Šta je novo?

Upgrade fx8350 na i7 4770k

Nemam ja razloga da se ljutim, niti si dao neke posebne podatke kojima bi mi promenio mišljenje. Moj izbor bi bio FX-8320 za 130€, jer cena je ipak prva stvar od koje polazim (mada se ne bih ni bunio protiv FX-6300 za 90€).

Da citiram Logana i očigledno u jednoj od sličnih priča za kraj (mada je ceo snimak dobar za ovu temu):
http://youtu.be/IgrAP2_GfOo?t=8m38s

Poslednja izmena:
Do te mere da je 8350 i rangu sa i3

I nećeš da izazivaš flame? Kako da ne. :D Jedino što sam razumeo, da je bolje imamo neke jednojezgarne procesore, a najbolje bi bilo da sve ove koji su u ponudi danas, ostavimo ih, naravno, upaljene isključivo sa samo jednim jezgrom. :D

Flame da :D uvek sam za flame. Recimo - lose si razumeo, ali dobro, svako ima razlicitu sposobnost razumevanja :p ukratko, nije bilo reci o single core, a i tvoj post nema dodirnih tacaka sa rezultatima testa, tako da je bezvredan. Flame>off

Poslednja izmena:
Lm81, za početak popuni polje "moja mašina", i kaži nam koje si to amd i intel procesore promenio, i na kom iskustvu zasnivaš tvoj stav.

Sad ćemo malo da se prozivamo, je li? Ja bih sada trebao, kao dete u školi, da odgovaram na tvoja pitanja dok ti glumiš profu? Šta je sledeće? :smackbum:

Jedno slično ćaskanje se već ranije završilo gomilom izbrisanih stranica, a i ti si svoje tada ispričao sa FX-8 "quad-core" CPU-om.

Poslednja izmena:
Sto se mojih postova tice, nisam offtopicario za razliku od nekih, vec sam govorio direktno o temi. Voleo bih da mi odgovorite na pitanje-da li je u testu igre koju ste sami predlozili i3 jaci od 8350 ili ne? Evo vam bittech test gde je i5 u Skyrimu duplo brzi od 8350, a i7 920 klokovan na 4GHz isti kao 8350 klokovan na 4.8GHz (mada, jeste za nijansu brzi 8350 na deff, bar u toj igri):

http://www.bit-tech.net/hardware/2012/11/06/amd-fx-8350-review/6

sto ste zapeli sa Skyrim-om, uzmite Crysis 3 ili Metro, pa kazite koji je bolji? :)

Kod Thief-a je nakon patch-a za Mantle sasvim jasno da je čak skoro svejedno da li ćeš imati Celeron ili i7, kao i zašto se ta igra baš blesavo ponaša po pitanju procesora. Šta misliš da postigneš ponovnim žvakanjem te priče ne znam. :trust:

Ja još čekam tvoj elaborat na onaj Linus-ov post, imalo je i onde malo poređenja u igrama, između ostalog. Ima ih i ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=0LPsyc0FFyI

sto ste zapeli sa Skyrim-om, uzmite Crysis 3 ili Metro, pa kazite koji je bolji? :)

Po ovom testu:

http://www.tomshardware.com/reviews/crysis-3-performance-benchmark-gaming,3451-8.html

8350 isti je kao i5 3330 sto se average FPS tice, ali zato min fps je manji za 10 frejmova, odnosno 3330 je jaci nekih 50%. Sto je katastrofa za AMD, jer ne postoji sansa da se ta neravnomernost u frejmrejtu ne javi kao seckanje (samo 21fps). Metro ima takav engine da nije CPU bound, ali je opet za nijansu brzi i5-i7 kombo:

http://www.techspot.com/review/670-metro-last-light-performance/page6.html

To su ti retki slucajevi kad se 8350 priblizi i5, sto sam vec pomenuo. Tu je i i7 920 maltene isti kao 8350, cudno ;) Ali jos jednom-to su vrlo retki slucajevi, i to zahvaljujuci game engine-u, a ne cpu snazi.

Jos neke igre? Ajde da organizujemo lutriju, prvom koji nadje dve igre gde je 8350 brzi od i5 da dodelimo neku nagradu :)

edit 2: i dalje niko od AMDovaca ne odgovara na pitanje-je li i3 brzi u Thiefu od 8350 ili ne? Zvakanjem price, ako nista drugo, postizem da proveravate tvrdnje da ne pricate na pamet kao sto si ti uradio. Jer to neko cita, i formira netacno misljenje zbog takvih frljoka.

flhqqMS.jpg

*termin facebook zameniti terminom forum*

Poslednja izmena:
U pravu si, genije. Svi smo mi "frljoci" i neuke budale, neka ti bude.
Narode, na bacajte novce na FX-8 od 130€ kada možete imati Celeron za 30 i igrati Thief.

Laku noć.

Ne, ja kazem-drugari, uzmite i5, jeste skuplji 20-30e (od 8320, od 8350 o kome smo u stvari pricali nije skuplji), za njega vam ne treba aftermarket kuler i ploca sa jakom naponskom pa tu ustedite i vise od 20-30e (cak je komplet sa i5 jeftiniji), a dobijete brze i bolje. Laku noc :)

Ajde ljudi batalite raspravu, gubite vreme samo, sigurno da je bolja i najbolja varijanta, a pogotovo za nase uslove, FX8320 i neka 990fx ploca nego I5 masina, a poredjivanje sa I3 je totalno besmisleno... Ako ne za gaming, ko se bavi rendering-om, video montazom isl.., bolja mu je opcija fx8xxx cpu nego I7, jer i ako je u nekim (pa i vecini) situacijama bolji I7, njegova cena nije ni priblizno srazmerna tim "boljim" performansama...

Poslednja izmena:
Ne, procesori i ploce kostaju isto kod nas i u inostranstvu, tako da je vrednosno gledano, potpuno isti odnos kod nas i u inostranstvu. Bolji je i5 za igre sto sam posebno naglasio dva puta velikim slovima, a ko se bavi renderingom, uopste ne razmislja o ovim procesorima, vec o i7, posebno 6core, Xeon... Mozda neki render noob sto trenira i skuplja pare za pravu rendering masinu.

Poslednja izmena:
Uporan si koliko vidim ali ipak nisi u pravu, sve jedno, ljudi koji su sposobni da realno i nepristrasno gledaju na stvari donece pravu odluku ...

Poslednja izmena:
Daj testove koji pokazuju da nisam u pravu. Ja ne pričam prazne priče kao vi ovde,bez i jednog testa koji potkrepljuje da je 8350 bolji ili isti sa i5,kamoli i7. Ima par igara gde je tu negde,a u 95% je lošiji 20+%. I to vi zovete tu negde? Što bar negde nije brži,u 3-4 igre barem? Što je uvek "loša optimizacija" kriva kad je dual core i3 brži od osmojezgarnog AMDa,što se nekad ne zeznu,pa "loše optimizuju" 8350 da bude brži od i7 6-core? To da nisam u pravu ima toga u tvojoj glavi i u glavama još par neobavestenih-poluobavestenih ljudi,ne u stvarnosti. Opet kažem,dajte te testove da vidimo,pustite praznu priču.

Mislim da ovu temu treba zakljucati na neko vreme. Svako ce terati svoje, i oni koji su isprobali sav taj pominjani hardware i oni koji su gledali samo testove.
Pokretac teme je ionako izneo svoje misljenje i utisak o realizovanom prelasku na i7-4770K.

Plus sto sledeci citat govori sustinu skorasnje rasprave o gamingu:
Moje LICNO misljenje je da su i FX8xxx i i5 odlicni proizvodi, i ja licno da sada kupujem vodio bih se ovom logikom:

1. Hocu overklok - neogranicen (veliki) budzet - i5 4670K + Z87 Maximus VI...
2. Hocu overklok - ogranicen budzet - FX 8320 + M5a97 EVO R2.0 (tu moze i FX 6300 + jeftinija 970 ploca ako je bas bas ogranicen budzet)
3. Necu overklok - hocu stock performanse - i5 4670 + B85 ploca

Treba zatvoriti ovu temu svakako, kao sto rekoh, intel jeste bolji u globalu, ali njegova cena ne opravdava to... Na poslu gde sam radio neko vreme imali smo nove iMAC-ove od 2000e sa I7 procesorima, pa osim sto ima ludacki brz ssd u sebi pa sve ucitava za sekundu, nista drugo u pogledu performansi i sposobnosti ne moze da me (a i svakog razumnog) ubedi da kupujem tako nesto, odnosno da ipak predjem na intel I5 ili I7 platformu...

U principu, i5+H81 ploca dodje jeftinije nego FX-8xxx + neka krstena ploca. Gde je prvi komplet bolji konkretno za gaming.
Jer, ko bi kupio FX i drzao ga na default frekvenciji na nekoj najjeftinijoj ploci?! :D

Pošto je prošlo već dve godine otkako je predstavljen FX-8350, a tadašnji domaći testovi nisu nešto baš bili fokusirani na igre, niti ima nekog poređenja sa Intelom, moj predlog redakciji benchmark.rs-a je da odradi testiranje tipa FX-8 vs i5 (OC i stock), sa naročitim osvrtom na igre, jer se na ostalim polima jasno vidi ko nudi više. Neka to odrade sa grafikama tipa R9 270X, pa sve do R9 290X, ili ako nisu u mogućnosti sa više njih, onda samo sa R9 280X, budući da je po meni trenutno Best Buy. Neka to odrade u rezolucijama 1080p i 1440p, a kada bi se već bavili celom pričom, mogli bi da malo isprobaju i Mantle, pošto su skoro izašli novi drajveri, čisto da vidimo kako stvari stoje i tu. Naročito bih voleo da vidim među igrama sve one koje su izašle u poslednje dve godine.

Znam da bi ovo bio poveliki zadatak i da redakciji možda ne bi bilo lako da nabavi sav neophodan hardware, ali taj tekst bi bio među najčitanijima i ove i naredne godine i začepio bi usta svima nama i učinio ovakve teme suvišnim.

Što je uvek "loša optimizacija" kriva kad je dual core i3 brži od osmojezgarnog AMDa,što se nekad ne zeznu,pa "loše optimizuju" 8350 da bude brži od i7 6-core? To da nisam u pravu ima toga u tvojoj glavi i u glavama još par neobavestenih-poluobavestenih ljudi,ne u stvarnosti. Opet kažem,dajte te testove da vidimo,pustite praznu priču.

Vidim da si po treći put i već na trećoj strani rešio da žvaćeš priču o Thief-u, a svi ostali linkovi koji su u međuvremenu postavljeni te ne zanimaju, pa se vratimo na tu temu. Evo optimizacije na tvojoj omiljenoj igri:

http://www.tomshardware.com/reviews/thief-mantle-benchmarks,3773.html

"Given a glimpse at our preliminary data, we're optimistic about Mantle's impact on Thief, which appears to stretch the playability of an affordable CPU like AMD's FX-4170, allowing it to behave more like Intel's Core i7 in this title."

Poslednja izmena:
Sto se tice igara i5 i FX-8350 ce podjednako da traju, jer je intel skoro uvek imao prednost u jacini jednog jezgra, te igra moze savrseno dobro da radi i sa 4 intel jezgra, dok AMD mora da ubacuje vise jezgri da bi nadoknadio taj neodstatak. Imam odlicno poredjenje za Phenom II 955 na 4.0GHz i moj sadasnji i5-4670K na 4,2GHz. Igre koje su se vukle na Phenomu ( to vukle podrazumeva da jedva dostizu 30-40FPS) su radile u nekim slucajevima duplo brze, na i5 i to bez promene graficke karte.
Crysis 3, BF4, Borderlands 2, Rome Totatl War 2, Bioshock Infinite, itd. mnogo bolje su radile na Intel-u. A sto se tice FX-8350, on je postizao iste rezultate u navedenim igrama. Sada zakljucujemo da cak i igre koje vole da rasporede teret na vise jezgri procesora ce podjednako raditi na oba procesora, jer je potrebno vise proracuna da se optereti jedno i5 jezgro, nego jedno FX jezgro.
Ali u svakom slucaju, za igranje igara je i dalje najbitinija graficka karta, osim u strateskim igrama gde Ai uzima glavni deo procesora ili bas zahtevne igre kao Crysis, gde se i7-4960X uparen sa 780ti muci da izvuce 60fps u 1440p. I jos jedna znimljivost je da sto je veca rezolucija od 720p, to je potreban slabiji procesor i tada grafika uzima primat, sve do 1440p kada je potreban opet izuzetno jak procesor i mnogo jaka grafika za potpuno uzivanje. I ja sve ovo navodim ako vam je cilj igranje u maksimalnoj rezoluciji monitora i sve na ultra detaljima, jer bi i Phenom II x4 sada mogao da gura skoro sve i na medium podesavanjima :)
A ako bas mora da se ide multythreaded, onda je bolja opcija ici sa nekim modernijim i7 i bataliti FX-8350 kompletno.

Poslednja izmena:
A taj pet godina stari Phenom je za današnje uslove u rangu Athlona X4 koji je star već skoro dve godine. Austin ima zanimljivu priču o odnosu CPU-GPU u igrama. Procesor treba uzimati isključivo u skladu sa grafikom, mada Mantle ima nameru da tu pomrsi konce.

Poslednja izmena:
Bilo bi ekstra kada bi se odradio domaci test FX6xxx i 8xxx serije protiv intela i I5 i I7 (sandy, ivy bridge i haswell) igre i to one najzahtevnije (prvenstveno Crysis3 i Metro LL gde AMD pokazuje od cega je napravljen) da se vidi tacno koliko je bolji intel, samim tim ce ljudi znati vredi li ulagati.. Intel prednjaci pre svega u gamingu, to je tacno, ali da li vredi tih para recimo 20fps vise ako jeftini FX6300 sa GTX770 ili R9280X baca u svakoj igri na 1080p 45+fps sto je sasvim dovoljno glatko igranje... Naravno odraditi video rendering testove i sl...

Bilo bi ekstra kada bi se odradio domaci test FX6xxx i 8xxx serije protiv intela i I5 i I7 (sandy, ivy bridge i haswell) igre i to one najzahtevnije (prvenstveno Crysis3 i Metro LL gde AMD pokazuje od cega je napravljen) da se vidi tacno koliko je bolji intel, samim tim ce ljudi znati vredi li ulagati.. Intel prednjaci pre svega u gamingu, to je tacno, ali da li vredi tih para recimo 20fps vise ako jeftini FX6300 sa GTX770 ili R9280X baca u svakoj igri na 1080p 45+fps sto je sasvim dovoljno glatko igranje... Naravno odraditi video rendering testove i sl...
Za kampanju je dovoljno od 30 do 45fps avg, ali za multyplayer potrbno ti je minimu 60fps. Mora da se uzme u obzri i oscilacija ping-a i opadanje fps u zahtevnim situacijama. To moze znacajno da utice na performanse u igri, te se onda suocavamo sa obaranjem nivoa detalja da bi kompenzovali taj prblem. A sad ako hocemo bas po svaku cenu da igramo to na zastarelom hardware-u to i mozemo da uradimo. Juce sam se naigrao sa MSI 9600GT ( 650MHz gpu i 750MHz VRAM DDR3) u BF3 i BF Bad Company 2 i imao uvek 35-50fps, sve na low u BF3 i ponesto na medium u BC2, i nije bilo bas prijatno kada krenes da pucas i fps opadne na 35, onda igra izgleda kao slideshow.

Treba porediti i5 3570K i FX 8350, slicno kostaju (u stvari, Intel kao platforma je nesto jeftiniji, posebno ako se klokuje,al nema veze) i izasli su u isto vreme, sa par meseci razlike. Testirajte, i kad vidite rezultate, javite ovamo da ste pogresili i da vam je zao :D

Poslednja izmena:
Evo link od testova sto je Linus odradio, i to pokazuje da su blizu. Negde jedan pobedi a negde drugi. Opet te bi testove moralo ponoviti sa novijim igrama i i5-4670K.
https://www.youtube.com/watch?v=uD6UcsVG56g

Poslednja izmena:
Linkova ima koliko hocete, ali realnije je ovo poredjenje a odgovara i naslovu teme https://www.youtube.com/watch?v=UUBE9xNz_mQ eto koliko vredi potrositi 15000+din vise za i7 4770k u odnosu na FX8350...
Pa vredi dati 15K vise, posto covek na klipu koristi 2 graficke i vidi se da i7 moze da izvuce vise iz te dve grafe od FX-8350 koji cak i overklokovan na 4,5GHz, dok je i7 bio stock. Uvek postoji razlog zasto je nesto skuplje.

Ma on vise izvlaci ali ipak marginalno, pa voleo bih da vidim to oko koje ce bez fps meraca primetiti razliku izmedju 60-70fps i 80-100 pa nagore, koja je fora ako FX daje 180-220fps a intel recimo 250-300fps u nekim igrama, kad ljudsko oko registruje oko 80, besmisleno...

Nazad
Vrh Dno