Sada stvarno ne vidim ni jedan razlog da obican korisnik koji koristi web, office, muziku i filmove placa licencu za Windows ili Mac OS X, Ubuntu zaista dobro radi sve ove poslove!
Mnogo mi je drago sto Linux konacno postaje pravi zreo OS za desktop!
Ovo bi bilo lepo kad bi bilo istinito!
Mislim baš suprotno, da ljudi koji ne vole Apple i/ili M$ i hoće da pređu na Linux, ne treba to da rade bar još 2 godine. Dakle, mislim na obične korisnike koji nisu IT obrazovani, niti im je IT hobi. Iskustvo koje neupućeni korisnik može imati sa trenutim verzijama (K)Ubuntu-a je takavo da ga može naterati da zavoli Windows i da ne pomisli da pređe na Ubuntu nikad više.
Kako izađe nova verzija, uvek instaliram, probam. Probao sam Kubuntu Intrepid 64bit. Instalirao sam ga Intel RAID0 niz na kojem je već instalirana Vista. Vista se instalira na ovaj RAID0 tako što ubacim DVD disk, odem da popijem kafu i kad se vratim imam instaliran sistem.
Kubuntu... pa prvo je potrebno mapirati RAID, pa napraviti ručno particije, pa instalirati, pa pukne instalacija, pa instalacija (ručno) GRUBa... :S:
Nakon instalacije, restartujem mašinu... mreža ne radi... nađem na launchpad-u da postoji bug koji pravi problem kada mrežni adapter koristi static IP. OK, uključim na ruteru DHCP, konfigurišem sve na auto, proradi. Zaista nedopustivo da se ovakav bug nađe u final verziji!
Npr. instaliram hebeni Adobe flash i to preko neke skripte sa foruma (jer Adobe ne nudi 64bit verziju), i neko se to instalira, hmmm, nema zvuka u YT klipovima... googlaj, traži... ok, rešimo i to... Hajde malo da se opustim (zasluženo!!

), mountujem NTFS particije, otvorim Amarok, dodam nešto mjuze na listu, play... ustao da pijem vode, nisam popio celu čašu, nema muzike... Vratim se da vidim, umesto Amaroka otvoren email klijent "Amarok has crhashed", da im pošaljem report.

Zaista ne mogu da verujem da neko koristi Amrok ozbiljno, pa to puca dok pomeriš miša! Porediti TO sa Aimpom ili Winampom je zaista neumesno. Hajde da probam SongBird, malo lepše izgleda nego Amarok, ali bagovit još gore. Bitno je napomenuti to da ako se odlučite za 64bit verziju gomilu programa nećete moći da instalirate, tj. moraćete da koriste skripte sa foruma i slično.
Sutra, uključim komp, kada se sistem podigao i kada je bilo očekivano da se pojavi desktop, ništa... monitor samo blinka... Nešto se s*ebalo iz čista mira! Nazad u Vistu googlaj, traži... nekako rešim i to (što 99% običnih Windows korisnika verovatno ne bi uspelo da reši), podignem sistem iiii

, pogađate, novi problem! Neće više da mount-uje USB flash :S: neće da mount-uje CD ili DVD... opet googlaj popravljaj, ispravljaj,... mogao bih ovako da ređam probleme u nedogled. Uzgred da kažem da sve to što i nekako proradi, radi osteno nekvalitetnije i sporije nego u Visti. Pre svega mislim na kvalitet reprodukcije video i audio fajlova. Takođe isti programi koje koristim pod Vistom, kao što su Firefox, OpenOffice, Skype, sve to radi osetno tromije u Kubuntu-u na istoj mašini.
Kontam da se neki likovi lože na CLI

, ali morate biti svesni da 99,9% Windows i Mac korisnika ne želi da vidi CLI. Jednostavno, ovo nije zreo sistem za obične korisnike, poslovne ljude i slično. Sam OS je još najsvetlija tačka, najveći problem je zapravo softver koji je ili izuzetno bagovit, ili nefunkcionalan, ili ga nema dovoljno.
Dobar operativni sistem treba da bude nevidljiv, da se dešava u pozadini i da korisniku omogućava nesmetan rad sa aplikacijama. (K)Ubuntu je za moj pojam još uvek suviše vidljiv, tj. korisnik mora i previše da se bavi samim OS-om i konfigurisanjem i budženjem, umesto da se usresredi na svoj konkretan problem koji rešava pomoću neke aplikacije.