@Chinaski a zasto ti mislis kad bi nas telekom uvodio FUP da bi on bio 150GB??, ja po niveo njihove pameti mislim da bi on bio reda 10-15GB max...... zato cuti bolje
zaista ne znam koliki bi bio FUP ako ga Telekom uvede, a ne znas ni ti, tako da ovako mozemo da se preganjamo do sutra. isto kao sto ne znas da ce ostati do 3000. godine FUP od 150GB ako ga uvedu.
samo mi nije jasno sto ljudima smeta da neko izabere vecu brzinu sa FUP-om umesto manje sa Flatom :trust:
Necu da provociram vec samo da prokomentarisem. Moje vidjenje, nije problem sto bi ti izabrao paket sa fup-om kao i vecina ostalih vec je problem sto ce to onda biti standard za sve i nece odgovarati ljudima sa vecim prohtevima. To je sve. Ko moze da kaze da je i 150GB fer, po nekim provajderima je i 75 GB mnogo zato sto nemaju veliku kolicinu korisnika koji mogu da im kompenzuju gubitke od ovih heavy usera.
Zato je bitno da veliki igraci kao telekom ne stavljaju nikakve limite u svoju uslugu. A oni mali mogu da rade sta hoce i da prave sve moguce pakete sa limitom potrosnje.
cekaj, jel' tebi zvuci logicno da neko ko ima vece prohteve (za bilo sta - graficku kartu, auto, prilog u pljeskavici, kvalitetniju garderobu, brzinu ADSL-a) to i (do)plati? ili mislis da sve graficke karte (high end i low end), sva kola (Ferrari i Zastava), sva garderoba (brendirana i buvljacka), pljeskavica sa kajmakom ili bez, FUP ili Flat - treba da kostaju isto?
sto se tice provajdera koji bi pilicarili sa nizim FUP-om, ljudi bi presli u rekordnom roku kod boljih provajdera sa kvalitetnijom uslugom i oni bi stavili katanac na firmu za mesec dana.
ovo je cist komunizam - svi placaju isto a ne koriste isto umesto da se placa prema svojim potrebama. zalosno...
edit:
Zato je fair use polisa samo veliki privid, ne treba uopste da postoji iz prostog razloga sto ce uvek i bez te polise i sa njom provajder uvek morati da kontaktira korisnike koji skidaju masovno iz meseca u mesec i koji im stvarno prave problem zato sto trose konstantno jedan deo njihovog linka.
pa ako vec kazes da ce te kontaktirati i ovako i onako, zar ti nije bolje da imas neku okvirnu cifru do koje bi trebalo da ides, nego da se tripujes da li si prekoracio ili ne jer ne znas posle koliko GB ce ti zazvoniti telefon?
ali glupo je da provajder naziva svoju uslugu "flat" a da navodi na sajtu da je njihovo shvatanje fair use-a 150 GB za pazi sad, sva tri brzinska paketa cak i onog od 6 mbit-a.
slazem se da je glupo da je naziva Flat ako je FUP, ali shvati ti da vecina ljudi ne bi skidala ni bajt vise od onoga sto im treba, imali 512k ili 100Mb/s, jer jednostavno nece da gomilaju ***** po HDD-u ili da prave dzumbus u kuci sa diskovima. ali im je zato itekako bitno da to sto skidaju skinu sto pre.