Šta je novo?

Ubuntu 8.10 izasao!

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Upravo ga skidam...

Nadam se da će moći da se instalira na ICH8R RAID...sad imam ja i hard koji je van raida...ali kapiram da je sve džaba ako bootloader ne bude mogao da vidi C particiju ... :)

Javi kako si prošao sa RAIDom, i probaj zapamtiti neka imena programa/ostalog koji su zaduženi za to, trebaće mi uskoro...

Upravo ga skidam...

Nadam se da će moći da se instalira na ICH8R RAID...sad imam ja i hard koji je van raida...ali kapiram da je sve džaba ako bootloader ne bude mogao da vidi C particiju ... :)

Šta si povukao CD ili DVD? Server ili desktop?

Hmm...mali problemi... Svukao sam Desktop x64 verziju... Digao LiveCD... U Computer vidi hard koji je van RAIDa tj WD250 (on ima samo 1 particiju). U RAID0 na Intel ICH8R imam 2xWD320GB... I Vista x64 je instalirana na C-u..
Instalirao bih Ubuntu na ovaj od 250...

Instalirao sam dmraid...pokrenuo ga sa "sudo dmraid -ay" i pise RAID already active....ali i dalje ne kapiram kako da mountujem 3 particije koje su u RAID0... (inace RAID mi se zove "MojRAID" bez razmaka...tako kazu da treba...)
Kad odem na system/administration/partition editor....doticni GPARTED vidi sve 3 particije...

Znaci Mission objectiv mi je da instaliram Ubuntu na ceo hard od 250 gb...ali da ostane i VISTA sa C diska koji je u RAIDu u BootLoaderu? Sta dalje da radim? :)

Ono sto je mozda laptop korisnicima interesantno je da su sredili load_cycle hard drive bug.

Ono sto je mozda laptop korisnicima interesantno je da su sredili load_cycle hard drive bug.
Фала Богу! Један од разлога зашто 8.04 никада није завршио на мом лаптопу (а неће ни 8.10 иако скидам обе десктоп верзије - чисто да се зезам мало као live OS :D).

Ja sam inace poklonik SUSE linuxa i imam ga kao dual boot na desktop masini. On je prvi instaliran (v11) na moj laptop, na zalost nije hteo da pronadje sve uredjaje i izgleda da je imao problem sa jos necim jer u jednom trenutku vise nije hteo da se butuje.

Onda sam nabacio Ubuntu 8.10 beta i sve je proradilo (ukljucujuci i WiFi i jos ponesto). Jedino sto mene zeza je zvuk na zvucnicima tj nedostatak istog. Rade samo sluske. Da budem iskren nisam uopste znao za taj load_cycle bug. Mada nije se nesto odrazio na mene jer je popravljen negde 9. oktobra a ja sam negde oko tog momenta i uzeo laptopm i instalirao 8.04 pa ga updateovao.

Juce mi je brat doneo Mandrivu 2009 probali smo live i nije pronasao dobar drajver za zvuk, WiFi (doduse ponudio je da ga preko ndiswrapera instalira) ni grafiku (tj compiz nije mogao da se startuje) tako da sam ga skartirao (inace, nekad sam bas voleo da koristim Mandrake).

Ostaje mi da isprobam jos najnoviji PCLinux OS i Fedoru, sacekam da vidim Suse 11.1 pa da na kraju predjem na OpenSolaris :)
Poenta je da sam u potrazi za Linuxom koji ce mi koristiti za posao narednih godinu do dve. Kada ga sada namestim nemam nameru da ga reinstaliram vise, samo update.

Poenta je da sam u potrazi za Linuxom koji ce mi koristiti za posao narednih godinu do dve. Kada ga sada namestim nemam nameru da ga reinstaliram vise, samo update.

Ja sam svoj Ubuntu 7.10 utegao do maksimuma i sredio po mom ukusu, radi kao satić. Prava je šteta pregaziti ga sad, ali svejedno bih to morao da uradim za 6 meseci, pošto nije long term support verzija i apdejti će prestati da stižu.

Nešto me kopka da ovaj put probam KDE, nisam ga skoro uopšte koristio, a nova verzija 4.1 deluje interesantno.

Ja sam probao 4.1 KDE i razocarao se, ima jos dosta stvari da se odradi...
Uradjen upgrade sa 8.04 na 8.10 i sve je proslo ok, posebno mi se svidja nova tema dark room, takodje tvtime mi je proradio, ako jos nesto primetim javljam :)

Ja sam svoj Ubuntu 7.10 utegao do maksimuma i sredio po mom ukusu, radi kao satić. Prava je šteta pregaziti ga sad, ali svejedno bih to morao da uradim za 6 meseci, pošto nije long term support verzija i apdejti će prestati da stižu.

Nešto me kopka da ovaj put probam KDE, nisam ga skoro uopšte koristio, a nova verzija 4.1 deluje interesantno.

Kad uradis upgrade, samo dodaj KDE 4.1 na Ubuntu (i imaćeš, naravno, i Gnome i KDE 4.1 - pa kad ti jedno dosadi, pređeš na ono drugo; 4.1 nije još uvek da se samo na njega osloniš).

I ja zavrsio upgrade (posle naravno sitnica sa nvidia i zvukom) sve je ok. Ekstra mi se svidja kako sada izgledaju fontovi... (ona opcija Subpixel smoothing(LCDs)). A i nekako mi je vise zivahan (mada mozda je to subjektivno... zbog dobrog izgleda fontova :D)

Ako nadjem jos nesto javljam :)

I ja zavrsio upgrade (posle naravno sitnica sa nvidia i zvukom) sve je ok. Ekstra mi se svidja kako sada izgledaju fontovi... (ona opcija Subpixel smoothing(LCDs)). A i nekako mi je vise zivahan (mada mozda je to subjektivno... zbog dobrog izgleda fontova :D)

Ako nadjem jos nesto javljam :)
То нема везе са Ubuntu-ом, већ са новијом верзијом GNOME-a ;).

Poslednja izmena:
Topla preporuka da nakon instalacije odmah instalirate i Ubuntu restricted extras preko Add/Remove programs. To će vam automatski instalirati i kodeke, i javu, i flash, i windows fontove, znatno smanjuje maltretiranje.

Uf, svaka im cast kako su ispeglali fontove i sveukupno graficko okruzenje! MS bi mogao malo da se ugleda na ovo... Prepoznao je cak i Telenor-ov Huaweii 3G modem i nakon konfiguracije sve radi perfektno.

ja se samo nadam da sa ovim novim ati driverima vise necu imati problema oko dual screena.
je l probao neko da radi na dva monitora sa ati X1xx generacijom?

nista, pasce sutra proba pa sta mi bog da.

Verovatno radi :) U odnosu na 8.04 na 8.10 pojavio mi se CCC u App.(pre ga nije bilo) tako da verujem da je to moguce.

Poslednja izmena:
Uf, svaka im cast kako su ispeglali fontove i sveukupno graficko okruzenje! MS bi mogao malo da se ugleda na ovo... Prepoznao je cak i Telenor-ov Huaweii 3G modem i nakon konfiguracije sve radi perfektno.

Ne znam zasto osecam dozu sarkazma u ovome postu :)

Inace biblioteka za renderovanje fontova je ostala ista koliko je meni poznato. A i iskreno furam neka svoja podesavanja za fontove i nisam primetio neku veliku razliku u odnosu na 8.04. Neprijatno iskustvo je bilo kada sam pokusao da ga instaliram na ortakov lap. Na kome je 8.04 sljakao bez problema a 8.10 nece ni da se butuje (isti disk se kod mene instalirao kako treba i radi bez problema). Kod 8.10se zakuca kod AmdPowerNow servisa (ili neki slican naziv) i ni da mrdne.

Poslednja izmena:
Nema sarkazma, zaista mi se jako dopadaju fontovi i look novog Ubuntu-a.

Не би то био Ubuntu... :wall:

Linux Kernel Regression in Ubuntu 8.10.
Upgrade Now.

Also applies to Kubuntu, Xubuntu and Edubuntu 8.10

A regression was discovered last night, right after the launch of Ubuntu 8.10 (codename Intrepid Ibex), in the Linux kernel packages. Do not be alarmed, as this is not a security flaw! It's actually a bug in 2.6.27 Linux kernel packages.

What happened? Well, long story short, the order of options in the TCP headers was changed by the new version of the Linux kernel. Even if the change was RFC-compliant, it was discovered that some old DSL modems and routers could not route the traffic. However, this occurred only when the TCP timestamps were enabled! "This update restores the previous ordering of TCP options, and reenables TCP timestamps. We apologize for the inconvenience." - said the Ubuntu development team.

The regression can be fixed if you update your system today to the following packages:

linux-image-2.6.27-7-generic 2.6.27-7.15
linux-image-2.6.27-7-server 2.6.27-7.15
linux-image-2.6.27-7-virtual 2.6.27-7.15
procps 1:3.2.7-9ubuntu2.1

Don't forget to reboot your computer after this update!
http://news.softpedia.com/news/Linux-Kernel-Regression-in-Ubuntu-8-10-Upgrade-Now-96839.shtml

Verovatno radi :) U odnosu na 8.04 na 8.10 pojavio mi se CCC u App.(pre ga nije bilo) tako da verujem da je to moguce.

i dalje nista:(
tacnije, radi dual screen sa free driverima (sto sam uspeo da namestim jos u sedmici, samo se ovde to resava sa 3 klika, a tamo sam morao da menjam reucno xorg.conf), ali tu kursor brljavi, stalno nesto treperi, javljaju se povremeno neke gluposti na ekranu etc.

inace, jako lep utisak je sve ostalo ostavilo na mene. malo sam ga drndao bez tog drugog displaya i sve je fenomenalno radilo out of the box. cela instalacija se sada i na atiju vrsi u kompletnom grafickom okruzenju, tako da je instalacija maksimalno pojednostavljena.

nadam se samo da ce ispraviti ova cuda oko drivera do izlaska devetke...

Ja sam odusevljen 8.10 verzijom, fontovi napokon izgledaju odlicno (cak i u Firefoxu, ranije mi Firefox nije prihvatao globalna podesavanja fontova), novi network selection menu je odlican, na kucnom serveru mi je sav hardver prepoznat i zaista radi kao sat, na laptop na zalost jos uvek ne smem da instaliram zbog posla, ali ga drzim u VMWare i hvatam sebe kako sve vise vremena provodim u njemu :)

Sada stvarno ne vidim ni jedan razlog da obican korisnik koji koristi web, office, muziku i filmove placa licencu za Windows ili Mac OS X, Ubuntu zaista dobro radi sve ove poslove!

Mnogo mi je drago sto Linux konacno postaje pravi zreo OS za desktop!

Не би то био Ubuntu... :wall:

Linux Kernel Regression in Ubuntu 8.10.
Upgrade Now.

Also applies to Kubuntu, Xubuntu and Edubuntu 8.10

A regression was discovered last night, right after the launch of Ubuntu 8.10 (codename Intrepid Ibex), in the Linux kernel packages. Do not be alarmed, as this is not a security flaw! It's actually a bug in 2.6.27 Linux kernel packages.

What happened? Well, long story short, the order of options in the TCP headers was changed by the new version of the Linux kernel. Even if the change was RFC-compliant, it was discovered that some old DSL modems and routers could not route the traffic. However, this occurred only when the TCP timestamps were enabled! "This update restores the previous ordering of TCP options, and reenables TCP timestamps. We apologize for the inconvenience." - said the Ubuntu development team.

To se meni desilo, ali sam sredio frku. Dodao sam "auto eth0 iface eth0 inet dhcp" u /etc/network/interfaces kao trajno resenje, a moglo je i samo executovanjem "sudo dhclient eth0".
***-a, ja zeljan da odmah upgradeujem :). Al' sam se bar snasao da sredim problem ;)

Meni ne radi ni posle dodavanja tih redova... :( sad cu da probam sa ovom "sudo dhclient eth0" komandom ali mrka kapa. Jel` treba da mu gasim u sessions da pali network manager ili da to ostavim pa da ukucam onda ovo? Inace vidim da su sredili problem sa 9600gt grafickom, odma` mi je prepoznao, ali nemam net, pa ne mogu da skinem drajvere :D

Poslednja izmena:
Meni ne radi ni posle dodavanja tih redova... :( sad cu da probam sa ovom "sudo dhclient eth0" komandom ali mrka kapa. Jel` treba da mu gasim u sessions da pali network manager ili da to ostavim pa da ukucam onda ovo? Inace vidim da su sredili problem sa 9600gt grafickom, odma` mi je prepoznao, ali nemam net, pa ne mogu da skinem drajvere :D

Ona komanda je resila problem. Hvala :D Sad krece igranje, samo da sve bude ok sa grafickom, posto mi je ona uvek pravila probleme, sto ATI sa svojim MESA drajverima, sto nVidia sa krsh podrskom za 9600gt...sad je izgleda reseno, no polako, da se ne radujem previse...

@sarmasmeker: pa dodas te "komande" i restartujes! Naravno da nece odmah da radi, treba da reloaduje to.

I da, gasi network manager u sessions, da se ne pali.

ja mislim da cu totalno da dignem ruke od celog linux-a sto se tice desktop okruzenja, ako najvece i najace distribucije nakon 5-6 godina nemogu da rese elemetrane bagove u desktopu kao sto su podesavanja za mrezu, wifi, neke osnovne parametre, meni takav sistem ne treba....
ja sam se razocarao, jest da su svi drajveri proradili ali imao sam problema sa prakticno svakom drugom stavkom iz desktopa sto sam pokrenuo...... prvo mi je podesavanja mreze bagovalo pa instalacija restrikted drivera se totalno slogirala..
e da nisam spomenuo da mi je sjebao particiju prvu a nisam je uopste dirao (mada sam taj HDD ionaka namenio za format) pa dok nisam joj dao tu prvu particiju sistem nije heto da radi, a napominjem da su zilion starijih distribucija radile sasvim korektno! (jos sam isao manualnu instalaciju, jer automatic ni ona sama nezna sta radi a tek ja nemam pojma)
ja jednostavno ne razumem zasto svaka revizija koristi neki drugi partition manager, i svaki je TOTALAN KRSSS

@zeljko: nije linux za svakoga.

ja sam imao stosta protiv njega, koristio ga posle vise od pola godine, pa se vratio na vistu, i sada sam ponovo na linuxu. Naravno, za sve te "premestaje" su postojali dobri razlozi! Uvek sam ja imao dual boot (pa i sad), ali samo jedno koristim.

ja nisam imao problema ni sa podesavanjem lana ni wifi niti bilo kojih osnovnih parametara...
particiju nije mogo sam da ti sj*be jer racunar radi samo ono sto u ti kazes... a uospte mi se ne cini da je partition manager krs... koji si mu ti nedostatak nasao?
ne znam u cemu je problem kod tebe Zeljko.. nesto radis pogresno... iz prilozenog se vidi da nemas mnogo iskustva sa linuxom i da je za tebe i bolje da dignes ruke od linuxa i instaliras nesto tipa windowsa ili OS X-a... sa njima neces imati problema (osim, mozda, finansijskih)

ja jos nisam nikoga, osim pocetnika, cuo da se zali na linux...

Tako je kolega, mada i sada su pojednostavili neke opcije tipa instaliranje programa ako neces ili ne znas preko konzole imas add/remove ili synaptic manager otkucas koji ti program treba imas opis i koje mu jos biblioteke trebaju i cao i radi sve u 16. A to za particiju ti je verovatno odradio posto te je na pocetku pitao kako hoces da ga stavi automatic znaci na ceo hard da ti stavi a ti si trebao da odradis manual imas da napravis jednu particiju i jednu swap i nema sta drugo da ti obrise osim ako neces da ti obrise :D .

ma da ja sam *****, a ubuntu je pametan.... sjebao mi je particiju koju uopste nisam dirao, znaci bug i to zesci......
znaci po vama ispada da iako novije distribucije imaju frontend aplikacije za podesavanje systema ja i dalje treba sve da radim rucno iz konzule i editora kao sto sam nekad radio kako bi sve radilo kako je predpostavljeno??, koja je onda svrha njihovog rada da ponude desktop system za kucnog korisnika?
Meni taj ubuntu radi OK ali ja zato da ga hvalim kad sam imao tih par glupavih propusta a mogu tek da zamislim koliko ih jos ima.. i to je slucaj da se ponavlja sa svakom distribucijom ubuntu-a kad nije wifi onda je nesto drugo (prosli put je zesce bagovao boot sa flash installacije potvrdjeno na njihovom forumu.. itd)

PS: nisam srucnjak za linux ali podesio sam bar 20tak razlicitih distribucija tako da ipak nesto znam

Nazad
Vrh Dno