Šta je novo?

Uhapšen zbog kopije filma Montevideo

Postoje neke stvari koje se ne mogu lazirati... a to su svakako i kolicina novca koja se dobija od drzave... ;)

za sve ostalo se slazem... ali to ne menja cinjenicu da je udeo drzave mnogo manji... :)

Da, naravno... i mora da bude tacno u dinar... moze da se nabudzi kalkulacija pa da dobijes vise nego sto ti realno treba ali ono sto pise se slaze u dinar... ;)

Da, naravno... i mora da bude tacno u dinar... moze da se nabudzi kalkulacija pa da dobijes vise nego sto ti realno treba ali ono sto pise se slaze u dinar... ;)

I dinar ucesca drzave u snimanju filma je mnogo! Imamo mi mnogo precih stvari i boljih nacina da se te pare utrose. Ako hoce da zaradjuju od filma neka ulazu svoje pare pa onda neka jure pirate. Dok god drzava ulaze u film, tj. dok ga mi finansiramo mogu da okace macku o rep pricu o pirateriji.

Da, ali tu ima jedan drugi problem - piraterija "uzima" novac od proizvodjaca, isto kao i kradja. Jer samo original moze da ti zaradi novac.

Mozemo mi da polemisemo na temu "ali ja to svakako ne bi ni kupio", piraterija i kradja sa stanovista vlasnika autorskog dela/softvera izgledaju isto.

Nek me tuze!

Nesto nisam video da je neko od proizvodjaca ili izdavaca propao.

Poslednja izmena:
Sa takvim stavom naravno da ne vidis, uzivaj u pirateriji - niko ti nista ne prebacuje po tom pitanju i nema smisla da se pravdas. ;)

Sa takvim stavom naravno da ne vidis, uzivaj u pirateriji - niko ti nista ne prebacuje po tom pitanju i nema smisla da se pravdas. ;)

Проблем је у следећем - пиратерија се шири невероватном брзином,рецимо музичка пиратерија,и бендови су и свесни тога и пристају на мање зараде од продаје албума,јер - како би другачије ?
Уосталом 99% људи има макар 1 mp3 ili 1 divx fajl u svom kompjuteru.Ili su nekome narezivali nešto.Tehnički gledano - to je sve piraterija.Osim ako neko nije sa svog audio diska prebacio u mp3 na svom kompjuteru.Ali ko još to danas radi ?
Mislim sa legalnim softverom - to još i nekako može da se izvede,ali sa divx filmovima i mp3 muzikom koja nije legalno kupljena (a barem kod nas,niko ne kupuje legalno mp3)....
Da ne pominjem kopiranje knjiga...

Evo sad baš gledam - stisla komunalna inspekcija u BG-u pirate iz sve snage - nikada nije bilo ovako. Žali mi se čovek koga znam dugo godina - ne može da zaradi ni 1000 dinara dnevno, a ponekad samo par stotina dinara. Hrani čovek ženu i dvoje dece, i sad mi kaže sa mukom: "Ja ne znam šta da radim... Čupa država na sve strane, i onda šta ti ostaje - ili da uzmeš pištolj u ruke i nekoga odrobijaš, ili..." (nije završio rečenicu)

Pita me - zašto ne diraju momke u terazijskom prolazu? Zaradili momci za godinu dana stan u Beogradu... ne diraju ih jer 80% zarade ide momcima u plavom.

Ako neko kaže - pa što radi taj nelegalan posao, nek nađe nešto normalno... Probao je čovek i to - radio tri meseca u bivšem Progardu (danas Securitor-u valjda), i dobio pola plate za 3 meseca rada.

Уосталом 99% људи има макар 1 mp3 ili 1 divx fajl u svom kompjuteru.Ili su nekome narezivali nešto.Tehnički gledano - to je sve piraterija.Osim ako neko nije sa svog audio diska prebacio u mp3 na svom kompjuteru.Ali ko još to danas radi ?

Ovo je isto kažnjivo zakonom, pročitaj malo zakon o copyright pa ćeš videti...

Nije kaznjivo u svakoj normalnoj zemlji(USA , EU unija, Australija) ZA svoje potrebe mogu da ripujem audio u mp3 i bluray u x264 kolko god hocu.

Poslednja izmena:
Ako neko kaže - pa što radi taj nelegalan posao, nek nađe nešto normalno... Probao je čovek i to - radio tri meseca u bivšem Progardu (danas Securitor-u valjda), i dobio pola plate za 3 meseca rada.

I znači ovo je opravdanje što se on bavi teškom kradjom!? (piraterija se smatra teškom kradjom i zatvorska kazna od 5 godina to potvrdjuje)

Nije kaznjivo u svakoj normalnoj zemlji(USA , EU unija, Australija) ZA svoje potrebe mogu da ripujem audio u mp3 i bluray u x264 kolko god hocu.

Molim te mi nadji dokument na kome piše da, recimo muzički CD možeš da umnožavaš neograničen broj puta (za svoje potrebe)!?

Ja ipak mislim da tvoje tvrdnje nisu na mestu, jer Engleska ima rigorozniji zakon da čak ne možeš da preprodaš svoj originalni muzički CD trećem licu....

Imas na RIAA sajtu da kopiranje na cd-r i prebacivanje na komp nece niko da te dira sve dok je to uradjeno sa orignalnog cd-a i sve dok to radis za sopstvene potrebe, iako nije legalno i sama RIAA ttvrdi da je potpuno nelegalno , hiljadu puta su rekli da delom postuju fair use i nikog nece dirati dok je za sopstvene potrebe.

Naravno da nije zvanicno dozovljeno jer bi onda na pogresni nacin iskoriscavali i ne bi moglo da se dokaze zasto je kopirano dal za sebe il za druge

ALi to spada pod Fair Use i niko nikog nece da dira nit tuzi zato sto ripuje za sopstvene potrebe sve dok ima original i isti nije enkriptovan.
Riaa naravno nikad nece priznati fair use , al opet ne određuje riaa zakone.
A ovo neograniceni broj puta ne razumem. Sta ce mi 200 backupa originala za sopstvene svrhe ?Pa nije niko tolko naivan.

Ukratko : DA i prebacivanje u MP3 je piraterija i nikako nije legalno i upravu si sto si ispravio Diamond. ALI nije kaznjivo ....
Zvuci kontradiktorno, ali oduvek je to bila siva zone ...Fair use se delom postuje i zato se za sopstvene potrebe ne kaznjava. Ali nikako nije legalno.

Poslednja izmena:
A kako onda nešto što je iliegalno može da bude ne kažnjivo!? Mora postojati neki član zakona koji to reguliše i sankcioniše!?

JA znam da je zabranjeno da se kopira sopstveni CD tj da se ripuje, ali sam čekao da mi ti napišeš za to "Fair-Use", jer to praktično ne postoji, tj ako policija upadne u stan i nadje 5.000 originalnih diskova i na računaru mi nadje isto toliko ripovanih muzičkih pesama, šta misliš kakva će ishod racije biti!? Fair Use ili optužnica za pokušaj preprodaje muzike ;)

Razmisli sam... tako da je ipak to "Fair Use" kažnjivo i to debelom kaznom bilo novčanom bilo zatvorskom, niko nije sisao vesla za taj Fair Use i da se oni prave ludi da ti to kao slušaš na som računaru a da uopšte ne snimaš na prazne CD-ove i nedeljom ujutru prodaješ na buvljaku ili gde već.

Mora ? heheh
Pa ima mnogo sivih zona u mnogim oblasitam koji zakone ne prikirva. Ovo je jedna od tipicinih sivih zona. Policija nece upadati u stan. RIAAA je na svom zvanicnom sajtu napisala da nece imati problema oni koji backupuju za sopstvene svrhe iako NIJE legalno. Jel treba da dam link i citiram taj deo sa RIAA sajta ? ;)...
Nista nije crno ili belo :)

Plus postoje zemlje kao sto je Spanija gde je to putpuno legalno, u UK je prosle godine donesen predlog da i tamo psotane legalno - http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7176538.stm
Kad tad ce biti prihvacen... Mnogo ranije bi bilo da nema lobiranja i slicnog jer razumeno gledano , nije preprodaja muzika ako ja napravim backup da ne bi grebao cd ili da bi prebaico na svoj mp3 player.

A ti ako nisu sisali vesla ( a jesu jer donose *****na pravila - no lobiranjem uspevaju) neka jure te na buvljaku a ne da upadaju po kucama a buvljaci i ulice puni preprodavaca....

Poslednja izmena:
Ne treba ne treba link ;)

Mada to Fari Use i to bekapovanje za lične potrebe može vrlo lepo i lako da posluži za dizanje optužnice, ako im se ćefne...

Kupim orginalni audio CD, ripujem ga i to slušam samo na svom MP3 plejeru. To nije ilegalno. K'o nekada što smo snimali ploče i cedeje na audio kasete da bi ih slušali na vokmenima. I dan danas oni audiofili što vole ploče prave sebi ripove sa ploča za slušanje u hodu.

Ali distribuirati takav zapis dalje, prodavati ga, stavljati negde za download makar i za dž. jeste zabranjeno. Bilo je i pre 30 godina zabranjeno snimati ploče na kasete i to prodavati ili distribuirati.

Nismo pravnici i nemam pojma kako se to zove, ali napraviti jednu kopiju za sebe sa svog orginala nije zabranjeno. Bar u normalnim zemljama. Da nije tako, i sami softveri za ripovanje bi bili zabranjeni. To pravilo je prilično veliki trn u oku distributerskoj industriji. Oni se opasno bore da se zvanično čak i to proglasi ilegalnim.

Pa tu gresite. TO JESTE ilegalno...Po zdravom razumu nije, ali ko to danas gleda ;) Druga je stvar sto nece da kaznjavaju i smaraju ako je za private use. ALi jeste ilegalno i u Americi i u Engleskoj i u vecini zemalja, ali nigde ne kaznjavaju zbog fair koriscenja odnosno za sopstvene potrebe.

Nije tako i nema veze sa softwerima za ripovanje ;).Ja mogu da snimim sebe kako igram fudbla i onda od toga da npravim DVD i onda da ripujem ...
Ili da snimim sebe kako pevam pa da convertujem u mp3.
Ili da snimim tekmu pa encodujem sa x264 ....
Softwere za ripovanje je isto kao i torrenti isto kao i nož....
Ne mogu da se zabrane jer im piraterija nije jeidna svrha, ne mogu da zabrane korišćenje noža zato sto neko moze da ga koristi u ubijanu ;)

ALi nece da gube vreme na one za koje sigurno znaju da to ne distribuiraju... ALi inace po zakonu kao sto je Vlada reko jeste ilegalno ;) Ali starno da nekoga jure i kazne zbog toga nece, pa su i na svoj sajtu napisali da fair use postuju,iako ga nikako ne smatraju legalnim.

Poslednja izmena:
Koliko se sećam sa pravnih osnova inf sistema :D, jeste prošlo već 2 godine, imaš pravo da napraviš backup za sebe. To niko ne može da ti zabrani.

Zar je to vazno? Pojeo ga sistem, novine su brundale o tome par nedelja, idemo dalje. Kao i sa wikileaks... :)

Pitanje za naseg BSA njukamera :) Ako je RIP ilegalan, zasto ta opcija postoji u WMP11? Sigurno nije APP.

A da li si razmišljao da ta opcija služi za možda nešto drugo osim ripovanja originalnih diskova!?

Recimo imaš snimljen svoj nastup, svirao si ozvučenu gitaru i gitara je snimljena u nekom WMA formatu, i sada to hoćeš da ripuješ u recimo .mp3 ili neki niži format!? O tome nisi razmišljao :)

Zakonom jeste zabranjen RIP, tj umnožavanje, a pošto ti prilikom RIP-ovanja odmah praviš kopiju, to je ilegalno... e sada postavlja se ono pitanje Fair Use, mada objasnili smo da to baš i nije tako kao što izgleda.
Dok god ne bude pisalo na papiru U nekom ZAKONU: Korisnik ima pravo da svoj muzički CD/DVD/koji_god_format umnoži neograničen broj puta, ripuje, prebacuje iz 50 formata u druge, za sopstvene potrebe i neprodaje to trećim licima, DOZVOLJENO JE!

Pošto ovo nikada neće pisati znači da je zabranjeno, a ti ako si toliko siguran u taj RIP u WMP ti lepo kupi 1000 originalnih filmova, ripuj ih sve na komp mi ti namestimo tržišnu inspekciju pa se ti posle pravdaj na opcije i na Fair Use... ima da zaglaviš u najmanju ruku 6 meseci zatvora + cifru od______.000.000.00 (upiši sam) :)

..."mi ti namestimo"...

^Ovim si opisao princip rada svih inspekcija u ovoj zemlji :)

Edit:

Nego da te pitam, novi forumski kolega, zašto bi neko zakonski gonio čoveka zbog ripovanih muzičkih CDa stranih izvođača?

Ajde ako postoji zvanični distributer te robe pa da ima smisla da te juri neko zbog toga ali nema smisla čoveka hapsiti samo zato što je piratizovao nešto što nema nikakvog zastupnika u našoj zemlji da bi se bunio. Borba protiv piraterije se javnosti prikazuje kao borba protiv svih oblika piraterije dok je u realnosti to plaćenički rad i zna se zbog koga se piraterija suzbija (konkretno u Srbiji je najveći greh piraterija MS softvera pa onda sve ostalo).

U Americi te niko neće tužiti ako ti nađe piratizovane anime filmove koji nisu dobavljivi u SAD i nemaju zastupnika na teritoriji SAD Čak i za intelektualnu svojinu stranog porekla koja ima distributera u zemlji će razmisliti pre tužbe. Oni vode računa samo o onome što je njihovo i što može štetiti njihovoj ekonomiji, smanjen uvoz japanskih mangi i anime filmova (neverovatno popularno među omladinom u SAD) usled neverovatne stope piraterije pomenutih sadržaja svakako nije nešto što pogađa američku ekonomiju.

Pa zašto Kinezi piratizuju sve živo bez stida i srama i još reklamiraju torente? Zato što je to u njihovom interesu, svakako njihov interes nije boljitak ekonomije SAD.

Samo u banana državama poput naše se donose dvosmisleni zakoni i dozvoljava rad plaćeničkih kompanija poput BSA. U ozbiljnim državnim sistemima nema mesta za odbranu interesa velikih korporacija (Microsofta) ma koliko dobro oni "podmazali".

Poslednja izmena:
Koliko se sećam sa pravnih osnova inf sistema :D, jeste prošlo već 2 godine, imaš pravo da napraviš backup za sebe. To niko ne može da ti zabrani.
Kod nas sigurno niko nece da smara zbog toga, pogotovu ako je sto rece G@W neko ko nema predstavnika ovde.... Kome je u interesu da njega stiti ? Nikome...
Riaa u Americi sigurno ne stiti Gradn Produkciju niti Japanske crtace ;)

Poslednja izmena:
Ovo je isto kažnjivo zakonom, pročitaj malo zakon o copyright pa ćeš videti...
Oкеј,хвала за инфо.Дакле све је испало пиратерија данас,просто се не може избећи иста.

Koliko se sećam sa pravnih osnova inf sistema , jeste prošlo već 2 godine, imaš pravo da napraviš backup za sebe. To niko ne može da ti zabrani.
Па чекај,илегално или не,правити копије за себе ? Е сад ме збунисте.
Који су позитивно правни прописи код нас тренутно ? Нелегално али се толерише ? Легално ? Хвала.

Него јел доказаше да је дотични оставио линк за "монтевидео" ? Линк је вероватно према аплоуду који је ко зна ко поставио....

Kupiš original igru ili cd i prerežeš ga. Original uštekaš da čuvaš, a kopiju arčiš, ali ne smeš da pozajmljuješ.

Massive Research Report On 'Piracy' In Emerging Economies Released; Debunks Entire Foundation Of US Foreign IP Policy:
http://www.techdirt.com/articles/20...-entire-foundation-us-foreign-ip-policy.shtml

http://piracy.ssrc.org/about-the-report/

Da, ali tu ima jedan drugi problem - piraterija "uzima" novac od proizvodjaca, isto kao i kradja. Jer samo original moze da ti zaradi novac.

Mozemo mi da polemisemo na temu "ali ja to svakako ne bi ni kupio", piraterija i kradja sa stanovista vlasnika autorskog dela/softvera izgledaju isto.

Sigurno su mnogo izgubili u ovakvim regionima, gde je nimalo slučajno stopa piraterija najveća...

http://blog.wolfire.com/2010/05/Another-view-of-game-piracy
live in countries with very low per-capita GDP, where the price of a $60 game is more like $1000 (in terms of purchasing power parity and income percentage)

Btw, ovo da samo original može da ti zaradi novac nije tačno. Što pokazuju eksperimenti npr. Trenta Reznora.

Da ne postoji copyright kao pojam, ne bismo daleko odmakli od srednjeg veka. Uporedite copyright sa patentima. Lo bi se uopšte petljao sa nekim pronalazaštvom i usavršavanjem tehnologija da to može da eksploatiše kako ko hoće.

Copyright je monopol.

http://www.againstmonopoly.org/

http://www.techdirt.com/articles/20...serves-copyright-your-argument-is-wrong.shtml

čak je nedavno i Gabe Newell izjavio

Imaš izvor za ovo?

Evo šta je Neil Geiman rekao u vezi knjiga:
http://www.techdirt.com/articles/20...-to-believing-its-incredibly-good-thing.shtml

Muzika:
http://www.independent.co.uk/news/u...pend-the-most-on-music-says-poll-1812776.html
http://www.techdirt.com/articles/20040520/0221218_F.shtml

Verujem da slično važi i za sve ostalo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno