Šta je novo?

U susret 11.04

Da li moze da radi TV kartica Leadtek TV 2000 XP Global pod Ubuntu?

Moze ali je komplikovano, zvanicno podrzana ali nikako da ubace firmare za tu karticu. Razlog mi nije jasan jer je expert kartica iste firme podrzana i njen firmware standardno ide uz instalaciju. Ako hoces i umes da kopas po sistemskom diru ostavi neki email na private poruke.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam vala uvek imao probleme pri velikim upgrade-ovima GUI-ja na gentoo-u. Tipa prelazak sa kde 3.5.nesto na kde 3.5.nesto+1, pa i gnome i sl. Cesto mi se grafika lomila i sa porastom verzije xorg-a.

Ali zato je GUI u gentoo-u, kada konacno proradi, uvek bio izuzetno brz; to je sigurno najbrza puna linux distribucija (sto nije ni cudo jer je to, prakticno, skriptovani linux from scratch).

Kompajliranje jeste zamorno i zna da potraje, mada to jako zavisi od jacine hardvera. Nisam davno to radio ali pretpostavljam da bi instalacija sistema od nule pa sve do napr. gnoma trajala ne vise od 3 ili 4 sata na modernim visejezgarnim procesorima (eh kad se setim da sam pre 7-8 godina koristio distcc na 4-5 masine....)

Ja kada sam koristio Gentoo (2005) on mi je radio jako dobro i stabilno dokle god nisi mnogo mesao stable i unstable grane i dok si ga redovno updejtovao. E sada moguce da si ti bio na unstable pa se svasta desavalo. (thumbs up za distcc :D )

Ja ubuntu nisam reinstalirao od verzije 8.04 .... samo sam updateovao :)
Unity po meni totalno je bezveze, no to je moje misljenje. Dobra stvar je sto pri logon-u moze da se izabere Ubuntu classic gde nema Unity-a. :)

Unity je dobar ako se navikneš na globalne prečice ali to i nije toliko do interfejsa već do samih prečica koje mnogo ubrzavaju rad sa okruženjem. Velika mana je što nije konfigurabilan i što ne može da se postavi da Unity launcher (bar) bude always on.

Naravno, Ubuntu 11.04 bi bio jako dobar kada bi jedine bubice bile vezane za Unity što nažalost nije slučaj. Testiraću ga dok se ne pojavi Mint. Ako Mint bude ***** ko Ubuntu onda ću verovatno da se vratim na Ubuntu a ako Mint bude dobar ostajem na Mint-u. Čini mi se da će ovog puta najveći fail biti Fedora, upravo zbog korišćenja gnome 3 shell-a koji je užasan.

i što ne može da se postavi da Unity launcher (bar) bude always on.
Hide Launcher --->Never u ccsm? Doduše, ne znam je li bez bagova, hoće nekad da brljne, ali bio je već jedan update junitija juče-prekjuče, izgleda da sada kao radi.
Ja sam odlučio da oprobam ipak ovaj unity i zaista nije loš kada se koriste prečice na tastaturi. Rešio sam i par problema sa app indikatorima i trej ikonama i sad mi radi sve što mi je potrebno (još hddtemp očitavanja da ubace u sensors app indikator i to bi bilo to, za mene). Malkice mi smeta i to što ne može gornji panel da se proširi, odnosno poveća.

Poslednja izmena:
Šta se u tom slučaju dešava sa prozorom razvučenim preko celog ekrana (maximize), da li je površina koju zauzima launcher rezervisana ili prekriva prozor?

Evo probam... ne prekriva, jednostavno je sa strane stalno i to je to.
edit: naravno, ovo važi za brauzere, za nautilus i slično; kod fulskrin pregleda fotografija, videa, aplikacije TV kartice i sl. nije vidljiva i ne ometa fulskrin :)
ima u cssm--unity plugin još par opcija za ponašanje lanuchera, ali je to to u principu.

Poslednja izmena:
11.04 bugs

1. sudo update-grub ponekad unisti splash pozadinu grub menija
2. odbrojavanje do pocetka starovanja default OS malo radi malo ne radi.
3. Comiz uzas, radi ili ne radi.
4. Paneli u Ubuntu clasic misteriozno nestaju kod podizanja sistema, posle par restarta pojavljuju se.
5. Ako instalirate Krusader sa svim opcijama, misteriozno se pojavljuje u nedefinisanom trenutku rada Krusadera KDE meni za setovanje zvucne kartice.
6 Ugradjen spijunski program koji belezi sve sta ste radili na sistemu Zeitgeist Datahub, Zeitgeist Demon itd. Pomenuto djubre ne moze se maknuti sa sistema a da ne povuce za sobom i druge programe, mislim da su ga prilepili za Ubuntu-desktop kao stopsu uradili sa Compizom i Plymouthom.
Ovaj program ima veliku vrednost za ljubomoren muzeve, svalere i ljubomorne frajere da kontrolisu svoju zenu, devojku, priateljicu

To imaš i na ostalim distribucijama, više o tome na matičnoj strani:

http://zeitgeist-project.com/

Hvala ali ja sam to vec citao, objasnjenje koje daju je cisa ke*jaza. Sad se taj proces vidi ali kad pogledam u distro baziran na 10.10 toga nema a i koliko me pamcenje sluzi nisam vidjao taj proces u startup applications. To mi lici na RA (sunce -zaboravio sam mu sadasnje ime) u win ciji se server nije video, sad se vidi ali za obicnog smrtnika to nista ne znaci. Odavno sam naucio da nema nista besplatno, tako je garant i sa ovim programom, prodaja informacija. Ne mogu da poverujem da neko trosi svoje milione na Canonical i Ubuntu tek tako iz nekog covekoljublja. Perpetumobile nije jos uvek ismisljen...
Jedan vidi toga objasnio je Asanž u clanku Facebook odvratna mašina za špijunažu
http://software.benchmark.rs/vesti/asanzh_facebook_odvratna_mashina_za_shpijunazhu

Daj bre ne pričaj stvari o kojima ne znaš, Zeitgeist je mali open projekat i sve informacije koje prikupi čuva lokalno. Naravno, žena može da ti ih čita, ali onda si sam kriv zašto si joj dao svoju korisničku lozinku, nije to Windows gde korisnici na istom računaru mogu rutinski gledati jedan drugom podatke.

Ako postoji zamerka na Zeigaist u Ubuntuu, to je što Zeitgeist uključen već sada, u svojoj rudimentarnoj formi i još daleko od realizacije svih ideja koje su za njega planirane.

@morbius,
Moje je da verujem ili ne, to sto su napisali kao objasnjenje o programu meni se ne dopada. Postoje logovi i sad neko pravi neki novi projekate gde posebno loguje sve aktivnosti. Ti veruj zato sto je to open projekat, ja ne sedim i ne tumacim source a i ne znam, ja ne verujem. Posto si poznavaoc napisi kako da se to komplet makne iz distribucije a da se ne unisti instalacija. Koplet znaci deinstalacija svih delova i brisanje istih sa racunara.

Da li LibreOffice ima podrsku za popunu pdf formulare i ako nema koji je to program koji moze to da odradi.

Ne znam za Libre i OpenOffice, ali PDFedit može da popunjava šta hoćeš.
Ako ti pri otvaranju PDF-a kaže da je linearizovan, ideš Tools -> Delinearize pa sačuvaš PDF kao novi fajl, i onda otvoriš njega pa upisuješ šta treba.

@morbius,
Moje je da verujem ili ne, to sto su napisali kao objasnjenje o programu meni se ne dopada. Postoje logovi i sad neko pravi neki novi projekate gde posebno loguje sve aktivnosti. Ti veruj zato sto je to open projekat, ja ne sedim i ne tumacim source a i ne znam, ja ne verujem. Posto si poznavaoc napisi kako da se to komplet makne iz distribucije a da se ne unisti instalacija. Koplet znaci deinstalacija svih delova i brisanje istih sa racunara.

Problem leži u nedorađenosti samog Zeigeist-a, kao i Unity-ja koji se na njega jako oslanja. Trenutno još nema idealnog načina da se Unity Dash oslobodi zavisnosti od Zeitgeist-a, niti Zeitgeist ima privacy opcije, ali to ne znači da se tome ne poklanja pažnja ili da je cilj nekakvo špijuniranje. Zeitgeist jednostavno nije tehnički još spreman, Canonical je zbrzao njegovo uključivanje.
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/privacy-settings-are-coming-to-zeitgeist/

Ako ti toliko smeta, ti nemoj koristiti Unity, loguj se na klasičnu sesiju, onda pobriši zeitgeist-core i ostale njegove pakete.

voodoo_ @ sve sam tako uradio ali kada potrazim taj novi pdf file tamo der sam ga snimio nema ga.

Moja iskustva sa pogramima za edit PDF dokumenata na Linuksu su užasna. Postoji nekoliko rešenja ali nijedno ne radi dovoljno dobro. Zamena za Adobe Acrobat postoji ali se plaća i to ne baš malo. Ali možda tebi ne treba ništa napredno, možda ti samo treba nešto da edituješ, popuniš (napišeš) po koju formu i sačuvaš kao PDF. U tom slučaju možeš koristiti ovu cloud aplikaciju (nema veze sa Linuksom, sve je na netu, može sa bilo koje mašine da koristi): http://www.pdfescape.com/. Samo ne zaboravi da napraviš free nalog, možeš da probaš i bez njega doduše.

Ako ti toliko smeta, ti nemoj koristiti Unity, loguj se na klasičnu sesiju, onda pobriši zeitgeist-core i ostale njegove pakete.

U tom grmu lezi zec, ja se i logujem u klasicnoj gnome sesiji, Unity ne mogu ocima da vidim. Ne moze da se deinstalira, moze ali za sobom povlaci druge stvari kao sto je Ubuintu-desktop itd. To je ista situacija kao i sa Compizom i playmotom, probaj da ih totalno maknes, ne moze, maknuce pola OS. Nisam mnogo zavirivao u druge distroe, davno, davno probao sam Suse, batalio, probao sam jos neke distroe ali samo u virtuelnom okruzenju. Krenuo sam sa Ubuntu od verzije 7.x i polako se uvlacio u tu pricu. Silom prilika morao sam da ulazim i gledam sys dirove. Smeta mi i to strasno visegodisnja nedoslednost, ne znam za druge distroe ali npr.primer log fajlova. Sistem pravi log fajlove, neki fajlovi imaju ekstenziju neki ne, neki fajlovi imaju i generacije a neki se kompresuju, neke logove mozes da pocistis-obrises i sistem ce ih kreirati, neke logove ne smes mislim da je to kod cupsa. Smeta mi to sto se ljudi iz linux zajednice ne dogovore i konacno naprave presek pa svi log fajlovi imaju ekstenziju log i generacije, svi conf fajlovi imaju conf ekstenziju itd. Iz tih razloga ja imam dozu podozrenja i jos kad procitam onaj nemacki naziv sav se najezim a i u samom tekstu pisu nemojte da koristite ppa ako niste sigurni a kako ja da znam ko je ok a ko nije. :)

Razumljiva je tvoja zabrinutost ali onda je rešenje custom kernel pa kreneš od lreneš od nule i praviš sebi sistem. Jer čak i oni koji su ka obezbedni po korisnika kao npr nsd sistemi imaj u usebi rupicu po nalogu FBI kao što je slučaj sa Open BSD

Sistem pravi log fajlove, neki fajlovi imaju ekstenziju neki ne, neki fajlovi imaju i generacije a neki se kompresuju, neke logove mozes da pocistis-obrises i sistem ce ih kreirati, neke logove ne smes mislim da je to kod cupsa. Smeta mi to sto se ljudi iz linux zajednice ne dogovore i konacno naprave presek pa svi log fajlovi imaju ekstenziju log i generacije, svi conf fajlovi imaju conf ekstenziju itd. Iz tih razloga ja imam dozu podozrenja i jos kad procitam onaj nemacki naziv sav se najezim a i u samom tekstu pisu nemojte da koristite ppa ako niste sigurni a kako ja da znam ko je ok a ko nije. :)

Lego,

Kompresovanje log fajlova i 'generacije' radi poseban program koji se startuje iz crontaba - logrotate. Setovanja za logrotate se nalaze u /etc/logrotate.conf i /etc/logrotate.d/

Uvek je bezbedno da obrises stare kompresovane logove. Aktivne logove nije bas preporucljivo brisati na klasican nacin vec ih anuliras, recimo sa

cat '' > /var/log/neki-log-fajl

Poslednja izmena:
Koga nervira Unity najbolje da sačeka novi Mint. Dolaziće sa gnome3 okruženjem ali gnome shell neće biti default (to je ona grozota poput Unity-ja). Očekujem malo sređen Mint Menu što je inače već sada najbolji launcher/menu koji sam do sada koristio. Nadam se da će Clem Lefebvre srediti ono što su Shuttleworth i njegovi momci pokvarili. Kako stvari stoje ako Mint bude dobar mogao bi već za mesec, dva da prestigne Ubuntu po popularnosti bar kada je distrowatch list u pitanju.

U tom grmu lezi zec, ja se i logujem u klasicnoj gnome sesiji, Unity ne mogu ocima da vidim. Ne moze da se deinstalira, moze ali za sobom povlaci druge stvari kao sto je Ubuintu-desktop itd. To je ista situacija kao i sa Compizom i playmotom, probaj da ih totalno maknes, ne moze, maknuce pola OS.

Pusti slobodno nek skine ubuntu-desktop, to je samo metapaket. Mogu se ukloniti i Compiz i Plymouth, ali iako su u pitanju samo grafička ulepšanja, to nisu nebitne stavke za sistem pa da je njihovo lako uklanjanje podrazumevana funkcija. Compiz je default windows manager na Ubuntuu već tri godine, mnoge se funkcije sada oslanjaju na njega. Ako hoćeš više spartanski sistem, idi lepo na Debian. Ubuntu se trudi da bude primamljiv prosečnim korisnicima, što povlači i eye-candy.

Lego,

Kompresovanje log fajlova i 'generacije' radi poseban program koji se startuje iz crontaba - logrotate. Setovanja za logrotate se nalaze u /etc/logrotate.conf i /etc/logrotate.d/

Uvek je bezbedno da obrises stare kompresovane logove. Aktivne logove nije bas preporucljivo brisati na klasican nacin vec ih anuliras, recimo sa

cat '' > /var/log/neki-log-fajl

Nisam znao ko to radi,hvala :) Moja poenta price je je da bih voleoda se linux standardizuje, bas ono sto sam i napisao, ili logovi imaju ekstenziju ili ne, ali onda da to vazi za sve. Isto to i za ostalo, generacije ili kompresovanje. To bih voleo da vidim za sve fajlove. To sam uzeo za primer radio onog nemackog programa, palomi na pamet. Nekad davno kad sam radio sami smo cak standardizovali i imena fajlova, koja palikacija, periodaika, koja vrsta fajla, prolazni i premanetni, generacija. Skoro sam procirao ext4 je dobio parametar kad je file kreiran, citam pa ne mogu da verujem, dozvole datumi kreiranja, izmene, backupa to je je jos pre 30 godina bio standard.
Nije problem obrisati log file, problem sa imao sa logovima vezanim za cups, kad sam njih obrisao jer su se bili nakotili sistem je poludeo i dok nisam rucno ponovo kreirao fajlove nisam moga da printam. Davno je to bilo ali nebi bilo na odmet da se malo vise povede racuna o standardizaciji.

Compiz je default windows manager na Ubuntuu već tri godine, mnoge se funkcije sada oslanjaju na njega. Ako hoćeš više spartanski sistem, idi lepo na Debian. Ubuntu se trudi da bude primamljiv prosečnim korisnicima, što povlači i eye-candy.

Mislm da bi trebalo prestati sa tim sminkerajom (eye-candy) ili praviti verziju bez sminke i sa sminkom pa nek biraju. Svrha OS ili preciznje nekog distro je da radi a ne pokazivanje raznih Compiz efekata ili usporavanje boota sa Playmotom. Ovo sa 11.04 kod mene je katastrofa, nervira me power manager koji mi zakuca masinu i gornji panel koji se misteriozno ne pojavljuje pa onda se pojavi, ntfs config i dalje nije ispravjen oslanja se na hal a on je napusten, TVtime i gnomeradio /dev/mixer i dalje nije sredjeno, izlaze distribucije na svakih 6 meseci a problemi ostaju. Meni se ne dopada prelazak na Unituy u sledecoj verziji, ne dopada mi se cas Libre cas Open office, da li ce ponovo to biti isto. Jednostavno ima samo izbor da predjem na Debian ili da ostanem tu gde sam sad i vise ne radim nikakv upgrade. Zelim da stavim neki distro, nastelujem po svom ukusu, povremeno uradim update, posle toga da mi sve radi i da ne kopam po google i trazim resenje. :)

Archlinux ? :)

Nije komplikovan, a sve moguće ti je ostavljeno po ličnom izboru, onako kako TEBI odgovara. Takođe ima odličnu zajednicu, odlične Wiki stranice i forum.

“Do u prefer iPhone or android?”

iPhone!

Izvor

Ova izjava plus pravac u kome se kreće Ubuntu jasno govori da je Astronaut u međuvremenu postao Apple fanboj. Ne piše se Ubuntu distrou dobro...

Archlinux ? :)
Nije komplikovan
Neće biti da je baš prijateljski nastojen prema korisnicima

Izvor

Ova izjava plus pravac u kome se kreće Ubuntu jasno govori da je Astronaut u međuvremenu postao Apple fanboj. Ne piše se Ubuntu distrou dobro...

Desktop računari se zanemaruju, po svemu sudeći i laptopovi i ide se na ultra portabilnost, dakle telefoni, tableti i slično (samo da i Windows nekrene tim putem):crash: :d

A ostatak nezaslužuje ni komentarisanje. Da je sreće da postoji distro koji bi se širio tako brzo (a samim tim imao što više aplikacija pisanih za njega) a bio normalan bilo bi fenomenalno

Poslednja izmena:
Pa nije komplikovan, a wiki članci su stvarno dobro napisani. Više haslovanja imaš oko dodavanja nekog repoa (pogotovo nezvaničnog ili slično) na Ubuntuu nego oko menjanja repoa na Archu recimo. Nije GUI instalacija, ali bože moj, to se ionako radi samo jednom. Takođe ima dobar menadžer paketa sa GUI alatima, nema zeitgeist :) i brzzzzz je.

Mislim da pruža baš ono što lega99 traži, .iso fajl je mali za skidanje, pa neka proba :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno