Šta je novo?

[TV] SAMSUNG PS-50B430 by Zava

Citao sam taj tred, ali vise me interesuju iskustva ljudi ovde.Probacu neka od tih setovanja za koji dan. Kakva su tvoja iskustva?

Mlada mi je plasma ~40h pa sam samo smanjio kontrast na 50.
U movie modu sam smanjio kontrast na 80 i promjenio color tone na warm1 i tako gledam divx. Kad prodjem onih 200sati onda cu se malo vise pozabaviti s tim.
Potpuno sam zadovoljan SD slikom, dvb-t je u pitanju, jos kad bi emitovali u 16:9.

Ja bas i nisam zadovoljan SD slikom, mada sbb-ov signal nije sjajan kod mene,tako da je to u pitanju posto divx-ovi izgledaju sjajno,da ne govorim o 720p ripovima.

Hajde stavite svoja podešavanja, pa da isprobavamo.

PS42-B450

Evo mojih za HDMI (serije 720p, filmovi 720p, DVD ripovi) posle 4 meseca intenzivnog korišćenja:

Mode: Standard
CL: 10
Contrast: 70
Br: 51
Sh: 25
Colour: 45
Tint (G/R): G47/R53

Black Tone: Off
DC: Off
Gamma: 0
Colour Space: Native
White B: Sve 25 (Default)
Flesh T.: 0
Edge E.: Off

Colour Tone: Normal
Digital NR: Off
HDMI B L: Normal

Ikom digitalna preko ugrađenog DVB-C tuner-a:

Mode: Standard
CL: 10
Contrast: 70
Br: 51
Sh: 20
Colour: 50
Tint (G/R): G50/R50
Black Tone: Dark
DC: Off
Gamma: 0
Colour Space: Native
White B: Sve 25 (Default)
Flesh T.: 0

Colour Tone: Normal
Digital NR: Off
Film Mode: Off

Preko Ikomovog krš 'digitalnog' dekodera, slika je očajna, pa to neću da stavljam.

SD podešavanja takođe ne vredi da stavljam, jer je Ikomov signal isto jako loš, tako da uopšte ne gledam SD sadržaj.

To je sve po sopstvenom nahođenju, jer nemam uslova da uradim pravu kalibraciju.

Super za podesavanja, probacu ih. Isto ps42b450.
Kod mene je kao sto rekoh digitalni zemaljski SD signal preko ugradjenog tunera i nijednog momenta mi nije zafalio stari crt tv. 'Rvati inace gase analognu televiziju.

Hvala na podesavanjima Whatgives, ne izgledaju lose, nemam digitalnu pa ne mogu da uporedim, ali ova HD su ok, ja svaki cas prebacijem standard i movie mod, ne mogu da se odlucim koji je bolji.

Nema na čemu. :)
Nije ovo sjajno, ali je najbolje što ja mogu.

Dole za SD treba da stoji:

SD analogna podešavanja takođe ne vredi da stavljam, jer je Ikomov signal isto jako loš, tako da uopšte ne gledam SD analgoni sadržaj.

Ali shvatili ste već :)

Pozdav.

P.S. jovajsha, previsok ti je kontrast 80, s obzirom na to da nemaš još ni 100h gledanja.
Smanji ga na 50.
Ne mora da znači da bi tako visok kontrast kao tvoj mogao imati bilo kakvog uticaja na IR, ali bolje sprečiti nego lečiti.
Ili si možda mislio na brightness, a pogrešio u kucanju?

Poslednja izmena:
Vjerovatno si u pravu, smanjio sam na 50 u standard modu koji uglavnom i koristim. E sad, kad gledam divx samo tada koristim movie mod i tu mi ostalo 80. Smanjicu i tu.

Imam jedno pitanje, pa bih voleo da mi pomognete !
Imam Samsung plazmu PS50A410C1... ćale uzeo ovaj TV, ja nešto nisam zadovoljan, pa ću postaviti nekoliko komada: :)
1. S obzirom da vidim da se razumete, voleo bih da mi kažete iskreno šta mislite o ovom TV-u, i te oznake šta znače (da li je generalno ok TV, ili je s....e)
2. Ono zbog čega nisam zadovoljan je sledeće... Naime, u isto vreme smo uzeli nama PS50 a devojci PS42... U mom slučaju, ne mogu da odgledam ni jedan kanal (Pink, Eurosport,...) a da samo nakon nekoliko minuta, ne ostane DOOOBBAAARRR trag na ekranu... Promenim kanal i bukvalno kao da stoji znak prethodnog kanala (samo bez boje, odnosno konture znaka)... Više ni ne radim taj vertical scroling... Smara me jako, a i ne gledam ga uopšte, jer me užasno boli a i nervira to što se dešava sa ekranom !
E sad, zašto je važno to što sam spomenuo PS42 koji je uzela moja devojka... ?
To je ista serija Samsunga samo nekoliko brojeva manji TV... Kod nje, bukvalno, ali BUKVALNO po ceo dan stoji jedan kanal (recimo PINK) i NIŠTAAA ! :D Nikakav trag, ma ništa... Kada uključim vertical scroling, kao da je TV u tom momentu kupljen...
Ma nema šanse da se ikako burn-uje bilo koji znak bilo kog kanala, a kamoli nešto više !
Pazite, govorim o znaku (u mom slučaju), a ne daj Bože da se radi o statičnoj slici kao što je ona fora kod Velikog Brata, gde na pola ekrana stoji nepomična slika 1,5 - 2 sata (ono gde se gledaju takmičari, broj glasova, itd.)
Kod mene je čak slučaj, da kada pokrenem VS, vidim i neke zaostale kanale koji nisu gledali tog dana...
Kako je moguće da kod nje ništa ne ostaje, a da kod mene posle bukvalno 10ak minuta ostane haos kontura kanala ?
Pomislio sam da nije do kablovske... Ja sam na SBB-u, i mnogo je bolja slika (signal), dok je ona na KDS-u (novosadski kablovski distributer)... da li to ima ikakve veze ?
3. Da li je ovo za servis ili ne ? TV je kupljen prošlo leto, tako da nema ni godinu dana ! Teško mi je da ga nosim u servis jer je ogroman, ali mi ni to ne bi predstavljalo problem, da se ne plašim da mi ne kažu "Ma to je noramalno kod plazme, šta si ti očekivao! "

Molim vas pomozite, kako bih znao šta da radim...
Hvala u napred !

EDIT: Inače, ko što su neki već rekli... Xvid ili DVD prikaz na TV-u je stvarno perverzija ! Ali džabe mi sve to, kada recimo ne mogu da gledam 4:3 sliku, ili neki film u 16:9 koji u gornjem i donjem delu ima crne trake, jer nakon toga ostaje vidljiv trag tih traka ! O sportovima da ne govorim.. Sve gde u nekom od uglova stoji neki rezultat, vidljiv je sve do sutradan ! UŽAS ! Totalno razočaran :/

Poslednja izmena:
@vikhiiz

Moguce da ti je TV na "jakim" podesavanjima tipa dynamic mode ili jak kontrast obicno je to uzrok senki koje ostaju.Probaj da pustis u loop neki crtac sa jarkim bojama (obavezno preko celog ekrana! znaci 1920x1080) i stavi na dynamic mode pa neka pegla celu noc...posle toga malo vertical scroling oko 1 sat pa vratis na standard mode smanjis malo kontrast,ugasi na pola sata,upali,pa vidi sta se desava...

@ all

Podesavanja namestite prema svojim potrebama.Po meni je krajnje glupo da podesim kontrast kao kod Pere recimo...ko zna koliko je kod njega osvetljena soba,sta najcesce gleda,da li mu prija za oci svetlija ili tamnija slika i jos mali milion stvari.Ukoliko neko nije razumeo napisacu sutra kad dodjem na posao kako sam sta stelovao,mozda nekom pomogne.Poz

Evo, ima vec nekih mjesec dana kako sam uzeo isti tv (50b430), pa rekoh da dodam i neka svoja zapazanja. Prije ovoga, pocetkom prosle godine prvo sam kupio panasonic 42pv8... koristio ga nekih 8 mjeseci, i onda se doticni pokvario. Nakon borbe s nesposobnim panasonic servisom, dobio pare nazad. I mislio kupiti neki 42 fullHD lcd, al onda ugledah ovu plazmu... i bila je to ljubav na prvi pogled :)

A utstci... prije svega boje (odgledao sam par 16:9 hd filmova gdje podesio sve prema ukusu) su mnogo su zivlje, ugodnije oku. Za ovo vrijeme stvarno nisam nigdje primjetio "image retenation", a gledam utakmice gdje rezultat stoji na jednom mjestu po 45min. Kratko sam koristio dekstop, i sve djeluje daleko ostrije (vjerovatno zbog stvarne 16:9 rezolucije). Dalje, svidja mi se "image scrolling" za brisanje IR. I sto se fino moze podesiti "pixel shifter", koliko pixela slika da se pomjera i nakon koliko minuta.

A sad, u odnosu na panasonic, sto mi nedostaje... u meniju za biranje izvora slike, ne mogu se izbaciti izvori koji se ne koriste. Dalje tv je nekako nestabilan, al uskoro planiram kupiti zidni nosac. I na kraju, taj pixel shifting (ja mislim da se "orbiter" zove na panasonicu, i tamo je bio automatski, nema nikakvih podesavanja)... koliko sam primjetio, na panasonicu odreze par pixela od slike, i onda ju pomjera, tako da je stalno cijeli ekran prekriven slikom. Kod samsunga, u "pocetnom" polozaju slika je rasirena preko ekrana... pa kad pomjera sliku, odredjeni redovi pixela ostaju crni.

Eto, ukratko, to je to... iz ove moje perspektive, poredeci ova dva televizora. Ukupno gledajuci (ako izostavim efekat velicine) samsung je daleko bolji televizor. Ne znam da li je tolika razlika izmedju ove dve generacije, mozda sam i subjektivan... al razlika sasvim sigurno postoji.
Ako su ove stvari negdje vec spomenute (priznajem da nisam bas najdetaljnije sve procitao, vise preletio), izvinajvam se na ponavljanju.
I jos, samo da dodam, ovo definitivno nije tv za SD. Gledam sa neka 3,5m, i obicni 4:3 programi kad se gledaju, najpriblizniji opis koji mi pada na pamet, to izgleda kao kad youtube video razvucete preko cijelog monitora. Dok filmovi, serije i narocito utakmice u HD su stvarno poseban dozviljaj.

Kao sto sam rekao:
Sve ovo sam radio sa materijalom (filmovi crtaci) u 1920x1080!

Kontrast:
sam stelovao tako sto sam pustio Ice Age 3 pa sam pauzirao kad je sneg u pozadini i onda stelovao. Najsvetliji delovi snega ne bi trebalo da se razlivaju,onako kao da drece.Smanjio sam kontrast na minimum i lagano krenuo na gore sve dok mi se nije izgubila sivkasto isprana boja a da ne pocne da mi se razlivaju najsvetliji delovi.

Osvetljenje:
sam stelovao na Darknightu ima dosta mracnih scena.Naravno za potrebe stelovanja radio sam u veoma zatamnjenoj sobi za sve sto vam navodim.Pauziram naravno veoma mracnu scenu pa spustim prilicno osvetljenje pa lagano na gore dokle god crna ostaje crna,cim krene u sivu zonu i pocinje da deluje isprano vracam korak nazad.

Boja:
Za to mi je najduze trebalo.U filmovima sam zaustavljao na razlicitim stvarima: trava(da ne bude neprirodno drecava,more(kad je previse boje voda deluje kao da je iz vodokotlica sa osvezivacem :)) , boja ljudske koze(ona zavisi od vise parametara pa je nisam preterano uzimao u obzir,samo cu vam reci da bi trebalo (po meni) da izgleda malo isprano.Sto se tice crtaca tu bi trebalo sve da bude pomalo napucano,boje su malo vivid,ostrija je slika kao i kontrast...tako da mozda nije dobro da stelujete boje na nekom crtacu.

Za ostala podesavanja vezana za sliku mislim da odlucuje sam dozivljaj iste od pojedinca tako da ne bi' da vas zamaram previse.
E ako i sad nisam bio dovoljno jasan vi pitajte.

P.S.
Zaboravio sam da kazem,nemam vise Samsunga PS-50B430...

Kako bre nemas b430. Sta si uradio sa njim?:bottle::smash:

Pa prodao ***.

Hoće li mi neko dati (još) neki savet vezano za moj prethodni post ?
Hvala

Jel može neko da mi kaže nešto o Samsung PS-50A410C1 ?

Eh... A tolika spika da ti je cim bio da das vise para za FullHD, sta je bilo 50B550 valjda, i da li je bitna razlika a posle uzeo pioneer LX5090 hehehe :D
Koliko te je izasao, gde si uzeo i koja dijagonala?

Ma nije bio cim za novac nego sto nisam primetio razliku koju bi doplatio preko 100E izmedju Samsungovih modela.
Uzeo sam naravno uz neke silne popuste preko firme,na kraju sa zvucnikom izasao je tacno 1.980E.Lappy ti rece koja je dijagonala :D
SLika je stvarno nesto najbolje sto sam video do sada.Ono sto bi posebno napomenuo je extremno dobra slika sa kablovske koja je veoma lose izgledala na Samsungu.Najbolje od svega je to sto sam tek sa Pioneer-om uvideo razliku izmedju WD-a,WD-a(DTS to stereo),WD Live-a,Iamm-a,PopCorn-a A110,C200 i LG BD390 multimedijalnih plejera.Sve sam imao i mogu vam reci da je na LG-u najbolja slika i najlepse boje a po pitanju funkcionalnosti deli prvo mesto sa Iamm-om...ode u off.
Pozz

Moze li neko da mi kaze gde se gleda broj radnih sati na 50B430? Znam da udjem u servisni meni ali ne znam gde se nalazi taj podatak.

Hvala lepo, i ja se nadam da ce se pokazati na delu.

P.S. Cenovna razlika izmedju Samsunga i ovog Pioneer-a je daleko veca nego sto je realna razlika u slici i performansama.

Pa u pravu si, tolika razlika u ceni ne moze da prati u kvalitetu slike jer to ne bi bilo realno hehe, slika je dobra i na samsungu :D

Nisam ni izvalio da je kod pioneera u imenu modela dijagonala ustvari, mozda nisam ni obracao paznju :)

Jel može neko da mi kaže da li postoji varijanta da TV nekako primi S-Video signal preko Scart-a? Imam stariji AV risiver bez HDMI i kada sam ga povezao S-Video -> Scart kablom dobijam samo crno belu sliku. Da li u servisnom meniju možda postoji neka opcija? Prosto mi je neverovatno da nisu predvideli takvu mogućnost :mad:

U pitanju je PS50B450.

Da li je neko uspeo da provali kako (i da li je uopšte) moguće sortirati redosled ulaza u "Source" listi? Pošto mi je HTPC povezan na HDMI 1 nervira me što svaki put kad hoću da prebacim na HTPC moram da idem kroz sve ulaze koji se nalaze pre njega.

Da li je neko uspeo da provali kako (i da li je uopšte) moguće sortirati redosled ulaza u "Source" listi? Pošto mi je HTPC povezan na HDMI 1 nervira me što svaki put kad hoću da prebacim na HTPC moram da idem kroz sve ulaze koji se nalaze pre njega.

To i mene nervira na b530 dok dodjem do izlaza smorim se, kako ne napravise jedno dugme kojem mozed da dodelis izvor i gotovo.

Crvene tačkice

Zanima me da li još neko ima ovakvu pojavu kao ja? U pitanju je 50B450. Primetio sam najpre da se ponekad u toku gledanja TV programa na određenim konturama (recimo konture voditelja, tabela u TV slagalici itd.) Pojavljuju raznobojne tačkice. Nisam se nešto preterano brinuo, mislio sam da je zbog signala i Noise Reduction funkcije.
Međutim kasnije sam primetio da se iste tačkice pojavljuju po desnoj ivici ekrana kada je priključen HTPC, a pojava je najizraženija sa PS3 gde recimo prilikom kretanja kroz meni crvene tačkice svetle par sekundi nakon što se promeni sadržaj ekrana. Zanimljivo je da se ovo dešava samo u meniju, nikad u igrama, niti sam primetio istu pojavu pri gledanju filmova. Znači dešava se samo kada je duže vreme na ekranu statična slika jakog kontrasta.

Probao sam da isključujem redom opcije za "poboljšanje" slike (NR, Dynamic Contract, itd.), menjao kontrast i osvetljenje, menjao "Cell Light" i ima izvesnog poboljšanja ali pojava je i dalje prisutna.

Jel zna neko o čemu se radi?

Nazad
Vrh Dno