigurno preko tih 25-30 koje navodis. Da li i celih 150/70, kako kaze specifikacija (odnosno "up to")... da li mozda i preko toga... ali sigurno preko pomenutih 25-30. I definitivno po USB 3.0 brzinama, onim koje sasvim sigurno prebacuju mogucnosti USB 2.0 porta/kontrolera.

I naravno, flesku si ubo u USB 3.0 port, to se podrazumeva od starta ;)

Kingston DT HyperX 64GB usb3, nije jeftin nimalo, glomazan takodje ali radi za sve pare

m0K4dSF.jpg

2 vuksab18:
Da sam na tvom mestu, ja bih najpre upro prst sumnje u drajver za USB 3.0 kontroler. Mozda je neka matora (inicijalna) verzija, pa *****ava. Imao sam i sam takvu situaciju u jednoj prilici. Sto je najgore - sintetika je radila ispravno, pucale ogromne brzine u testovima... a u realnom radu - USB 2.0 brzine, ne ide preko 30-ak MB/s.
Posto sam uveren da taj Ultimate G3 moze sasvim sigurno preko tih 25-30 koje navodis. Da li i celih 150/70, kako kaze specifikacija (odnosno "up to")... da li mozda i preko toga... ali sigurno preko pomenutih 25-30. I definitivno po USB 3.0 brzinama, onim koje sasvim sigurno prebacuju mogucnosti USB 2.0 porta/kontrolera.

I naravno, flesku si ubo u USB 3.0 port, to se podrazumeva od starta ;)

Imam laptop dell inspiron 7520 SE, i na njemu imaju 4 usb porta, i ja sam pomislio prvo da nije slucajno do tih portova da nisu uopste 3.0 nego 2.0, ali ne, trazio sam i na netu i po papirima i pise da su sva 4 3.0 portovi pa mi zato nije jasno...

Koje su boje USB portovi na tom računaru? Obično su plave boje USB 3.0 portovi...

Пробао си на том лаптопу неке друге проверено брзе или си пробао ту флешку на другом компу са УСБ3? Чисто да одредиш кривца.

Нисам, бар у мом окружењу нити ко има брзу флешку нити 3.0 УСБ порт...

Imam laptop dell inspiron 7520 SE, i na njemu imaju 4 usb porta, i ja sam pomislio prvo da nije slucajno do tih portova da nisu uopste 3.0 nego 2.0, ali ne, trazio sam i na netu i po papirima i pise da su sva 4 3.0 portovi pa mi zato nije jasno...
Ma dobro, to oko portova sam naveo samo uzgred, posto sumnjam da bi tako kardinalnu gresku napravio. I pojasnio si se potom - em sto su plave boje, em sto su po specifikacijama svi USB 3.0.

A drajveri za USB 3.0? Jel' to uopste instalirano?
Kod mene (na nativnom USB 3.0 kontroleru u okviru Z77 cipseta, doduse), ako nisu instalirani drajveri za USB 3.0, onda takvi portovi rade samo kao - pogodio si, USB 2.0.
Tako da ja od starta sumnjam upravo na drajvere, kao sto rekoh. Da li ti uopste nisu instalirani... ili pak imas neku osnovnu verziju, koja je problematicna - cenim da je nesto od ova dva.

Ma dobro, to oko portova sam naveo samo uzgred, posto sumnjam da bi tako kardinalnu gresku napravio. I pojasnio si se potom - em sto su plave boje, em sto su po specifikacijama svi USB 3.0.

A drajveri za USB 3.0? Jel' to uopste instalirano?
Kod mene (na nativnom USB 3.0 kontroleru u okviru Z77 cipseta, doduse), ako nisu instalirani drajveri za USB 3.0, onda takvi portovi rade samo kao - pogodio si, USB 2.0.
Tako da ja od starta sumnjam upravo na drajvere, kao sto rekoh. Da li ti uopste nisu instalirani... ili pak imas neku osnovnu verziju, koja je problematicna - cenim da je nesto od ova dva.

Vidis, u tom pravcu nisam ni razmisljao. E sad jedno laicko pitanje, posto sam zaista u guzvi, nemam vremena da se nesto puno bakcem oko kompa, posto sam na linuxu ubuntu 13.10 ( cisto jer mi je lepse okruzenje i bolji mi je nekako od win-a) , da li jednostavno mogu da skinem drivere sa dell-ovog sajta ili moram da kucam komande u terminal ili kako vec..jer iskreno ovde na linuxu ni ne znam gde da pogledam koja verzija drivera mi je instalirana... U svakom slucaju na to cu obratiti paznju, pa ako skontam javim se .. Hvala..

Sporo ko malo bolji usb2

Da je USB3.0 samo sa vecom cenom, a ovi jeftini tzv "usb3.0"se ponasaju kao bolji primerci USB2.0

Vidis, u tom pravcu nisam ni razmisljao. E sad jedno laicko pitanje, posto sam zaista u guzvi, nemam vremena da se nesto puno bakcem oko kompa, posto sam na linuxu ubuntu 13.10 ( cisto jer mi je lepse okruzenje i bolji mi je nekako od win-a) , da li jednostavno mogu da skinem drivere sa dell-ovog sajta ili moram da kucam komande u terminal ili kako vec..jer iskreno ovde na linuxu ni ne znam gde da pogledam koja verzija drivera mi je instalirana... U svakom slucaju na to cu obratiti paznju, pa ako skontam javim se .. Hvala..

E to zaista ne bih znao... sa Linux-om ni dodirnih tacaka nisam imao :)

Ali verujem da je stvar jako prosta, bas kao na Windows-u... ako nemas instalirane drajvere za USB 3.0 - nemas ni USB 3.0 brzine.

A da li iko zna..? jako me sad to nervira sto su brzine pisanja 25-30 MB/s ... nekako sam proverio brzine citanja su oko 150 MB/s tako da ne znam sta bi mogao biti problem osim, kao sto vec napomenuh , dobio sam falican primerak :)

Sta mislite o ovom usb -Kingston DataTraveler Mini 3.0
Ili mi predlozite nesto,treba ma usb od 32giga jer mi je crkao WD My Passport od 500giga.Treba mi za gledanje filmova.

Kuc,kuc,ima li koga?

Fles ko fles, spor kao i vecina. Sta ocekujes kao odgovor?

Јесте спор за 3.0 али је и брз за 2.0 а цена је ОК. Ко хоће бржи, мора да плати бар дупло. Ја планирам један мањи http://www.kingston.com/en/usb/personal_business#dt100g3 за ~7€ што ми делује пристојно јефтино. Мада ... 32 гига за ~13€ није неки трошак. :)

Ne može (naj)jeftin(iji) fleš da bude ni pristojno brz. Uvek je važilo: brzo, veliko, jeftino, izaberi dva.:)

calexx to nije fles koji ti mislis da jeste ;)
Знам да није исти, тај је и бољи од овог што ћу можда да купим али некако не волим ове мини који се цели гурају у УСБ па сам изабрао овај мало већи али и мало спорији. Цене су им ту негде. Они прави 3.0 који имају огромне брзине уписа су ми прескупи.

Ne može (naj)jeftin(iji) fleš da bude ni pristojno brz. Uvek je važilo: brzo, veliko, jeftino, izaberi dva.:)

Treba da postoji kompromis. Da bude odnos cena - kvalitet. Koji trenutno kod nas je best bye Flash Drive USB 3.0 od 32 GB ?

Treba da postoji kompromis. Da bude odnos cena - kvalitet. Koji trenutno kod nas je best bye Flash Drive USB 3.0 od 32 GB ?

kada se radi o flash drive nema kompromisa ili platis i klatis ( pitanje je koliko se isplati) ili cutis i trpis (naravno, ovi jeftiniji). Nema tu mnogo mudrosti, ovo pricam iz iskustva i digo sam ruke od toga.

Nazad
Vrh Dno