Šta je novo?

ubi me potraga za notebook-om...

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
...a cini mi se da nemam neke specijalne zahteve!

Ekran: dobar ugao gledanja, ne zanima me rezolucija, format i velicina. MAT! ako je ikako izvodljivo, nikakve glossy varijante...
Procesor: bilo koji noviji i efikasan, dakle NE celeron ili sempron
GFX: integrisano - ati xpress 200M ili bolje, dakle NE intel; odvojeno - bilo sta low end, da ne dize puno cenu
Memorija: max 2x512. al sto manje to bolje, posle cu da nabacim jos.
HDD: bilo sta na 5400 RPM, cak i 40Gb, 60Gb optimalno
Optical: DVD-CD/RW dovoljno
Ostalo: WiFi b/g, Bluetooth, LAN, SD citac, eventualno Fire Wire i IR

da je kvalitetne izrade i da nije mnogo ruzan...

sve ostalo, tipa autonomija, tezina, velicina itd. samo da nije bas ocajno.

video sam nekoliko HP/Compaq modela po netu koji bi mi odgovarali (v3000, dv2000...) al to nema kod nas. nx6325 moze da se konfigurise tako da mi odgovara, al treba izvrteti 100 telefona da bi to izboksovao kod nas. sem ako neko nije naleteo na tako nesto, nek javi! :D

cena je prilicno ogranicena samim specifikacijama, pa necu ni da navodim budzet.

ima li neko ideju?

Iskreno govoreci... prvi put cujem da neko preporucuje FSC za kvalitet,bilo cega a tek ekrana!?Nemoj da budes toliko zahtevan po pitanju konfiguraciju ako nemas 2k eura (ili cak i vise ako bi sve vrhunsko) i nemoj da odbacujes Turion kao izbor!

Ok, pošto vidim da ste iskusni, šta to u suštini fali FSCu? A za turiona osim što je malo jeftiniji sam čuo da ume solidno da greje (a ne znam da li znate koliki je porast steriliteta kod muškaraca u razvijenijim zemljama zbog držanja laptopa u krilu, kao i grejanih sedišta u kolima). Čak jednom drugaru koji nema klimu, prošlogodišnji hi-end AMD u toplijim danima uopšte nije hte da radi. Bilo mu pretoplo:crash: Jesu Turioni bolji?

A sto se grafike tice,to je u sustini isto to samo malo downlock-ovano i sa pasivnim hladjenjem,cisto zbog pregrevanja jer znas da lapici nisu bas najbolji za provetravanje,nisu im mnogo losije performanse od desktop varijanti!

Tako nešto sam i predpostavljao, ali mi nikako nisu jasne oznake (X200, X700, X1100, X1400, X1600, integrisanog Intela sigurno znam da neću . . . ). Na žalost količina memorije na graf. i ako je nedajbože deljena su mi postali jedini parametar:zgran:

Btw. Marvin Freestyl HP Pavillion DV9000 Series zvuči zaista sjajno, ozbiljno ću uzeti u razmatranje!

:)

Poslednja izmena:
Hmmmm,da... samo tu postoji jedan problemcic!!On nije dao bez razloga link ka nekom americkom online shopu a ne link ka cenovniku neke nase firme,iz prostog razloga sto Pavilion NIJE dostupan na nasem trzistu,koliko je meni poznato!?
A FSC je generalno solidne izrade,i to je sve,tesko da je lako kod njih naci bas kvalitetno napravljen uredjaj za neke normalne pare a i kvarljivi su izgleda dosta,nekako nije laptop za na duze staze!?
Turion i Pentium M su suprotstavljene kategorije,znaci sto je Pentium M za Intel,to je"skoro"Turion za AMD,tako da o nekom zagrevanju kao kod klasicnih DTR laptopova u kojima je pola delova iz desktop racunara,ukljucujuci i ringle od procesora,nema ni govora!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Evo ti u pratecem atacmentu malo materijala za razmisljanje, pa ti vidi, i pitaj ako te nesto jos interesuje.

Prilozi

• Nbm 27.09.2k6.zip
    52.1 KB · Pregleda: 72
  • NTBs.rar
    6.3 KB · Pregleda: 50
zaboravih

A i ovi su veoma u igri, pogledaj prvo njih...

Prilozi

• Jk NTB.rar
    3.2 KB · Pregleda: 815
ja se lomim i nikako da pronadjem... nasao sam dell inspirion (ili kako vec ) 64000 u imtelu za 102000 i cini mi se kao najbolja kombinacija... 3 godine je garancija... :)

u svakom slucaju turion i centrino ne mogu biti u istoj klasi. jednostavno amd u laptopovima nije dostao intelu

Na osnovu čega to kažeš, da Turion ne može da parira Centrino (btw: šta je Centrino? Koliko ja znam - to je SKUP karakteristika, a ne procesor).

Dakle, pojasni svoj stav, daj neke konkretne argumente za svoju tvrdnju, s'tim što bi to trebalo da bude nešto realno, a ne proizvoljna opaska posmatrača.

Pozdrav!

ima brzu razmenu podataka izmedju jezgara :) i optimizovanije sse instrukcije :) i manja prosecna potrosnja :)
i skuplji je za toliko :)

Jel' moze jedno glupo pitanje ako neko ima snage da odgovori?

Kapiram da zasebna graficka znaci bolje performanse od integrisane graficke. Nekome kome i ne trebaju neke posebne performanse nego ono office, surfovanje internetom i ponekad da pogleda neki film, dakle u smislu povremene zamene za desktop racunar, pretpostavljam da i integrisana radi posao, ali ako laptop ima integrisanu graficku pa ista, na primer, rikne, jel' onda moze da se zameni nekom drugom integrisanom ili laptop moze da se frljne u kantu za otpatke?

Hvala.

Jel' moze jedno glupo pitanje ako neko ima snage da odgovori?

Kapiram da zasebna graficka znaci bolje performanse od integrisane graficke. Nekome kome i ne trebaju neke posebne performanse nego ono office, surfovanje internetom i ponekad da pogleda neki film, dakle u smislu povremene zamene za desktop racunar, pretpostavljam da i integrisana radi posao, ali ako laptop ima integrisanu graficku pa ista, na primer, rikne, jel' onda moze da se zameni nekom drugom integrisanom ili laptop moze da se frljne u kantu za otpatke?

Hvala.

Svejedno je da li je grafika integrisana ili ne, ako crkne, ne gine ti servis. Ili kanta za otpatke, ako ti je istekla garancija, i nema servisa koji može da popravi kvar. Generalno, svi servisi sad menjaju cele matične ploče, kad je bilo kakav kvar tog tipa u pitanju, gledao sam to više puta. Mislim da uopšte ne treba da te to brine previše, ako se ipak brineš, uzmi neki lap sa 2, ili 3 godine garancije.

Svejedno je da li je grafika integrisana ili ne, ako crkne, ne gine ti servis. Ili kanta za otpatke, ako ti je istekla garancija, i nema servisa koji može da popravi kvar. Generalno, svi servisi sad menjaju cele matične ploče, kad je bilo kakav kvar tog tipa u pitanju, gledao sam to više puta. Mislim da uopšte ne treba da te to brine previše, ako se ipak brineš, uzmi neki lap sa 2, ili 3 godine garancije.

A da se nadovezem na tvoj odgovor, koji brendovi laptopova su, kod nas, najbolje pokriveni servisima, delovima i tome slicno. U smislu, sa kojim brendovima nasi servisi imaju najvise iskustva, rezervnih delova? Ovo pitam kao neko kome ne treba laptop sa nekim ekstra performansama, ali kada ga kupujem voleo bih da uzmem nesto sto bi moglo bar 3-4 godine da se servisira bez vecih problema. Ako to kod nas uopste tako funkcionise.

Fujitsu Siemens (ma koliko bio neomiljen na ovom forumu) ima izvrstan servis. Njihovo predstavništvo u BG čak drži stock rezervnih delova za potrebe servisera!!! I ima tri ovlašćena servisa: Pakom, Mikros, ComTrade. (po redosledu dobijanja licence, ne po kvalitetu:)).
Hp takodje ima odličan servis. Toshiba pouzdano ima NAJBOLJI servis u evropi (proglašeni za to od strane toshibe za drugi kvartal 2006, i čak su regionalni "obrazovni centar" za sve toshiba servisere) - sve to govorim za ComTrade Toshiba servis. Dakle, eto, imaš tri jako dobra servisa u zemlji.

Mislim da sam za"onaj"cuveni MSI laptop koji smo pominjali svuda,video da se spominje 72 hour service,znaci ni to nije lose i verovatno znaci da ce,bar u 95% slucajeva,ispostovati to!?Sad ispade da svi imaju super brze i dobre servise! :p
Pozdrav ,)

I sve je lepo kada je notebook u garantnom roku :p Osim sto cekate odredjeno vreme da se zameni deo koga nema ili sta vec.
Apropo FS-a: kada je jednom prijatelju crkla bash graficka, za zamenu ploce su trazili 450e + PDV. Za taj novac uzimam celu shasiju koja ima i dvd-rezac pride:D Zapravo, shasija me koshta manje od 400e.
Za neupucene: shasija je kompletan notebook koji nema procesor, memoriju i hard-disk. I kod Centrino platformi nema ugradjen ni wi-fi modul.

Toshiba stvarno ima izuzetan servis, I odredjeni modeli imaju 2god internacionalne garancije. Ali ako npr. prosipate vino na tastaturu, u Nemackoj Vas zamena iste koshta 150e, kod nas je koshtala 45e. Prijateljici se isplatilo da ga posalje ovamo i da ga ja saljem u BG na servis, a zatim nazad njoj, sto je i uradjeno.

Poslednja izmena:
Ma Toshiba ko ludo :p Dugo je na nasem trzistu servisna mreza je razvijena, a sam servis je jeftiniji nego kod HP-a. Takodje, od boljih marki Toshiba ima najrealnije cene za ono sto daje.

Fujitsu Siemens (ma koliko bio neomiljen na ovom forumu) ima izvrstan servis. Njihovo predstavništvo u BG čak drži stock rezervnih delova za potrebe servisera!!! I ima tri ovlašćena servisa: Pakom, Mikros, ComTrade. (po redosledu dobijanja licence, ne po kvalitetu:)).
Hp takodje ima odličan servis. Toshiba pouzdano ima NAJBOLJI servis u evropi (proglašeni za to od strane toshibe za drugi kvartal 2006, i čak su regionalni "obrazovni centar" za sve toshiba servisere) - sve to govorim za ComTrade Toshiba servis. Dakle, eto, imaš tri jako dobra servisa u zemlji.
100% tachno i ako neko zaista treba da kupi lap top treba da uzme opaj Post u obzir.
Meni ovaj model izgleda jako primamljivo.Gde jos ima 512 rama na 667Mhz DDR 2,80 hdd,dvd+/-dl + bluetooth, za tako malo para(citaj 45000 din).Meni je to nesto sumnjivo?
Uopshte nije sumnjivo i to je realna cena.

Danas cuh za tu ponudu u Metrou, super je cena nema sta, je l zna neko punu specifikaciju jer mi se cini da nema tv-out, ne moze sve :( a i ivice oko ekrana su debele, to ne podnosim, 6320 ima dosta tanje ivice i TV-out

Poslednja izmena:
Vrh Dno