Šta je novo?

Uhapšen zbog kopije filma Montevideo

Ode mi post... :d

Anyway, ako smatram da nešto vredi novca (čisto primera radi, kupio sam disk domaćeg benda Mortal Kombat, kao i igru "minecraft"), naravno da mi nije teško da izdvojim 5, 10 ili 15 evra da podržim nekoga u nečemu, al' npr. da plaćam debelom Ballmeru ili Warner Bros studiju ili tako nekome ko ne zna šta će sa parama (ili bjelogrliću koji ima političke veze samo tako), pa ne pada mi na pamet...

Aha sad razumem, nisam lepo procitao tvoj post. Ne razumem kako su stranci monopolisti? Mozda Microsoft jeste, pa ne moze comtrade da napravi OS a da ga neko koristi, ali nemoj mi reci da stranci drze monopol u filmskoj i muzickoj industriji? Naravno da ne, nego su srbi sami otisli u smeru destrukcije, odnosno granda i retardiranih serija. A niko im ne brani niti su spreceni od strane "stranih monopolista" da naprave nesto kvalitetno. Privreda i ekonomija ne funkcionisu tako niti ce ikada. Ja kupujem ono sto mi se svidja i sto je prioritet. Neka se nasi potrude kao ti "strani monopolisti" pa cu kupovati njihovo, a nije da ne mogu od monopola...

"Kupujmo domace" je nesto najgluplje sto sam cuo u zivotu.. lozana za "patriote" (tako se kod nazivaju nacionalisti, a patriote ni nemamo). Ok, imamo i mi brendove, pre cu kupiti Jafu nego nesto strano (verovatno), ali ne zato sto je nase, nego zato sto je kvalitet. On the other hand, uporedi Italijanske makarone i nase, koji su uzgred skuplji od njihovih, a nisu ni za pod voz... treba da budes veliki mazohista da kupis vek/drinu i fidelinka makarone da bi pare ostale u zemlji. A pogodi kome idu te pare sto ostanu u zemlji? Sigurno se tebi ne vracaju...

Sa druge strane, ako se tvoja genijalna ideja primeni u globalu, i Ameri zastite prava domacih autora, i udare embargo svima ostalima na muziku, filmove, YT... ma sve njihovo (nije da ne mogu, kad Srbija i Balkan ne daju njihovoj muzickoj i filmskoj industriji ni 0.00001% ukupnog profita), bas da vidim gde bi nas to dovelo. E onda posto si ti zastitio prava domacih autora, a strano vise ne postoji, idi pa daj 1000 dinara za CD Seke Aleksic, da bi mogla da kupi cipele od 140 000 dinara, ali to je nebitno, vazno da su pare ostale u zemlji.

Treba teziti ka kvalitetu, da bi se napravila konkurencija izmedju nasih i stranih proizvodjaca. Neka ide milijarda evra godisnje iz zemlje, ali i neka dolazi nazad u nekom drugom obliku. Ali za to je potreban entuzijazam, trud, i timski rad, sto ti prljavi monopolisti imaju, a zaposleni u drzavnim firmama kod nas nemaju...

@ Supreme.50

Niko ti ne brani da kupujesh originale i kvalitet bilo strani ili domaci.
Pametni shtite prvo svoje pa onda tudje.
Pricha o slobodnom svetskom trzistu nije tako jednostavna i bukvalno svi imaju neke mere zastite svog trzista,a drugima prodaju prichu.
Svet neminovno ide ka globalizaciji ali ne treba srljati, i dalje postoje drzave,regije,unije sa ekskluzivnim pravima koja vaze u njima ali ta pravila nisu ista za sve i ne odnose se na druge koji su van tih sistema.
Slobodno kretanje roba (a preferencije a subvencije) i ljudi pa zar ne postoje vize? zasto? ako ne da zastite balans ponude i potraznje za radnom snagom na nekoj teritoriji.Zasto ja kao kvalitetan strucnjak ne mogu bez tone papira a chesto ni s njom da nadjem posao u Irskoj, Danskoj ili Belgiji samo zato sto sam druge nacije.Daleko je josh svet od globalizma pa nemoramo ni mi da pravimo prtinu ka tome.
Kako mislish da nam Ameri udare embargo jel na svoju shtetu? da nam uskrate filmove i muziku pa da pocrkamo bez toga.

Sto se tiche Seke fala na informacijama ne pratim estradu ko ti pa ne bih znao.

Poslednja izmena od urednika:
1) Moras da razumes da to nije niti moje niti tvoje, i da tih milijardu evra ako se ne odliva iz zemlje, ponovo ih videti neces.
2) Totalno mi je nebitna zemlja proizvodnje i koga ostecujem, uporedim pros & cons i prevagnem sta mi najvise odgovara, i sve to u cilju uzivanja i boljeg zivota.
3) Nisam za pirateriju, ali se koristim istom ne zato sto volim nego zato sto moram. Cak i da imam para (a nemam), ne bih mogao da kupujem original Blu-Ray filmove, posto ih nigde ni nema. Isto vazi i za muziku, majice, cak i knjige za fakultet stampam posto nam daju stranu literaturu koja nema kod nas da se kupi, i sta onda?

Odgovorio sam ti na ono sto je razumno, ostatak teksta ne bih komentarisao posto ga ne razumem, samo pogledaj tvoje recenice:
Pricha o slobodnom svetskom trzistu nije tako jednostavna i bukvalno svi imaju neke mere zastite svog trzista,a drugima prodaju prichu.
Ko je spomenuo ista od ovih stvari? Ti mi odgovaras kao da sam napisao "sve se uvozi i sve se izvozi medju svim drzavama sveta", a ja sam napisao nesto totalno drugacije koje nema nikakve veze niti dodirne tacke sa ovim ._O
Slobodno kretanje roba (a preferencije a subvencije) i ljudi pa zar ne postoje vize? zasto? ako ne da zastite balans ponude i potraznje za radnom snagom na nekoj teritoriji.
Osim sto si ubacio ljude koje ja nisam ni spomenuo, ovo ostalo je totalno nerazumljivo samo po sebi, tako i u globalu vezano za moj tekst, posto nema veze sa onim sto sam ja napisao

Sto se tiche Seke fala na informacijama ne pratim estradu ko ti pa ne bih znao.
A sta to ne bi znao? Ko je Seka? Pa nisi valjda toliko odsecen od sveta?
Ili da je CD 1000 dinara? Da si usao jednom u mamut/plato/xxxxx ima jos 10 prodavnica, video bi koliko su CDovi, nije ovo drzavna tajna za pripadnike i fanove estrade...

@ Supreme50

Piraterija je jedini izbor za sirotinju a ne pozeljan fenomen,ja se ne zalazem za nju nego opravdavam njeno postojanje.

Samo sam pokusao da ti docharam da slobodno trziste nije tako slobodno i da svako shtiti i podstiche svoje a ogranichava tudje i da postoji velika razlika izmadju domaceg i stranog kapitala jednostavno NIJE SVEJEDNO ,najvaznije razlika je u tome sto ce domaci kapital najverovatnije biti reinvestiran ovde a strani ce najverovatnije otici drugde (evo odoshe i Rodic i Karic i Miskovic pojeli ih jos veci monopolisti nego sto su bili oni) Ovi nasi su nam ushi probili sa pricom o stranim investicijama a to je gotovo potpuno izostalo "u se i u svoje kljuse" al mi smo kljuse prodali.

Prica o ljudima? pa i rad je roba i trzisna kategorija zasto i on ne bi imao isti tretman kao i sva ostala roba.

Shvati da ja niti hocu niti mogu da zabranim bilo kome da kupuje bilo sta,niti mislim da treba da uvek forsiramo svoje a bojkotujemo tudje ja hocu samo da uvedemo malo bolje gazdovanje,Ovaj novac nije morao da ode: >> SVAKO jutro odlazim u merkator i pazarim hleb,mleko,jogurt,kobaje itd.... i na svaku domacu ili stranu stvar koju kupim znam da da deo profita odlazi van zemlje sa VEOMA malom shansom da se u nju vrati E svest o tome je ono sto svima nama fali Mi mozemo i moramo i licnhno da doprinesemo da se ova nasa ekonomija sto brze pokrene.
Mi moramo da uvozimo narocito ono sto se kod nas ne proizvodi ali ne moramo da dopustimo da strani monopol radi ovde sta hoce.
Kad monopol ne valja zasto Ameri ne rasture Microsoft,INTEL,GM itd.?

Poslednja izmena:
Ne znam da li ste culi za film Tilva Ros naseg reditelja Nikole Lezaica, elem film je trenutno na raznim festivalima, trazim link ima li da se skine, vidim sve uklonjeno. Cak neka budala upload-ovala ga na yt. Naletim na temu na jednom forumu koji veze nema s piraterijom, bave se fitnesom ali ima tema za film i linkovi. Na temi post reditelja i scenariste licno:

Ja sam Nikola, scenarista i reditelj Tilve Roš. Zamolio bih sve ljude da ne skidaju ovu verziju TR, ali ne zbog očiglednih razloga poput piraterije, i sam gledam piratizovane filmove i svestan sam da to ne može da se spreči, nego zato što prosto ovo nije dobra verzija filma. Ovo je prva verzija koja je sastavljena kao preview - odonda je film toliko promenjen da više ni približno ne liči na ovo. Praktično su svi kadrovi skraćeni, neke scene su izbačene, neke ispretumbane u redosledu, a što je najvažnije, nakon ove verzije film je sniman još nedelju dana, tako da na kraju kad se oduzme i sabere, ovoj verziji fali 30 MINUTA materijala a ima 15 minuta koji su sa razlogom izbačeni iz završenog filma (razlog je to što su dosadni). Od ove muzike ostala je jedna pesma, fale specijalni efekti... O mixu zvuka i kolor korekciji da i ne pričam. Tako da je na kraju ovo jedno 70-80% drugačija i lošija od završene. Molim vas strpite se da procuri gotov film i nemojte da širite ovu budalaštinu. Molim vas da ovaj moj komentar postujete i na drugim forumima gde ste članovi a znate da je postavljen link za Tilvu. Još jednom, nemam ništa protiv file sharinga, to čak može da pomogne u promociji ovakvih filmova koji inače ne bi bili gledani, ali ovo je žvrljotina a ne gotov film i nikako ne može da pomogne bilo kome da stekne bilo kakav pozitivan stav o filmu.

Poz,

Nikola Ležaić

Posle citanja posta stvarno ne bih imao nista protiv da pogledam film u bioskopu (iako sam bioskop video poslednji put nekih devedesetih kad su nas u osnovnoj vodili da gledamo Gorstaka, pa ona riba pokazala grudi a bioskom u delirijumu), a filmova sam se nagledao toliko da sad cak gledam filmove iz '50-'60, rumunsku, rusku, korejsku i slicne produkcije.

Eto lik te nevinim postom izradio i nisi mogao da odolis njegovom profesionalnom marketingu ;). Verujem da vecina tako da razmislja, sto je dobro (njemu :D).
Salu na stranu, svaka mu cast. Prijatno sam zaprepasten kada neko napravi takav potez, kao recimo Beogradski Sindikat sto je napravio sa poslednjim albumom... malo neprofesionalno izbaciti samo mp3 ali svejedno, svaka cast i njima i Nikoli.

Hehe pa necu valjda da stitim domacu produkciju predvodjenom Bjelogrlicem, Dragojevicem a od nedavno i Radosem Bajicem.
Nazalost mnogi reditelji su su OPASNO USEMILI sa vladajucom politickom garniturom.Dragojevic kad kod snima film renovira kucu do sada je jedno 5 puta barem uradio_Ovo zadnje mi je rekao mi je rekao prijatelj parketar koji je 2x majstorisao kod Dragojevica.

Sve u svemu umetnost treba da bude slobodna.
Ko god ocekuje zaradu neka se spremi na to da delo moze besplatno da procuri u javnost.
Onda nema kukanja vec samo smesak na licu ako se o njemu bude dugo govorilo.
To je sve:)

Hehe pa necu valjda da stitim domacu produkciju predvodjenom Bjelogrlicem, Dragojevicem a od nedavno i Radosem Bajicem.
Nazalost mnogi reditelji su su OPASNO USEMILI sa vladajucom politickom garniturom.Dragojevic kad kod snima film renovira kucu do sada je jedno 5 puta barem uradio_Ovo zadnje mi je rekao mi je rekao prijatelj parketar koji je 2x majstorisao kod Dragojevica.
Dimitrije Vojnov na svom fb profilu :
se nada da će posle gledalaca koji skidaju domaće filmove po zatvorima uskoro početi da završavaju i producenti domaćih filmova koji nešto nisu platili. Pored premijera, i zatvori su dobra prilika da se filmski radnici druže sa svojom publikom, naročito ovom pasioniranom koja nemalo tehničko znanje ulaže u promociju njihovog rada.
Zaista je tako,poznajem dosta ljudi koji su radili na ovome i onome za domacu produkciju i nikada nisu isplaceni ili imaju problem da naplate svoj rad.

^ jaci kvot je:

"I odmah ti prodaju pricu: Kao,Robin Hood otima od bogatih,daje siromasnima...To je njima svima bio primer. Robin Hood, Jesse James..
Samo sto bi kod nas Robinu Hoodu pucali u kolena... sta ima da daje sirmasnima, od njih treba da se OTIMA"

xD

KRALJ!

Jel vi znate čiji toolbar se nudi kao opcija kad instalirate utorrent? aman breee.... dosta farbanja

Zivela piraterija! :D ...ali stvarno...

'If you steal a car, the original is lost. If you copy a game, there are simply more of them in the world.' ... Minecraft creator Markus 'Notch' Persson

Ja nemam pare da kupim original. Moze da misli ko sta hoce ali to je istina. Filmove doduse ne gledam, samo igre me zanimaju. A one su i preskupe, za jednu novu igru moras da das preko 6000 dinara. Pa odakle mi. Znam da postoji steam gde je jeftinije, ali ne igram se na PC-u.

Sad ce neko da kaze, nemas pare za igre a imas za gtx 460, a sta je to? Karticu sam kupio jer mi crkla stara, i kad vec kupujem, bolje ad uzmem nesto bolje, jer nisam bogat da kupujem jeftino. Ostatak je iz 2007 godine.

Jedino sto me zanima vise od igara su anime. One su tek skupe. Jedan blu ray sa dve epizode kosta oko 70 dolara, za neku hit seriju. Ima ih oko 5-6 u seriji. Znaci, nek se nose. Ko moze i voli, neka plati. Ja cu ipak da skinem sa neta.

Znaci da saberem, ja ne mogu da kupujem orginale jer nemam pare. Da li to znaci da ne treba da igram nista? Sta ce da profitira izdavac igara ako ja ne skinem igru sa neta? BAS NISTA! Pa ja bih kupio PS3 da sam imao para. Jer sve igre koje bih igrao su PS3 ekskluzive. Nema para, nema piraterije, nikom nista.

Znaci da saberem, ja ne mogu da kupujem orginale jer nemam pare. Da li to znaci da ne treba da igram nista? Sta ce da profitira izdavac igara ako ja ne skinem igru sa neta? BAS NISTA! Pa ja bih kupio PS3 da sam imao para. Jer sve igre koje bih igrao su PS3 ekskluzive. Nema para, nema piraterije, nikom nista.

Udji npr u radnju koja prodaje colmar jakne i reci da hoces da ides na skijanje i da treba da ti daju jaknu i pantalone, jer nemas pare da ih platis... zanima me samo sta ce ti reci...

ne mozes tako lako fizicko i virtualno da poredis...
Ali,ima kuzma poentu...Ako neko nema para,sto znaci da NIKAD ne bi kupio igru, onda i nije problem da je skine sa neta, jer od tog siromaha svakako ne bi videli dinara..
Problem su likovi koji imaju a nece da daju,jer cuvaju za pametnije stvari (tj,subjektivno pametnije,sta je njima draze...npr,ja spadam u tu kategoriju...imao sam ps3 i kupovao sam igre,al sam jedva cekao da dodje piraterija pa da mogu da lovu namenjenu igrama za PS3 da trosim na druge stvari poput garderobe,felne za auto,ili nove mobilne telefone...e to je problem jer ne moze jare i pare...ali kad covek nema ni jare ni pare,nek skine igru pa igra..sta da se radi)

Isto je i ako ukrades tu neku jaknu, nemas para i od tebe ne bi videli dinara pa sto onda ne bi vec ukrao, kad i ovako i onako nece od tebe videti dinara.

Ali time sto neki >siroma< koristi piratsku kopiju, time daje "glas za" pirateriju i veliki broj ljudi koji bi mogli da kupe original to ne urade jer "eto svi skidaju sa neta".

Drugi problem je sto piraterija (koriscenje bez placanja) jeste kradja. Da ti umesto tih felni platis PS3 igru a felne ukrades, to bi bio prekrsaj, ali kradja PS3 igre, softvera, muzike, filmova nije?

Ja nemam pare. Jel to znaci da ne odigram nista? Da nema piraterije, znacilo bi.

Kad bi oni smanjili cene igara u zavisnosti od naseg ekonomskog standarda na neku razumnu cenu, onda ne bi ni bio problem. Ali ne. Svaka nova igra kosta preko 6000 dinara. Alavost ili sta. A u americi su 60$. Razumem da je hardver skuplji, ali igre? Neka fala. Uostalom pre desetak godina, piraterija je javno i reklamirana, mnogi su zgrtali bogatsva na tome. I sta sad, sad moralisu kako je to pogresno.

A vi ste mi smesni, puni vam hardovi piratskih filmova a mene kritikujete. Prijavite me javnom tuziocu, taman da me razapnu javno. Evo imamo pravnu drzavu, mi se borimo svim silama protiv piraterije i tako to. Taman bi me gledali na RTS-u, a spikerka bi zgrazavala dok bi citala vesti.

A taj montevideo me cak i ne zanima.

Nek meni poslodavac da platu koju zasluzujem i ja cu i da kupim poneku igru ( jer samo poneka i vredi). Dotle....

Evo, iskreno sad pricam, imam nesto para i hteo bih da kupim witcher 2. Igra me odusevljava vec u najavi, i stvarno bi mi bilo trulo da igram sa pirata. Ali sta da radim kad imam i porodicu koja to ne razume a i ne zanima ih. Da se bijem sa njima? Kad tad cu da je kupim, kad mi iskrsne prilika. Samo da ne mora postom da se salje. :p

I ne, necu steam. Volim kutiju i sve to. Kupovao sam i ja orginale dok sam bio klinac. Sega mega drive 2. :D

Poslednja izmena:
@milanbb : Nije

Poslednja izmena:
Ali time sto neki >siroma< koristi piratsku kopiju, time daje "glas za" pirateriju i veliki broj ljudi koji bi mogli da kupe original to ne urade jer "eto svi skidaju sa neta".

Drugi problem je sto piraterija (koriscenje bez placanja) jeste kradja. Da ti umesto tih felni platis PS3 igru a felne ukrades, to bi bio prekrsaj, ali kradja PS3 igre, softvera, muzike, filmova nije?
nije u toj razini.... jer ako ukradem felne, one fizicki nestanu, nema ih na "polici vishe" i SAMO ja mogu da ih djiram.... a ako skinem umnozen gigabajt igre,koje je neki piratski chika odradio, onda nisam ukrao nego skinuo NEORIGINAL,tj kopiju originala sto je cak sasvim neka peta osoba kopirala...
***, i jeste i nije isto. i ne branim pirateriju (samo da se zna)

Ja nemam pare. Jel to znaci da ne odigram nista? Da nema piraterije, znacilo bi.

Kad bi oni smanjili cene igara u zavisnosti od naseg ekonomskog standarda na neku razumnu cenu, onda ne bi ni bio problem. Ali ne. Svaka nova igra kosta preko 6000 dinara. Alavost ili sta. A u americi su 60$. Razumem da je hardver skuplji, ali igre? Neka fala. Uostalom pre desetak godina, piraterija je javno i reklamirana, mnogi su zgrtali bogatsva na tome. I sta sad, sad moralisu kako je to pogresno.

A vi ste mi smesni, puni vam hardovi piratskih filmova a mene kritikujete. Prijavite me javnom tuziocu, taman da me razapnu javno. Evo imamo pravnu drzavu, mi se borimo svim silama protiv piraterije i tako to. Taman bi me gledali na RTS-u, a spikerka bi zgrazavala dok bi citala vesti.

A taj montevideo me cak i ne zanima.

Nek meni poslodavac da platu koju zasluzujem i ja cu i da kupim poneku igru ( jer samo poneka i vredi). Dotle....

Evo, iskreno sad pricam, imam nesto para i hteo bih da kupim witcher 2. Igra me odusevljava vec u najavi, i stvarno bi mi bilo trulo da igram sa pirata. Ali sta da radim kad imam i porodicu koja to ne razume a i ne zanima ih. Da se bijem sa njima? Kad tad cu da je kupim, kad mi iskrsne prilika. Samo da ne mora postom da se salje. :p

I ne, necu steam. Volim kutiju i sve to. Kupovao sam i ja orginale dok sam bio klinac. Sega mega drive 2. :D

Rečenica "Nek meni poslodavac da platu koju zasluzujem i ja cu i da kupim poneku igru ( jer samo poneka i vredi). Dotle...." je za mene konfuzna. Otkud poslodavac zna kakvu ti platu zaslužuješ. Na tebi je da se razvijaš, učiš, napreduješ i stičeš poštovanje. Na tome se gradi plata, odnosno tvoja vrednost, koju ti umeš ili ne umeš da naplatiš. Nije poslodavac kriv tu ništa. On ti je ponudio posao, rekao toliko i toliko mogu da te platim i ti si prihvatio. Šta sad?

Smatram da ta kuknjava kako ništa nije prilagođeno našim cenama i jeste i nije validna. Prvo, ako bi trebalo da bude prilagođena, orginali ne bi bili skuplji od 300 dinara. Ali mi, koliko smo poslovno sposobni, odmah bi to "export-import" po ceni -10 evra od retail u drugoj zemlji. :)

Ono što smatram da bi možda trebalo da bude besplatno ili skoro besplatno je OS, pogotovu Windows. Od prve grafičke verzije do danas, upravo kućni korisnici su bili pokusni kunići za njihovo usavršavanje, koje još uvek nije gotovo. Red je da se oduže ljudima. :)

Necu da pricam u kojoj firmi radim, ali me polsodavac ne placa adekvatno jer je u pitanju drzavna firma. Gde sam se borio kroz deset i vese godina za status. I narano razvijao se i ucio. Dok moje kolege nisu. I svi imamo istu platu, minimalac. A firma dobro posluje. Problem je sto su 80% poljoprivrednici i dodju na posao samo da odmaraju jer moraju da rade poslepodne. Spavaju na poslu, piju i ne rade posao. Dok ja imam cast i ponos sto sam postao ono sto jesam i ja se trudim da radim odgovorno. Ali to niko ne ceni jer su sve njihovi ljudi na polozajima. Oni ne rade ,idu na lazna bolovanja a plata se prima. I svi su bolji od mene. Posle masu sa evrima koje su zaradili na pijacu. A meni kazu da ih posao ne zanima, jer imaju druge brige. Normalno, sef meni daje najteze poslove jer zna da cu ad ih zavrsim. A kad mu spomenem za platu on me zeza. Kad sam potrazio da mi kupe novi alat, on me pred svima prozivao da mi je kupi sto puta ali ja gubim. Hteo je da kaze da kradem. Ili kad sam izmislio inovaciju koja stedi firmi materijal i komponente za popravke masina, i to sam i izveo u praksi, i sef i sve kolege su me ismejavali. Kazu kako misis da si ti pametniji od konstruktora. Kaze , ako ta masina radi narednih deset godina , dobicu nagardu za inovaciju. Rekao sam hvala.

Tom istom sefu sam popravljao komp za nista, i ustedeo sam mu preko 4000. Nije rekao ni hvala.

Eh, da, ja sam elektromehanicar po zanimanju. I sve sto sam naveo ovde sam spreman da svedocim i krivicno ad odgovaram.

Izvinjavam se za off, samo sam dao odgovor da ne bude konfuzno kako sam malo placen. I kako je to moguce.

Ja ne znam gde vi zivite, pa ne znate zasto srbija propada. Zbog olosa. Isto kao sto ce covek da skine piratski film, da ne plati, ako mu se pruzi prilika, ito tako ce da ne radi nista ako mu se pruzi prilika. Ali da primi platu. I kako moze da se prezivi tako? Moze, pola rade , pola leze. Kod privatnika to ne bi bilo tako. Znaju i oni za to. zato se i bore svim silama da se ne proda firma. A i drzava ima interes ad se ne proda. Ona polovina sto radi je dovoljna da zaradi paltu i za sebe i za druge. KAd bi isterali sve neradnike , oni sto rade bi imali platu.

Za ovo mogu da pozovem jos jednog drugara iz firme da potvrdi ako se meni ne veruje.

I nemojte da mi brisete post, ipak je ovo odgovor na pitanje.

Poslednja izmena:
Kuzmo, meni je trebalo tri godine da shvatim da je u takvom okruženju to zaludna stvar, a tebi deset i više (ustvari, nadam se da si shvatio). Nisam prestao da se trudim i zalažem, naprotiv, samo ne trošim energiju na sve i svašta kao ranije. Bitno je da prepoznaš prioritet. Nadam se da te nisam uvredio nekom izjavom.

Muzicki servis spotify je primer kako je u muzici super reseno da je povoljno, a jos imas i besplatno slusanje muzike od pocetka do kraja pesme i to u solidnom kvalitetu.

@Uriel: u tvom poimanju stvarnog sveta mozda i nije. Zakon kaze drugacije, a zakon je zakon - nebitno ko ga pise.

@OTAC: Ima samo jedan problem, ti koristis neciji rad, taj gigabajt je CEO (osim par linija gde je krekovana zastita) delo nekog programera, autora ili koga vec. Nisi ti uzeo CNC masinu i napravio identicne BBS felne (mada je i to povreda autorskog prava).

Najveci problem koji je vidim sa poimanjem piraterije kao "Robina Huda" siromasnih, je sto se time cini bas suprotno - hrani se masinerija koja se bori protiv piraterije. Ta masinerija ima novac, novac kontrolise politiku, politika kontrolise zakone...

Ceo softverski, filmski, muzicki sistem je busan i napravljen u korist novca (cudna mi cuda), ima dosta nelogicnosti, ali ako nesto ne platis - ne treba ni da ga koristis. Sta god da je u pitanju. Ali ne, mnogo je jednostavnije skidati sa neta sve najnovije filmove, igre, muziku.... nego reci: "nemam novca / preskupo je, necu ni da kupim / necu ni da koristim".

Najvecu stetu od svih imaju nezavisni autori, mali timovi,... koji ostaju neprimeceni od graje koju prave borci za pirateriju i borci protiv piraterije.

Poslednja izmena:
Muzicki servis spotify je primer kako je u muzici super reseno da je povoljno, a jos imas i besplatno slusanje muzike od pocetka do kraja pesme i to u solidnom kvalitetu.

Ako nema Šemse, Sinana i Lukasa, pa ko će to ovde da kupi? Zvezde Granda, bato! Free low-cost entertainment. Moramo jednom da shvatimo da mi, ne da kaskamo, već puž-speed kasnimo za svetom jedno 200-300 godina, dok oni graciozno lebde iznad zemlje i sa 200 km/h prave budućnost. Ljudi su svesni da je to nečija intelektualna svojina i to su imali vremena da "shvataju" od 14tog veka, do danas. Ne možemo mi u istu ravan sa njima, a i ne trebamo po svaku cenu.

Ljudi koji su ovde na forumu (i drugim forumima, zanemarujemo grupu koja je okupljena oko dick & fart šala i 18+ tematike) su veoma mala grupa ljudi koja bi uopšte bila zainteresovana za kupovinu muzike. Plus, što je opus koji ja slušam 50% domaća exYu i ostatak je mešavina stranih izvođača i pravaca, tako da bi od mene (ta ista muzička industrija) godišnje mogla da dobije između 1.000 i 2.000 dinara, nezavisno od kvaniteta. Toliko sam spreman da odvojim, možda.

Vrh Dno