Šta je novo?

ubi me potraga za notebook-om...

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
...a cini mi se da nemam neke specijalne zahteve!

Ekran: dobar ugao gledanja, ne zanima me rezolucija, format i velicina. MAT! ako je ikako izvodljivo, nikakve glossy varijante...
Procesor: bilo koji noviji i efikasan, dakle NE celeron ili sempron
GFX: integrisano - ati xpress 200M ili bolje, dakle NE intel; odvojeno - bilo sta low end, da ne dize puno cenu
Memorija: max 2x512. al sto manje to bolje, posle cu da nabacim jos.
HDD: bilo sta na 5400 RPM, cak i 40Gb, 60Gb optimalno
Optical: DVD-CD/RW dovoljno
Ostalo: WiFi b/g, Bluetooth, LAN, SD citac, eventualno Fire Wire i IR

da je kvalitetne izrade i da nije mnogo ruzan...

sve ostalo, tipa autonomija, tezina, velicina itd. samo da nije bas ocajno.

video sam nekoliko HP/Compaq modela po netu koji bi mi odgovarali (v3000, dv2000...) al to nema kod nas. nx6325 moze da se konfigurise tako da mi odgovara, al treba izvrteti 100 telefona da bi to izboksovao kod nas. sem ako neko nije naleteo na tako nesto, nek javi! :D

cena je prilicno ogranicena samim specifikacijama, pa necu ni da navodim budzet.

ima li neko ideju?

...a cini mi se da nemam neke specijalne zahteve!

Ekran: dobar ugao gledanja, ne zanima me rezolucija, format i velicina. MAT! ako je ikako izvodljivo, nikakve glossy varijante...
Procesor: bilo koji noviji i efikasan, dakle NE celeron ili sempron
GFX: integrisano - ati xpress 200M ili bolje, dakle NE intel; odvojeno - bilo sta low end, da ne dize puno cenu
Memorija: max 2x512. al sto manje to bolje, posle cu da nabacim jos.
HDD: bilo sta na 5400 RPM, cak i 40Gb, 60Gb optimalno
Optical: DVD-CD/RW dovoljno
Ostalo: WiFi b/g, Bluetooth, LAN, SD citac, eventualno Fire Wire i IR

da je kvalitetne izrade i da nije mnogo ruzan...

sve ostalo, tipa autonomija, tezina, velicina itd. samo da nije bas ocajno.

video sam nekoliko HP/Compaq modela po netu koji bi mi odgovarali (v3000, dv2000...) al to nema kod nas. nx6325 moze da se konfigurise tako da mi odgovara, al treba izvrteti 100 telefona da bi to izboksovao kod nas. sem ako neko nije naleteo na tako nesto, nek javi! :D

cena je prilicno ogranicena samim specifikacijama, pa necu ni da navodim budzet.

ima li neko ideju?

Fujitsu Siemens Amilo Pro 2085 comes to mind....

Amilo Pro V2085 P-M 735A 1.7 GHz
2x512 MB DDR2, 15.4" WXGA, 80 SATA
DVD RW DL, 4xUSB 2.0, IEEE 1394
Card reader 3 in 1, S-Video, 56K V.92 modem
Lan 10/100/1000, WLAN, 2.9 kg., Linux
Garancija 1 godina

zvuci interesantno, al izgleda da fura intel GMA 900... i ne pominje se nigde bluetooth.

znam da je bilo glupo s moje strane da kazem "da ne bude ruzan", zbog cuvene relativnosti ukusa, al vecina amilo notebookova koje sam video, a i ovaj ako je suditi po slici, spada u kategoriju nepozeljnih. :d

a i vise sam ciljao na core ili turion, mada nemam nista protiv pentium m-a ako je sve ostalo kako treba.

uh, izgleda da ipak imam specijalne zahteve... :D

Jedan mali savet,BT u laptopu poskupljuje isti za solidnu sumu (neralnu naravno) a uz to su retko v2 BT uredjaji u njima,tako da se stvarno ne isplati kad za 20-25 eura mozes uzeti v2 USB BT uredjaj i bockati po potrebi!
Time ces ustedeti sigurno na tome,mozda ne isto,ali sigurno blizu cene Windows XP Home verzije uz konfiguraciju,onda bolje te pare baciti na jedan OEM Windows nego na integrisani BT najcesce v1.2,jel da!? ;)
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
ACER Aspire 5101AWLMi
AMD Turion MK36 (2GHz/512kB), ATI Radeon Xpress 1100 chipset, 512MB DDR II, 60GB HDD, DVD-RW DL, 15.4" WXGA 1280x800 CrystalBrite, ATI Mobility Radeon X1100 128MB shared, LAN, WLAN, Modem, BlueTooth, 5-in-1 card reader, 3xUSB, 1xPCMCIA, 6 cell battery, Windows XP Home

Evo ti onda ovo, jedino što je ekran crystalbrite. Ali mislim da ćeš morati negde da napraviš kompromis. Ovaj gore je oko 600-630 plus PeDeVe.

zvuci interesantno, al izgleda da fura intel GMA 900... i ne pominje se nigde bluetooth.

znam da je bilo glupo s moje strane da kazem "da ne bude ruzan", zbog cuvene relativnosti ukusa, al vecina amilo notebookova koje sam video, a i ovaj ako je suditi po slici, spada u kategoriju nepozeljnih. :d

a i vise sam ciljao na core ili turion, mada nemam nista protiv pentium m-a ako je sve ostalo kako treba.

uh, izgleda da ipak imam specijalne zahteve... :D

Kada su te krsh grafike u pitanju, GMA900/950 ti je bolje resenje, nego neke SiS, VIA kombinacije. Integrisani ATI nije toliko losh, malo je brzi od GMA950, ali GMA950 radi savrseno, a podrzava i Vistu :)

Ja bih, da kupujem jeftin notebook, uzeo iskljucivo Intel Centrino kombinaciju, znaci i integrisanu Intel grafiku... Po meni to je najbolje resenje u low end klasi. Sada, ako ti iz nekog specificnog razloga neces Intel onda OK, ali ako je neki trip razlog, nemoj da se tripujes :)

@Lomnica_city: BT mi treba, u sustini, samo zbog GPRS surfa u nuzdi. sto znaci da nije strasno ni ako je 1.2, ali nije strasno ni ako ga kupim kasnije.
al vec planiram wireless misa, sto je jos jedan dongle. a ako cu da nosim 15 dongleova onda cu lepo da uzmem malo vecu torbu i nosim desktop+tft+akumulator. :d

@alekssBGD: vidim vec da ce biti problem da kupim tacno ono sto zelim, ali glossy ekran je medju poslednjim ustupcima koje sam spreman da napravim. da ne govorimo sto bi bilo prilicno licemerno od mene da ga kupim. ko je pratio rasprave o prvim sony X-black monitorima se mozda seca mog stava. :D

@delimir: naravno da je trip! :d
pazi, ja nista ne znam o tome first hand, al kolko sam procitao svi se zale da je sporo, ima puno nekompatibilnosti i uopste opsta je pljuvacina po njima. izgleda da uprkos solidnim benchmarcima lose radi realno, mozda zbog izostanka hardverskog T&L. vidim da svi hvale core i core duo i to je ok, nemam problem s tim. al u svakom slucaju bi pre iso na low end dedicated nego na gma 900/950.

@svi: u cemu je moj problem? :) ja mislim da je do toga sto sam "raspario" te yebene kategorije koje proizvodjaci izmisljaju. pa mi treba nesto izmedju sto niko ne nudi. ocigledno postoji neka nekompatibilnost izmedju mene i notebook trzista. :d vidim sad da cesto kao WiFI resenje nude da ti bundle-uju dodatnu wifi karticu, ne da bude integrisano. nemoj onda nista da stavljas sem 10 USB-ova pa cu da se snalazim...

e sad, vidim da je vecina stekla utisak da jurim jeftini notebook. istina, tako sam i poceo, privukle su me one 500-600€ cene al sam brzo shvatio da mi to ne vrsi pos'o. ono sve gore sto sam naveo se nadam da moze da izadje 800-1000. ali na kraju krajeva, stvano nije bitno. sad me vise kopka kako je moguce da od milion notebook kombinacija bas ovaj moj trip niko da ubode. sta me koci? u cemu je moj problem? :D

Ma daj,pa koliko je tesko staviti par dongle-ova od po par desetina grama u neki dzepic u torbi,a moze ti znaciti ako na primer imas da uzmes jedan laptop za (lupam) 850 eura sa integrisanim BT-om i drugi potpuno identican po opremi i kvalitetu,ali da recimo umesto integrisanom BT-a ima WinXP Home za (opet djuture) nekih 870 eura,na to sam mislio da nije vredno para!
A ja sam mislio na primenu sa drugim uredjajima koje bi mogao da koristis (sada ili u buducnosti) tipa PDA ili mobilni koji,sad vec svi,imaju BT v2 a da ne moras da vuces jos i kablove kad treba da nesto sinhronizujes,prebacis,instaliras... i onda moze znaciti dal je v1.2 ili mnogo brzi i ekonomicniji v2.0 BT! ;)
Pozdrav ,)

ma jasno, nego me izludjuje to ciketanisanje. ako pristajem na integrisanu grafiku, minimalan hard, combo itd. pa valjda moze da ima int. BT majka mu stara? i da bude 2.0, nego sta! a citac kartica bundle-uju u expresscard formatu! paaa misiiiim...
a tek to prisiljavanje da kupis os!? +vista ready nalepnica!? ne, ne, ocigledno nisam ja za notebook... :d

Ne znam sta da ti kazem,ali ja sam se recimo neprijatno iznenadio koliko su kod nas cene preterane,i za nesto malo normalnije (osrednji Centrino ili CoreDuo sa 80-100GB HD-om,512MB RAM-a,15.4"TFT-om i bar ATI 1400 ili nVidia 7300 grafikom sto merkam za sebe) moras dati doooosta preko 1000 eura,pa se nadam da ce tebi naci neki kompromis izmedju 800-1000 eura,ja bas nesto i nemam srece u potrazi takve masine do 1000 eura a ti bi jos i BT!? ;) :D
Pozdrav ,)

Baš si nas namučio, nema šta.

Okej, a ovo:

HP Compaq nx6125

Operating System Windows XP Pro, Processor AMD Turion 64 ML-32 (35Watt), Display 15 XGA,
RAM 512MB (2 DIMM), Hard disk drive 60 GB 4200rpm, Optical Device DVD+/-RW DL
Fixed Battery 6-cell Li-Ion Battery, Internal Bluetooth, Wireless Communication Broadcom 802.11 b/g mini-pci card, Integrated Fingerprint Reader, Pointing Device Touchpad, Modem Integrated 56 Kbps, Video ATI Mobility Radeon X300 based UMA 128MB

Sad, ako nisam nešto propustio, to je onda to.

Osim cena, možda. Taj bi trebalo da bude oko 800 jura + PDV.

Ajd uzdravlje, valjda ćeš naći na kraju šta tražiš :)

PS: i ja mrzim glossy ekrane, nevidjeno.

TOSHIBA Satellite L100-120
Intel Core Duo T2300 ,1.66GHz/2MB/667FSB
512MB DDR2,
HDD 60Gb SATA 5400
15.1 XGA TFT TV-out
INTEL 945GM 128Mb
DVD RW Dual Layer
LAN,modem,VGA,WiFi,FW,3xUSB
Windows XP Home Ed
Prema specifikacijama deluje jako brza makina, a Toshiba je standardno kvalitetna marka. Moze se naci za ispod 900 evra. Ako ovo nije dobra kupovina ne znam sta je.,)

Recimo ona koja NE BI imala integrisanu grafiku jer je covek izricito protiv nje a ova izgleda bas integrusu i ima!!A Toshiba ima i Satellite modele slabijeg kvaliteta,nije dovoljno samo ime za kvalitet!
Pozdrav ,)

Sve bi to bilo lepo da on nije skoro 103 000 dindzi,a on bi da prodje do 1000 eura,a ovo je,slozices se,doooooooosta preko toga!!Zar nema Acer nesto dobro sa odvojenom grafikom za oko 'iljadarke,ili mozda Asus ili MSI?
Pozdrav ,)

Recimo ona koja NE BI imala integrisanu grafiku jer je covek izricito protiv nje a ova izgleda bas integrusu i ima!!A Toshiba ima i Satellite modele slabijeg kvaliteta,nije dovoljno samo ime za kvalitet!
Pozdrav ,)

Ako ogranicavamo cenu onda je grafika prvo sto treba skinuti. Izricito protiv integrisanja grafike = za male pare - nemoguce. Sa druge strane model koji sam naveo ima DDRII memoriju i sto je bitnije hard na 5400 obrtaja.
Inace kod kupovine lap topa treba odluciti da li ti treba prenosni racunar ili masina za igranje posto igranje i autonomija rada ne idu jedno sa drugim.
'

Ko prica o gaming masini?Zar ne postoje druge primene graficke koja ima mnogo bolje performanse i sopstvenu memoriju od integruse?Meni je recimo potrebnije da imam laptop zbog setkanja od kuce do Nisa zbog faksa i kad imam neki honorarni posao i nosanje do gradilista zbog izmena ovoga ili onoga,itd... a vise mi se isplati da uzmem recimo neki lapic sa ATI 1xxx ili nVidia 7xxx grafickom nego da uzimam neki workstation od 6 kila i FireGL ili Quadro karticama jer nemam 3k eura za to,***!
To je samo moj primer,on radi covek ko zna sta i ko zna zbog cega mu je neophodno da ima odvojenu graficku boljih performansi,zato je pozeljno da se prica bez generalisanja i pretpostavki,nego da se pokusa da se nadje nesto za oko 1k eura (ja sam spreman da se pruzim i malo vise ali ne puno pa ni meni Dell ne odgovara)!
Pozdrav ,)

Cini mi se da ovaj zadovoljava sve uslove, osim mozda ekrana koji je glare (sto je isto sto i glossy ili ne?):

MSI M655 MT-34
* AMD Turion MT-34
(1800MHz, 25W, 1M Cache)
* 1GB, 100GB, DVD-RW
* Ati X1600 256MB
* 15.4“ Glare WXGA
* Bluetooth, 802.11b/g, 6 Cell, Carry bag, Optical Mouse, WebCam (bez OS-a)

Cena sa PDV-om je ispod 1000E.

Video sam to kod Pakom-a za 998 eura,otisao do radnje i... prodato SVE!!Kazu da su im pokupili sve cim su stigli!!Sad,ili im je stiglo samo nekoliko komada ili su stvarno ko zna koliko njih samo na njega cekali da stigne pa ugrabili priliku!?
Pozdrav ,)

Ja sam ovaj racunar i primetio na Pakomovom sajtu, kao i to da ga vise nema u cenovniku. Premda je link sa cenom i specifikacijama i dalje prisutan.
Takođe nasao sam ga i ovde.

Interesuje me samo koliko je taj glossy ekran los i da li je ovaj racunar dobar izbor za ove pare.

Lomnica_city je napisao(la):
Sve bi to bilo lepo da on nije skoro 103 000 dindzi,a on bi da prodje do 1000 eura,a ovo je,slozices se,doooooooosta preko toga!!Zar nema Acer nesto dobro sa odvojenom grafikom za oko 'iljadarke,ili mozda Asus ili MSI?
Pozdrav ,)

Bahati [SiD je napisao(la):
]

Bahati [SiD je napisao(la):
]
ono sve gore sto sam naveo se nadam da moze da izadje 800-1000. ali na kraju krajeva, stvano nije bitno. sad me vise kopka kako je moguce da od milion notebook kombinacija bas ovaj moj trip niko da ubode. sta me koci? u cemu je moj problem?

Problem je u tome sto izgleda NE MOZE SVE TO ZA TE PARE. ;)

@Bahati [SiD]
Jesi li gledao medju Gericom notebooks (ne preporucujem, samo onako pitam)? Imas li nekoga da ti donese notebook iz inostranstva, pa da ustedis jos 150-ak do 200 evra na povracaju poreza?

Poslednja izmena:
Najbolji lap je shana-grana...200eu i cepash..:D..malo se namuchish da napravish punjach jer obichno ne dolazi sa punjcachem.Ili donesu ti i punjach sa fasung shtekerom koji je izchupan iz zida.:D
Shalu na stranu(a i ma malo i istine) i ja sam pokushao da nadjem neku konfiguraciju kod nas i zakljuchio da smo skupi i da se bash i ne isplati.Bolje je "grana" a tako ce biti na kraju..

2 crews_adder:
Ja i milosdb upravo komentarisasmo BAS takav laptop i covek dade link gde ga jos ima za 990 eura i predstavlja,bar meni,IDEALNO resenje,kako onda nema sanse da se nadje!?A uz to je i sa Turion procesorom sto garantuje solidnu autonomiju,pa je jos i Vista ready... gde ces vise za ispod 1000 eura!?A jos nije Gericom! :D
Pozdrav ,)

Baš si nas namučio, nema šta.
e bez zezanja mi je zao, znam kolko je smor traziti nesto, pa jos za nekog drugog. al ja sam mislio da zbog svog noob-stva imam problem i da ce neko ko prati trziste ko iz topa da napise 10 predloga.

i bio sam u pravu za noob-stvo! problem je sto je za mene core (duo), turion, pentium m sve isti q, pa sam se cisto radi efikasnije potrage ogranicio na prva dva, kao novije, veci izbor... al za proizvodjace core, cak i solo izgleda zlata vredi! a pentium m je mama i vec sam naleteo na nekoliko modela koji dolaze u obzir. i to maltene da biras grafiku! doduse probija se onaj "budzet" za 100-200€, al uz to uglavnom ide bolji ekran i uopste bolji notebook.

evo npr. sta je moglo do skoro da se uzme (nema vise):

ThinkPad Z60m UH3HFCX

Pentium M 750 1.8GHz/2MB, 512MB (max 2x1GB) PC2-4200 DDR2, 80GB SATA 5400rpm, WideScreen 15.4" TFT WXGA+ 1280x800, ATI Mobility RADEON x300 64MB DDR2 PCI express, DVD+/-RW DL Multiburner, GigaEthernet, Modem, Bluetooth, InfraRed, Wireless 802.11a/b/g, 3xUSB 2.0, IBM Security Chip, Fingerprint Reader, WXP Home (UltraNav, S-Video Out, IEEE 1394 Firewire, 3-1 Card reader (MS,MMC,SD), Li-Ion Bat. 4h, 2.8kg, Titanium Silver Top, garancija 1 god.)

oko 900€ + PDV - ZVER!!!

e ako TENKpad moze da se uzme za ove pare sa ovom specifikacijom, onda neki plastikaner treba da uz sve ovo ima sli! :d

uglavnom, kad se ogranicis na pentium m ima dosta da birkas. jesu uglavnom stariji modeli i treba ih uhvatiti, pa cak su cesto i nesto preko 1k€. ja se nisam posebno ogranicavao parama, kao sto rekoh - sacekacu ili cu da iskesiram, samo da kupim ono sto mi potpuno odgovara.

kasnije cu napisem sta mi je jos zapalo u oko, sad mi je jos glava u haosu od silnih otvorenih tabova. :D

Vidi,Pentuim M ekvivalent jeste malo slabiji po pitanju autonomije,ali uopste ne bi pogresio ako bi dao solidno manje love za Turion masinu,a jos uz tu ustedi dobijas 64-bitni procesor,sto Pentium Banias i Dothan nisu bili pa je bas fina kupovina!Znaci za Pentium M se zalepi tako ko sto jesi SAMO ako ti treba neka eeeekstra autonomija,znaci preko 3 sata,jer sa Turionom mozes imati takodje dobru autonomiju,lagan laptop,tanak... i nemoj da ga izbacujes iz kombinacije!
Sto se CoreDuo modela tice... AlekssBGD je dao negde link za jako dobru Toshibu,bese L100 model ili tako nesto,i ona je stvarno ko san masina ali mislim da ima integrisanu grafiku a nije debelo preko tvog budzeta,jer izgleda da samo ta grafika pridonosi i previse ceni,skoro je nemoguce dobiti i osrednju grafiku u Pentuim M,Core Duo ili cak i Turion laptopu za oko 'iljadarke,sve je doooosta preko,dodje coveku da proda bubreg i uzme lepo neki Qosmio i slican model i ne menja sledecih 5 godina!! :p :D
Pozdrav ,)

Znači prema onome što ja tražim, ja sam baš zahtevan kupac, a? Turion nikako, samo Core duo, 1GB (ništa manje) RAMa, 100GB (videti prethodnu zagradu), i dobra grafička (ovo je sad diskutabilno), plus (možda je to samo moj trip) ali zbog kvaliteta displeja isključivo FSC (Mishkoni mi preporučio (Lomnica zna ko je to)), a pošto će to da bude desktop replacement znači 17" (tzv. klasa prevozivih računara), a ovakve komponente mi trebaju jer će ovo zaista da mi bude jedini računar na duže staze pa makar i koštale. Da li vidite da ovde nešto fali? Naravno. Ne znam baš mnogo o mobile varijantama grafičkih kartica (hoću što bolje a za kintu ću da se snađem na rate), 802.11g imaju svi tako da to nije problem, i na kraju suštinska razlika između mat i glare. Jel cela poenta toga da mat manje reflektuju okolno svetlo? Ok ,to jeste problem ali glare imaju sjajne boje (valjda taj čuveni premaz tome i služi), ili sam ja to zaveden marketingom?!?:party:

:)

Iskreno govoreci... prvi put cujem da neko preporucuje FSC za kvalitet,bilo cega a tek ekrana!?Nemoj da budes toliko zahtevan po pitanju konfiguraciju ako nemas 2k eura (ili cak i vise ako bi sve vrhunsko) i nemoj da odbacujes Turion kao izbor!
Nisi zaveden marketingom,to otprilike tako i jeste,mada mislim da sto prirodnije boje treba da budu prioritet samo onima kojima je to vazno (perfekcionistima,ljudima koji se bave stampom i sl...) a tebi ce verovatno smetati odbljesak tako da bih ja na tvom mestu izabrao mat ekran!
A sto se grafike tice,to je u sustini isto to samo malo downlock-ovano i sa pasivnim hladjenjem,cisto zbog pregrevanja jer znas da lapici nisu bas najbolji za provetravanje,nisu im mnogo losije performanse od desktop varijanti!
Ekran 17" je dobar izbor ali dosta suzuje izbor jer je malo takvih masina,mozda ne bi trebao biti gadljiv ni na 15.4" a mislim da,ako ne tripujem,negde videh i neke Sony-e sa ekranom"ni tamo,ni ovamo"ali ne secam se tacnih dimenzija i da li se to kod nas (jos uvek ili uopste) moze naci ali pogledaj!?
Pozdrav ,)

Moja preporuka, hp nx7400
Platio sam ga na promociji 800 e s pdvom
Jos sam dodao 512 rama, extra sam zadovoljan, kvalitet izrade uopste nije kao Acer(deluje mi kao plastika) a o fsc da ne govorim, negde sam procitao da je dodata i neka legura, 1.9 ghz core solo ( bolji od pentiuma M), 1 gb rama,60 gb sata, 15,4 wide izuzetno prijatan, autonomija 3-4 h.Grafika ti je intel 950(do 224 mb memorije), u 3dmark 01 imam 7500 poena. Mada ga ne koristim za igre(sem jendom nedeljno warcraft na battle netu :)
Ja sam gledao acer 5102 i 5112 , i kupio sam ovaj, i ne kajem se, mislim da je stvarno odlicna kupovina do 1000 e (izuzev onog msi m655 kojeg vise nigde nema i sumnjaju da ce ga imati).

Znaci ti si taj uzeo!?Ja sam bas pomislio da su te odrali za njega jer na par mesta videh samo onaj stariji model za nekih 630-700 eura,bas pomislih da su te odrali!
Pozdrav ,)

Vrh Dno