Probaj da preneseš preko granice "fišek" Franjevaca, nisam siguran da će da bude džabalesku, kao što ovi ovde tvrde.Naravno da moze i da se iznosi i unosi, samo mora da se dobije dozvola (i plate takse) za iznosenje od Ministarstva trgovine.
Evo malo guglanja i nadje se brzo - za uvoz poluga i plocica treba dozvola, a za novcice ne.
"За увоз „инвестиционог злата - новчића“ (у смислу напред наведене дефиниције из Закона о порезу на додату вредност) није потребна дозвола Министарства трговине, туризма и телекомуникација (ни за правна ни за физичка лица)
Izvor - Dokument uprave carine
To je osnovna stavka u zakonu, fizička lica po zakonu mogu da uvoze isključivo robu koja je za ličnu upotrebu - u prevodu, bilo šta što unosiš u Srbiju MORA da bude nekomercijalne prirode i za ličnu upotrebu.Nigde nisam video formulaciju "za svoje potrebe" koju pominje Morbius.
Za ovo si u pravu, ali hajmo razmisliti malo…U vestima se pominje sverc dukata koji se iznose, a za pokusaj unosa u Srbiju nailazim samo na vesti gde su strani drzavljani (Turci, Holandjani, Poljaci, Rumuni) na koje se ovi propisi ne odnose. Barem ja nisam nasao neku gde su nasi drzavljani.
U Srbiji je definitivno drugacije, jer je pitanje kome i po kojoj ceni prodajes kupljeno zlato. Malo sam se raspitivala, neki su mi rekli da po spot ceni otkupljuju zlato kupljeno kod njih, drugi garantuju da ce otkupna cena biti u odredjenom tacno definisanom procentu manja od prodajne tog dana, ali svi se stalno podvlace da je u pitanju zlato kupljeno kod njih. Verujem da su u pitanju različiti razlozi za nerado otkupljivanje zlata kupljenog na drugom mestu, ali opet znači postoji i rizik da ukoliko prodavac izadje oz biznisa moras dobro da se iscimas da bi prodao zlato. Verovatno je mozda jedino sa dukatima malo bolja situacija, kao sto si i sugerisao. Gledala sam koji proizvodjaci zlata su ovde u opticaju, isto kao u Nemackoj, nasi prodavci tvrde kako bi mi svugde u svetu to zlato otkupili, jer je na LBMA listi, ali eto kod nas tamo gde si posejao tu i zanjiAko stvarno uzmeš CombiBar poluge, nemoj ih otvarati i nemoj ih lomiti bez preke potrebe. To multicard zlato je više gimmick, ali može da bude korisno u nekoj eventualnoj inflaciji sutra. Moj preferirani oblik zlata za štekanje su uvek bili mali dukati.
I ja ću isto u nekom momentu poželeti opet da kupim kuću/stan, ali zlato tu neće biti prepreka, mogu da ga prodam direktno banci, mogu da ga koristim kao zalog za kredit, ima tu raznih mogućnosti, jer je zlato integrisano u ovdašnji finansijski sistem. Za sad ga koristim samo kao protivteg inflaciji sa negde oko 20% ušteđevine u metalu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari