Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
malo li je 150GB? bez uvrede, ali kome treba vise od 150GB mesecno treba da pregleda glavu :smash:
sada ce me zasuti argumentima tipa BD filmovi i slicno...

Ok, postujem takvo misljenje ali mislis li da ga na taj nacin treba nametnuti svima. A uostalom poenta onog sto sam napisao je bila njihov "flat". Flat nije isto sto i 150GB dozvoljene potrosnje, to je pilicarenje provajdera koji nema potrebni kapacitet za ozbiljniju upotrebu.

Drugo, ja sam za to da postoji sto vise razlicitih paketa za svakog korisnika od paketa od 1gb zatim nekog srednjeg od 100gb mesecno ali i pravog flata-a bez ikakvih ogranicenja. Da li cu ja na tom flat-u preterano skidati jedan mesec pa onda sledeceg samo surfovati bez veceg downloada je meni svejedno, ali necu da mi u podsvesti bude neki limit koliko toga mogu da koristim ako sam platio za pravi flat. A 45e mesecno za 150 GB je po meni smejurija.

ovaj crnogorski FUP je sasvim korektan. data je kvota koja je 99.9% ljudi dovoljna. onaj 0.1% ce morati da doplati za pravi flat, ali po mom misljenju to je i posteno. :S:

Pa cek ako je dovoljna toliko velikom procentu, zasto onda uopste postoji taj limit. Zar nece tih 99 procenata korisnika pokriti svojim skromnijim koriscenjem sav trosak provajderu koji mu prave onih zlih 0.1 ili koliko si vec napisao procenata korisnika. Poenta je da ako neko skida iz meseca u mesec 500gb on onda i treba da bude pozvan i upozoren ali odmah staviti na videlo za sve korisnike da je limit 150gb, cemu to? Odgovor je pilicare sa svojim kapacitetima.

Poslednja izmena:
U kom pravcu je krenula diskusija, sad očekujem da počnu da pljušte još i predlozi tipa: kakav crni adsl, uvedite jeftiniji dial-up pristup (bez tarifiranja impulsa npr.) i uvedite u svaki zaselak digitalne centrale. :S:
Svako samo o svom dup*tu razmišlja, baš ga briga za ostale... Tipa: ako je meni dobra pomija koju jedem, ima da jedu i ostali.

U kom pravcu je krenula diskusija, sad očekujem da počnu da pljušte još i predlozi tipa: kakav crni adsl, uvedite jeftiniji dial-up pristup (bez tarifiranja impulsa npr.) i uvedite u svaki zaselak digitalne centrale. :S:
Svako samo o svom dup*tu razmišlja, baš ga briga za ostale... Tipa: ako je meni dobra pomija koju jedem, ima da jedu i ostali.

Za dobru krmacu nema losih pomija :D

Vidim na Internetu da ima mnogo znacenja za FUP - o kojoj tacno skracenici je ovde rec?

Flat FTW!

ajde da jos malo mrsimo :)
ovaj crnogorski FUP je sasvim korektan. data je kvota koja je 99.9% ljudi dovoljna.

Ma nemoj. Odakle ti to da je dovoljna 99.9% ljudi? Jesi li pravio anketu pa znaš? Kapiram da je to tvoje mišljenje, ali tvoje mišljenje NE MORA da bude naše. Flat valjda znači da je bez merenja protoka. Platiš bez merenja protoka, ali moraš da budeš "fer" i da ne koristiš puno. Ako koristiš puno, onda drugi ljudi ne mogu da koriste internet zbog tebe. :wall:

Vi koji volite da filmove gledate na špijunku ili gledate na 14", 15" monitoru ili crt televizoru, cam snimke, telesync, telecine, kupujete filmove i igre na ulici...zaobiđite komentare o fup-u u ovoj temi.

Uvešće na fup zbog takvih ljudi kao što si ti. Zbog takvih mišljenja će da nas i prisluškuju i čipuju i... kome treba fup neka kupi sebi goluba pismonošu i zameni bench sa www.klubpismonosa.org.

Nova kletva.
Da bog da ti žena uvela fup.

FUP = Fair Usage Policy iliti suprotno od flat paketa, ogranicenje protoka umotano u lepi sareni papir i nazvano krajnje bezopasno, posto Fair sigurno nije.

Lepo vam rekoh, samo vi cackajte mecku...

EDIT: Pretekose me :)

Poslednja izmena:
Flat nije isto sto i 150GB dozvoljene potrosnje, to je pilicarenje provajdera koji nema potrebni kapacitet za ozbiljniju upotrebu.
slazem se da flat nije isto sto i 150GB limit iako je on jednak flatu za ogromnu vecinu, ali nije FUP patent crnogorskog telekoma vec postoji svuda u svetu. ako su Crnogorci pilicari onda su i ostali u svetu.

Drugo, ja sam za to da postoji sto vise razlicitih paketa za svakog korisnika od paketa od 1gb zatim nekog srednjeg od 100gb mesecno ali i pravog flata-a bez ikakvih ogranicenja.
slazem se, to je i bila moja poenta. samo je fora sto bi uvek pravi flat bio skuplji od 150GB FUP-a, tako da ti dodje na isto da li imas FUP i platis povremeno prekoracenje ili odmah izaberes sqplji flat paket.
A 45e mesecno za 150 GB je po meni smejurija.
za te pare bese nude 6Mb/s? meni je to sve samo nije smejurija. ja bih se licno zadovoljio sa paketom od 3Mb/s koji je 3x brzi od naseg 1Mb/s a kosta koji evro manje, uz bolji UL.
Pa cek ako je dovoljna toliko velikom procentu, zasto onda uopste postoji taj limit. Zar nece tih 99 procenata korisnika pokriti svojim skromnijim koriscenjem sav trosak provajderu koji mu prave onih zlih 0.1 ili koliko si vec napisao procenata korisnika. Poenta je da ako neko skida iz meseca u mesec 500gb on onda i treba da bude pozvan i upozoren ali odmah staviti na videlo za sve korisnike da je limit 150gb, cemu to? Odgovor je pilicare sa svojim kapacitetima.
pazi, da je FUP na 20GB pa bih i ja prvi rekao da pilicare, ali ovako mislim da ih napadas za dz. slazem se da ce 99.9% nadomestiti ono sto neki dokolicar pojede svojim bekapovanjem Interneta, ali ideja je da se naplati vise za pravi flat, kome je potreban. sam si rekao da bi voleo vise paketa. i ja bih to vise voleo. onda bih izabrao vecu brzinu sa FUP-om, a ti bi recimo izabrao pravi flat za vise para, ali to Crnogorci mogu i ovako. ako im treba par meseci 150+GB dogovorice se lepo da doplate nesto i svi srecni. to je sustina, dakle svima je dobro: ogromnoj vecini ce i ovakvi paketi biti puna kapa a no-life-eri ce doplatiti nesto ne bi li skidali 24/7.

@dag: upravo leecheri razmisljaju svojim dupetom. cinjenica je da ovaj CG FUP efektuje samo njih, koji su ogromna manjina, pa se sada bune sto nije pravi flat...

sustina mog posta je bila da je ADSL u CG daleko kvalitetniji nego ovde, a svako ce naci paket po svojim potrebama :) kamo srece da i ja imam ovde taj "pilicarski" ADSL od 3Mb/s za 2000din :S:

edit: necu vise da cackam mecku jer vidim da malo fali da me razapnete na krst i optuzite da radim u telekomu :d

Poslednja izmena:
upravo leecheri razmisljaju svojim dupetom. cinjenica je da ovaj CG FUP efektuje samo njih, koji su ogromna manjina, pa se sada bune sto nije pravi flat...

sustina mog posta je bila da je ADSL u CG daleko kvalitetniji nego ovde, a svako ce naci paket po svojim potrebama :) kamo srece da i ja imam ovde taj "pilicarski" ADSL od 3Mb/s za 2000din :S:

Definicija leechera je relativna stvar: npr. telekom izađe sa podatkom da 90% korisnika adsl-a mesečno ima protok manji od 30gb. I tako uvedu oni lepo 25mbit / FUP na 30gb, a onih 10% leechera nek se *ebu, samo usporavaju internet "normalnim" korisnicima. Stave lepo to malo na tv, izazovu masovnu osudu, razapnu leechere na krst, i rešena stvar. I onda će se još hvaliti kako imamo najbrži net u okruženju.

edit: paket bi naravno bio 25MBit down / 192kbit up

Poslednja izmena:
Mislim da takozvani noliferi i neprave mnogo trafika jer moraju da koriste te konekcije.Mnogo trafika napravi neko ko u nedelju našteluje torent da skida narednih nedelju dana to jes do petka.Onda ide radi ,a link mu ni netreba.

Edit:
Ovaj to je kupovina hd dvd filmova preko neta :)

Edit2:
Nekih 30GB na paketu 2 čovek vrlo lako napravi.Evo prošli mesec za 15 dana sam napravio 15GB.Od toga je 5-6 GB onih filmova sa nadlanu i valjda 3-4 neka fedora pa i neki patchevi.Još malo radia i igrica i eto 15 GB za 15 dana.

Poslednja izmena:
slazem se da flat nije isto sto i 150GB limit iako je on jednak flatu za ogromnu vecinu, ali nije FUP patent crnogorskog telekoma vec postoji svuda u svetu. ako su Crnogorci pilicari onda su i ostali u svetu.

Nisu Crnogorci izmislili već Ameri, ali po kapitalističkom običaju to se proširilo svuda gde je čist kapitalizam.

slazem se, to je i bila moja poenta. samo je fora sto bi uvek pravi flat bio skuplji od 150GB FUP-a, tako da ti dodje na isto da li imas FUP i platis povremeno prekoracenje ili odmah izaberes sqplji flat paket.

Pravi i lažni :wall::wall:

za te pare bese nude 6Mb/s? meni je to sve samo nije smejurija. ja bih se licno zadovoljio sa paketom od 3Mb/s koji je 3x brzi od naseg 1Mb/s a kosta koji evro manje, uz bolji UL.

Poštujem

pazi, da je FUP na 20GB pa bih i ja prvi rekao da pilicare, ali ovako mislim da ih napadas za dz. slazem se da ce 99.9% nadomestiti ono sto neki dokolicar pojede svojim bekapovanjem Interneta

Možeš mami i tati da kažeš da je neki dokoličar.

ali ideja je da se naplati vise za pravi flat, kome je potreban

Valjda je poenta da se naplati manje onima kojima ne treba flat.

to Crnogorci mogu i ovako. ako im treba par meseci 150+GB dogovorice se lepo da doplate nesto i svi srecni. to je sustina, dakle svima je dobro

Svaka čast njima, ali ja nisam oni.

ogromnoj vecini ce i ovakvi paketi biti puna kapa a no-life-eri ce doplatiti nesto ne bi li skidali 24/7.

Opet važi da mami i tati možeš da kažeš to.

edit: necu vise da cackam mecku jer vidim da malo fali da me razapnete na krst i optuzite da radim u telekomu :d

Pametno

Poslednja izmena:
FUP = Fair Usage Policy - tako sam i mislio, al' kad je kod nas ista bilo fer?

@Chinaski
Dokle ce ta vasa "manjina" da pametuje da je dovoljno 150 Gb?
Za sta je dovoljno, za DivX i DVD!?
Ajd da vidim koliko ces skinuti BlueRay filmova sa 150 Gb?
Nije mi jasno, zasto momci mesate "babe i zabe"?
Sem "Vas", postoje ljudi kojima su potrebni flat paketi jer ne zelimo da razmisljamo koliko nam je ostalo Mb ako cemo taj paket placati od 50-100 Eura. :trust:
U ostalom, ako imas brzi net neces samo surfovati nego lepo dignes mail,ftp,remote server... 150 Gb FUP?-Wtf?

@Chinaski
Dokle ce ta vasa "manjina" da pametuje da je dovoljno 150 Gb?
Za sta je dovoljno, za DivX i DVD!?
Ajd da vidim koliko ces skinuti BlueRay filmova sa 150 Gb?
Nije mi jasno, zasto momci mesate "babe i zabe"?
Sem "Vas", postoje ljudi kojima su potrebni flat paketi jer ne zelimo da razmisljamo koliko nam je ostalo Mb ako cemo taj paket placati od 50-100 Eura. :trust:
U ostalom, ako imas brzi net neces samo surfovati nego lepo dignes mail,ftp,remote server... 150 Gb FUP?-Wtf?

Joj cuti, sad ce da te proglase za zaludnog nolifera a plus i lopova ako pricas javno da skidas bluray filmove. Pa mi smo sad legalizovano drustvo pobogu, net treba da sluzi za edukaciju a ne za kradju holivudske intelektualne svojine :p

Ja se slazem sa Chinaskim. Nek uvedu i nama te 150 GB pakete od 3mbit ili 6 mbit, a vama kojima je 150 GB malo nek ostave te najavljene 768/1/2 mbit flat i svi srecni i zadovoljni. Mislim da je velikoj vecini ljudi vaznije da nesto mogu skinuti u kratkom roku, nego da u toku mesec dana skinu pola terabajta podataka. Vec sam ranije na drugoj temi pisao da vecina ljudi koja skida preko 150 GB mesecno ne stize da pogleda/odigra/iskoristi sve sto skine, nego bekapuju (ovo ne pricam napamet, nego iz iskustva ljudi koje poznajem). Sa dovoljno velikim brzinama ljudi bi se naucili da skidaju onda kada im to treba, pa bi se i samo zagusenje saobracaja smanjilo. Ne bi bilo potrebe da se sve drzi na hard disku.

Moram da kazem jos jednu stvar koja mi zapada za oko, a znam da ce svi sada da me popljuju zbog toga. Ocigledno je da prosecan covek ne moze skinuti vise od 150 GB "materijala" sa interneta mesecno i da sve to pogleda/odigra/na drugi nacin iskoristi, osim ako nisu u pitanju filmovi sa visokim kvalitetom slike. Znaci cela prica se svodi na to da je 150 GB malo za ljude koji skidaju takve filmove. Drugim rechima, mi pljujemo telekom kao monopolisticku/mafijasku/nezakonsku tvorevinu (sto i jeste :d) zato sto nam ne omogucavaju da se bavimo ilegalnom aktivnoscu skidanja filmova u HD formatu. Stavise, daju nam neogranicenu mogucnost za ilegalno skidanje filmova manjeg kvaliteta slike, ali eto nismo navikli da gledamo na monitorima i CRT televizorima :d
Bez namere da ikog uvredim, ali zar nije cela situacija malo apsurdna?
Naravno cela ova prica se odnosi na situaciju gde bismo imali brze FUP 150GB pakete (poput onih u CG ili Makedoniji).

p.s. 150 GB je vishe nego sto je teoretski moguce skinuti na flat paketu od 512kbit, koji je u Srbiji najzastupljeniji, pa sad pogledajte iz tog ugla da li je ovaj paket od 3Mbit iz Crne Gore losa stvar :p

ja cu samo jos jednom ponoviti, onaj ko tvrdi da je neka cifra od 150GB realnost preko koje ne treba ici sad i u buducnosti (jer se FUP nece povecavati!!!!! ) je LUD i KRATKOVID!
jel vama JASNO FUP kad se postavi na neku cifru on se nece povecani ni za jednu ni za deset godina, nemojte posle 2-3 godine da kukate kako ni 500GB nije dovoljni jer se nacin koriscenja net-a NEVEROVATNO izmenuo...

ja cu samo jos jednom ponoviti, onaj ko tvrdi da je neka cifra od 150GB realnost preko koje ne treba ici sad i u buducnosti (jer se FUP nece povecavati!!!!! ) je LUD i KRATKOVID!
jel vama JASNO FUP kad se postavi na neku cifru on se nece povecani ni za jednu ni za deset godina, nemojte posle 2-3 godine da kukate kako ni 500GB nije dovoljni jer se nacin koriscenja net-a NEVEROVATNO izmenuo...

Kvota za FUP se menja sa vremenom (kada se menjaju i paketi u ponudi). Uostalom rekao sam da ako bi uveli FUP za brze pakete, trebalo bi ostaviti i sporije flat pakete, pa ko voli nek izvoli.
Druga stvar, nema potrebe da pises velikim slovima (jer je to vikanje), kao ni da vredjas ljude.
Treca stvar, nemoj da pises stvari koje nisu istinite (prvo ono za Bill Gates-a i 640 kb, a sada i ovo za FUP).

@Nothingman
Šta tebe i telekom boli k... za šta ja koristim internet.

Moje iskustvo govori da su teroristi i bombaši samoubice koristili mali protok. Koristeći tvoju logiku, trebao bih da zaključim da su teroristi svi koji imaju mali protok.

p.s. 150 GB je vishe nego sto je teoretski moguce skinuti na flat paketu od 512kbit

A u praksi koliko je?

Poslednja izmena:
Demistifikacije radi, FUP nije neka magicna granica nakon koje eksplodira modem/ruter, tolerisu se manji prelazi ali ako bas preterate par meseci zaredom upozorice vas ISP i oboriti brzinu obicno preko dana kad je vece zagusenje a vratiti nocu (sto neki rade i sad kad je flat :) ).
Ocigledno da postoji potreba za FUP paketima, evo ja sam jedan od kandidata, imam protok oko 25GB mesecno i ne placa mi se flat od 3.000 din adsl da bi mi SkypeOut radio kako treba. Sa druge strane postoji jos i veca potreba za flat paketima. To znaci da je ponuda ovde siromasna, jer kad je neko monopolista zasto da nudi vise od minimuma ako ne mora i pritom dobro zaradjuje.

@Šta tebe i telekom boli k... za šta ja koristim internet.

Moje iskustvo govori da su teroristi i bombaši samoubice koristili mali protok. Koristeći tvoju logiku, trebao bih da zaključim da su teroristi svi koji imaju mali protok.

A u praksi koliko je?

Zar je toliko tesko voditi normalan razgovor bez takvog tona?
Ja sam lepo izneo misljenje da prosecan covek danas ne moze skinuti i iskoristiti vise od 150 GB materijala ako to nisu filmovi visokog kvaliteta, bez namere da ikog uvredim. Uopste se nisam obratio konkretno tebi, i totalno me ne zanima za sta ti korsitis internet, nego govorim iz perspektive onoga ko razmatra kakvi bi se fer paketi mogli uvesti kod nas.

p.s. U praksi neces skinuti vise od 145 GB na adsl-u sa paketom 512/64 cak i ako skidas 24/7.

šta se primate na taj FUP, prvo to je u crnoj gori, drugo naši to nikad nisu ni spominjali. a ako baš ne znate kod nas ima neka verzija tog fupa već odavno. svaki flat paket nije neograničen ali je određeno tačno koliko za mesec dana možeš na toj brzini da skineš 24/7 bez gašenja kompa.
pre je pisalo na sezamovom sajtu da je max. na 512 paketu 80Gb mesečno. ispada neograničeno, jer nemožeš više teoretski da skineš, ali zašto nisu onda napisali 100Gb.
sad će neko odmah da kaki kako na 4Mb/s nije max. 150Gb, *** znam ali mi taj paket nećemo skoro videti pa ko ga ****.

Demistifikacije radi, FUP nije neka magicna granica nakon koje eksplodira modem/ruter, tolerisu se manji prelazi ali ako bas preterate par meseci zaredom upozorice vas ISP i oboriti brzinu obicno preko dana kad je vece zagusenje a vratiti nocu (sto neki rade i sad kad je flat :) ).
Ocigledno da postoji potreba za FUP paketima, evo ja sam jedan od kandidata, imam protok oko 25GB mesecno i ne placa mi se flat od 3.000 din adsl da bi mi SkypeOut radio kako treba. Sa druge strane postoji jos i veca potreba za flat paketima. To znaci da je ponuda ovde siromasna, jer kad je neko monopolista zasto da nudi vise od minimuma ako ne mora i pritom dobro zaradjuje.

Upravo tako. Ja mesecno nikad nisam svukao vise od 50 GB. Bitnije mi je da mi radi brzo kada mi nesto treba, a postojeci flat paketi sa velikim brzinama su mi preskupi.
Zato bih vrlo rado platio za neki razuman FUP paket velike brzine.

Pa upravo vi sa fupom vredjate nas koji smo protiv fupa, bodete nos u naš protok i zašta ga mi koristimo, sudite koliko treba noramlnom čoveku, svako ko skida više od je nolajfer, nerd... meni se čini da su nolajferi oni koji zabadaju nos u moj protok.

Bilo mi je lepo diskutovati sa vama, ali sad moram da vas napustim ne smem da trošim i ovo malo protoka što mi je ostalo. :wall:

:wave:

PS.
Da bog da vam žene uvele fup. (nije sve za tebe treba da ostane nešto i za komšiju)

Poslednja izmena:
pre je pisalo na sezamovom sajtu da je max. na 512 paketu 80Gb mesečno. ispada neograničeno, jer nemožeš više teoretski da skineš, ali zašto nisu onda napisali 100Gb.

opet moram da te ispravljam :p
teoretski 56kb/s * 60s * 60min * 24h * 30 dana = 145gb
ako koristiš news ili rapidshare možeš se veoma približiti maksimumu (na par gb razlike)

Pa upravo vi sa fupom vredjate nas koji smo protiv fupa, bodete nos u naš protok i zašta ga mi koristimo, sudite koliko treba noramlnom čoveku, svako ko skida više od je nolajfer, nerd... meni se čini da su nolajferi oni koji zabadaju nos u moj protok.

Bilo mi je lepo diskutovati sa vama, ali sad moram da vas napustim ne smem da trošim i ovo malo protoka što mi je ostalo. :wall:

To nigde nisam rekao, zato nemoj da mi trpas rechi u usta. Niti sam rekao da vam treba ukinuti flat. Malo manje emocija, malo vise paznje :p

PS.
Da bog da vam žene uvele fup. (nije sve za tebe treba da ostane nešto i za komšiju)

Ko je govorio o ukidanju flat paketa? Ja sam napisao da je ponuda skromna, i da bih voleo da postoje i razumni FUP paketi sa vecim brzinama. Zaista nisam imao nameru da vredjam niti sam cini mi se tako nesto napisao. Ovo za zene je stvarno nepotrebno i jadno.

0_0 Jel moze neko da mi kaze sta je bilo sa tim ubrzanjem? Jel ima nesto do toga?

@kuzma_x
jasno je da ce do promene paketa uskoro doci, Sezampro je to posredno najavio kroz ovu akciju, ostaje samo pitanje kada tacno ce krenuti i koji paketi ce biti aktivirani.

Ajde smaraci, konkretno, sta bi vise voleli, ove brzine kao sad ili po 4x veci DL i UL ali uz fup od 150 GB (posle kog ti smanje brzinu na recimo 256/64). A?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno