Šta je novo?

Ubuntu 13.04 (raring ringtail)

Skontao sam sa ne dobijam updateove... Onda sam video da mi je srpski mirror, kad sam prebacio na main, odjednom 200+ mb updateova :))

Al nedeljama tako po 1-2 update-a na par dana, cak kad je release izasao (betu sam instalirao ili rc sta vec bese), nista update-a taj dan..... reko mozda se on sam updateuje ispod haube?! kad ono, medjutim :D

Za setru pitanje. 13.04 moze da podigne facebook igrice i da li lepse radi nego windows 7 ?

može da igra facebook igrice i radi lepo, čak na mom laptopu touchpad radi kud i kamo fluidnije nego na windows 7. U windows ulazim samo kada moram.

Za desktop, za danas uobičajeno korišćenje većine korisnika računara je sasvim dobro okruženje. Zbog nepostajanja rizika od zaraze čak i preporučljivo.
Na laptopu ga u većini slučajeva treba pak izbegavati

I nVidia drajveri uglavnom nemaju problema, a i kad imaju, brzo se rese.

I naravno AMD-ovi drajveri koji su smeće jedno neopevano i zbog kojih mi dođe da tresnem grafičku o zid svaki put kad mi se sistem zamrzne tokom gledanja videa u browser-u. Četiri godine ne mogu da srede bag u igri koji su u Windows-u sredili nakon "samo" dve godine čekanja.

Fking Portal za Linux (Steam) ne mogu da igram kako treba na masini iz profila... Igrao sam WoT preko Wine-a bez problema na 8600GTS, a sa 7850 imam 15 frejma na najslabijim setovanjima i plus ne moze fullscreen.

I naravno AMD-ovi drajveri koji su smeće jedno neopevano i zbog kojih mi dođe da tresnem grafičku o zid svaki put kad mi se sistem zamrzne tokom gledanja videa u browser-u. Četiri godine ne mogu da srede bag u igri koji su u Windows-u sredili nakon "samo" dve godine čekanja.

Ja sam se jednom opekao s amd-om i rekao sebi,vise nikad amd.AMD je u krizi ogromnoj,bukvalno se firma raspada.Mislim da nemaju ni dovoljan broj ljudi koji ce raditi drajvere za win i linux.

Bila je vest, prošle godine ja mislim, da su optustili nekoliko ljudi koji su radili na kernelu i Radeon drajverima za linux. Znam da su krizi, ali da nemaju za 20-ak developera... Pri tom, ne znam kako planiraju da prodaju Opteron procesore ako ne računaju na linux. Možda će ih vratiti kad/ako se oporave.

Ja sam se jednom opekao s amd-om i rekao sebi,vise nikad amd.AMD je u krizi ogromnoj,bukvalno se firma raspada.Mislim da nemaju ni dovoljan broj ljudi koji ce raditi drajvere za win i linux.

Sigurno, sad kad su dobili poslove sa Microsoftom i Sonijem za konzole koje treba da traju sledećih 10 godina...

Trebalo bi da traju ali da li ce trajati? Xbox One je fail pre nego sto je pusten zvanicno u prodaju, ne vidim kako je interesantna konzola ljudima van US. PS4 ce verovatno puno bolje proci ali obe konzole su vec hardverski zaostale a i mnogo su slicne PC-ju. Da ne pricam o tome da svako malo neka bitna fransiza dobije potvrdu da sledeci nastavak izlazi za Linux (Steam). Poslednja bitna igra koja dolazi na Linux je Football Manager a to je jedna od onih igara koje mogu mnogo uraditi na popularizovanju gejming platforme. Obicno ljudi koji igraju FM ne igraju nista osim toga pa im nije problem da razmisle o Linuxu.

Nadam se da ce Sega na nivou cele gejming divizije podrzati Valve i Linux (Ubuntu). Svakako da imaju interes da zaprze corbu onima koji su ih isterali sa konzolne scene, a imaju i znanje i iskustvo da to urade. Pa samo pogledaj kakvo je stanje, najjace PC ekskluzive izdaje upravo Sega (koja ironija).

Bila je vest, prošle godine ja mislim, da su optustili nekoliko ljudi koji su radili na kernelu i Radeon drajverima za linux. Znam da su krizi, ali da nemaju za 20-ak developera... Pri tom, ne znam kako planiraju da prodaju Opteron procesore ako ne računaju na linux. Možda će ih vratiti kad/ako se oporave.

Da se AMD okrenuo Linuxu potvrdjuje cinjenica da u 3.10 kernelu stize hardware-ska akceleracija za opensource Radeon drivere. Podrsku za HW akceleraciju u opensource driverima jedino ima intel (koji pri tom ima citavu sekciju programera koji rade samo drivere za grafiku za linux). Istina je da sporo napreduje razvoj drivera za linux, ali napredak se polako oseca. opensource driveri iz verzije u verziju su bolji. Verujem da za 2-3 godine ce opensource driveri biti skoro jednaki po kvalitetu win driverima.

Upravo odradih upgrade sa 12.04 na 13.04 na desk mašini iz profila, i zadovoljan sam. Prošlo je bez ikakvih problema, i sistem je osetno življi.

Na desktopu nije problem uvek nastaje problem na laptopovima

Priključio sam monitor na laptop i super radi, uopšte nema zagrevanja , takođe ne diže procesor.

Kasnije sam butovao u windows 7 i ono je katastrofa, procesor je konstantno na preko 60 % u standby-u.

Koja je to fora da toliko greje i diže procesor u windows a u ubuntu radi super.

Vidim da se vecina žali na zagrevanje laptopova u linuxu, kod mene je suprotno, bolje radi u ubuntu, plus što u windowsu samo drlja hard disk.

Poslednja izmena:
da ne otvaram novu temu imam problem sa instalacijom ubuntua..
imam windows 8 instaliran i 2 particije i ostavljeno jos 20gb kao unlocated space...
udjem u setup i onda imam ono erase disk sto mi ne treba jer imam stvari koje mi trebaju na hddu..
sta da radim? ima li pomoci ? vec jednom sam isto probao da instaliram i isto zbog ovoga odustao..

Pre ovog prozora na prvoj slici imas opciju da instaliras Ubuntu pored Windowsa pa onda izaberi tu particiju od 20GB.

Ugasi "Secure Boot" u BIOS-u ako je upaljen, pa probaj ponovo.

voodoo ja nemam tu opciju uopste u biosu, tako da nije do toga verovatno..

Potraži i "UEFI Boot", ako je primarni boot uređaj namešten kao "UEFI HDD", prebaci na običan HDD i slično.

ma nije nemam ja to moja ploca je starija ima 2-3 dine vec inace ploca iz ovog moja masina tj msi 770-g45... izgleda da je zbog gpt-a koji je ostecen ili kako vec...

a što ne koristiš wubi ubuntu windows installer i tamo najnormalnije izabereš slobodnu particiju. To bi valjada trebalo da radi. Doduše nije zadnja verzija ubuntua nego 12-tica ali posle je apdejtuješ na 13 i to je to.

Ne pokušavati instalaciju 13.04 preko wubi-ja! Canonical je prestao sa podrškom za wubi, tako da je to operacija na sopstveni rizik i velike su šanse da neće dobro proći.

Ne pokušavati instalaciju 13.04 preko wubi-ja! Canonical je prestao sa podrškom za wubi, tako da je to operacija na sopstveni rizik i velike su šanse da neće dobro proći.

ja nisam ni video da ima 13-tica wubi. 12-tica ima regularno. Ona ne bi trebala da ima bilokakvih problema. Posle instalacije 12-tice preko wubija kad izabereš particijuz sa Ubuntu, onda je apdejtuj 13-ticom i zdravo. Canonical j**e g***a jer hoće maximalno da optereti neiskusnije korisnike ako žele da ostave windows ili MacOS sa Ubuntuom, dok onima koji radi svežu instalaciju na čist komp imaju step by step objašnjenje. Ja nikad ne bih ostavio sam Ubuntu kao jedini OS, bez obzira kakav je, jer sa podrškom uvek bude problema.

Vrh Dno