Šta je novo?

Ubuntu 8.10 izasao!

Zeljko, naravno da ti nisi ***** niti da je Ubuntu pametan.
Kada sam ja pocinjao sa ucenjem linux-a poremetio sam geometriju jednog svog harddisska i naravno ostao bez svih podataka na istom. Posle toga sam jos nekoliko puta skroz prebrisao zbog lose komande :) Jednostavno se greske desavaju. Zato i jeste preporuka instalirati linux prvo u virtualnu masinu pa se tu malo igrati. Ili ako je ubuntu u pitanju preko wubi-a i tako izbeci bilo kakvu mogucnost ostecivanja podataka.

Na zalost, zaista ispadas *****. Partition manageru nije niko osim tebe mogao reci da "s****" particiju, programi nemaju svest i razum pa da rade neshto na svoju ruku. Bug koji unishtava particiju je veoma malo verovatan, dok su korisnici koji ne znaju shta rade mnogo verovatniji.

Nisi chitao upozorenja niti obracao pazhnju gde i shta klikcesh i - "sjebala" se particija.

haha ja spadam u one koji su na 1HDD-u drzali XP, Vistu, linux i Mac OS leopard!, a ti verovatno ni nisi upoznat da je tako nesto moguce (Vistin boot loader je dizao sve sisteme)
toliko o znaju koriscenja partition programa........ iskreno na faks-u jos nisam polozio predmet napredni OS systemi i dosta native stvari ne razumem posto se uglavnom radi unix kernel... ali definitivno ne spadam u one koji tek tako unistavaju particije jer su slucajno klikli na nesto sto ne razumeju

haha ja spadam u one koji su na 1HDD-u drzali XP, Vistu, linux i Mac OS leopard!

Izgleda da si sam sebi odgovorio gde si se zabunio... ;)

Ne moras se vredjati, ja sam samo koristio tvoju samo-kvalifikaciju. I opet ponavljam, malo je verovatno da alat ima greshku u sebi - mnogo je verovatnije da si taj alat nesmotreno koristio.

slazem se sa tobom u tome da je mnogo veci procenat greski korisnika nego alata (preko 95%), ali stavka da neki tamo program nema bagova definitivno ne stoji ;)
ja znam da nisam pogresio jer sam vec sve particije odavno imao namestene i ubuntu je samo trebao da formatira vec odavno namestenu particiju a ne da dira prethodnu (ntfs) koju inace ni sad nemoze da mountuje zbog necega sto se desilo prilikom prve instalacije... dok sama particija u windows-u sasvim ok radi
napominjem da ubuntu po ko zna koji put koristi nov partition program, iskreno nisam obracao paznju na njegov naziv al je graficki interfejs sasvim drugaciji od predhodnih distribucija koje su takodje uvek imale vecih izmena u pristupu particionisanja
to mi smeta jer se file system odavnooo ne menja pa i tu bi trebalo da ima najmanje problema

Procitaj sta si napisao u protekla tri posta i videces da nisi dosledan.
Parititon program je isti u proteklih par verzija samo se izgled malo menja. Drugim recima doterali su ga. Kada poteras live cd gparted je UVEK ISTI.
Inace zalosno je to da si imao 4 sistema na jednom hardu i da si koristio Vistin loader.
To sto nece da mount-uje particiju u linuxu koja radi u windowsu to opet nije problem do linuxa nego do tebe i tvog neznanja. Ako ti particija radi u windowsu kako je onda ******a ??

Poslednja izmena od urednika:
Nakon update-a, prilikom logovanja jezik je cirilica, i nije moguc login.
Kada na options promenim na USA ne desava se nista, jezik je i dalje cirilica.

Ima li neko slican problem i postoji li neko resenje?

Ja bih rekao da ljudi imaju više problema sa Ubuntuom koji je user-friendly nego sa Slackwareom, koji je "babaroga". :trust:

Procitaj sta si napisao u protekla tri posta i videces da nisi dosledan.
Parititon program je isti u proteklih par verzija samo se izgled malo menja. Drugim recima doterali su ga. Kada poteras live cd gparted je UVEK ISTI.
Inace zalosno je to da si imao 4 sistema na jednom hardu i da si koristio Vistin loader.
To sto nece da mount-uje particiju u linuxu koja radi u windowsu to opet nije problem do linuxa nego do tebe i tvog neznanja. Ako ti particija radi u windowsu kako je onda ******a ??

ma da vidim ja kako ga doteruju svaki put neki problem :)
Neznam zasto me provociras bez argumenata pa ja treba da ti crtam zasto mora vistin loader (akti..)?, a i on mi se najvise svidja a i lako ga konfigurisem iz najstabilnijeg sistema od sve buranije na hard-u.......
greska prilikom mountovanja je da ima gresaka i da odradim chkdsk iz windows-a koji inace prolazi bez problema.. e sad ja da kopam po internetu i pravim se pametan kako sam strucan i kako je sistem dobar.. ne pada mi na pamet
linux po pitanju desktop-a po meni uopste ne napreduje vec jedva uspeva da prati situaciju po pitanju novog HW-a, dok je server okruzenje sasvim druga prica i on se debelo finansira od firmi tipa IBM, itd koja imaju interes jer ga i same koriste ali ne kao desktop okruzenje

Ja bih rekao da ljudi imaju više problema sa Ubuntuom koji je user-friendly nego sa Slackwareom, koji je "babaroga". :trust:

verovatno jer inace ni ubuntu nema problema kad se koristi komandna linija i rucno konfigurisanje........
ali ubuntu bas pokusava da se nametne kao desktop resenje, iza kojeg jos stoji google koji izgleda nema pojma sta zeli...

Sada stvarno ne vidim ni jedan razlog da obican korisnik koji koristi web, office, muziku i filmove placa licencu za Windows ili Mac OS X, Ubuntu zaista dobro radi sve ove poslove!

Mnogo mi je drago sto Linux konacno postaje pravi zreo OS za desktop!

Ovo bi bilo lepo kad bi bilo istinito! :)

Mislim baš suprotno, da ljudi koji ne vole Apple i/ili M$ i hoće da pređu na Linux, ne treba to da rade bar još 2 godine. Dakle, mislim na obične korisnike koji nisu IT obrazovani, niti im je IT hobi. Iskustvo koje neupućeni korisnik može imati sa trenutim verzijama (K)Ubuntu-a je takavo da ga može naterati da zavoli Windows i da ne pomisli da pređe na Ubuntu nikad više.

Kako izađe nova verzija, uvek instaliram, probam. Probao sam Kubuntu Intrepid 64bit. Instalirao sam ga Intel RAID0 niz na kojem je već instalirana Vista. Vista se instalira na ovaj RAID0 tako što ubacim DVD disk, odem da popijem kafu i kad se vratim imam instaliran sistem.
Kubuntu... pa prvo je potrebno mapirati RAID, pa napraviti ručno particije, pa instalirati, pa pukne instalacija, pa instalacija (ručno) GRUBa... :S:
Nakon instalacije, restartujem mašinu... mreža ne radi... nađem na launchpad-u da postoji bug koji pravi problem kada mrežni adapter koristi static IP. OK, uključim na ruteru DHCP, konfigurišem sve na auto, proradi. Zaista nedopustivo da se ovakav bug nađe u final verziji!
Npr. instaliram hebeni Adobe flash i to preko neke skripte sa foruma (jer Adobe ne nudi 64bit verziju), i neko se to instalira, hmmm, nema zvuka u YT klipovima... googlaj, traži... ok, rešimo i to... Hajde malo da se opustim (zasluženo!! :p), mountujem NTFS particije, otvorim Amarok, dodam nešto mjuze na listu, play... ustao da pijem vode, nisam popio celu čašu, nema muzike... Vratim se da vidim, umesto Amaroka otvoren email klijent "Amarok has crhashed", da im pošaljem report. :) Zaista ne mogu da verujem da neko koristi Amrok ozbiljno, pa to puca dok pomeriš miša! Porediti TO sa Aimpom ili Winampom je zaista neumesno. Hajde da probam SongBird, malo lepše izgleda nego Amarok, ali bagovit još gore. Bitno je napomenuti to da ako se odlučite za 64bit verziju gomilu programa nećete moći da instalirate, tj. moraćete da koriste skripte sa foruma i slično.
Sutra, uključim komp, kada se sistem podigao i kada je bilo očekivano da se pojavi desktop, ništa... monitor samo blinka... Nešto se s*ebalo iz čista mira! Nazad u Vistu googlaj, traži... nekako rešim i to (što 99% običnih Windows korisnika verovatno ne bi uspelo da reši), podignem sistem iiii :D, pogađate, novi problem! Neće više da mount-uje USB flash :S: neće da mount-uje CD ili DVD... opet googlaj popravljaj, ispravljaj,... mogao bih ovako da ređam probleme u nedogled. Uzgred da kažem da sve to što i nekako proradi, radi osteno nekvalitetnije i sporije nego u Visti. Pre svega mislim na kvalitet reprodukcije video i audio fajlova. Takođe isti programi koje koristim pod Vistom, kao što su Firefox, OpenOffice, Skype, sve to radi osetno tromije u Kubuntu-u na istoj mašini.

Kontam da se neki likovi lože na CLI :), ali morate biti svesni da 99,9% Windows i Mac korisnika ne želi da vidi CLI. Jednostavno, ovo nije zreo sistem za obične korisnike, poslovne ljude i slično. Sam OS je još najsvetlija tačka, najveći problem je zapravo softver koji je ili izuzetno bagovit, ili nefunkcionalan, ili ga nema dovoljno.
Dobar operativni sistem treba da bude nevidljiv, da se dešava u pozadini i da korisniku omogućava nesmetan rad sa aplikacijama. (K)Ubuntu je za moj pojam još uvek suviše vidljiv, tj. korisnik mora i previše da se bavi samim OS-om i konfigurisanjem i budženjem, umesto da se usresredi na svoj konkretan problem koji rešava pomoću neke aplikacije.

@marko_n
Ja imam potpuno drugachija iskustva, nisam nishta morao da podeshavam ni na laptopu (Thinkpad T61) ni na kucnom serveru (konfa iz potpisa). Sve je proradilo iz prve, osim nVidia grafike koju sam morao da ukljuchim na laptopu.

Shto se tiche problema oko particionisanja, nije fer porediti Ubuntu i Vistu jer vam je svima Vista primarni OS. Hajde im zamenite uloge, neka primarni OS na hdd bude Ubuntu, pa onda pokushajte da uglavite Vistu? Imate neke ludacke particione tabele sa n>=2 sistema i onda ocekujete da se sekundarni OS sam smesti na disk.

Bez obzira na sve, Ubuntu jos uvek jeste daleko od Viste po pitanju podrzanosti hardvera, ali ipak smatram da ga na Ubuntu-friendly mashinama mogu koristiti ljudi, i to vrlo efikasno. Meni licno se UNIX-olika okruzenja mnogo svidjaju, i zao mi je sto mi posao ne dozvoljava da ih koristim :(

Shto se tiche problema oko particionisanja, nije fer porediti Ubuntu i Vistu jer vam je svima Vista primarni OS. Hajde im zamenite uloge, neka primarni OS na hdd bude Ubuntu, pa onda pokushajte da uglavite Vistu? Imate neke ludacke particione tabele sa n>=2 sistema i onda ocekujete da se sekundarni OS sam smesti na disk.

To ne bi trebalo da bude problem, Vista se instalira na neku od praznih particija, ako ih nema naprave se, i u /boot/grub/menu.lst doda GRUBu gde da je nađe.
Ovde je drugi problem. Vista (bez ikakvih dodatnih drajvera) vidi Intel RAID0 niz i instalira se jednostavno kao da je u pitanju jedan disk, dok Kubuntu ne vidi RAID0 niz nego vidi diskove kao zasebne uređaje. Jedino rešenje je mapiranje sa dmraid-om, a instalacija pukne (na oko 95%) jer installer ne ume da instalira GRUB na mapirani RAID0 niz.
Savaki korisnik koji poželi da koristi (K)Ubuntu na Intel RAID kontroleru to ne može da uradi na jednostavan i automatizovan način kao što može u Visti. Ovaj problem je, dakle, nevezan za broj već instaliranih OS-ova i konfiguraciju particija, a Intel RAID se danas dosta često koristi jer za male pare daje relativno dobre performanse, a čak ni XP (koji je već koliko mator :p) nema problem sa tim.

To ne bi trebalo da bude problem, Vista se instalira na neku od praznih particija, ako ih nema naprave se, i u /boot/grub/menu.lst doda GRUBu gde da je nađe.
Ovde je drugi problem. Vista (bez ikakvih dodatnih drajvera) vidi Intel RAID0 niz i instalira se jednostavno kao da je u pitanju jedan disk, dok Kubuntu ne vidi RAID0 niz nego vidi diskove kao zasebne uređaje. Jedino rešenje je mapiranje sa dmraid-om, a instalacija pukne (na oko 95%) jer installer ne ume da instalira GRUB na mapirani RAID0 niz.
Savaki korisnik koji poželi da koristi (K)Ubuntu na Intel RAID kontroleru to ne može da uradi na jednostavan i automatizovan način kao što može u Visti. Ovaj problem je, dakle, nevezan za broj već instaliranih OS-ova i konfiguraciju particija, a Intel RAID se danas dosta često koristi jer za male pare daje relativno dobre performanse, a čak ni XP (koji je već koliko mator :p) nema problem sa tim.

To sa RAID-om je pipava tema. Kao prvo moras da znas da to nije pradi HW raid sto ti imas na ploci. E kada imas to znanje kao i ono da je to RAID kontroler koji je pravljen da radi iskljucivo sa windows-om onda vidis zasto pravi toliko problema sa Linux-om. Pravo RAID kontroleri rade savrseno u oba sveta. Naravno sada ces ti reci ali mene to ne interesuje ja hocu da mi to radi. Sto je savrsen argument. Ali to ne radi zato sto je Linux crapy napisan nego zato sto je taj kontroler predvidjen da radi samo sa win-om.

Savršeno mi je jasno da je Intel ICHxR ustvari fake RAID, jer da nije, Linux ne bi imao mogućnost da vidi diskove kao zasebne uređaje. I fake RAID može lepo da se namestiti pomoću dmraid-a i da stabilno radi. Pomenuo sam to čisto da bi zainteresovani znali šta ih, otprilike, čeka ako žele da poteraju (K)Ubuntu na fake RAID-u. :) Ipak, taj deo oko RAID-a i instalacije mi je lično najmanji problem, to se odradi jednom za 2-3 sata, sve ono drugo što sam pomenuo mi smeta daleko više.

http://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto

Jos uvek su kucni korisnici sa RAID setupom u manjini :)

U ovom vodiču su zaboravili samo jednu "sitnicu" bez koje nema šanse da se mapira RAID. :) Postoji bug koji utiče na to da kada se Ubuntu bootuje sa CDa ili fleša, dmraid uopšte ne vidi RAID particije. Ako se mašina restartuje BIOS kontrolera prikazuje da je jedan disk offline i da je RAID niz failed! Dakle, bez ikakvih akcija, samo se podigne sistem sa CD ili fleša, restart, BIOS pokazuje da je niz failed. Da bi se niz oporavio, pomaže jedino power off.
Da bi se to izbeglo potrebno je odraditi ovo.

Ok, because libata is loaded as a module rather than built into the kernel, you have to add the line:

options libata ignore_hpa=0

to /etc/modprobe.d/libata-options. After adding the line, you will need to run sudo update-initramfs -u.

If you are booting from the livecd, then you need to add break=top to the kernel command line and when you get to the prompt, type:

echo options libata ignore_hpa=0 > /etc/modprobe.d/libata-options
exit

Poslednja izmena:
Ovo je meni bio do sada najproblematičniji Ubuntu, srećom već sam iskusan i umem da se snađem. To je generalno stvar sa Linux-om - jeste da ti počesto servira probleme, ali brate daje ti i način da te probleme rešiš. Mnogo drugačije od Windows, a pogotovo od Mac OS sveta. I pretežno je problem naterati stvari da rade kako hoćeš, kad ih jednom središ sve posle je uglavnom udobna vožnja sa minimumom maltretiranja.

Ono u čemu Canonical po meni greši je forsiranje šestomesečnog ciklusa izlaska Ubuntua. Oni se vode klasičnom open-source filozofijom "pretstavljaj puno, pretstavljaj često", ali bi im daleko bolje bilo da se bace na peglanje sitnica nego na jurenje features. Dobro, ne mogu oni bog zna šta da urade kada većinu stvari koje koriste ne razvijaju sami i gomila njih je još u 0.x verzijama, ali 8.10 je imao i neke stvarno glupe bagove koji se nisu smeli naći u finalnoj verziji.

Ali ide nabolje, nema sumnje. I to dosta brzo.

Linux Mint 6 RC1 је изашао (на бази Ubuntu 8.10) :banana:.

Само ми форсирање превазиђеног OpenOffice 2.4.1 није јасно :S:.

Hmm....a kakav je Mint 6 sa RAID0 ? Dal da se zezam sa ovim (bilo ubuntuom bilo mintom) ili da batalim da mi ne syebe sve particije u raid-u ?

@DukeofSerbia: ostali su na 2.x grani jer se final OO 3.x pojavio suvise blizu izlaska 8.10 pa nisu imali vremena da ga ubace i preprglaju eventulane bugovi. 9.04 ce imati 3.x granu.

@Ripper: Mint 6 se isto snalazi sa RAID-om ko i ubuntu.

Hmm....a kakav je Mint 6 sa RAID0 ? Dal da se zezam sa ovim (bilo ubuntuom bilo mintom) ili da batalim da mi ne syebe sve particije u raid-u ?

Svaki Linux ima isti problem sa RAID-om, ali ne brini, ako pažljivo čitaš vodič i radiš strpljivo, šanse da oštetiš particiju su minimalne. Npr. ja čak nisam ni imao praznu particiju nego sam shrinkovao C particiju na kojoj je bila Vista, i sve je prošlo u najboljem redu.

@DukeofSerbia: ostali su na 2.x grani jer se final OO 3.x pojavio suvise blizu izlaska 8.10 pa nisu imali vremena da ga ubace i preprglaju eventulane bugovi. 9.04 ce imati 3.x granu.
Ма видео сам, али опет.

Linux Mandriva јe изашла раније па су опет убацили ОО 3.

Срећом па је лако инсталирати јер је ОО 3 могуће скинути у .deb формату.

Poslednja izmena:
Da li su resili problem sa ubijanjem hardova?

Ja imam Ubuntu na laptopu jos od verzije 6.10.. i kada izadje nova verzija odradim distribution update, i eto nove verzije... bude tu poneka bubica oko drivera za WiFi (laptop ima neki levu wlan kartu) pa moram da pravim svoj blacklist za drvere. Ali to je 2 minuta posla.

Sto se RAID-a tice, na poslu imam 2 servera sa diskovima u RAID-u ali sistemski disk nije u RAID-u vec je poseban. dmraid lepo radi svoj posao. Do sada sam 2x morao da rebuildujem array zbog crkavanja jednog od diskova. To traje par sati i gotovo. Nekih drugih vecih problema nisam imao. Ubuntu Linux servere koristimo kao fileserver, ftp, svn, www, vnc, mysql, php, project tracking, ...

Za sada imam pozitivna iskustva sa Linuxom. Kao i svaki pocetak, period navikavanja je problematican, ali kada se savlada ono sto treba onda nije tesko.

Generalno, ako operativne sisteme posmatrate kroz prizmu Windowsa onda nikada necete shvatiti da postoji nesto drugo, bolje i prakticnije. Do sada sam koristio svakakve OS-ove pocev od DOS-a, OS2/Warp, QNX, MacOS7-8-9, OS-X, raznorazne Linuxe i Windowse, ...

Kako promeniti IP adresu mrezne karte u Kubuntu 8.10?
Konektujem se na poslu preko DNS-a znaci cim upalim komp on je na netu.
Kada probam da napravim novu konekciju preko mrezne karte sve prodje ok ali i dalje sve ostaje na mreznoj sa automatski dodeljenoj IP adresi.

Nenenene...konektuješ se preko RUTERA, koji ti putem DHCPa (ne DNSa) dodeljuje IP adresu automatski. Procunjaj malo, *buntu familija poseduje grafički alat za to, network manager ili slično.

Preko DNS-a sigurno,mreza je na poslu,svaki racunar ima svoju IP adresu.Kod kuce imam wireless i tu se konektujem preko DHCP i to radi ok.Postoji neki bug kod Kubuntu tako da nije moguce promeniti IP i ostala podesavanja mrezne karte.

Hi all,

I have the same problem with Kubuntu Intrepid.

The problem is solved configuring network manually.

* First remove all NetworkManager packages:

sudo apt-get remove network-manager network-manager-kde

*After, edit the file /etc/network/interfaces (change address by yours):

auto lo eth0
iface lo inet loopback

iface eth0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

*Finally, reboot or restart network:

sudo service networking restart

I wish this will help you meanwhile this problem is solved.

Ovo je kao resenje ali mi Kubuntu neda da promenim te parametre,ne znam zbog cega?

Vrh Dno