Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

U Austriji, gde se pravi, na komad se prodaje za nešto ispod 210€.
Ne znam po koliko je otkup.

Da li mogu da kupe dukate i nerezidenti u Austriji.
Pa predpostavljam da se nekoliko desetina komada kada se putuje lako moze uneti i izneti ko nema od ranije sumnjiv dosije.

Danas je izašla vest da su na carini uhvatili nekog sa dukatima, tako da....

Mislim ako porodicno covek ide kolima da manju kolicinu nije problem preneti.

U pitanju je težak prekršaj ako te uhvate.
Po našem zakonu investiciono zlato ne može ni da se unosi, ni da se iznosi iz Srbije.

Naravno da moze i da se iznosi i unosi, samo mora da se dobije dozvola (i plate takse) za iznosenje od Ministarstva trgovine.

Evo malo guglanja i nadje se brzo - za uvoz poluga i plocica treba dozvola, a za novcice ne.
"За увоз „инвестиционог злата - новчића“ (у смислу напред наведене дефиниције из Закона о порезу на додату вредност) није потребна дозвола Министарства трговине, туризма и телекомуникација (ни за правна ни за физичка лица)

Izvor - Dokument uprave carine

Taj dokument je jasan kao mutan potok. Možeš da uneseš zlato za svoje potrebe, šta to konkretno znači? Gde je ograničenje u količini gde zlato postaje komercijalne prirode? Ili je u pitanju slobodno sudijsko uverenje? Ja se na ovo ne bih oslonio uopšte, neko mora da vidi sa upravom carina šta tačno važi.

Naravno da moze i da se iznosi i unosi, samo mora da se dobije dozvola (i plate takse) za iznosenje od Ministarstva trgovine.

Evo malo guglanja i nadje se brzo - za uvoz poluga i plocica treba dozvola, a za novcice ne.
"За увоз „инвестиционог злата - новчића“ (у смислу напред наведене дефиниције из Закона о порезу на додату вредност) није потребна дозвола Министарства трговине, туризма и телекомуникација (ни за правна ни за физичка лица)

Izvor - Dokument uprave carine
Probaj da preneseš preko granice "fišek" Franjevaca, nisam siguran da će da bude džabalesku, kao što ovi ovde tvrde.

Pa carinici ce naravno uvek probati da ucare kad nanjuse krv, a neretko ni sami ne znaju propise - ali zato znaju da ce ih ljudi radije dobro "castiti" da ne bi imali problema. Ali je odavde nedvosmisleno jasno sta sme, sta ne sme. Nigde nisam video formulaciju "za svoje potrebe" koju pominje Morbius.

Nigde nisam video formulaciju "za svoje potrebe" koju pominje Morbius.
To je osnovna stavka u zakonu, fizička lica po zakonu mogu da uvoze isključivo robu koja je za ličnu upotrebu - u prevodu, bilo šta što unosiš u Srbiju MORA da bude nekomercijalne prirode i za ličnu upotrebu.
E sad, koliko "malih Franjevaca" je za ličnu upotrebu, a koliko za prodaju?

Kazem porodicnog coveka koji nije sumnjiv i ide kolima misl8m da nece oceniti da treba sve da pretresu a 30 franjevaca mogu se lako sakriti, da se ne bi ulazilo u tumacenja propisa. Naravno rizik postoji ali mialim da je minimalan.

Ako se prenosi recimo 30 malih dukata, koji su npr. kod nas 250e (kako ih carina proceni) to je recimo vrednost od 7500e. Iako su placeni recimo "tamo" 6300e.

Ako je vrednost zaplenjene robe prelazi 1/3 cene vozila i vozilo se oduzima. Tako da ipak treba biti oprezan.

Treba svakako proveriti propise - isao sam i da citam direktivu EU na eur lex, koliko sam primetio tamo se ne razdvajaju kovanice od poluga i plocica. Ne da sam licno zainteresovan, ali me kopkalo odakle ideja da se ovde razdvoje u propisu - gde je logika da mozes uneti dzak dukata, ali nijednu plocicu?

Logika je što se ovim neko štiti, nema druge logike, jer investiciono zlato je investiciono zlato, u kom god da je obliku, isto se tretira.
A čik probaj da prijaviš dukate kupljene u Austriji na našoj granici i pozovi se na zakon po kome smeš da ih uneseš i da ne platiš ništa (investicioni dukati, bar tako piše u zakonu, su oslobođeni plaćanje pdv-a i carine) , nisam siguran da bi ti rekli “izvolite gospodine, prijatan Vam dan”.
Što napisa kolega, zakon nije precizno definisan i ostavljeno je cariniku da može da proglasi da to nije za ličnu upotrebu, koliko god novčića da unosiš, jer nigde ne piše šta je to i koliko je to za ličnu, a šta i koliko za komercijalnu namenu. Ja mogu da kažem da je džak dukata za mene, ko je taj koji može da ceni moje potrebe.
Na kraju, da stvarno jeste unos investicionih dukata tako slobodan, kao što piše, ne bi kod nas cena bila 250€ (a skoro da niko zvanično neće uopšte ni da ih proda), a u Austriji, gde naših ljudi ima onoliko, nešto ispod 210€, sa ograničenjem da se može maksimalno kupiti 60 komada.

Poslednja izmena:
Ne moze carinik diskreciono i arbitrarno da odredjuje koja je kolicina koja prelazi licnu upotrebu - ali vrlo verovatno jesi u pravu da je namerno ostavljeno nedovoljno jasno (zbog necijih interesa), pa mora da se zatrazi zvanican stav Uprave carine kada se zeli nesto ozbiljnije raditi.

U vestima se pominje sverc dukata koji se iznose, a za pokusaj unosa u Srbiju nailazim samo na vesti gde su strani drzavljani (Turci, Holandjani, Poljaci, Rumuni) na koje se ovi propisi ne odnose. Barem ja nisam nasao neku gde su nasi drzavljani.

Poslednja izmena:
Može, meni su arbitralno odredili da 100 šrafova, crni, M4 (kojih tada kada su mi trebali nije bilo nigde kod nas da ih kupim) nisu za moju upotrebu i tražili su mi da pokažem dokaz da imam firmu.

Pa on arbitrarno moze da kaze da nemas pravo ni na 2 kutije cigareta, pa da ti zapleni "visak", ali to nije kraj carinskog postupka, tj. dokaz za prekrsaj. Ide se na dalje postupanje ako ti zapleni robu - ali malo kome se to isplati (niti mozes znati sve propise unapred), pa se onda najcesce "casti" korumpirani carinik koji je zbog "cascavanja" i pokrenuo pricu. Ko malo bolje zna materiju, ili ima neka "ledja", on zategne situaciju pa prodje bez haraca.

U vestima se pominje sverc dukata koji se iznose, a za pokusaj unosa u Srbiju nailazim samo na vesti gde su strani drzavljani (Turci, Holandjani, Poljaci, Rumuni) na koje se ovi propisi ne odnose. Barem ja nisam nasao neku gde su nasi drzavljani.
Za ovo si u pravu, ali hajmo razmisliti malo…
U Austriji, od proizvođača košta oko 210€ trenutno, na komad. Dobiješ 100% sigurno original, sa sve sertifikatom.
Kod nas zvanično košta 29.500 RSD, niko ne prodaje, dobija se sertifikat.
Preko oglasa na “fišek” od 20 kom. je 230€ komad, na komad je skuplje, nemaš nikakav papir kojim dokazuješ originalnost.

Da li tebi ovo ima logike, ako svako može bar taj jedan “fišek” slobodno da unese bez ikakvih dažbina? Meni ne.
Razlika u ceni je tolika da se isplati otići u Beč, prošvrćkati se turistički, kupiti 20-ak Franca i vratiti se u BG.

Poslednja izmena:
Isplati se ako uzimas za sebe, ali za prodaju ne jer ne postoji ozbiljna potraznja. Da ne idemo dalje u off-topic, naravoucenije price jeste zatraziti zvanicno misljenje od Uprave carine o kolicini dukata koji se mogu uneti, i na osnovu njega se upravljati, jer se moze koristiti u carinskom postupku u slucaju bilo kakvih problema.

Ako stvarno uzmeš CombiBar poluge, nemoj ih otvarati i nemoj ih lomiti bez preke potrebe. To multicard zlato je više gimmick, ali može da bude korisno u nekoj eventualnoj inflaciji sutra. Moj preferirani oblik zlata za štekanje su uvek bili mali dukati.

I ja ću isto u nekom momentu poželeti opet da kupim kuću/stan, ali zlato tu neće biti prepreka, mogu da ga prodam direktno banci, mogu da ga koristim kao zalog za kredit, ima tu raznih mogućnosti, jer je zlato integrisano u ovdašnji finansijski sistem. Za sad ga koristim samo kao protivteg inflaciji sa negde oko 20% ušteđevine u metalu.
U Srbiji je definitivno drugacije, jer je pitanje kome i po kojoj ceni prodajes kupljeno zlato. Malo sam se raspitivala, neki su mi rekli da po spot ceni otkupljuju zlato kupljeno kod njih, drugi garantuju da ce otkupna cena biti u odredjenom tacno definisanom procentu manja od prodajne tog dana, ali svi se stalno podvlace da je u pitanju zlato kupljeno kod njih. Verujem da su u pitanju različiti razlozi za nerado otkupljivanje zlata kupljenog na drugom mestu, ali opet znači postoji i rizik da ukoliko prodavac izadje oz biznisa moras dobro da se iscimas da bi prodao zlato. Verovatno je mozda jedino sa dukatima malo bolja situacija, kao sto si i sugerisao. Gledala sam koji proizvodjaci zlata su ovde u opticaju, isto kao u Nemackoj, nasi prodavci tvrde kako bi mi svugde u svetu to zlato otkupili, jer je na LBMA listi, ali eto kod nas tamo gde si posejao tu i zanji :)

Kod nas je iole isplativo kupiti samo i isključivo “mali Franc”, sa njim se trguje poslednjih 100 godina na ovim prostorima, svi znaju za njega i relativno je zgodan za prodaju, jer ne mora mnogo para da se istrese u cugu.
Sve ostalo zaboravi, bićeš u debelom minusu, osim ako ne planiraš štek na 10+ godina, a i onda pod uslovom da zlato u narednom periodu ne otkliza nizbrdo, jer je berzanska roba i cena je podložna fluktuacijama.

Svako sledece nudjenje kriptovaluta kao alternative na ovoj temi nosice sa sobom poene i trajno udaljavanje sa teme. Postoji maltene citav podforum za blockhain, na ovoj temi je to cist flejm.

Postoji li mogucnost trgovanja plementih mentala na berzi direktno i kako je regulisano u SRB/BIH?

Capture.JPG

Bearish pritisak na zlato je najzad uspeo da ga spusti prema evru na nivo od pre rata. Al to izgleda samo na papiru. Moj diler u kraju nema zlata da mi proda, dok diler u centru mi traži 410 evra po dukatu, iako bi sad trebalo da budu opet ispod 400. I to kaže da ima nove, iz kovnice, do sad je uvek imao polovne, otkupljene. Da će biti nestašice fizičkog zlata je uvek bilo jasno, ali ne znam da li je već počela, ili je prosto tržište mrtvo tokom letnjih meseci. Zato ne znam ni da li da kupujem sada, ali da čekam još u nadi da se situacija dovede u red.

@morbius Koji je to dukat 400 evra?

I ne razumem šta si @darkoj89 mislio u poslednjoj poruci.

Hocu da kazem da je 60 evra gram, recimo da ti zatrebaju pare ne moze se ni priblizno prodati po toj ceni.

Pisao sam već da se moj kum bavi numizmatikom i zašto izbegava zlato. Ko nije video tu moju poruku, da sažmem: Ukoliko krene kriza i prodate samo jednog "Franca", već će interesni krugovi da znaju ili pomisle da ih imate još. Više koelga je pomenulo da ni danas ne možete da dobijete tržišnu cenu zlata (marže prodavaca su neminovnost, to je ok), a u kriznom vremenu je pitanje tek koju cenu ćete dobiti za gram zlata. Zaboravite na takvu siurnost u kriznim vremenima. Što se tiče diverzifikacije portfolia u normalnim vremenima, dukati su uglavnom bili dobra i interesnatna roba za to kroz istoriju.

Nazad
Vrh Dno