Šta je novo?

Unlockable AMD procesori

Taman sam stavio Hyper TX3 na Athlona X3 425 pa me mrzi da skidam procesor radi ovih oznaka. U CPUZ mi prikazuje da je Rana jezgro a imam plocu Gigabyte M720-US3 rev. 1.0

U biosu postoji opcija NVCC ili tako nesto sa opet par postavki unutra. Pokusao sam sve da postavim na Auto ali se desava to da se racunar restartuje i prilikom ucitavanja windows-a zakuca, win 7 je u pitanju.

Medju tim opcijama postoji nesto kao Enable core... i mogucnosti tipa +2%...

Sta mislite da li bi mogao ovaj procesor da se otkljuca na ovoj maticnoj ploci?

podigni napone za northbridge i jezgro...

Taman sam stavio Hyper TX3 na Athlona X3 425 pa me mrzi da skidam procesor radi ovih oznaka. U CPUZ mi prikazuje da je Rana jezgro a imam plocu Gigabyte M720-US3 rev. 1.0

U biosu postoji opcija NVCC ili tako nesto sa opet par postavki unutra. Pokusao sam sve da postavim na Auto ali se desava to da se racunar restartuje i prilikom ucitavanja windows-a zakuca, win 7 je u pitanju.

Medju tim opcijama postoji nesto kao Enable core... i mogucnosti tipa +2%...

Sta mislite da li bi mogao ovaj procesor da se otkljuca na ovoj maticnoj ploci?

Treba ti ACC (Advanced Clock Calibration) opcija, u njoj se namesti na auto ili all cores...

A za to ti treba sb710/750 ili serije 8... a ti si na nVidia chipsetu... ne znam kakvo je tu stanje bas.

A i ne otkljucava se svaki! ;)

Poslednja izmena:
Isao sam do +0.075V za Cpu Voltage control i CPU NB voltage VID i ista prica. Overklok me nesto preterano ne interesuje ali sam probao da podignem CPU frequency za 10 i procesor je radio na 2835 MHZ. Sta mislite da li bi radio na 3 MHZ i da tako ostavim uz eventualno dodavanje napona? Cisto da probam.

Probaj, cisto sumnjam da ces morati da povecavas voltazu za 3ghz, fiksiraj je na 1.325V (mislim da je to default za taj procesor). Istestiraj u LINX-u bar 25 krugova, i ako radi to je to.

Poslednja izmena:
Sticajem okolnosti dosao sam u posed Asus M4A78L-M maticne ploce. E sad situacija je ta da sam se opet malo igrao i u opcijama biosa postoji Advanced clock calibration i unleashing. Naime kad sve postavim na auto, racunar se restartuje i mogu da udjem u bios gde mi prikauje da je procesor AMD Phenom II X4 B25, L1 cache 512, L2 2048 i L3 6mb. Voltazu procesora nisam dirao, postavljena na Auto. Ovde imam pitanje. Da li je opcija u biosu CPU Over Voltage ustvari opcija podesavanja napona procesora?

Znaci u biosu su informacije te i pri samom paljenju racunara sa ispisom naziva maticne ploce stoji da je aktivno "4 cores" i pise u cosku X4. Medjutim posle inicijalnog paljenja izbaci mi gresku tipa Start windows normaly i nesto kao da li hocu da ucitam windows fajlove i resim nastali problem. Imam instaliran Windows 7. Kliknem recimo na normalno podizanje i posle toga pise Starting Windows ali se ne pojavljuje Logo i tu zakoci.

Posle toga sam probao da Cpu Over voltage podignem i isao sam do 1.00500 medjutim i dalje je potpuno ista situacija. Takodje u unleashing opcijama sam postavio opciju All Cores i na defaultu je -2% ista prica. +2% takodje isto. Vidim da tu ima opcija i -4% +4% itd. medjutim nije mi bas najjasnija ova opcija i dal smem recimo probati sa +6% ili -6%? Kada izaberem manual tu mogu podesavati izmedju 4 "cores" individualno za svaki. Da li ovde treba kombinovati pa ne znam Core 1 staviti -2% ostalo na 0 ili obrnuto? Ima toliko kombinacija.

Originalno imam Athlon II X3 425 procesor. U CpuZ mi trenutno pokazuje Core Voltage 0.992V. Ovo mi se cini kao malo i nisam siguran tamo u onim opcijama za CPU napon da kada sam postavio na 1.000500 koliko se u stvari napon podigao?
I da li tu mogu ici jos malo?

Na samom procesoru pise: CACYC AC 0939APMW

Da li mislite da se vredi jos malo namuciti iako nisam siguran da ce sve da uspe? I mozda neki predlog sta jos uraditi, postaviti...

Takodje u biosu sam iskljucio Amd cool and quiet. Imaju neke opcije Cpu prefetching i jos par? Da li i one mogu uticati na sve ovo?

Pozdrav.

pa nije svaki primerak potnecijalni x4 nazalost izgleda da si takve srece ... :(
sto se tice cpu over voltage tamo nek ti sve ostane na default :
"Originalno imam Athlon II X3 425 procesor. U CpuZ mi trenutno pokazuje Core Voltage 0.992V. Ovo mi se cini kao malo i nisam siguran tamo u onim opcijama za CPU napon da kada sam postavio na 1.000500 koliko se u stvari napon podigao?I da li tu mogu ici jos malo?"
iz ovoga bih reko da ti cool^quiet aktivan /i nek ostane aktivan/i ko sto rekoh vrati cpu voltage na default ako je neko jezgro felericno nece pomoci vishak voltaze.
Ja imam biostarovu plocu tako da su nam biosi malo razliciti ,kod mene ovako stoji da bih imao otkljucan lvl 3 kesh
ACC - auto
Core levening - manual
cpu core0 enabled
cpu core1 - enabled
cpu core2 - enabled
cpu core3 - disabled
poz ...

U biosu postoji i ta opcija da se iskljuce ili ukljuce pojedinacno jezgra. Medjutim tu mi nudi 6 jezgara (6 cores). Core 2-Core 3 do Core 6. Trenutno mi je ukljucen Core 2 i Core 5 i windows se podize a vidite u CPUZ kako ocitava. Recimo u Everestu za "CPU" kaze da je Dual Core Phenom II X2 525. Pod "CPUID" Phenom II X4 B25. Pokusacu malo da palim i gasim ova jezgra i vidim sta se desava i sta mislite da li je bolje ovako ostaviti ili da bude X3 425?

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
Stavi na all cores i ACC na auto,iskljuci ool and Quiet i povecaj voltazu za korak dva vise od osnovne. Trebalo bi da shljaka. Ako nece jedno jezgro je neispravno i tu nema pomoci...Eventualno da izvuces X3 i to je to...

Poslednja izmena:
Pokusao sam ali nece da udje u Windows. Uglavnom da li je bolje ostaviti Phenom II sa L3 cache-on ili Athlon II X2 425? Malo je cudno da CPUZ pokazuje X4 a 2 jezgra aktivna?

Sta ja trebam da stavim na ovog mog majmuna... Ja stavim u bios ono na auto ali upali se sve normalno i nista,i dalje 4mb l3 chache?

Stavi na all cores i ACC na auto,iskljuci ool and Quiet i povecaj voltazu za korak dva vise od osnovne. Trebalo bi da shljaka. Ako nece jedno jezgro je neispravno i tu nema pomoci...Eventualno da izvuces X3 i to je to...

Pa vec ima X3 :d ;)

@zippy: Bilo je ranije govora o otkljucavanju L3 na 6MB

Evo ovde npr: http://my.ocworkbench.com/2009/amd/...to-6MB/enabling-the-6MB-of-L3-from-X3-810.htm

Jesi ti ono pitao da li ce ti taj X4 810 biti usko grlo za graficku?
Ako jesi, overklokuj taj procesor na 3.2-3.6GHz i "vozi" sve sto pozelis ;)

Izvinjavam se za offtopic,ali kako ti se snalazi taj LC sa Phenom quadom+4870?

Poslednja izmena:
Pa klokan phenom na 3.7Ghz bez problema,primetio sam da se malo vise greje samo,nista vise,cak ako se secam ranije dok sam klokao grafu procesor je radio na 3.6ghz a grafa na 800/4400 i nikakvih problema nisam imao...

Pa klokan phenom na 3.7Ghz bez problema,primetio sam da se malo vise greje samo,nista vise,cak ako se secam ranije dok sam klokao grafu procesor je radio na 3.6ghz a grafa na 800/4400 i nikakvih problema nisam imao...

Taj CPU ce fino da te sluzi uz neku 5850/5870 ili mozda GTX460!?
Nema potrebe da ga mijenjas i bacas pare, jedino ako se ima... :p

Ma ima se,ali trebam druge stvari da kupujem,isto mu dodje kao da nema se... :p

Kako otkljucavate samo L3?
Ovaj 440 Rana nece da bootuje kada stavim ACC na auto. . . izgleda da je ipak totalno falican . . .
btw ploca je Biostar TA770E3

Poslednja izmena:
Kako otkljucavate samo L3?
Ovaj 440 Rana nece da bootuje kada stavim ACC na auto. . . izgleda da je ipak totalno falican . . .
btw ploca je Biostar TA770E3

prvo skini najnoviji bios za plocu , posle je "decja igra" kada dobijes opciju za otkljucavanje procesora prilikom boota a ti pritisni f3 ... i dobices l3 kesh
inace ko sto sam ranije napisao ovako kod mene stoji u bios-u da bih imao otkljucan lvl 3 kesh:

ACC - auto
Core levening - manual
cpu core0 enabled
cpu core1 - enabled
cpu core2 - enabled
cpu core3 - disabled
poz ...

Poslednja izmena:
hehe skinuo sam bios mozda 10-15 min pre nego sto si napisao poruku :D

izgleda da nemamo srece i da je ovaj jedan od onih sto nemoze nista da se otkljuca, probao kombinaciju kao sto si naveo i + sam probao core2 na dis,a 4 i 5 na enable, takodje i F3 ali nista. . . tj uspeo sam na jednoj od kombinacija da dodjem do win logoa i to je bilo to. . .

izgleda da je to jedan od onih iz 30-40% sto se ne otkljucaju. . . btw CACYC je steping da ne bude zabune, a ako neko zeli mogu skinuti veceras ladnjak pa vam dati ceo serial ;)

Poslednja izmena:
AMD Athlon X4 620(otključana L3) na GA-MA770T-UD3P rev.1.0

CACYC AC 0938CPMW
9A41071I90540

49b72d8ced.jpg

Poslednja izmena:
X2 555 BE otkljucan u X4 B55, na msi 770-g45

CACAC

SN: 9C58342A00538

Poslednja izmena:
Otključan X2 555 u X4 B55 na Biostar 785G3

1003 GPMW

OC stabilan na box kuleru do nekih 3,65GHZ.

AMD IS FUTURE :D

Evo ga jedan zakljucani x2 555!

Prilozi

• hahahahha.jpg
    hahahahha.jpg
    233.4 KB · Pregleda: 140
ima jedno pitanje koje me kopa vec dugo : da li cpu po defolt troshi onoliko koliko je deklarisan bez obzira da li jezgra rade/ne rade?
sempron 140 je deklarisan na "max"45W , kad se otkljuca predpostavljam da vishe nije 45W vec 65W posto su svi x2 deklarisani na toliko , ali koju logiku da primenim kod x3 i x4 athlona kada su vec deklarisani na max. 95W (kao i fenomi do 2,7-2,9ghz 95W).
ako neaktivno jezgro guta struju i ako "ne radi" kako onaj sempron moze biti onda max 45W bez obzira da li se otkljucava ili ne.

AMD Athlon X4 620(otključana L3) na GA-MA770T-UD3P rev.1.0

CACYC AC 0938CPMW
9A41071I90540

49b72d8ced.jpg
Da li si mozda proveravao sta se desava event loggeru posto ti je otklucan L3?Imam isti proc kao i ti i otklucan L3, radi stabilno, testiran je sa linx-om,medjutim slucajno sam video u event loggeru sledece:
Event ID: 21; Source: WHEA-Logger
Kod:

A corrected hardware error has occurred.

Component: AMD Northbridge
Error Source: Corrected Machine Check
Error Type: 29
Processor ID: 0

The details view of this entry contains further information.

Samo da pomenem(i juce sam otkljucao jednog phenoma):

Otkljucao sam cetiri Phenoma II X2 555 BE u X4. svi su kupljeni u Emmi-u i svi su bili u novijoj verizji kutije - pakovanja. Kutija je veca od stare 10-15% i otvara se kao orbit zvake - ima perforaciju sa gornje strane, znaci ne otvara se klasicno...

Kupio sam jedan Phenom u Atomu i bio je u "obicnom" pakovanju - ostao je na X2 a rece mi i kolega sa foruma da je on kupio juce u istom pakovanju i da je dobio "samo" X3...

Mozda je luda slucajnost mozda nije...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno