Šta je novo?

UNIX vmware image

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Zna li neko gde mogu da pronadjem vmware image sa nekom UNIX instalacijom. Pronasao sam razne Linux virtualne masine, ali bas nijednu UNIX. Unapred zahvalan..

Koji OS ti treba? Solaris x86 možeš da instaliraš na VMware-u. Skini instalacioni DVD sa Oracle sajta i instaliraj ga. SIgurno ćeš manje vremena potrošiti na instalaciju nego na potragu za već instaliranom virtuelnom mašinom.

Ne postoji verzija AIXa za x86, kao ni HP-UXa, pa samim tim ne mogu da rade na VMware-u.

Jos jedno dobro pitanje bi bilo zbog cega ti treba bas UNIX ?

Koji OS ti treba? Solaris x86 možeš da instaliraš na VMware-u. Skini instalacioni DVD sa Oracle sajta i instaliraj ga. SIgurno ćeš manje vremena potrošiti na instalaciju nego na potragu za već instaliranom virtuelnom mašinom.

Ne postoji verzija AIXa za x86, kao ni HP-UXa, pa samim tim ne mogu da rade na VMware-u.

Ovo je super! ne samo da sam nasao instalaciju na njihovom sajtu, vec sam pronasao bas ono sto mi treba...solaris unix sa oracle bazom...i to virtuelnu masinu. Extra!....evo i linka...http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris10/solaris-vm-405695.html#s1

Inace ovo mi je potrebno u cisto edukativne svrhe...poceo sam skoro da radim u kompaniji koja ima softver koji radi na unixu (i to bas solaris), pa bih malo i kod kuce da se poigram. Jeste streberski, ali znanje ne moze da skodi, zar ne?

Zna li neko gde mogu da pronadjem vmware image sa nekom UNIX instalacijom. Pronasao sam razne Linux virtualne masine, ali bas nijednu UNIX. Unapred zahvalan..

to ti je lako za instaliranje, skini unix iso i instaliraj ga, najbolje, inace Unix se davno vise ne koristi...

to ti je lako za instaliranje, skini unix iso i instaliraj ga, najbolje, inace Unix se davno vise ne koristi...

Pazi i ja sam tako mislio do pre nekoliko meseci, kad ono ispade da je to OS koji se najradije bira kod "mission critical" sistema. S druge strane, programeri iz kompanije tvrde da je UNIX super, i da imaju daleko vece mogucnosti nego kod drugih OS. Koliko sam ukapirao, ni klijenti se ne zale na performanse i osbine, vec samo na cenu, jer moras da kupis cudo nekog hardvera i licenci da bi vrteo proizvod na Unixu, mada za taj deo nisam 100% siguran.

Ovo je super! ne samo da sam nasao instalaciju na njihovom sajtu, vec sam pronasao bas ono sto mi treba...solaris unix sa oracle bazom...i to virtuelnu masinu. Extra!....evo i linka...http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/solaris10/solaris-vm-405695.html#s1

Inace ovo mi je potrebno u cisto edukativne svrhe...poceo sam skoro da radim u kompaniji koja ima softver koji radi na unixu (i to bas solaris), pa bih malo i kod kuce da se poigram. Jeste streberski, ali znanje ne moze da skodi, zar ne?

U tom slucaju samo napred, nema boljeg nacina za ucenje nego da ti prodje par puta kroz prste.

Koristi se i dalje Unix, mada mu opada market share iz godine u godinu. HP-UX je u problemu jer je Itanium platforma na aparatima za disanje, Solaris se napusta jer niko nije siguran sta ce biti sa njim pod Oracle-om a SPARC arhitektura je dosta diskutabilna.
Tu se jedino dobro drzi IBM sa AIX-om i POWER arhitekturom.

U tom slucaju samo napred, nema boljeg nacina za ucenje nego da ti prodje par puta kroz prste.

Koristi se i dalje Unix, mada mu opada market share iz godine u godinu. HP-UX je u problemu jer je Itanium platforma na aparatima za disanje, Solaris se napusta jer niko nije siguran sta ce biti sa njim pod Oracle-om a SPARC arhitektura je dosta diskutabilna.
Tu se jedino dobro drzi IBM sa AIX-om i POWER arhitekturom.

ja koliko znam itanium procesori se ne prave od pre 3,4 godine.. Unix je brate zastareo, zajedno sa hp-ux, mislim to je prevazidjeno ihahaj, zamenili su ih na 100 razlicitih nacina.. mislim backup resenja itd.. ja ne bih uo0pste ucio unix, to je besmisleno totalno, nisam se nigde susreo sa unix-om, niti pitanjem na intervjuima "da li poznajes unix", vec LINUX, tako da uci ti brate command line linux, sa hp-ux ces se susresti retko gde, jedni od retkih su Dinners

Itanium je zakucao Oracle sa svojom "no database for you" politikom. Nakon toga su od platforme odustali svi Enterprise Linux vendori (osim možda Debiana).
AIX se prilično dobro drži. Čak mnoge (uglavnom financijske "institucije") prelaze sa sistema Z na AIX, jer je Z postao puno preskup (tu ih IBM šiša do kraja).

... ja ne bih uo0pste ucio unix, to je besmisleno totalno, nisam se nigde susreo sa unix-om, niti pitanjem na intervjuima "da li poznajes unix", vec LINUX, tako da uci ti brate command line linux, sa hp-ux ces se susresti retko gde, jedni od retkih su Dinners

Kad te neko pita "da li poznajes unix" sigurno ne misli na HP-UX ili AIX (osim ako se nisi prijavio na oglas za Unix admin-a), nego da li se znaš snaći u "crnom ekranu" ;).

Poslednja izmena:
ja koliko znam itanium procesori se ne prave od pre 3,4 godine.. Unix je brate zastareo, zajedno sa hp-ux, mislim to je prevazidjeno ihahaj, zamenili su ih na 100 razlicitih nacina.. mislim backup resenja itd.. ja ne bih uo0pste ucio unix, to je besmisleno totalno, nisam se nigde susreo sa unix-om, niti pitanjem na intervjuima "da li poznajes unix", vec LINUX, tako da uci ti brate command line linux, sa hp-ux ces se susresti retko gde, jedni od retkih su Dinners

U svo duzno postovanje ali ako se ti nisi susreo sa Unix-om ne znaci da se ne koristi :)
Samo je Unix je malo teze naci u zemlji Srbiji. Ali se definitivno ne bi slozio da je Unix zastareo bar AIX sa kojim sam malo upoznat.

za 6 godina koliko radim u IT industriji, jedino me za Linux niko nije pitao. u dve velike svetske IT kompanije (ali zaista velike, medju top 5 u svojoj industriskoj grani) pitali su me iskljucivo za UNIX, i SQL. Koliko vidim njihovi klijenti koriste UNIX, ali nisu iz Srbije, pa je valjda zato ovde preovladjujuce misljenje da se UNIX ne koristi. Zapravo, najblizi sam misljenju "Ace Rimmera" da je poenta da li se snalazis u Shell-u, a ne da li ces lakse koristiti UNIX ili Linux. Za moje potrebe razlika izmedju ova dva OS je samo u sintaksi, a to bas i nije neka razlika. BTW, virtuelna masina koju sam skinuo sa ORACLE sajta je neka verzija solarisa koja nema shell vec ima GUI, cak sliciniji Windowsu nego Linux-u. Tako da cu ipak da pokusam instalaciju nekog unixa, i pravljenje VM.

Ako ti je potreban Oracle RDBMS - Linux je veoma dobra opcija (Red Hat - Oracle Linux ;) )... Znam da je Oracle bio izuzetno dobro optimizovan za Solaris, cak su se i patchevi prvo za Solaris pojavljivali (ako im Solaris nije i bio referentna platforma za razvoj), medjutim u zadnjih nekoliko godina se ipak Red Hat postavio kao br1 i Oracle je izbacio cak i svoj prepakovani Red Hat (OEL) koji je u sustini Red Hat, ali vec podesen za Oracle sw ;)
Sta god da izaberes i tabora Linux/Unix kao platformu za razvoj neces pogresiti - veoma ces se lako snaci kasnije u tom taboru... Rad sa samim Oracle-om na ovim platformama je identican i videces sam da ce ti Oracle oduzeti svo vreme :)

U svo duzno postovanje ali ako se ti nisi susreo sa Unix-om ne znaci da se ne koristi :)
Samo je Unix je malo teze naci u zemlji Srbiji. Ali se definitivno ne bi slozio da je Unix zastareo bar AIX sa kojim sam malo upoznat.

uz prihvaceno duzno postovanje, kada sam rekao da se nisam susreo, mislio sam na to da sam se sretao sa mnogim serverima i sistemima, usput i hp-ux itd., i na osnovu tih susreta hteo sam da kazem da unixa gotovo da nema na nasim prostorima, shvatam potrebu za ironijom :)

Ako za tebe unix nije zastareo (sto je cinjenica), onda postujem tvoje misljenje i ljubav prema unixu ;)

@Prospero, u potpunosti se slazem. Ako ti unix treba zbog specijalnih razloga onda samo napred, a moj savet je Linux u svrhu ucenja.. CentOS, Ubuntu, RedHat, Debian pa i SuSE koji je kupljen od strane Novell-a kao najzastupljenije distribucije u poslovnim IT okruzenjima.

Poslednja izmena:
Ako za tebe unix nije zastareo (sto je cinjenica), onda postujem tvoje misljenje i ljubav prema unixu ;)

Zastarjelo u kojem smislu?? Možda zato što se ne vrti na x86 ?
Iz ovoga bi se moglo shvatiti da ti imaš predođbu o Unix-u kao nečem što je isprogramirano tokom 70-tih i takvo ostalo do danas ;).
Unix kao ime nije ništa drugo nego trademark pod kojeg može ići svašta, pa čak i OS X.

Poslednja izmena:

Ok sada vec moram da pitam zasto mislis da je zastareo ? Moje iskustvo sa Unix-om (AIX) je dosta ograniceno pa me zanima u kom aspektu (po tvom misljenju) je inferiorniji od jednog npr RHEL-a ?
Da TCO za nejga je veci, ali vise ciljam na tehnikaliju.

Ok sada vec moram da pitam zasto mislis da je zastareo ? Moje iskustvo sa Unix-om (AIX) je dosta ograniceno pa me zanima u kom aspektu (po tvom misljenju) je inferiorniji od jednog npr RHEL-a ?
Da TCO za nejga je veci, ali vise ciljam na tehnikaliju.

Zastareo u smislu upotrebe konkretno UNIX-a, mislim originalnog unixa, na to sam mislio. Znam da je dosta toga razvijeno zahvaljujuci ux-u, to niko ne osporava, ali nisam aludirao na to..

@Ace Rimmer, nije mi poznata rec "predođba", ali mogu ti potvrditi da nemam predrasuda na nesto sto je isprogramirano davnih godina, naprotiv, zahvaljujuci tome svet je doveden gde je sada, vezano i za sve ostalo, tako da se apsolutno slazem sa zadnjom recenicom. ;)

da se vratimo na temu, unix ne mozes na vmware instalirati. pod unixom podrazumevam aix/solaris/hp-ux

posto prvi i treci rade na risk procesorima, probaj da skines opensolaris ili nabavi nekako solaris za x86 i instaliraj

oko zastarelosti unixa, sta znaci zastareo? aix je jaci nego ikad, maltene podrazumevana platforma za oracle baze.

Začudio bi se koliko ima Solaris instalacija u Srbiji. :) Svuda gde su Oracle baze mission critical deo sistema, koristi se Solaris (SPARC) i ređe AIX.

oko zastarelosti unixa, sta znaci zastareo? aix je jaci nego ikad, maltene podrazumevana platforma za oracle baze.

Nisam baš siguran da je AIX podrezumevana platforma za Oracle baze. Core factor (za licenciranje) za Power7 je 1.0, dok je za T4 0.5. Znači za 16 T4 jezgara treba da platiš 8 CPU licenci (8x47000$), dok za Power7 treba da platiš 16x47000$. Jel znaš kako prestane da bude važno da li je power7 20% brži ili je T4 20% brži kada vidiš koliko su skuplje licence. :) A od skoro je Oracle priznao OracleVM for SPARC kao hard partitioning tool (što se tiče licenciranja).

Mi recimo upravo migriramo Oracle database servere sa M4000 na T4-4 zato što je jeftinije kupiti novi hardver, nego platiti veći broj licenci na starim serverima.

Prospero: Xwindows možeš da isključiš: svcadm disable cde-login. Moja preporuka je da prvo instaliraš Oracle bazu, pa da tek onda isključiš xwindows, pošto je instalacija Oracle baze mnogo lakša iz GUI-a.

I ako nije tajna - gde si počeo da radiš? :)

Poslednja izmena:
AIX je više DB2/WebSphere teren. Ako je firma "IBM shop" onda to ide zajedno bolje nego AIX+Oracle.
Uglavnom, za krajnjeg korisnika koji čuka nešto u crnom ekranu osnovna razlika između Linux-a i UNIXa je defoltni shell (ksh na AIX-u/Solaris-u) i switchevi/opcije na standardnim komandama koje su ponešto drugačije nego na GNU pandanima.

U principu, da. Neko ko dobro poznaje Linux (da uzmemo RHEL kao referencu), će za recimo par meseci da se odlično snalazi u Solarisu ili AIX-u. Nije problem koji je default shell, nego što svaki OS ima svoje specifične tehnologije (recimo na Solarisu: ZFS, zone, SMF, SVM, OracleVM). I što u početku moraš da proveravaš za svaku komandu da li radi baš isto kao na Linuxu (hint: pogledaj man za killall na Linuxu i na Solarisu).

Poslednja izmena:
ovo sa licenciranjem je klasicna oracle fora da slupa konkurenciju. mada i dalje sve sto smo od unixa implementirali je bio aix.

i za njihove x86 servere je jeftinija licenca nego recimo x86 drugog vendora i to je klasicna appleizacija da tako kazem. svi nasi klijenti koji drze oracle rade na linuxu i aixu. i tu je oracle uradio appleizaciju pa je sko se uzima oracle database, oracle linux free (sto se supporta tice)

najsmesnije od svega je sto sad smo u procesu implementacije 2 jaka power servera, storidza, bekap sistema i to na dve lokacije, i licence za oracle su skuplje od hardvera lol

Ja ne znam kako neko opravda toliki trošak za licence i izabere IBM platformu za Oracle bazu. :)

tako sto je de fakto najbolja unix platforma trenutno ;)

da se vratimo na temu, unix ne mozes na vmware instalirati. pod unixom podrazumevam aix/solaris/hp-ux

posto prvi i treci rade na risk procesorima, probaj da skines opensolaris ili nabavi nekako solaris za x86 i instaliraj

Ali moze da se instalira neki od BSD-ova, koji je unix isto koliko i komercijalni unixi. Dakle, za full unix iskustvo moze da se proba FreeBSD.

tako sto je de fakto najbolja unix platforma trenutno ;)

Ja sam u crvenom timu, i ne bih se složio. :D

Ako se radi isključivo o DB mašini, ja bih pre razmislio o exadati nego da platim toliko licenci.

OK, nije "licenca per core" uklesana u kamen, ovisi šta se dogovori sa Oracle sales ekipom.

Daju popust, ali mislim da još nikom nisu oprostili broj licenci. :)

nece bas ni dati popust.
paradoksalno je da klijenti kada obnavljaju db i aplikativni hardver, uzimaju "krnje" servere, manje cpu a samim tim i memorije, samo da bi iskoristili postojece oracle licence. sad sam imao dve takve akrobacije ( na x86 smo ukidali RAC, stavljali po 1 cpu u server, na poweru vestacki sakatili broj jezgara powervm-om) zbog toga.
sto se exadate tice, od prvog dana idem na prezentacije, i smatram da danas zatvoren sistem tog tipa nema opravdanje. umesto da se planira jedna infrastruktura za data centar, ti tu bukvalno ako zelis exadatu mora da dodas izolovano ostrvo tj exadatu.

i normalno da je brza, kada je prepreprebudzena :)
i brza je ali nenormalno:)

Nazad
Vrh Dno