Slučajno sam naletela na ovu temu; malo sam pregledala ono što ste pisali (ograđujem se ako nešto ponovim jer nisam sve pregledala); ali ono što sam na blic uočila u vezi vaših predloga za učenje jezika, inicirao me je da vam napišem par sugestija, kao neko ko govori perfektno 2 strana jezika, sa još 2 se solidno sporazumevam i 5. delimično razumem:
1. Ne učite jezike školski, učite ih kao mala deca, po sluhu. Učite govorne fraze, kolokvijalne izraze, kao tinejdžeri koji nauče engleski slušajući rok muziku.
2. U određenom momentu kada savladate govorni jezik, biće vam potrebno da prelistate gramatiku, koju ćete shvatiti istog momenta, zato što ste već usvojili govorni jezik.
3. Trudite se, što je više moguće, da slušate native speakerse, koji god da je jezik u pitanju. Pored filmova, imate puno radio stanica na internetu svih jezika koje poželite. Slušajte vesti na jeziku koji učite, sa tih radio stanica, svakodnevno slušajte vesti, to je izuzetno dobra vežba.
4. Uvek slušajte konverzaciju ili monolog ljudi koji su obrazovani odnosno koji imaju širok vokabular, to će pomoći i širenju vašeg vokabulara. Izbegavajte niže obrazovane ljude pa makar to bili i native speakersi; izbegavajte i strance koji govore strani jezik koji učite.
5. Idite u kulturni centar zemlje čiji jezik učite, učlanite se i čitajte tamo časopise i knjige. To je takođe jako dobra vežba.
6. I na kraju ono što mnogi od vas ne mogu možda da priušte: najbolje je jezik učiti u zemlji gde se govori taj jezik, Ako je u pitanju Francuska, Nemačka itd., nemojte podleći liniji manjeg otpora i govoriti sa njima engleski zato što vam je tako lakše.
7. I kao šlag na tortu moram da dodam: jezik se najbolje nauči iz ljubavi i zbog ljubavi. Dajem samo primer koji važi za sve jezike: Ako vam se kojim slučajem desi da se zaljubite u Francuskinju koja ne govori nijedan drugi jezik (a vi eto baš taj jezik želite da naučite), bićete prinuđeni da pričate sa njom francuski hteli vi to ili ne znali vi taj jezik ili ne. U roku od nekoliko meseci, vi ćete taj jezik savladati bolje nego da ste ga učili u Srbiji 5-6 godina na školski način.
Eto ...