Šta je novo?

Uživanje u filmovima u kućnim uslovima

Zašto je tačno potreban NAS? To jest, kako utiče na kvalitet slike (sve što spada u to) i kvalitet zvuka, ako se možemo složiti da su to dva najbitnija faktora.

Da ne budem shvaćen pogrešno, razmatrao sam i ja NAS, ima svoje prednosti, ali ne vidim kako je baš potreban.

Zašto je tačno potreban NAS? To jest, kako utiče na kvalitet slike (sve što spada u to) i kvalitet zvuka, ako se možemo složiti da su to dva najbitnija faktora.

Da ne budem shvaćen pogrešno, razmatrao sam i ja NAS, ima svoje prednosti, ali ne vidim kako je baš potreban.

NAS je više stvar komfora i ne utiče na kvalitet bilo čega. Naravno da možeš i bez njega. Mislim da je vladat1 mislio na ultimativnu kombinaciju s obzirom da je pomenuo i HiFi.

@nikolaq45

Mali potrošač, uključen je 24/7/365, kada si u gradu/poslu/bilo gde pratiš sve preko mobilnog, skineš preko mobilnog neki film/seriju i kada dođeš kući ono već skinuto i odmah spremno za gledanje... ma milion opcija, odeš na more/zimovanje... uključiš lap/tablet/fon i gledaš sve šta imaš na NAS-u (pod uslovom da imaš dobar kućni upload)... staviš milion serija, filmova, muziku, fotografije, dokumente, sve je spremno uvek i svuda za pregled, deljenje...

Dabome, i sve se slažem sa vama, nisam mislio bukvalno :)

Meni je sve to relativno nebitno, i pre bih dodao u korist OLED televizora na primer, nego kupio NAS. Tako sam i uradio, što ne znači da neko ne bi drugačije postupio.

Naravno, idealno bi bilo kad bi moglo sve zajedno.

U poslednje vreme mislim mnogo više o samom ugođaju i jednostavnosti puštanja sadržaja. Koristio MPC+madvr, Plex-casttotv i na kraju Nvidia shield+Kodi+Elementum kao nešto najbolje i najjednostavnije.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Ono što me zanima je koji je najbolji način za puštanje filmova na TV-u?

Fali ti još valjan surround audio sistem. Mislim, valjan, ne oni all-in-one 5.1 kompleti od raznih proizvođača IT opreme.
Čak i dobar stereo sistem drastično unapredi uživanje u filmovima, kada se malo odvrne.

i odgovarajuća soba, sa policama sa knjigama (kažu da poboljšava akustiku) i tepihom ("pokvariće" se zvuk ako ga nema)

Ja koristim stereo zvučnike B&O Beolab 8000 ali su užasno pozicionirani (previše blizu jedan drugom), takva mi dnevna *mjau**mjau**mjau* pa taj stereo efekat kao i da nemam... :) Neko je pravilo da između zvučnika i mjesta odakle se sluša zvuk treba biti jednakostraničan trougao, meni je jednakokraki i to baš oštar... :)

Da li novi televizori pustaju preko internih plejera EAC-3 kodirani zvuk(dolby digital plus) i x.265(hevec) high-bitrate filmove bez muke?

Meni je licno Serviio na PC racunaru sasvim dovoljan, komp se ionako ne gasi preko dana, hladjenje je izuzetno tiho tako da ne smeta, presao na mATX format tako da ni velicina nije problem, dedicated NAS mi je suvisan, a kome su softverske mogucnosti bitne, za vecinu potrebnih stvari se da podesiti Windows koliko i FreeNas, Qnap i ostali.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Ja sam do pre dve godine koristio kombinaciju
HTPC(koji preko GLAN-a čita podatke sa šerovanog diska na glavnom računaru)-Potplayer-5.1.Risiver-TV

Otkad sam kupio Sony Android TV i instalirao Kodi, HTPC palim samo za igranje.

Meni je Kodi odličan kao plejer koji preko mreže pušta filmove koji su mi šerovani na glavnom kompjuteru.. Striming i plagine i ne koristim..
Još uvek mi se nije desilo da nešto nije mogao da pusti. Kodi mi je na TV-u doduše ograničen na FullHD rezoluciju, ali na 65" na par metara ne primećujem bitnu razliku, a i skidam uglavnom 1080p.

Meni je slika uglavnom uvek dovoljno dobra... ali sam primetio da sam postao jako probirljiv što se tiče zvuka - imam kulturan JBL sistem zvučnika i gledati (slušati) film u 5.1 i stereo modu je nebo i zemlja.

Da li novi televizori pustaju preko internih plejera EAC-3 kodirani zvuk(dolby digital plus) i x.265(hevec) high-bitrate filmove bez muke?

Ukratko da. Kod LG nisam naišao na ništa što nije mogao da pročita. Ne znam kakva je situacija sa ostalim televizorima. Znam da Samsung ne čita DTS zvuk npr. Mada sve je navedeno u specifikacijama pa se da proveriti.

Valjda su stari LG modeli imali problema sa DTS-om (licenca), za Samsung ne pamtim nešto da je bilo problema ?

Do sada sam koristio NUC. Od skoro prešao na novi TV sa magic remote-om (bitna stavka) i testiram kombinaciju Plex (Xplay) na WeBOS preko lokalne mreže. Za sada nemam zamerki. Sve radi odlično sa 4K remux-ima koje uglavnom gledam. Jedina mana je što sam naleteo na 4k remux od 85.5Mbit/s video zapisa gde je u nekim scenama bilo problema sa buffer-ovanjem. Ali ništa stašno. Ispostavilo se da je u TV mrežna 100Mbit-a pa se zato ove stvari dešavaju. U planu mi je neki NAS ali otom potom.

koliko je xplay bolji od plexa? kako barata vobsub koji ubijaju plex u pojam i zbog njih forsira dekodovanje (nece da pusti originalni strim)?
razmisljam se da ga pazarim ako ovo radi kako treba.

isti problem imam sto je TV 100mbit samo pa neki 4k moraju da se baferuju. desilo mi se 2x. koliko sam skontao uglavnom su u pitanju neke scene gde je slika jako zrnasta, izgleda da je taj deo hevca mnogo veceg bitrate-a.

ja sam do skoro koristio kodi, prvo na DIY NASu nakacenom na komp, posle i sa EON boxa. Cini mi se da Plex sa TVa ipak bolje pusta filmove (iako su posdesavanja lsike za TV i EON HDMI ulaz bili totalno isti, EON setovan na 4k rezoluciju), tako da sam presao na njega. Jedino me nervira vobsub koji se uglavnom nalaze u filmovima koje skidam (2160p 10bit HDR). Kada bih ovo nekako resio bio bih sasvim zadovoljan.

p.s.
pih, sad vidim na njihovom sajtu:
Subtitles are supported (except graphical formats e.g. VOBSUB, PGS)
bedak. ne znam kako ovo pametno resiti, jako smara. posle transkodovanja video vise nije HDR.

Poslednja izmena:
A externi ssd, neki kinez sa ailija, gde performanse uopste nisu bitne vec cena i velicina, pa da za sitne novce nabavi King DIan od 240-500GB ili cak 1TB?
Tu moze da se trpaju filmovi i gledaju danima i nedaljama...

https://www.aliexpress.com/item/32844127502.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.68872e0eSlG2ti

https://forum.benchmark.rs/showthre...a-generacija&p=5995311&viewfull=1#post5995311
Ovo deluje top, zbog gabarita mi odgovara i za više namena od samo puštanja filmova na tv-u(koji će biti primat).
Postavio sam pitanje u linkovanoj temi za 4K, ako to pušta na tv-u ovo pazarujem odmah.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

koliko je xplay bolji od plexa? kako barata vobsub koji ubijaju plex u pojam i zbog njih forsira dekodovanje (nece da pusti originalni strim)?
razmisljam se da ga pazarim ako ovo radi kako treba.

isti problem imam sto je TV 100mbit samo pa neki 4k moraju da se baferuju. desilo mi se 2x. koliko sam skontao uglavnom su u pitanju neke scene gde je slika jako zrnasta, izgleda da je taj deo hevca mnogo veceg bitrate-a.

Meni XPlay lično odgovara pre svega zbog mogućnosti podešavanja titla. Kod HDR default titlovi su previše beli. Ovako mogu da im izaberem boju, da ih smanjim i pozicioniram na dno. Ali zaboravi na integrisane titlove koje dolaze sa filmom. Isključivo radi sa spoljnim srt fajlovima. Tako da imaš taj medju korak da ubaciš titl sa istim imenom kao i video fajl. Probaj slobodno XPlay imaš demo period od 5 dana.

Što se tiče problem velikog bitrate uskoro ću testirati usb 3 to lan adapter pa javljam šta sam uradio. Ljudi kažu da im radi i da su bez problema čitali 140Mbit/s zapise.

@petarboj
Ne može ni ubačen srt. Mora da stoji pored njega :(

Poslednja izmena:
da, zanimljivo, nisam razmisljao o tome. trebalo bi da gigabitni usb lan radi posao.

ovo za subtitlove mi nikako ne odgovara.... trudicu se onda da skidam filmove sa srt ubacenim, a ako bas nema dodacu rucno.
problem sa velicinom fonta nemam jer je 65" a ovo za belu boju si u pravu. mada sam navikao.

Hah, good to know, promaklo mi je nekako to.

Preko njegovog internog playera, da, neće biti zvuka. Ukoliko je source android box, HTPC, bluray player uglavnom sa podrškom za DTS, sve je ok.

Preko njegovog internog playera, da, neće biti zvuka. Ukoliko je source android box, HTPC, bluray player uglavnom sa podrškom za DTS, sve je ok.

A ja razmišljam da ove godine zamenim svoj Samsung tv. Sva sreća Mi box S je na putu ka meni.

a, realno, što bi? koliko znam, nijedan streaming ne nudi DTS dok Dolby (čak i sa "objektnim" formatom) dosta njih nudi

Streaming ok ali većina bluray ripova dođu sa DTS-om, jeste da je konvertovati u ac3/dolby u 2 klika ali nije baš komforno rješenje...

a, realno, što bi? koliko znam, nijedan streaming ne nudi DTS dok Dolby (čak i sa "objektnim" formatom) dosta njih nudi

Zbog mkv filmova koje puštaš preko ugrađenog playera. Većina njih je sa DTS zvukom. Ali spoljašnji box to rešava.

Zato sam ja i pitao za EAC3(DD+) koji je cest u ripovima, retko koji box radi konverziju za DD+ na DD, sto znaci u prevodu da TV/risiver mora imati DD+ podrsku, tj. treba voditi racuna sta ide kao passthru, ako DTS samo prodje bez konverzije i dalje nece biti zvuka, mada vecina ima DTS na PCM/Dolby konverziju.

Poslednja izmena:
Ja sam mišljenja da dobar brend računar može da zameni bilo koji Android TV. Ovo pričam iz prkase. Imam prastari HP (e8600) 8GB DDR3 rama, ubacio sam neku grafiku koja ima HDMI i zvučnu karticu Asus DG (planiram da je zamenim sa Topping d50s DAC om). U ostatku sistem su Yamaha i Onkyo pojačalo (na prvom zvuče bolje filmovi, a na drugom koncerti). Moraću da se rešim jednog, ili oba i pređem na malo višu klasu. Zvučnici su AR. Sve je to povezano i zvuči odlično. NAS je naravno, kao što su rekli @Alex i @V.V. stvar konfora. Imam HDD od 3 TB. Svi uređaji u kući us povezani na njega. Dva mobilna, tri računara, laptop.
Mali potrošač, uključen je 24/7/365, kada si u gradu/poslu/bilo gde pratiš sve preko mobilnog, skineš preko mobilnog neki film/seriju i kada dođeš kući ono već skinuto i odmah spremno za gledanje... ma milion opcija, odeš na more/zimovanje... uključiš lap/tablet/fon i gledaš sve šta imaš na NAS-u (pod uslovom da imaš dobar kućni upload)... staviš milion serija, filmova, muziku, fotografije, dokumente, sve je spremno uvek i svuda za pregled, deljenje...

Evo kako ja mislim da treba da se gradi dobar sistem. Kupiti TV sa dobrim panelom. Smart me ne zanima. Zatim nabaviti i osvežiti pojačalo HK 6500. Za početnike i više nego dobro, i uložiti u zvučnike oko 300-400€. Kupiti za male pare neku i3 ili i5 brend mašinu sa minim 8 GB DDR3 RAM a i SSD om. Sve posle toga ide kako rastu apetiti: DAC, drugo pojačalo, drugi zvučnici, kablovi .... pa i polica, a što da ne. Ovako izgleda kod mene i ima još hiljadu stvari koje želim da uradim.

IMG_20200129_232053.jpg

IMG_20200129_232108.jpg

Sve u svemu, slično kao kada se gradi kuća. Napraviš dobru osnovu i onda zidaš, u skladu sa mogućnostima.

Sad može da se javi 1000 ljudi sa 1000 različitih mišljenja kako treba da se gradi HT :)

Suma sumarum, audio doživljaj mora da isprati vizuelni doživljaj.
Pola filma je zvuk i muzička podloga, gledanje na laptopu i slušanje na laptop zvučnicima od 10mm u prečniku, pa ne znam ko da ih je potpisao, je čisto svetogrđe i sve samo ne uživanje u filmu.

Nazad
Vrh Dno