Šta je novo?

Uživanje u filmovima u kućnim uslovima

IONE

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2009
Poena
320
Od kada se družim sa sajtovima preko kojih mogu obogatiti moju filmsku biblioteku prestao sam obitavati u bioskopima.

Ne volim da gledam filmove u društvu/masi, ne volim priču za vreme projekcije, ne volim kokičare, ne volim...Nederland, neseser, ukratko ne volim da neko i nešto sa strane utiče na moj doživljaj i ugođaj prilikom uživanja u pokretnim slikama.

Ležaj, mračna soba i VA panel su spremni.
Ono što me zanima je koji je najbolji način za puštanje filmova na TV-u?
Da li je računar i HDMI, eksterni ssd(hdd), fleška?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Najbolje da pustis da tv sam reproducira video znaci da ubodes neki storidz u usb od tva.
Ako pustas sa kompa onda tv glumi samo monitor i neobradjuje sliku.

Hvala na brzom odgovoru.

Da li da se opterećujem sa brzinama upisa medija i samim tipom medija ili tu nema razlike?

Najbolje rešenje je NAS Network attached storage (QNAP ili Synology).

Ako volis 4k filmove od 50+giga ssd bi bio preporucljiv. Meni su ti veliki fajlovi seckali na obicnom hddu. To je ono sto ja znam mada nemam mnogo iskustva, verovatno postoje razne varijante kao npr u postu iznad.

Najbolje rešenje je NAS Network attached storage (QNAP ili Synology).

Upravo ovo. Dovoljno moderan WiFi TV koji sam bez dodatne podrske moze da pusta sve media formate. Postoje razlike kod proizvodjaca TV -a koliko su koji spremni da plate licencu za sve relevantne media formate/codece. Samsung je tu odlican jer podrzava prakticno sve sto je iole bitno od formata.

Sa druge strane negde pozicioniran Synology ili QNAP NAS, nakacen LAN portom na kucni Wireless Router, koji ima odvojen deo skladisnog kapaciteta za skladistenje bilo koje vrste multumedije. NAS je konstantno dostupan izvor podataka i sa toga se posle lepo bezicno pusta taj sadrzaj (filmovi, serije, muzika, fotografije, ...) bilo gde i na bilo cemu u lokalnoj mrezi. WiFi TV, Laptop, Tablet, Mobilni, ... you name it

Poslednja izmena:
Ovi predlozi su me obradovali, bio sam ubeđen da bežično povezivanje nije dobra opcija.

NAS trenutno preskačem zbog finansija, u "wish list" ladici je.

У том случају, андроид бокс + коди + елементум адон и ето уживања.
Наравно, бираш само блу реј ремуксе од 50+ GB. Ех, да - услов је добар нет.

Послато са GT-I9505 помоћу Тапатока

Remux Warcraft skinut i čeka da gantestiram [emoji3]
Na MTS optici sam, valjda je to dovoljno dobar net.

Izguglaću o Box-u i gledanju filmova.
Meni tv služi kao monitor i za gledanje filmova, televizijski program ne gledam i smart funkcije tv-a ne koristim tako da o box-u nisam ni razmišljao.

Hvala na predlogu.

Ako volis 4k filmove od 50+giga ssd bi bio preporucljiv. Meni su ti veliki fajlovi seckali na obicnom hddu. To je ono sto ja znam mada nemam mnogo iskustva, verovatno postoje razne varijante kao npr u postu iznad.

HDD je savrseno dovoljan za bilo koji film pa i 4k 50GB+ film, ma koliko VBR bio. Ne sme da secka. Bitno je da je HDD ispravan i bez velike kolicine losih/slabih kao i sporih (neobelezenih) sektora, po mogucstvu i defragmentisan ali to je manje bitno. Bitno da je ispravan. I da nije nakacen preko USB 1.1 interfejsa. Iole moderniji 3.5" HDD bez problema ima linearnih 100MB/s, 2.5" HDD ima red ranga brzinu linearnog citanja pola od toga. Za 50GB 2h film treba 7MB/s sto je nista za hard disk.Ispravan. I posvecen. HDD kome jos nesto/neko pokusava konkurento da pristupa tokom gledanja filma moze da previse uspori i da postane neadekvatan. Znaci dovoljan je ako je dedicated, tj. opsluzuje samo uredjaj koji pusta film. U ostalim slucajevima zavisi od slucaja do slucaja, tj. od nivoa konkurentnih opterecenja kad glava mora stalno da seta. Tada od velike brzine citanja nema nista na HDD -u, ma koliko NCQ bio u stanju malo da pomogne. Napomenuo bih da HDD na kom je instaliran operativni sistem i podignut isti sa njega apsolutno ne spada u dedicated video streaming HDD. OS moze lako da zagusi HDD na kom je instaliran i da mu ubije brzinu u momentima.

Brzina SSD se moze oseti kad se pretrazuje premotavanjem tako velik film. Ali i to u zavisnosti od interfejsa povezivanja kao i od brzine procesora koji to dekodira, tj. da li je on vise usko grlo pri premotavanju ili brzina nosaca podataka. Sa SSD -om se takodje dobija i potpuna besumnost u odnosu na HDD ali pretpostavljam da ljudi slabo danas gledaju neme filmove pa da se to i primeti u praksi.

Pri obicnom gledanju ispravan posvecen HDD sa razumnim interfejsom povezivanja je i vise nego dovoljan za linearno citanih 7MB/s kod 4k 50GB 2h filma. SSD za skladistenje filmova je bacanje para jos uvek pri ovom odnosu cena.

Poslednja izmena:
Onda bez razmišljanja HDD.
Danas ću pregledati ponudu i odabrati neki HDD.

Hvala ti.

Meni je seckalo prilikom reprodukcije sa internog hdda. Sentinel kaze da je u good stateu mada ga nikada nisam fragmentovao.
Cpu ryzen 2600.
U svakom slucaju super ako ssd nije moranje.

Za ono sto ti hoces, ubedljivo najbolje resenje ti je neki kvalitetan Bluray plejer. Zasto? 1) Ima hardverski upscaler pa ce ti vecina filmova izgledati mnooooogo bolje nego da si HDD direktno prikacio na TV. 2) Imaces najpopularnije aplikacije na samom plejeru (Netflix, Amazon Prime Video, Youtube, itd) pa ce ti tako svaki TV biti "smart" bez obzira na to koliko je star. 3) Imaces sva moguca podesavanja oko gledanja filmova, od titlova pa nadalje. Primera radi, retko koji TV sa ugradjenom podrskom za MKV fajlove moze da pusti cirilicni titl ili iole ozbiljniji zvuk. 4) Imaces i WiFi i USB i Ethernet port na samom plejeru, tako da ces moci preko njega opusteno da povezes bilo koji HDD ili NAS ili nesto drugo ako budes hteo.

Ja sam pre nekih 6-7 godina kupio LG BP200 koji je tada kostao 70 dolara:

https://www.lg.com/ca_en/blu-ray-players/lg-BP200

To je danas zastareli model, ali ga i dalje sa uzivanjem koristim. Pusta prakticno sve video i audio formate, nema region lock, na Internet ga kacim preko ethernet kabla (wifi je njesra za video streaming u vecini slucajeva btw), a slika na 55" tv-u je fantasticna cak i kada pustam filmove sa nekom bednom rezolucijom tipa 512x384 piksela. Realno gledano, nema razloga da HDD direktno kacis na tv, bacas pare na NAS ili strimujes bilo sta preko (pre)sporog wifi-a.

Sto se seckanja filmova tice, to je veoma kompleksna tema kojoj nema kraja. Ali onako sazeto, tu glavnu ulogu igraju DAR i SAR (i vertikala i horizontala bi idealno trebalo da budu mod 16, sto domaci ripperi nikako da nauce), framerate, bitrate, broj referentnih frejmova, muxing mode, stepen kompresije, podrska za napredne opcije (CABAC, header stripping, QPEL) i jos mnogo toga. Bukvalno sve moze da utice na kvalitet video snimka i pojavu "seckanja". Ako se, recimo, za prosek uzme jedan 1080p film od 10GB koji traje 90 minuta, to je cirka 111 megabajta po minuti, odnosno 1,85 megabajta po sekundi, tj. 14,8 megabita po sekundi. To bi svaki HDD morao da izgura bez problema (cak i dobri stari IDE), ali kao sto vidis USB 2.0 bi ti bio obavezan, jer je USB 1.1 bukvalno na granici za 1080p filmove.

u mkv-u su tekstualni titlovi u unicode formatu, koliko sam upućen, tako da ne stoji ta priča da će retko koji TV pustiti ćirilični titl. danas se uzima UHD Blu-ray plejer, ne "običan" poput tog.
koji crni USB 1.1? svuda je minimum 2.0 :)

ova tema je već obrađena u više soba. uglavnom, nema univerzalnog odgovora.

Poslednja izmena:
@momsab

"Tekstualni" titlovi kao sto kazes (a kakvi drugi titlovi uopste postoje?) ne moraju da budu u unicode formatu, ni u mkv-u, a ni van njega. "Charset" se za svaki MKV fajl podesava onako kako ti hoces, evo ti screenshot ispod:

mkv_charset.jpg

Sto se eksternih fajlova tice (srt, sub), dobar procenat starijih domacih titlova nije u unicode-u.

Ja licno koristim serviio media server koji sa kompjutera baca foldere kojinsu predodredjeni na Lg tv koji vidi taj server kao source na lokalnoj mrezi. Toliko mi je pojednostavljen nacin prikaza filmova sa kompa. Ranije sam se mucio i sa chromecastom na starijem tv uredjaju koji nema smart opciju itd ali implementacija gore navedenog media servera je moja preporuka svima koji imaju opciju na tv da streamuju sa mreze. Prijatno sam se iznenadio kada sam na vlc playeru na iPad uredjaju takodje pustio film sa titlom bez problema koristeci isti server koji radi na kompu.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

@aLti, mkvtoolnix (aktuelna verzija je 43 a mkvmerge je stari naziv mkvtoolnix gui-ja) prebacuje tekstualne titlove u unicode. to je podešavanje da mu kažeš u kom charset-u je fajl tekstualnog titla.
pored tekstualnih (srt, dub, ass...) postoje i, nazovimo ih tako, slikoviti (PGS, VobSub) koji se takođe mogu ubaciti u mkv
što se spoljnih tekstualnih titlova tiče, postoje alati koji gomilu tekstualnih fajlova prebacuju u unicode

Poslednja izmena:
Ja licno koristim serviio media server koji sa kompjutera baca foldere kojinsu predodredjeni na Lg tv koji vidi taj server kao source na lokalnoj mrezi. Toliko mi je pojednostavljen nacin prikaza filmova sa kompa. Ranije sam se mucio i sa chromecastom na starijem tv uredjaju koji nema smart opciju itd ali implementacija gore navedenog media servera je moja preporuka svima koji imaju opciju na tv da streamuju sa mreze. Prijatno sam se iznenadio kada sam na vlc playeru na iPad uredjaju takodje pustio film sa titlom bez problema koristeci isti server koji radi na kompu.

Sličnu kombinaciju koristi i ja već godinama. Samo ne koristim serviio već mezzmo.
Mada, pošto mi je napunio 10+ godina a ni mezzmo nije najsvežija verzija jer koristim piratsku, sve češće i češće dobijam grešku "Kodek nije podržan" prilikom puštanja mkv-a. Onda isti materijal skidam u više verzija.
Da li i ti ili neko ima ovakav sličan problem?

Ni jedan hardwerski player ne moze po kvalitetu da bude bolji od PC + software player+render+decoder. Pisano na ovom forumu vise od 10 puta zasto, ali jeste bolji od playera koji ima neki obican tv.

Poslednja izmena:
Ja korisitm eksterni hd, i skoro sam narucio neki sa Ali-a samo za filmove, 750gb, 25eur, i radi bez problema. 4K, 50gb +, radi ko zmaj. Jedan film 90gb+, nije secnuo ni jednom. Nego kad smo kod toga, zna li neko neki dobar uhd torrent za filmove. Izbacili me sa jednog ruskog ne znam kako da se vratim.

Ja se sluzim sa sledeca 3
Thepiratebay
Rarbg
1337x
Uvek napisem u searchu ime sajta pa proxy i onda neki od linkova sa proxy sajta da ne bi otiso na neki lazni piratebay posto je luda kuca torrentima trenutno...eh torrentz gde si otisao....

Moj tv ne vidi hdd koji sam izvadio iz laptopa i stavio u usb fioku,izgleda mora da bude u fat32 ali fat32 je do 32gb tako da i posle formata u fat32 i dalje ne vidi, dok obicnu flesku od 32gb prepoznaje..

Ja korisitm eksterni hd, i skoro sam narucio neki sa Ali-a samo za filmove, 750gb, 25eur, i radi bez problema. 4K, 50gb +, radi ko zmaj. Jedan film 90gb+, nije secnuo ni jednom. Nego kad smo kod toga, zna li neko neki dobar uhd torrent za filmove. Izbacili me sa jednog ruskog ne znam kako da se vratim.
Рутор, рутракер, ННМклуб...

Послато са GT-I9505 помоћу Тапатока

Do sada sam koristio NUC. Od skoro prešao na novi TV sa magic remote-om (bitna stavka) i testiram kombinaciju Plex (Xplay) na WeBOS preko lokalne mreže. Za sada nemam zamerki. Sve radi odlično sa 4K remux-ima koje uglavnom gledam. Jedina mana je što sam naleteo na 4k remux od 85.5Mbit/s video zapisa gde je u nekim scenama bilo problema sa buffer-ovanjem. Ali ništa stašno. Ispostavilo se da je u TV mrežna 100Mbit-a pa se zato ove stvari dešavaju. U planu mi je neki NAS ali otom potom.

Interesantna tema. :)

Trenutno koristim HTPC + Pot Player + madvr na Sony 4K 55XE8505.

Ima li tu još nešto što bi se moglo uraditi po pitanju kvaliteta slike (kalibracija na TV-u je odrađena) ili je to to?

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

@BitrAtE
Što se tiče kvaliteta slike u tvoj slučaju to je to. Jedino da menjaš TV :)

Nego. Pošto je tema Uživanje u filmovima valjalo bi napisati i koje zvučne sisteme koristite. Ja sam nažalost ograničen stanom pa ne mogu da kupujem ništa egzotično. Razmišljam eventualno o nekom soundbar-u sa integrisanim woofer-om.

Može li link za tah hdd sa Alija? Može i u PM ako to ovde nije odobreno. Thanx

Ovi predlozi su me obradovali, bio sam ubeđen da bežično povezivanje nije dobra opcija.

NAS trenutno preskačem zbog finansija, u "wish list" ladici je.

Nema uživanja u filmovima na TV u bez dobrog Hi Fi ja i NAS a

Nazad
Vrh Dno