Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde smaraci, konkretno, sta bi vise voleli, ove brzine kao sad ili po 4x veci DL i UL ali uz fup od 150 GB (posle kog ti smanje brzinu na recimo 256/64). A?

Vecina bi se sigurno opredelila za vece brzine. Jos kad bi taj fup (jel ovo znaci fuck you uploader) bio recimo duplo veci sve bi bilo super. 150 GB je malo za jedan fair use policy flat rate.

Poslednja izmena:
cinjenica je sledeca: ogromna vecina trosi 150-GB mesecno, dok ogromna manjina trosi preko te cifre. sve na svetu se pravi po ukusu vecine, po njihovim potrebama, a kome treba brze/vise/jace taj po pravilu doplati nesto. tako je recimo u Hrvatskoj sto se tice neta (ne znam koji im je FUP). imas neki paket sa ogranicenjem i doplatu za flat ako ti je potreban. ovako ljudi koji samo proveravaju mejl i surfuju fakticki subvencionisu leechere jer ne postoje dva paketa sa dve razlicite cene. Ferrari je procenio da je prosecnom vlasniku F430 dovoljno da auto ide 320Km/h. ko hoce brzi auto, odveze F430 do tunera i plati da ga ubrzaju na 360Km/h, ali to je izuzetak. vecini je dosta 320Km/h. isto je i ovde. treba da postoji dve vrste paketa, sa FUP-om i Flat. u tom slucaju su moguca dva scenarija (pretpostavka je da su flat paketi skuplji jer je to logicno):
1. za iste pare FUP ali i veca brzina ili
2. ista brzina, ali je paket sa FUP-om jeftiniji (kao u Hrvatskoj recimo)
onda bira svako kako mu odgovara i svi srecni. ko hoce nesto sto je iznad proseka (prosek definisem kao nesto sto je vecini korisnika dovoljno) onda to mora i da (do)plati. naveo sam primer sa kolima i ADSL-om u HR. kada stavljas kajmak u pljeskavicu traze to da doplatis 20-30din. mogu da navodim primere do sutra.
inace, slazem se sa Nothingman-om da jedino BD filmovi mogu da pojedu protok. sve ostalo ne moze da se iskonzumira u relanom vremenu i postaje skidanje radi skidanja. nije moj problem, ali ko hoce da skida po pola TB neka doplati koji evro. u krajnjem slucaju, sa tolikom kolicinom filmova i kojecega ustedi sebi par hiljada evra mesecno pa moze valjda da doplati koji evro vise ako mu to cini toliki uzitak...
pozdrav

E pa ja jedva čekam, sa tih 768 ću moći maksimalno da iskoristim protok koji na rapidshare-u imaju free useri.
Sa 512 sam kratak za jedno 10 kilobajta.

vi koji ste za FUP zivite u kamenom dobu i niste spremni na promene koje se desavaju iz dana u dan, pa se vredjajte koliko ocete..........

PS: iskreno ja bi sad vise bio zadovoljan sa 6Mbit i FUP-om od 150GB jer skidam trenutno ispod te cifre, ali imam sire poglede i znam da za 1-2-3 godine ni 300GB mi nece biti dovoljno... zato i nisam za FUP...

Ferrari je procenio da je prosecnom vlasniku F430 dovoljno da auto ide 320Km/h. ko hoce brzi auto, odveze F430 do tunera i plati da ga ubrzaju na 360Km/h, ali to je izuzetak. vecini je dosta 320Km/h. isto je i ovde. treba da postoji dve vrste paketa, sa FUP-om i Flat.

Nije ti bas dobro poredjenje.

Mi > Jugic ili Golf sa punim rezervoarom, sporo ali se bar vozis dosta.
Crnogorci sa FUP-om > Ferrari sa 4 litra goriva u rezervoaru. Brzo ali kad prodjes par desetina kilometara to je to. Zovu te da te pitaju sto ti moras toliko da se vozis, valjda je vaznije sto si dao gas i uzivao u brzini tih nekoliko kilometara.

Ja bih pre neku sredinu od svega toga.

vi koji ste za FUP zivite u kamenom dobu i niste spremni na promene koje se desavaju iz dana u dan, pa se vredjajte koliko ocete..........

PS: iskreno ja bi sad vise bio zadovoljan sa 6Mbit i FUP-om od 150GB jer skidam trenutno ispod te cifre, ali imam sire poglede i znam da za 1-2-3 godine ni 300GB mi nece biti dovoljno... zato i nisam za FUP...
ma covece, ko je tebi rekao da je FUP upisan u kamen i da ce takav ostati do vjek i vjekova :trust: mi sto skidamo manje od 150GB zivimo u kamenom dobu, a ko skida vise od 150GB taj je kul :d svako skida koliko mu treba i tacka. ko hoce da skida vise od proseka (150GB je mnogo, mnogo vise od proseka) - neka to i plati i neka skida u zdravlju i veselju!

Dodat4c je napisao(la):

Crnogorci sa FUP-om > Ferrari sa 4 litra goriva u rezervoaru. Brzo ali kad prodjes par desetina kilometara to je to. Zovu te da te pitaju sto ti moras toliko da se vozis, valjda je vaznije sto si dao gas i uzivao u brzini tih nekoliko kilometara.

moje poredjenje je na mestu a tvoje ne valja. voznja 4Km nije dovoljna vecini a 150GB mesecno jeste. da si rekao 4k Km mesecno pa bi ti bilo poredjenje na mestu. 150GB mesecno je prepuna kapa ogromnoj vecini, kao sto je i 4000Km mesecno voznje.

cinjenica je da smo svi ogorceni zbog ultra sporog Interneta u zemlji i slabe diversifikacije paketa i sada ujedamo jedni druge.
najbolje bi bilo da ima paketa sa FUP-om i Flat, gde bi bila mogucnost prebacivanja sa jedan na drugi paket iz meseca u mesec pa svako da bira prema svojim potrebama. samo posteno je da Flat bude sqplji, molim lepo: skidas vise - plati vise.
inace, drago mi je da vidim da ima jos ljudi koji misle kao ja: ovde je postalo opasno iznositi svoje misljenje ako si u manjini. zalosno :(

Poslednja izmena:
ma covece, ko je tebi rekao da je FUP upisan u kamen i da ce takav ostati do vjek i vjekova :trust:
(

tebi onda nije jasna svrha FUP-a....
neradi se tu o dobroj nameri ISP-a vec o nacinu da se osigura debela zarada, ja uglavnom nisam cuo da se FUP tamo gde je prisutan menjao, uglavnom takvi ISP-evi u svetu su nestajali ili gasili FUP, jako retko ga je iko povecavao...
po tome mozete proceniti kako bi se nas telekom poneo..... zato bolje cutite
i sami vidite da je FUP uvek isti u odnosu na brzinu i da se ne menja, jer koja je njegova svrha kad bi ga non stop povecavali, jer u toj situaciji on bi izgubio smisao

E ovde sam te docekao,zao mi je sto si se ti izleteo prvi ali tako je to.....
Za "Vas" koji zelite FUP pakete i necete da platite, je to okej.
Onaj koji vozi ferari ne misli na gorivo,ako ima para da tu sumu za auto ima benzinsku pumpu za njega. Ne zanima ga koliko to trosi, radi i hoce da uziva u slobodnom vremenu. Ne zelim da vam pricam kako Vi treba da radite...vec da pustite onima koji hoce FLAT da dodju do njega. Hi-def filmovi ce se masovno skidati legalno sa neta. Distributerske kuce da zele da brzo zarade jer tako ne moraju da narezuju diskove,pakuju,itd.(brza dobit)
Receno Vam je,da se ne ponavljam 10x : Vece brzine treba da budu dostupne za one koji zele da plate takvu vrstu usluge.

tebi onda nije jasna svrha FUP-a....
neradi se tu o dobroj nameri ISP-a vec o nacinu da se osigura debela zarada, ja uglavnom nisam cuo da se FUP tamo gde je prisutan menjao, uglavnom takvi ISP-evi u svetu su nestajali ili gasili FUP, jako retko ga je iko povecavao...
po tome mozete proceniti kako bi se nas telekom poneo..... zato bolje cutite
i sami vidite da je FUP uvek isti u odnosu na brzinu i da se ne menja, jer koja je njegova svrha kad bi ga non stop povecavali, jer u toj situaciji on bi izgubio smisao

gresis. 150GB je danas dovoljno ogromnoj vecini bila ona na 512k ili na 512Mb/s jer objektivno to zadovoljava 99% ljudi. ja bih isto skidao u bajt imao 100Mb/s ili danasnjih bednih 512k, kapiras?
a to sto kazes da je nacin da se osigura zarada, i to ne stoji jer bi onda stavili FUP na 20GB pa bi drali sve od reda za Flat. ovako ce drati samo ljude koji skidaju 150+GB, sto je i posteno.
i sto da cutim? sta tebi smeta sto bih ja voleo da postoje FUP i Flat paketi pa da se ja odlucim za koji meni vise odgovara? ako bi i ostalo ogranicenje od 150GB u narednih 100 godina (sto je smesno btw.) ja bih se u odredjenom trenutku prebacio na Flat kada vidim da mi je 150GB mesecno premalo...

E ovde sam te docekao,zao mi je sto si se ti izleteo prvi ali tako je to.....
Za "Vas" koji zelite FUP pakete i necete da platite, je to okej.
Onaj koji vozi ferari ne misli na gorivo,ako ima para da tu sumu za auto ima benzinsku pumpu za njega. Ne zanima ga koliko to trosi, radi i hoce da uziva u slobodnom vremenu. Ne zelim da vam pricam kako Vi treba da radite...vec da pustite onima koji hoce FLAT da dodju do njega. Hi-def filmovi ce se masovno skidati legalno sa neta. Distributerske kuce da zele da brzo zarade jer tako ne moraju da narezuju diskove,pakuju,itd.(brza dobit)
Receno Vam je,da se ne ponavljam 10x : Vece brzine treba da budu dostupne za one koji zele da plate takvu vrstu usluge.

Pa ljudi koji govore da treba da postoje i FUP paketi upravo o tome celo vreme i prichaju. Treba da postoji izbor izmedju brzeg/jeftinijeg FUP-a i skupljeg flat-a. Niko od nas nije rekao da treba ukinuti flat. Da li je moguce da nakon 2 strane postova to jos uvek nije jasno? :)

moje poredjenje je na mestu a tvoje ne valja. voznja 4Km nije dovoljna vecini a 150GB mesecno jeste. da si rekao 4k Km mesecno pa bi ti bilo poredjenje na mestu. 150GB mesecno je prepuna kapa ogromnoj vecini, kao sto je i 4000Km mesecno voznje.

E ajd sad da se prepucavamo, ne izvrci ono sto sam ja rekao. Moje poredjenje je bilo pun rezervoar>nepun rezervoar a ne mesecna voznja. Uvek cu pre da uzmem prosecna kola a da se vozim ko covek nego brza kola sa malo voznje.

gresis. 150GB je danas dovoljno ogromnoj vecini bila ona na 512k ili na 512Mb/s jer objektivno to zadovoljava 99% ljudi. ja bih isto skidao u bajt imao 100Mb/s ili danasnjih bednih 512k, kapiras?
a to sto kazes da je nacin da se osigura zarada, i to ne stoji jer bi onda stavili FUP na 20GB pa bi drali sve od reda za Flat. ovako ce drati samo ljude koji skidaju 150+GB, sto je i posteno.
i sto da cutim? sta tebi smeta sto bih ja voleo da postoje FUP i Flat paketi pa da se ja odlucim za koji meni vise odgovara? ako bi i ostalo ogranicenje od 150GB u narednih 100 godina (sto je smesno btw.) ja bih se u odredjenom trenutku prebacio na Flat kada vidim da mi je 150GB mesecno premalo...

Izvini, ali ko si ti da procenis da je 150GB dovoljno za 99% ljudi? FUP na bilo kojoj brzini je korak nazad u odnosu na ovo sto imamo, opet, kakva god da nam je brzina. Daleko smo od "normalnih" brzina kakve ima svet oko nas, samo jos fali da nam natovare i FUP, a pored ovakvih izjava, ne bi me cudilo da sutra i to uvedu.

Tempom i tendencijom razvoja telekomunikacija mozemo imati samo bolje u odnosu na ovo sto sada imamo i zato se ne smemo zadovoljavati losijim od onoga sto imamo. Samo brze za iste pare ili jeftiniji isti paketi, ne pristajem ni na sta drugo! Vi koji ste zadovoljni sadasnjim stanjem, odcutite, istrpite, pustite nas da se izborimo za bolje, pa cete i biti bolje i vama.

Nemogu da verujem da ima ljudi koji koce napredak samo zato sto misle da su zadovoljni onim sto imaju. Nazalost, za bolje izgleda ni ne znaju...

Izvini, ali ko si ti da procenis da je 150GB dovoljno za 99% ljudi? FUP na bilo kojoj brzini je korak nazad u odnosu na ovo sto imamo, opet, kakva god da nam je brzina. Daleko smo od "normalnih" brzina kakve ima svet oko nas, samo jos fali da nam natovare i FUP, a pored ovakvih izjava, ne bi me cudilo da sutra i to uvedu.

Tempom i tendencijom razvoja telekomunikacija mozemo imati samo bolje u odnosu na ovo sto sada imamo i zato se ne smemo zadovoljavati losijim od onoga sto imamo. Samo brze za iste pare ili jeftiniji isti paketi, ne pristajem ni na sta drugo! Vi koji ste zadovoljni sadasnjim stanjem, odcutite, istrpite, pustite nas da se izborimo za bolje, pa cete i biti bolje i vama.

Nemogu da verujem da ima ljudi koji koce napredak samo zato sto misle da su zadovoljni onim sto imaju. Nazalost, za bolje izgleda ni ne znaju...

Upravo tako, pogledaj Sloveniju, nijedan provajder ne stavlja data limite niti u ugovoru pominje fair use. Imaju VDSL i optiku do krajnjeg korisnika, odvrnuli su slavinu maksimalno i moze li da se kaze da njihovi provajderi propadaju zato sto ima usera koji torrentuju ili skidaju masovno. Zato je fair use polisa samo veliki privid, ne treba uopste da postoji iz prostog razloga sto ce uvek i bez te polise i sa njom provajder uvek morati da kontaktira korisnike koji skidaju masovno iz meseca u mesec i koji im stvarno prave problem zato sto trose konstantno jedan deo njihovog linka.
Naravno da ima zemalja koje vec imaju fup ili se spremaju da ga uvedu ali ni kod jednog to nije ista kolicina bandwidtha koja se trosi.
U Belgiji je to jadnih 40 GB, kod nekih kanadskih provajdera 100 GB a kod nekog americkog mnogo vise ali glupo je da provajder naziva svoju uslugu "flat" a da navodi na sajtu da je njihovo shvatanje fair use-a 150 GB za pazi sad, sva tri brzinska paketa cak i onog od 6 mbit-a. Za paket od 6 mbit to znaci da ja mogu da koristim punu brzinu nekih 70-75 sati u periodu od mesec dana. Zato takva usluga ne treba da se naziva flat jer to nije.

Izvini, ali ko si ti da procenis da je 150GB dovoljno za 99% ljudi?
hoces da kazes da nije dosta?
FUP na bilo kojoj brzini je korak nazad u odnosu na ovo sto imamo, opet, kakva god da nam je brzina.
FUP od 150GB sa vecom brzinom svakako nije korak u nazad za vecinu ljudi koja ne koristi preko 150GB, vec je korak u napred. logicno, zar ne?
Daleko smo od "normalnih" brzina kakve ima svet oko nas, samo jos fali da nam natovare i FUP, a pored ovakvih izjava, ne bi me cudilo da sutra i to uvedu.
a sta tebi smeta sto bih ja izabrao brzi paket sa FUP-om?

Samo brze za iste pare ili jeftiniji isti paketi, ne pristajem ni na sta drugo!
ne pristajes? ko tebe sta pita? jel' ces da se samospalis ispred Telekoma ako do toga dodje ili sta?
Vi koji ste zadovoljni sadasnjim stanjem, odcutite, istrpite, pustite nas da se izborimo za bolje, pa cete i biti bolje i vama.
ko je zadovoljan sadasnjim stanjem?! :zgran: upravo sam ja prvi nezadovoljan pecinskim ADSL-om i losom ponudom paketa, a koliko vidim i mnogi drugi. nema svako potrebu za 150+GB mesecno, stavise. ali svi imamo potrebu za mnogo vecim brzinama!
o kakvom kocenju napretka ti pricas? ako ga neko koci, koci ga onaj sto gleda svaki dan po 1 BD film, te zbog njega nece ni da povecavaju brzinu da im ne bi jeo 1TB mesecno...
uostalom, od FUP-a sa brzim paketima nema nista, tako da sve ovo dzabe pisemo. ostace da svi placaju isto: i onaj sto skine 1GB i onaj sto skine 1TB sto je nepravda, ali takva je zemlja, ***...
sta sve ovde moze da se procita :S:

ma pilicari samo imaju FUP i niko vise, samo je pitanje vremena kad ce takvi da nestanu sa trzista... samo nekima to ovde nije jasno, zato bolje da cute...

@Chinaski a zasto ti mislis kad bi nas telekom uvodio FUP da bi on bio 150GB??, ja po niveo njihove pameti mislim da bi on bio reda 10-15GB max...... zato cuti bolje

Poslednja izmena:
Ma bice na kraju kako glavonje odluce i gotovo. Mlatimo prznu slamu ovde. Niko sa vlasti ne mari za obicnog gradjanina i njegov standard sem kad dodju izbori. Oni kojima treba ultra brz net bez ikakvih limita nek se sele u Svedsku, J.Koreju Japan i gotovo.

a sta tebi smeta sto bih ja izabrao brzi paket sa FUP-om?

Necu da provociram vec samo da prokomentarisem. Moje vidjenje, nije problem sto bi ti izabrao paket sa fup-om kao i vecina ostalih vec je problem sto ce to onda biti standard za sve i nece odgovarati ljudima sa vecim prohtevima. To je sve. Ko moze da kaze da je i 150GB fer, po nekim provajderima je i 75 GB mnogo zato sto nemaju veliku kolicinu korisnika koji mogu da im kompenzuju gubitke od ovih heavy usera.
Zato je bitno da veliki igraci kao telekom ne stavljaju nikakve limite u svoju uslugu. A oni mali mogu da rade sta hoce i da prave sve moguce pakete sa limitom potrosnje.

@Chinaski a zasto ti mislis kad bi nas telekom uvodio FUP da bi on bio 150GB??, ja po niveo njihove pameti mislim da bi on bio reda 10-15GB max...... zato cuti bolje
zaista ne znam koliki bi bio FUP ako ga Telekom uvede, a ne znas ni ti, tako da ovako mozemo da se preganjamo do sutra. isto kao sto ne znas da ce ostati do 3000. godine FUP od 150GB ako ga uvedu.
samo mi nije jasno sto ljudima smeta da neko izabere vecu brzinu sa FUP-om umesto manje sa Flatom :trust:
Necu da provociram vec samo da prokomentarisem. Moje vidjenje, nije problem sto bi ti izabrao paket sa fup-om kao i vecina ostalih vec je problem sto ce to onda biti standard za sve i nece odgovarati ljudima sa vecim prohtevima. To je sve. Ko moze da kaze da je i 150GB fer, po nekim provajderima je i 75 GB mnogo zato sto nemaju veliku kolicinu korisnika koji mogu da im kompenzuju gubitke od ovih heavy usera.
Zato je bitno da veliki igraci kao telekom ne stavljaju nikakve limite u svoju uslugu. A oni mali mogu da rade sta hoce i da prave sve moguce pakete sa limitom potrosnje.
cekaj, jel' tebi zvuci logicno da neko ko ima vece prohteve (za bilo sta - graficku kartu, auto, prilog u pljeskavici, kvalitetniju garderobu, brzinu ADSL-a) to i (do)plati? ili mislis da sve graficke karte (high end i low end), sva kola (Ferrari i Zastava), sva garderoba (brendirana i buvljacka), pljeskavica sa kajmakom ili bez, FUP ili Flat - treba da kostaju isto?
sto se tice provajdera koji bi pilicarili sa nizim FUP-om, ljudi bi presli u rekordnom roku kod boljih provajdera sa kvalitetnijom uslugom i oni bi stavili katanac na firmu za mesec dana.
ovo je cist komunizam - svi placaju isto a ne koriste isto umesto da se placa prema svojim potrebama. zalosno...

edit:
Zato je fair use polisa samo veliki privid, ne treba uopste da postoji iz prostog razloga sto ce uvek i bez te polise i sa njom provajder uvek morati da kontaktira korisnike koji skidaju masovno iz meseca u mesec i koji im stvarno prave problem zato sto trose konstantno jedan deo njihovog linka.
pa ako vec kazes da ce te kontaktirati i ovako i onako, zar ti nije bolje da imas neku okvirnu cifru do koje bi trebalo da ides, nego da se tripujes da li si prekoracio ili ne jer ne znas posle koliko GB ce ti zazvoniti telefon?
ali glupo je da provajder naziva svoju uslugu "flat" a da navodi na sajtu da je njihovo shvatanje fair use-a 150 GB za pazi sad, sva tri brzinska paketa cak i onog od 6 mbit-a.
slazem se da je glupo da je naziva Flat ako je FUP, ali shvati ti da vecina ljudi ne bi skidala ni bajt vise od onoga sto im treba, imali 512k ili 100Mb/s, jer jednostavno nece da gomilaju ***** po HDD-u ili da prave dzumbus u kuci sa diskovima. ali im je zato itekako bitno da to sto skidaju skinu sto pre.

Poslednja izmena:
Ko je tebe postavio za predstavnika internet korisnika u Srbiji da kazes da je 150GB dovoljno? Nije dosta ni 1TB, ni 1 petabajt. Nije uopste poenta u kolicini podataka koja je nekima dovoljna a nekima nikad nece biti, vec u tome da nam pored jadnih brzina (cak su i 1, 3 i 6Mbit/s jadne brzine kakve ostatak sveta ima) fali jos samo da nam uvedu i ogranicenje.

Poenta je u postavljanju ogranicenja koje nikome ne bi koristilo do samom Telekomu.

zaista ne znam koliki bi bio FUP ako ga Telekom uvede, a ne znas ni ti, tako da ovako mozemo da se preganjamo do sutra. isto kao sto ne znas da ce ostati do 3000. godine FUP od 150GB ako ga uvedu.
samo mi nije jasno sto ljudima smeta da neko izabere vecu brzinu sa FUP-om umesto manje sa Flatom :trust:

mozda nisi primetio ali kad se uvede FUP on vazi na FLAT paketima i u 98% slucajeva paketa bez FUP-a nema a i ako ga ima cena bude nerealna reda +200e na mesecnom nivou...
ja ovo sve govorim jer znam ljude u drugim zemljama koji su imali problema zbog FUP-a a neko kao ti koji se na osnovu par informacija zesce napalio, kad bi ga dobio tek onda bi razumeo sta on zapravo predstvalja

Koliko buke ni oko čega. Jedan zastupnik FUP podigne prašinu, kao da je, u najmanju ruku, direktor telekoma za razvoj. I odmah kao primer se navodi Crna Gora. Zašto? Broj stanovnika, razvijenost infrastrukture, obrazovni nivo stanovništva, BDP? Ništa nije slično. I taj famozni limit od 150gb. Zašto ne bude 10? Ili 50? Meni tako odgovara, pa će sigurno i drugi biti zadvoljni. Činjenica je da imamo najskuplji net u okruženju, i umesto da se makar insistira na smanjenju cena postojećih paketa, mi bismo išli unazad - pored svega još da uvodimo FUP. Zašto sada ne uvedu FUP u Bugarskoj ili Rumuniji npr. kad je to tako napredno? Zašto se umesto FUP ne uvede vremensko ograničenje konekcije? Ljudi su navikli na dial-up, pa im to ni neće smetati. Navikli su već na connect/disconnect. Ja ću samo reći FUP - FOAD. :D

p.s. FUP u stvari znači Fušerske Usluge Provajdera. ;)

cekaj, jel' tebi zvuci logicno da neko ko ima vece prohteve (za bilo sta - graficku kartu, auto, prilog u pljeskavici, kvalitetniju garderobu, brzinu ADSL-a) to i (do)plati? ili mislis da sve graficke karte (high end i low end), sva kola (Ferrari i Zastava), sva garderoba (brendirana i buvljacka), pljeskavica sa kajmakom ili bez, FUP ili Flat - treba da kostaju isto?
sto se tice provajdera koji bi pilicarili sa nizim FUP-om, ljudi bi presli u rekordnom roku kod boljih provajdera sa kvalitetnijom uslugom i oni bi stavili katanac na firmu za mesec dana.
ovo je cist komunizam - svi placaju isto a ne koriste isto umesto da se placa prema svojim potrebama. zalosno...

Pa ne placaju isto ako se vodimo mislju da je fup isti i za onog sa 1mbit i za onog sa 6mbita. Oni u sustini imaju oko 500 kbit-a konstantne brzine kad bi u teoriji trosili link sve vreme. Ako ja placam veci paket zasto mi je njegova upotrebna vrednost izjednacena sa kolicinom podataka koje bi mogao da prenesem i sa jeftinijim paketom. Gde je tu logika. Neko hoce vecu brzinu a neko hoce i brzinu i mesecni protok koji njemu odgovara.

A taj stav koji ti potenciras da oni koji hoce vise treba i da plate vise je u redu. Ali koliko to vise treba da plati po tebi obican korisnik ako telekom njemu kaze "ti si heavy user, mnogo skidas predji na biznis ponudu ako zelis a ako ne onda te iskljucujemo" A ta biznis ponuda bude 10 puta skuplja nego ako bi koristio ponudu koju je i dosad koristio.

pa ako vec kazes da ce te kontaktirati i ovako i onako, zar ti nije bolje da imas neku okvirnu cifru do koje bi trebalo da ides, nego da se tripujes da li si prekoracio ili ne jer ne znas posle koliko GB ce ti zazvoniti telefon?

Ma ne radi se o meni uopste, ja trenutno skidam mnogo manje od toga ali mi sama ideja o limitima ide na nerve kad znam da za tim nema potrebe.

slazem se da je glupo da je naziva Flat ako je FUP, ali shvati ti da vecina ljudi ne bi skidala ni bajt vise od onoga sto im treba, imali 512k ili 100Mb/s, jer jednostavno nece da gomilaju ***** po HDD-u ili da prave dzumbus u kuci sa diskovima. ali im je zato itekako bitno da to sto skidaju skinu sto pre.

E to je iskljucivo krivica monopola telekoma jer kad bi provajderi mogli da iznamljuju od telekoma "last mile" do korisnika i da imaju svoj prostor u centrali sa svojim dslam-ima nad kojim imaju kontrolu onda bi isto mogli da pustaju mnogo vece brzine sa ovakvim fup-om a ne da svi provajderi imaju 3 tipa paketa koje i telekom nudi.

Poslednja izmena:
Ko je tebe postavio za predstavnika internet korisnika u Srbiji da kazes da je 150GB dovoljno? Nije dosta ni 1TB, ni 1 petabajt. Nije uopste poenta u kolicini podataka koja je nekima dovoljna a nekima nikad nece biti, vec u tome da nam pored jadnih brzina (cak su i 1, 3 i 6Mbit/s jadne brzine kakve ostatak sveta ima) fali jos samo da nam uvedu i ogranicenje.
znas kako, meni su sa 512k te brzine koje nazivas jadnim Hollywood, a cisto sumnjam da bi se i ti zalio da imas opciju da ako hoces predjes na paket sa njima...ako neces - niko ti ne uvrce ruku :)
Poenta je u postavljanju ogranicenja koje nikome ne bi koristilo do samom Telekomu.
eto vidis, meni bi isto odgovaralo, a ovde se javilo jos ljudi. svima bi nam odgovaralo da dobijemo vecu brzinu i korektan FUP, kao sto je u CG trenutno. dakle, mi tvrdimo da bi nama to odgovaralo, a ti ne moras da nam verujes.

@zeljko:
prelistaj malo ovu temu, neko je kacio cenovnik iz HR. tu se lepo vidi da se za flat doplacuje nesto sitno. dakle, sa ogranicenjem je dzabaka, a flat je cena manje vise kao kod nas, samo su brzine naravno nekoliko puta vece. samo ne znam koje je ogranicenje...

dag je napisao(la):
I taj famozni limit od 150gb. Zašto ne bude 10? Ili 50?
tako su tamo stavili pa to i komentarisemo. ako bude na 10GB ja cu se prvi pobuniti, tacnije ostacu na flatu...
i umesto da se makar insistira na smanjenju cena postojećih paketa, mi bismo išli unazad - pored svega još da uvodimo FUP.
a sta ti mislis, da bih ja da se uvede FUP tek tako? ne, nego da bih dobio vecu brzinu download-a. meni je bitnija brzina nego kolicina podataka, tim pre ako toliku kolicinu necu u skorijoj buducnosti skidati sa Interneta...

Ma ne vredi Chinaski, vidis da uopste ne chitaju sta pishemo :)
Znachi ljudima je uvodjenje dodatnih paketa (pored postojecih koji bi ostali flat) sa ogranicenim protokom podataka i vecom brzinom korak unazad. Drugim rechima, raznovrsnija ponuda koja bi bolje zadovoljila razlicite segmente trzista je korak unazad :d Ne vredi vise da se raspravlja, vidis da su pojedinci dali sebi za pravo i da nas ucutkuju. :d
Koliko god pokusavas da budes racionalan i da na lep nachin objasnis svoj stav, sa druge strane te ucutkuju, vredjaju i slicno. Znachi uzas :)

Toliko od mene na ovu temu, ako me ne bude mrzelo postavicu poll da vidimo koliko bi ljudi sa benchmarka radije uzelo brzi paket sa ogranicenim protokom na 150 GB. Iako benchmark nije reprezentativna populacija za ovu vrstu ankete, bas me zanima kakvi bi bili rezultati.

tako su tamo stavili pa to i komentarisemo. ako bude na 10GB ja cu se prvi pobuniti, tacnije ostacu na flatu...

a sta ti mislis, da bih ja da se uvede FUP tek tako? ne, nego da bih dobio vecu brzinu download-a. meni je bitnija brzina nego kolicina podataka, tim pre ako toliku kolicinu necu u skorijoj buducnosti skidati sa Interneta...

Eto vidiš, ti bi se pobunio za 10, neko drugi bi se pobunio za 50, a neko treći za 150?
A sutra će da dođu gameri i kažu smanjite ping, baš nas briga za povećanje brzine.
I tako redom... A rešenje je sasvim jednostavno - ukinuti monopol telekoma, pustiti razne provajdere da dođu - a korisnici će sami odlučiti šta je za njih najbolje i kome šta treba.
I na kraju, najtužnije od svega - bedna upload brzina se izgleda neće skoro povećavati. :S:

Pa ne placaju isto ako se vodimo mislju da je fup isti i za onog sa 1mbit i za onog sa 6mbita. Oni u sustini imaju oko 500 kbit-a konstantne brzine kad bi u teoriji trosili link sve vreme. Ako ja placam veci paket zasto mi je njegova upotrebna vrednost izjednacena sa kolicinom podataka koje bi mogao da prenesem i sa jeftinijim paketom. Gde je tu logika. Neko hoce vecu brzinu a neko hoce i brzinu i mesecni protok koji njemu odgovara.
FUP je odredjen kao neka granica koja zadovoljava prosecnog korisnika (pa cak i vise od toga) i apsolutno nema veze sa brzinom konekcije. po 3. put ti govorim, ogromnoj vecini je prepuna kapa 150GB i slidace isto i sa 3 i 6Mb/s, ali ce sa 6Mb/s skidati duplo brze. upotrebna vrednost? kako mozes da poredis upotrebnu vrednost 512k i 6Mb/s? jel' tebi isto da ti radi komp 24/7 ili da skines brzo onoliko koliko ti treba? vecini je potrebno mnogo manje od 150GB i njima je upotrebna vrednost mnogo veca na 6Mb/s, logicno.
A taj stav koji ti potenciras da oni koji hoce vise treba i da plate vise je u redu. Ali koliko to vise treba da plati po tebi obican korisnik ako telekom njemu kaze "ti si heavy user, mnogo skidas predji na biznis ponudu ako zelis a ako ne onda te iskljucujemo" A ta biznis ponuda bude 10 puta skuplja nego ako bi koristio ponudu koju je i dosad koristio.
ako nije tako u CG i HR zasto bi bilo kod nas. naveo sam zemlje iz okruzenja, nisam naveo J. Koreju i Norvesku. CG je do juce imala shit ADSL sa FUP-om na par GB, a sada su solidno ispred nas (za ogromnu vecinu korisnika).

Ma ne radi se o meni uopste, ja trenutno skidam mnogo manje od toga ali mi sama ideja o limitima ide na nerve kad znam da za tim nema potrebe.
da te pitam, kosto ne skidas toliko, da li bi voleo da imas brzi net sa FUP-om koji neces prekoracivati za iste pare ili jeftiniji paket iste brzine sa FUP-om? ili bi placao vise Flat koji ti realno ne treba, ili bi za iste pare izabrao sporiji net?

E to je iskljucivo krivica monopola telekoma jer kad bi provajderi mogli da iznamljuju od telekoma "last mile" do korisnika i da imaju svoj prostor u centrali sa svojim dslam-ima nad kojim imaju kontrolu onda bi isto mogli da pustaju mnogo vece brzine sa ovakvim fup-om a ne da svi provajderi imaju 3 tipa paketa koje i telekom nudi.
slazem se, ali bi trebalo takodje i da imaju mogucnost kupovine Interneta iz inostranstva, a ne samo od Telekoma. a dok se to ne desi, osudjeni smo na pecinski ADSL i bedna povecanja.
Eto vidiš, ti bi se pobunio za 10, neko drugi bi se pobunio za 50, a neko treći za 150?
ok, ali 10GB je objektivno premalo a 150GB je objektivno prepuna kapa. kome treba vise - neka zavuce ruku u dzep.

@Nothingman:
hvala za podrsku, a ideja ti je odlicna. ajde posalji predlog za tu anketu :)

Poslednja izmena:
FUP je odredjen kao neka granica koja zadovoljava prosecnog korisnika (pa cak i vise od toga) i apsolutno nema veze sa brzinom konekcije. po 3. put ti govorim, ogromnoj vecini je prepuna kapa 150GB i slidace isto i sa 3 i 6Mb/s, ali ce sa 6Mb/s skidati duplo brze. upotrebna vrednost? kako mozes da poredis upotrebnu vrednost 512k i 6Mb/s? jel' tebi isto da ti radi komp 24/7 ili da skines brzo onoliko koliko ti treba? vecini je potrebno mnogo manje od 150GB i njima je upotrebna vrednost mnogo veca na 6Mb/s, logicno.

Ne moras da mi govoris isto 3 puta jer ja razumem kakvo je tvoje glediste jos od prvog posta ali mi se cini da pokusavas da kazes da ako neko ne deli 100% tvoje misljenje onda je u suprotnom taboru.

Naravno da bih voleo da imam vecu brzinu kao i svi ali ne po svaku cenu i neke besmislene fup-ove. To uopste ne mora da ispadne tako na kraju ali naravno da cu da imam stav za koji ja mislim da je ispravan pa cak ako i ne bude tako u buducnosti.

A to da li ce neko da koristi komp 24/7 je njegova stvar i nije uopste pitanje vecine vec postovanja i onih koji imaju zelje suprotne od vecine i potrebu za tim. Zasto mu je oduzimati ako ni vecina ne ispasta zbog toga.

da te pitam, kosto ne skidas toliko, da li bi voleo da imas brzi net sa FUP-om koji neces prekoracivati za iste pare ili jeftiniji paket iste brzine sa FUP-om? ili bi placao vise Flat koji ti realno ne treba, ili bi za iste pare izabrao sporiji net?

Od dva zla izabrao bih manje, a to je sporiji net ali sa punim pravom da ga koristim koliko zelim i smatram da mi je potrebno pre nego da me neko vestacki ogranicava sa smesnim ogranicenjima. Ti mozes sad do sutra da tvrdis kako je to neracionalno ,neekonomicno i glupo ali je to moja stvar. Mozda cu vec sledeci mesec da promenim misljenje i provajdera ali necu da mi se oduzima izbor u trenutku kad zelim tako nesto.

slazem se, ali bi trebalo takodje i da imaju mogucnost kupovine Interneta iz inostranstva, a ne samo od Telekoma. a dok se to ne desi, osudjeni smo na pecinski ADSL i bedna povecanja.

Niko to ne spori i ja isto ocekujem to u skorijoj buducnosti. Mozemo bar da se nadamo.

ok, ali 10GB je objektivno premalo a 150GB je objektivno prepuna kapa. kome treba vise - neka zavuce ruku u dzep.

Pa kako da zavuce ruku u dzep kad je pitanje da li ce imati tu mogucnost ako se odluci da kod nas postoji flat ali sa toliko i toliko gb mesecne potrosnje po fair use uslovima i da nema nista posle toga.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno