Šta je novo?

Uhapšen zbog kopije filma Montevideo

@sirNemanjapro no offense taken. U stvari nisi me nikako uvredio, vec kazem da ima i nas bez para a radimo kao magarci. Jer smo glupi, to sam mislio. E sad, ima ko radi za malu platu ,ali ima i roditelje pa ga finasiraju, pa moze da se zeza.

Meni je licno krivo sto ne mogu da kupim orginal koji me zanima. Nadam se da ce se to uskoro promeniti.

Ceo softverski, filmski, muzicki sistem je busan i napravljen u korist novca (cudna mi cuda), ima dosta nelogicnosti, ali ako nesto ne platis - ne treba ni da ga koristis. Sta god da je u pitanju. Ali ne, mnogo je jednostavnije skidati sa neta sve najnovije filmove, igre, muziku.... nego reci: "nemam novca / preskupo je, necu ni da kupim / necu ni da koristim".
A znači li to da zbog toga što živimo u ekonomski siromašnoj zemlji trebamo da prihvatimo i "multimedijalno kulturno siromaštvo"? :)

Hteo sam i ja da jedno vreme razmišljam na taj način, ali to može samo u idealnom (i daleko bogatijem) društvu. Suviše je uvek drugih rupa koje treba zakrpiti da bi se mogao kupiti iole noviji (čitaj skuplji) original tako da u potpunosti razumem kuzmu. Ovde treba biti i onako makijavelistički sebičan, koju korist bilo ja kao pojedinac bilo moja država imamo od toga da ja kupim original? (govorim o stranom sadržaju naravno).

@Alister: :) Kakve to veze ima sa temom? Nisam ni jedno ni drugo, ja sam zaposlen u Microsoftu.

@Adam K: postoji trava i sa trece strane ograde, ali je manje zelena nego u "multimedijalno kulturno bogatom" dvoristu. Skinuo si, odigrao, pogledao, svidelo ti se kupio si original jer vredi... nije ti se svidelo, obrisao si sa diska i zaboravio tih par sati agonije.... ali nema smisla da ides okolo i velicas pirateriju kao spas od zlih stranih korporacija koje samo zele novac zar ne? :)

Poslednja izmena:
Aj 1 mali primer kako od piraterije zaradjuju autori:
Cuo sam za grupu Sexy Sushi video na tubu par nastupa i poskidao mp3 ispostavilo se da je muzika sjajna.Cujem dolaze na Exit odem da ih gledam.I tako su oni dobili pare od piraterije.
Da nema piraterije niko ne bi znao ni ko je David Guetta....i nastupi bi im bili prazni u zemljama treceg sveta gde najvise para uzimaju.
Od nastupa se zaradjuje albumi su reklama, zato sve vise muzicara albume objavljuju besplatno na sajtu.

Za muziku ok, ali igre ne profitiraju od piraterije. Da spuste cenu za nove igre u srbiji na 2000, bilo bi ok svima. I vise bi se kupovalo i oni bi zaradili sigurno vise nego sad.

Za muziku ok, ali igre ne profitiraju od piraterije. Da spuste cenu za nove igre u srbiji na 2000, bilo bi ok svima. I vise bi se kupovalo i oni bi zaradili sigurno vise nego sad.
Cenu diktira trziste a nase trziste je i vise nego bedno.
Ne moze cena igre da bude npr 20$ u USA gde se proda npr 200 000 kopija i u Srbiji gde se proda 20/30/50/100.
Uostalom, na ovim prostorima nikad nije postojala kultura kupovine originalnih izdanja. Decu od malih nogu nesvesno uvlacimo u pirateriju.

Kakve veze ima cena sa USA ili Srbijom. Znaci u Srbiji i treba da bude skuplje? Samo zato sto se manje prodaje. Pa nije to tehnicki uredaj pa da bude skuplje, to su samo diskovi. Isti djavo kao i prazni verbatimi. Samo sto na ovima ima igra ubacena.

Potpuno si u pravu, cene za razlicita podrucja nisu cak ni iste (kamo srece da postoje popusti), vec se cesto desava da su razlike bezobrazne:

Windows 7 Professional $299.99 = 216,5 EUR
Windows 7 Professional £219.99 = 255,7 EUR
Windows 7 Professional €309.99 = 309,9 EUR
Windows 7 Professional RSD33520.00 - 39750.00 = 325,2 - 385,5 EUR

da sve bude jos gore, ovo su preporucene cene za US, UK, EU (sada vidim da ima znatno nize) i cene sa net cenovnika domacih prodavaca...

Poslednja izmena:
Necu da pricam u kojoj firmi radim, ali me polsodavac ne placa adekvatno jer je u pitanju drzavna firma. Gde sam se borio kroz deset i vese godina za status. I narano razvijao se i ucio. Dok moje kolege nisu. I svi imamo istu platu, minimalac. A firma dobro posluje. Problem je sto su 80% poljoprivrednici i dodju na posao samo da odmaraju jer moraju da rade poslepodne. Spavaju na poslu, piju i ne rade posao. Dok ja imam cast i ponos sto sam postao ono sto jesam i ja se trudim da radim odgovorno. Ali to niko ne ceni jer su sve njihovi ljudi na polozajima. Oni ne rade ,idu na lazna bolovanja a plata se prima. I svi su bolji od mene. Posle masu sa evrima koje su zaradili na pijacu. A meni kazu da ih posao ne zanima, jer imaju druge brige. Normalno, sef meni daje najteze poslove jer zna da cu ad ih zavrsim. A kad mu spomenem za platu on me zeza. Kad sam potrazio da mi kupe novi alat, on me pred svima prozivao da mi je kupi sto puta ali ja gubim. Hteo je da kaze da kradem. Ili kad sam izmislio inovaciju koja stedi firmi materijal i komponente za popravke masina, i to sam i izveo u praksi, i sef i sve kolege su me ismejavali. Kazu kako misis da si ti pametniji od konstruktora. Kaze , ako ta masina radi narednih deset godina , dobicu nagardu za inovaciju. Rekao sam hvala.

Tom istom sefu sam popravljao komp za nista, i ustedeo sam mu preko 4000. Nije rekao ni hvala.

Eh, da, ja sam elektromehanicar po zanimanju. I sve sto sam naveo ovde sam spreman da svedocim i krivicno ad odgovaram.

Izvinjavam se za off, samo sam dao odgovor da ne bude konfuzno kako sam malo placen. I kako je to moguce.

Ja ne znam gde vi zivite, pa ne znate zasto srbija propada. Zbog olosa. Isto kao sto ce covek da skine piratski film, da ne plati, ako mu se pruzi prilika, ito tako ce da ne radi nista ako mu se pruzi prilika. Ali da primi platu. I kako moze da se prezivi tako? Moze, pola rade , pola leze. Kod privatnika to ne bi bilo tako. Znaju i oni za to. zato se i bore svim silama da se ne proda firma. A i drzava ima interes ad se ne proda. Ona polovina sto radi je dovoljna da zaradi paltu i za sebe i za druge. KAd bi isterali sve neradnike , oni sto rade bi imali platu.

Za ovo mogu da pozovem jos jednog drugara iz firme da potvrdi ako se meni ne veruje.

I nemojte da mi brisete post, ipak je ovo odgovor na pitanje.

Ista meta, isto odstojanje. Ako nešto znači, nisi jedini, u istim sam i ja gov..ma, ali treba čovek da digne sidro i da nađe bolje, neko će već da ga ceni bar upola od onoga što vredi.

Meni često kažu hvala, ali od hvala se ne živi.

Nažalost, ovaj naš titanik polako tone:(

Ali time sto neki >siroma< koristi piratsku kopiju, time daje "glas za" pirateriju i veliki broj ljudi koji bi mogli da kupe original to ne urade jer "eto svi skidaju sa neta".

Ne baš, čak je nedavno i Gabe Newell izjavio da piraterija može čak i da poveća prodaju. Pogotovo što se tile manje poznatih naslova, jer što više ljudi proba nešto, to je veća šansa da se više čuje o tom proizvodu.

Uostalom iz istog razloga M$ sejo nije odlučio da onemogući pirateriju, već uveko stavi neka vratanca, jer im je itekako bitno da zadrže visoki udeo na tržištu...

@Adam K: postoji trava i sa trece strane ograde, ali je manje zelena nego u "multimedijalno kulturno bogatom" dvoristu. Skinuo si, odigrao, pogledao, svidelo ti se kupio si original jer vredi... nije ti se svidelo, obrisao si sa diska i zaboravio tih par sati agonije.... ali nema smisla da ides okolo i velicas pirateriju kao spas od zlih stranih korporacija koje samo zele novac zar ne? :)
Upravo se ne radi o "zlim korporacijama koje žele novac" :D radi se o stanju tj. siromaštvu ove države/društva. Niti se radi o isprobavanju i skidanju svega što je dostupno (jedan od argumenata iz X360 vs. PS3 rasprava još iz vremena dok PS3 nije bio provaljen).

Surovo, ali iskreno, za originale nemam para. Radije ću to potrošiti da kupim knjigu za faks, izvedem devojku, kupim ortaku bolji poklon za rođendan, sebi bolje parče odeće, uštedim za letovanje, a kad jednog dana budem imao ženu i decu i da ne govorim. Jadan je taj razvojni tim/izdavač ako od srpskog tržišta zavisi. Domaći autori su već druga priča. Plan Plus sam već dva puta kupio legalan i kupiću ga opet kad bude novija verzija. Neko će reći da je licemerno, ali je realno i iskreno. I da pogledao sam Montevideo u bioskopu :D

Ljudi koji drže filmsku, muzičku, gejming i ostalu zabavljačku industriju zarađuju nenormalno mnogo para. Samim tim, plate običnih ljudi koje rade u tim industrijama su bezobrazno male. Neravnomerna raspodela novca izaziva ekonomsku krizu, koju oseti uvek mali čovek, kao što smo mi. Štaviše, novac zarađen od zabave se kasnije ubacuje u druge tokove, koji dalje utiču na život običnog čoveka. Vi sad razmislite da li vredi davati tolike pare za takve proizvode i da li vas grize savest ako odgledate neki film džabe, ili odigrate igru ili čujete pesmu.

South park - Christian rock hard.

Oni su malo dete u odnosu na ove iz farmaceutske industrije. A tek ce se obogatiti, usvjanjem Alimentariusa u svim parlamentima sveta.

moje mishljenje je da je bespotrebno raspravljati dal u Srbiji sme ili ne sme .. na to bukvalno treba gledati kao na privilegiju sto smo u stanju da koristimo piratski sadrzaj, jer je "pao s'neba". cisto da se razumemo, gde je je nasa Srbija, i kolko smo nebitni, i kolko firme ne zanima sta se ovde dogadja: udeo srbije u globalnoj trgovini softverom i digitalnim sadrzajem po svim parametrima je ne zanemarujuc, nego tezi nuli. i to sve kad bi svako od nas placao full retail cenu za sve sto koristi.

napisao bih svoj primer, i gde sam to osetio, na konto mog puta u Shenzhen, Kina - taj grad, iako nije ni obelezen na mapama srednjeg razmera, je prema Beogradu kao sto je Delta siti prema poljskom veceu. od jednog do drugog kraja Shenzhena taksi ide 2 ipo sata, sto je ekvivalentno putu od Beograda do Subotice. pritom, standard je da svaki gradjanin ima oko 5 puta vise nego srbin, i to na oko, i to da cepidlacim. gde god se okrenes - vidis nove gradjevine (2000-) a opet - dizalice i mesalice odma tu iza. ne postoji zardinjera koja nije ukrasena buketom cveca, na teritoriji velicine pola srbije a to je jedan grad. svaka bandera na sebi ima - solarni panel i vetrenjacu. Njihov metro je prosecne brzine 4 puta vece nego srpski medjugradski voz, a njihovi vozovi idu brze nego nasa kola na auto putu.

sistem koji funkcionise. bez sumnje, sistem sa odredjenim manama, jer nije ni u kini sve tako lepo i bajno - ali sistem.

mi - nemamo sistem mi smo ostali u 1989 godini, i ne mrdamo, cak smo se pomerili u rikverc dosta, a sva tehnologija koja stize sa zapada je samo privid da nesto evoluira. mi smo za svet, upravo ono sto su amerikanci izmislili 1999 - kolateral. nikog nije briga dal nas ima ili nema, dal nekom sisamo krv, ili da li nekog iskoriscavamo. kao ujed komarca na letnji dan.

a sto se domaceg piratskog sadrzaja tice - ne mozemo reci ni da je tu druga prica. Oh, zaboga - dragan bjelogrlic ostade bez novca, i svi u projektu ukljuceni. da li je ostao bez novca ?? upravo u toj kulturi je ekstremna manipulacija i korpucija, gde jedan uzima leb 20orice. jel spominje neko nih ?

ministartsvo kulture NE DOBIJA pare za pozoriste, najbitniju granu kulture, a te sitne pare sto dobije - one odu na racun pogresnih ljudi. otvorite novine i pogledajte ko rezira pretstave - Egon Savin, Gorcin Stojanovic. nekome sa strane da se ucini da imamo 2 pozorisna rezisera u celoj drzavi. Srdjan dragojevic snima filmove zarad bogacenja njega i par okolnih ljudi, a ne kao kulturni uspon 7me umetnosti, sramni naprednjaci od svih oblika drame - na svoje mitinge izvode Kursadzije. koji primaju ekstremnu sumu za show sraman po svakom pitanju.

i, kad se sve to sabere - em smo nebitni i mali, em glumimo zapad, i sace neko u zatvor zbog sasvim pogresnih razloga. a sistem i dalje ide u nazad. sto se mene tice - Montevideo je simpatican film od kog napravise od komarca magarca. nista posebno, samo senka onog sto bi ovaj narod mogao da razvija u pogledu drame i umetnosti, gledao sam daleko bolje i moralnije price u americkim i britanskim TV i film ostvarenjima. nego se neko opet napravio bitan i izmishlja toplu vodu pa se "stiti zakonom". smejurija. srbija.

Ali pazi sada ovo: (magare, sargarepa).... Srbija ima stopu piraterije od 75% (tu nesto).... i mi ne mozemo u Evropu dok se to ne smanji :) Uprkos tome sto recimo USA ima stopu od samo 20% mi smo problem....

Naravno svako ko ima gram mozga ce da preracuna 75% od 10 miliona i 20% od 250 miliona i da skapira da smo magarci...

Ali pazi sada ovo: (magare, sargarepa).... Srbija ima stopu piraterije od 75% (tu nesto).... i mi ne mozemo u Evropu dok se to ne smanji :) Uprkos tome sto recimo USA ima stopu od samo 20% mi smo problem....

Naravno svako ko ima gram mozga ce da preracuna 75% od 10 miliona i 20% od 250 miliona i da skapira da smo magarci...

pa, tako nekako. ali treba znati da je druga prica skroz. CRT televizori su u americi stvar proslosti, bukvalno. u kini da ne pricam, videh otpad - funkcionalni CRT televizori i soni dvojke, i milion cudesa koja sam zaplakao sto ne mogu da donesem sa otpada! standard je toliko razlicit od naseg da je kod njih siromah i stvar socijalnog sazaljenja, onaj koji zivi kao prosecan srbin.

i, u takvom sistemu je sasvim moguce ono sto radi AOL i ostali americki provajderi - blokada internet sadrzaja u vidu torenta i slicnog. vecina amerikanaca ni ne zna da postoji takva stvar poput torent sajtova nalik na btjunkie i piratebay gde mogu da skinu epizodu teve serije koja je bila on air pre 10 minuta. zemlje poput nasih se dovijaju, i mi smo daleko vise "piratski obrazovani" gde sam naprimer - ja licno u stanju da nadjem bilo koji sadrzaj i da ga skinem.

te, kad se i to doda u racunicu, dolazimo do cinjenice da je piraterija ovde zapravo mala shodno potencijalu koji ima.

crt tv su sve samo ne proslost u Americi...

Mnogo se ovde raspravlja o Srbiji i problemima koji opravdavaju pirateriju. Piraterije jeste vrsta krađe. Dal' je neko direktno ugrožen tom krađom ili ne posebno je pitanje. Da ne postoji copyright kao pojam, ne bismo daleko odmakli od srednjeg veka. Uporedite copyright sa patentima. Lo bi se uopšte petljao sa nekim pronalazaštvom i usavršavanjem tehnologija da to može da eksploatiše kako ko hoće.

Što se tiče te krađe u Srbiji, liči mi na pitanje o kokoški i jajetu. Dal' smo siromašni jer se mnogo krade ili se krade jer je siromaštvo? Radeći po privatnim i državnim firmama, a radeći i napolju, po izuzetno naprednim ali i izuzetno nazadnim zemljama, stekao sam utisak da je u Srbiji problem ovo prvo.

Neko je rekao da sistem ne valja. A to ne znači da je kriv direktor, kolega, šef, političar, nije kriv ni jedan pojedinac. Kriv je sistem koji nije u stanju da fitrira žito od kukolja pa su u Srbiji oni pomešani i rade zajedno. Na štetu žita, naravno.

Bla. bla. truć! Ne rekoh mnogo o pirateriji, ali ima veze sa pojedinim postovima do sada.

Slabo sam te razumeo. Ako si mislio na moje postove, ja ne opravdavam pirateriju, samo kazem da bez piraterije ne bih mogao ad dodjem do tih stvari. Jer nemam para. I nikako ne mogu da kupim novu igru. Nece da propadnu izdavaci sto sam ja skinuo igru za nista. Ima dovoljno bogatih koji su igru platili. Neka plate, ja ne mogu. Kriva je drzava sto ja nemam para. Nisam ja. Ja radim posteno i ne lopovisem i ne kradem drzavu. I svi sto rade posteno, nemaju nista (bar kod mene u firmi).

Witcher 2 cu da kupim iz principa, jer je to evropski razvojni tim koji je postigao ono sto niko nije u skorije vreme, i imam zelju da ih podrzim. Amere necu. Japance hocu, kad budu raskrstili sa prosloscu i da konacno unaprede JRPG da lici an nesto.

I ne uspevam da vidim poentu ove teme. Da li je tema usmerena ka nasem edukovanju ili cemu vec. Sta imamo mi medjusobno da jurimo ko skida kad svi skidamo sve. Mozad enko nesto i kupi, ali opet se vecina stvari skida sa neta.

Poslednja izmena:
piracy-is-not-theft.gif

Da, ali tu ima jedan drugi problem - piraterija "uzima" novac od proizvodjaca, isto kao i kradja. Jer samo original moze da ti zaradi novac.

Mozemo mi da polemisemo na temu "ali ja to svakako ne bi ni kupio", piraterija i kradja sa stanovista vlasnika autorskog dela/softvera izgledaju isto.

Poslednja izmena:
Taj famozni film je snimljen uglavom od novca poreznih obveznika, tj. nas.

Za razliku od vecine nasih filmova kod Montevidea je udeo sponzora mnogo veci od udela drzave... tako da gresis...

:d ne, pricam na osvnovu gledanja u pasulj :d

Vrh Dno