Sticajem okolnosti dosao sam u posed Asus M4A78L-M maticne ploce. E sad situacija je ta da sam se opet malo igrao i u opcijama biosa postoji Advanced clock calibration i unleashing. Naime kad sve postavim na auto, racunar se restartuje i mogu da udjem u bios gde mi prikauje da je procesor AMD Phenom II X4 B25, L1 cache 512, L2 2048 i L3 6mb. Voltazu procesora nisam dirao, postavljena na Auto. Ovde imam pitanje. Da li je opcija u biosu CPU Over Voltage ustvari opcija podesavanja napona procesora?
Znaci u biosu su informacije te i pri samom paljenju racunara sa ispisom naziva maticne ploce stoji da je aktivno "4 cores" i pise u cosku X4. Medjutim posle inicijalnog paljenja izbaci mi gresku tipa Start windows normaly i nesto kao da li hocu da ucitam windows fajlove i resim nastali problem. Imam instaliran Windows 7. Kliknem recimo na normalno podizanje i posle toga pise Starting Windows ali se ne pojavljuje Logo i tu zakoci.
Posle toga sam probao da Cpu Over voltage podignem i isao sam do 1.00500 medjutim i dalje je potpuno ista situacija. Takodje u unleashing opcijama sam postavio opciju All Cores i na defaultu je -2% ista prica. +2% takodje isto. Vidim da tu ima opcija i -4% +4% itd. medjutim nije mi bas najjasnija ova opcija i dal smem recimo probati sa +6% ili -6%? Kada izaberem manual tu mogu podesavati izmedju 4 "cores" individualno za svaki. Da li ovde treba kombinovati pa ne znam Core 1 staviti -2% ostalo na 0 ili obrnuto? Ima toliko kombinacija.
Originalno imam Athlon II X3 425 procesor. U CpuZ mi trenutno pokazuje Core Voltage 0.992V. Ovo mi se cini kao malo i nisam siguran tamo u onim opcijama za CPU napon da kada sam postavio na 1.000500 koliko se u stvari napon podigao?
I da li tu mogu ici jos malo?
Na samom procesoru pise: CACYC AC 0939APMW
Da li mislite da se vredi jos malo namuciti iako nisam siguran da ce sve da uspe? I mozda neki predlog sta jos uraditi, postaviti...
Takodje u biosu sam iskljucio Amd cool and quiet. Imaju neke opcije Cpu prefetching i jos par? Da li i one mogu uticati na sve ovo?
Pozdrav.